Als men één groot Europa zou zien als een bedrijf dan had het geen toekomst meer. De inwoners betalen veel geld aan een collectieve maatschappij om mensen alle gelegenheid te geven zich staande te houden en te ontwikkelen, maar helaas gaat dat te vaak fout. Er zijn miljoenen ambtenaren, deskundigen, hoogopgeleide wetenschappers, managers, duizenden politici, duizenden economen, die betaald worden en opgeleid vanuit de financiën welke de gewone werkende inwoners betalen moeten.
Dan mag je verwachten dat de maatschappij een goed geolied apparaat zou zijn.

Helaas is dat niet het geval en lijkt het wel alsof de investeringen in al deze mensen juist een negatieve uitwerking gehad hebben. Ondanks dat Europa ons land vooruit zou helpen lijkt het wel alsof ons land in het moeras van de bureaucratie zal verdrinken.

De bestuurders weten van voren niet dat ze van achteren leven en zijn besluiteloos en maken er een grote chaos van door het belang van hun eigen partij en eigen principes als heilig te beschouwen en waardoor samenwerking met anderen onmogelijk gemaakt wordt.
De inwoners worden gedupeerd en de economen weten persoonlijk allemaal hoe het moet, maar ook al zijn ze met duizenden ze kunnen geen structuur aanbrengen,  In feite kunnen ze beter niets zeggen, mede gezien er ook veel onbetrouwbare figuren tussen zitten die maar wat roepen om aandacht te krijgen en een goed betaalde baan hebben. Vaak zijn hun inzichten onrealistisch en ondoordacht doordat het onmogelijk is ook maar iets te realiseren.

In een bedrijf zouden ze gelijk allemaal ontslag krijgen, maar in een maatschappij die ten onder gaat houdt men zich aan ieder strohalm vast, en beseft niet dat ze ten onder zullen gaan aan onzinnige verhalen en personen die leuk kunnen debatteren maar niets presteren.
En in deze wereld moet de gewone hardwerkende burger maar voor zichzelf gaan zorgen om het hoofd boven het water te houden.
De vraag is tot hoever laten de gewone mensen dat komen?

Ingezonden door Reiny

5 REACTIES

 1. Tja…goede vraag, en nu het antwoord nog. Wat mij opvalt is dat de Nederlandse kiezer door de politici uitermate slecht op de hoogte worden gehouden hetgeen nu allemaal in Europa speelt. Het enige wat over ons uitgebraakt wordt, is een vloedgolf aan tegenstrijdige meningen van zelfverklaarde experts waar verder geen touw aan vast te knopen is. Doemscenario’s en armageddon-dreigementen kennen we nu op ons duimpje, maar als het aankomt op een heldere, eerlijke en neutrale weergave van opties, geeft naar mijn smaak niemand thuis. Je zou er bijna complotten achter gaan zoeken (bijna?). Verder is het in mijn ogen zeer opvallend dat alleen financieel/economische motieven er toe schijnen te doen, en dat overige volslagen irrelevant zijn (hoe vinden wij de legitimiteit van bijv. dhr. Barroso?).
  Als ik de dames en heren politici een raad mag geven, zou deze luiden om eens wat vaker te communiceren met de demos en de standaardkreet “leiderschap tonen” eens even laten voor wat het is: een zeer zwak en triest argument om ervoor te zorgen dat het Euro-elitair feestje (lekker veel macht in Brussel zodat zij op mondiale schaal ook mee mogen boeren met de andere grote jongens) niet door de simpele boerenpummel met modaal wordt gesloopt.
  Het gaat hier over grote aangelegenheden: de samenlevingsvorm en hoe deze wordt aangestuurd. Daar passen dergelijke opmerkingen niet bij die suggeren dat het lastige volk er zo min mogelijk zeggenschap over moet hebben. Het tegendeel is eerder het geval in mijn optiek!

 2. “”Er zijn miljoenen ambtenaren, deskundigen, hoogopgeleide wetenschappers, managers, duizenden politici, duizenden economen, die betaald worden en opgeleid vanuit de financiën welke de gewone werkende inwoners betalen moeten.”””

  En bijna niemand kan met geld om gaan.
  Niet met hun eigen geld en al helemaal niet met iemand anders zijn (belasting)geld.

  Dit gegeven wordt vertaald in een democratie.
  Een partij die zou willen bezuinigen om
  de staatsschuld te verkleinen zou nooit gekozen worden om in de regering te kunnen komen. Ze zouden immers voorstellen moeten doen die iedereen persoonlijk zou raken op korte termijn. Op langer termijn zou het natuurlijk voordeel opleveren.

  Maar wie denkt nu nog in lange termijnen? We leven vandaag.
  Dit geld zeker voor bankiers in loondienst zonder persoonlijk risico.

  Ambtenaren, deskundigen, hoogopgeleide wetenschappers, managers, duizenden politici, duizenden economen verdienen in onze maatschappij het meest.

  De pvda heeft toch gelijk. De sterkste schouders (de werkende) moeten de zwaarste lasten dragen, namelijk de kosten van de ambtenaren, deskundigen, hoogopgeleide wetenschappers, managers, duizenden politici, duizenden economen en andere sjakie’s.(flodder)

  Met minder bemoeienis van de overheid zou deze groep aardig kleiner worden en zichzelf moeten bewijzen of ze nuttig zijn voor de maatschappij.

  Maar ook deze regering heeft niet het lef om in deze groep te snijden.

  Je hebt meer aan iemand met een boerenverstand die met geld om kan gaan, dan een hoogopgeleide in de politiek die dit niet kan of zonder moraal/charisma in alle gevallen op het pluis wil blijven zitten.

  Hoogopgeleiden hebben ons in deze situatie gebracht, waar we nu zijn. Ze hadden enkel kunstjes geleerd, net als apen in een circus.

 3. Misschien moet je politici leren dammen of schaken.
  Dat je soms eerst wat moet geven of vervolgens meer terug te krijgen.
  Dat je vooruit moet denken.
  Dat je deze strategie kan overbrengen naar de kiezer en een keer doet wat je zegt.
  Anders is democratie zinloos.
  Voor alles geldt, als je maar lang genoeg wacht, dan hoeft het niet meer.

 4. ik ben geboren in een periode welke je een beetje met de hedendaagse situatie kunt vergelijken, armoede, spannig en uiteidelijk oorlog. 5 jaar onderdrukking en vernedering en uitbuiting waren de gevolgen. Toen was het één persoon die zich als een dictator en wereldleider opwierp, en nu zijn het patjakkers onder de mom democratie, waar de politici zich achter verschuilen, mij weer in een hoek drukken waar ik niet wil zitten.

  Zullen de Chinezen of Russen ons nu gaan velossen van deze onderdrukkers?

 5. Nog een keer !!!

  Zondagmorgen schavot op het marktplein.
  Het vonnis wordt voltrokken begeleid door plaatselijke fanfare
  na afloop gratis bier op kosten van….

  Eens kijken hoe snel het dan beter gaat.

Comments are closed.