dinsdag, 22 november 2011
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Privatiseren

De staat heeft de Nederlandse Spoorwegen in een NV ondergebracht die voor 100% staatseigendom is en doet vervolgens alsof de NS geprivatiseerd is.

Het typisch socialistische idee hier is dat de ondernemingsvorm bepalend is of een bedrijf een staatsbedrijf is of particulier en niet wie de feitelijke zeggenschap heeft.

Een variant hierop is de verplichte staatszorgpolis, die zou nu ook geprivatiseerd zijn want men kan uit verschillende aanbieders kiezen.

In werkelijkheid bepaalt de staat wat de dekking is en wat zo’n door de staat verplicht gestelde polis kost en wie ze mag verkopen maar omdat men mag (moet) kiezen tussen de handvol door de staat aangewezen aanbieders heet het geprivatiseerd en vrije markt.

Al deze linkse logica opent enige verdere interessante mogelijkheden.

Als de staat nu ieder belastingkantoor in Nederland in een aparte NV zou onderbrengen waarvan de staat uiteraard alle aandelen bezit, dan zou de belastinginning geprivatiseerd zijn, net als de NS dat is.

Verder zou men de “klanten” vrij moeten laten kiezen bij welk belastingkantoor men zijn centen wil inleveren zodat we een vrije belastingmarkt krijgen, net als die van de zorgpolissen.

Men kan dan niet meer bij de staat klagen over hoge belastingen omdat die worden veroorzaakt door de marktwerking.

 

 

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. reiny schreef op : 1

  Dat is dus politiek, een schimmenspel van list en bedrog.!!

 2. pcrs schreef op : 2

  werkt overigens verdomd goed. Als ik een euro had gekregen voor al die keren dat ik mensen had horen zeggen:”Voor de privatisering was …. veel beter”, dan was ik aardig binnen.
  Heel slim van ze.

  JanC [3] reageerde op deze reactie.

 3. JanC schreef op : 3

  @pcrs [2]:
  Mijn probleem is dan vaak dat ik net te weinig kennis heb om uit te leggen dat het ingewikkelder is dan dat. Maar ik begin er beter in te worden.

  @Wladimir van Kiel:
  Lekker kort en to-the-point artikeltje.
  Bedankt!

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 4. Hub Jongen schreef op : 4
  Hub Jongen

  @JanC [3]:
  “Mijn probleem is dan vaak dat ik net te weinig kennis heb om uit te leggen dat het ingewikkelder is dan dat

  Blijf de Vrijspreker goed lezen en je leert dan al snel.

  Een probleem is nog steeds dat je bij opmerkingen/antwoorden vaak heel snel en kort moet zijn.
  Probeer daarom het principe achter socialistische retorica te zien.

  JanC [5] reageerde op deze reactie.

 5. JanC schreef op : 5

  @Hub Jongen [4]:
  Oh, herkennen doe ik het wel, en ik lees redelijk veel (boeken, mises.org, reason.tv, vrijspreker.nl, meervrijheid.nl). Ik heb alleen zo’n slecht geheugen.
  Neem nou Molyneux. Of hij nu altijd gelijk heeft of niet (economisch gezien vind ik ‘m vrij sterk), maar mijn hemel, wat zit er een informatie in die man. Ik mis gewoon die parate feitenkennis.

  En onlangs volgde ik via YouTube een debat tussen theskepticalheritic en fringeelements. Het ging over de overerfelijkheid van intelligentie en eventuele verschillen daarin tussen rassen (lastig onderwerp). Wederom gaat het me niet om de inhoud of wie er nu gelijk had (TSH imo), maar de ogenschijnlijk onuitputtelijke stroom van gegevens waar ze mee aan kwamen zetten. Ik kan daar met bewondering naar kijken.

 6. lonelymind schreef op : 6

  De reacties bij WUZ op dit artikel getuigen nu ook niet bepaald van een breed verspreid vermogen tot begrijpend lezen, een paar uitgezonderd. Erover nadenken is ook al teveel gevraagd.

  Accepteer het maar, je leeft in een land van voorgeprogrammeerde lapzwanzen.

  wladi [7] reageerde op deze reactie.

 7. wladi schreef op : 7

  @lonelymind [6]: het probleem van de meeste Nederlanders is dat ze nog steeds geloven in de links-rechts tegenstelling, de VVD is rechts en de PvdA is links en het CDA zit in het midden en dat overheerst hun denken terwijl dit allemaal socialisten zijn die precies hetzelfde willen en doen.

  lonelymind [8] reageerde op deze reactie.

 8. lonelymind schreef op : 8

  @wladi [7]: Precies.

  Overigens verdenk ik WUZ ervan dat veel rationele reacties niet door de moderatie komen, om het tegengas op dit soort artikelen de stemming te laten bepalen. Pogingen om ‘denk’fouten in dat tegengas bloot te leggen halen het in elk geval niet, of zelden. Ik kom er dan ook bijna nooit, zodat het stom toeval was dat ik je stukje daar tegen kwam.

  wladi [9] reageerde op deze reactie.

 9. wladi schreef op : 9

  @lonelymind [8]: ik plaats mijn stukjes altijd daar omdat je toch een ander publiek bereikt dan hier maar zoals je zegt kom je heel moeilijk door dat geïndoctrineerde links-rechts denken heel.