Naast het vermeende bevorderen van de export werd ons de EURO de strot in aangesmeerd met het “voordeel” dat wij als toerist geen geld meer hoefden te wisselen in het buitenland.

Ook dit is het lege verkooppraatje van een slechte tweedehands autoverkoper want we hoefden al sinds de jaren 90 geen geld te wisselen in het buitenland omdat je overal het plaatselijke geld uit de geldautomaat kon pinnen en verder met pinpas en/of credit card kon betalen zodat ik mij afvraag wat dan de werkelijke toegevoegde waarde van dit misbaksel is geweest

Geen dus, zou ik zeggen.

12 REACTIES

 1. @Zé [1]:

  Met de EU en de euro werd er een sturende mogendheid geschapen.

  Als we separate landen hadden gehouden met al hun valuta dan had de (aan)sturende macht (FED) hier minder controle over gehad.

  Het was nooit gelukt om een D-mark of gulden op een manier te slopen/controleren zoals dat nu met de euro gebeurt.

  De euro en de EU zijn een deathtrap geworden.
  Zé [3] reageerde op deze reactie.

 2. @IIS [2]: Nog een voorbeeld; vóór het Schengen verdrag werd getekent, was er nauwelijks nog controle aan de Belgisch/Franse grensposten.
  Des te meer erna.
  De douane ziet men nu overal, tot en met de periferique in Parijs.
  Om ze niet te hoeven ontslaan zijn ze toegevoegd aan het politie apparaat, “Voor Uw Veiligheid”.
  En in plaats van de mensen te helpen waar ze voor betaald worden, heb je altijd ellende van die gasten.
  Als je werkelijk hulp nodig hebt komen ze gewoon niet.
  Maar ja, het voordeel is wel dat het voor steeds meer mensen duidelijk begint te worden hoe de vork werkelijk in de steel zit, en dat men het spuugzat begint te worden.
  En dat is alleen maar goed.

  Vrede. Zé.

 3. Ook dit is het lege verkooppraatje van een slechte tweedehands autoverkoper want we hoefden al sinds de jaren 90 geen geld te wisselen in het buitenland omdat je overal het plaatselijke geld uit de geldautomaat kon pinnen en verder met pinpas en/of credit card kon betalen zodat ik mij afvraag wat dan de werkelijke toegevoegde waarde van dit misbaksel is geweest

  Dat koste je dan wel 2 a 3% van het gepinde bedrag plus nog eens een bedrag aan transactiekosten …

  Peter [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Armin
  Ook die kosten hadden in het vrijhandelscontract gestopt kunnen worden zonder dat er een politieke laag overheen gelegd zou worden.

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

 5. @Armin [6]:

  Dat was en is afhankelijk van je eigen bank en ook van van welke bank je een ATM gebruikt in het buitenland. Mijn ervaringen zijn dat er grote verschillen tussen zitten, en dat is wereldwijd zo. Het loont ter plaatse vaak om automaten van een of meerdere bepaalde banken niet te gebruiken, (of juist weer wel). Bovendien was het wisselen op een wisselkantoor dan gratis? Dat kostte minstens evenveel en meestal zelfs meer (afhankelijk van de gewenste valuta).

  Armin [11] reageerde op deze reactie.

 6. Ach 2 of 3% kosten dat hoorde erbij een gulden meer of minder op je vakantie was toch echt niet de zorg die je had.
  Nee het omrekenen met de kids dat was leuk en onderwijzend.
  Je kinderen rekende en concludeerde zelf of een aankoop de moeite waard was ja of nee, dat was toch gezellig en leuk.
  Als je het land weer verliet, maakte je snel de restanten van je buitenlands geld nog even op (dat was toch goed voor de economie).
  Thuis gekomen hadden we een pracht vakantie gehad, hadden we minimaal buitenlands geld over en veel verhalen over de handeltjes die we gedreven hadden in de plaatselijke winkeltjes en marktjes.
  Wat de totale wisselkoerskosten waren DAAR maaktje je jezelf toch niet druk over, ik bedoel , koste dat je kop” ging je daardoor niet op vakantie?
  Nee het hoorde erbij en had ook nog z’n charme, voor mij mag het direct terugkomen was wel zo gezellig en probleemloos.
  De balluh

 7. @Zé [5]:
  In dit digitale tijdperk kun je veel makkelijker berekenen hoeveel gulden een pond is etc.

 8. @Peter [7]: Precies mijn punt.

  Ikzelf wil hiermee niet zeggen dat de euro zo geweldig is, maar we moeten geen onzin verkopen. Wie regelmatig geld wisselde verloor op jaarbasis veel geld. Zo’n 2 a 3% is/was normaal voor vrijwel alle banken in Nederland. Veel mensen beseffen (en beseften) niet dat zij die toeslag betaalden bovenop ook nog eens vaste kosten per transactie.

  Nederland was daar overigens een goedkoop land. ATM gebruik voor Nederlandse is namelijk binnen de EU gratis dankzij EU dwang. De wet verplicht de NLse bank de kosten van de buitenlandse bank (die wel degelijk kosten rekent) te vergoeden aan de klant omdat men geen verschil mag rekenen tussen gastgebruik en eigen gebruik.

  Wie trouwens contant geld wisselde betaalde zich helemaal scheel want dan had je bied en laatkoersen welke wel 5% kunnen schelen.

  Voor de particulier is het niet hoeven wisselen een groot voordeel.

  Voor bedrijven valt het wel mee, want die konden speciale valuta rekeningen hanteren, en het vaak ook deels intern verrekenen.

  Ik woon zelf in de VS, en moet dus regelmatig geld overpompen tussen NL en de VS, en dan merk je opeens weer hoe duur geld wisselen was/is. Als het eenmalig een vakantie is boeit het niet, maar als het net tussen grootverbruik en eenmalig in valt kun je er makkelijk een paar keer van uit eten per jaar.

  Peter [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Armin [11]:

  Ja, maar ik denk dat je van de toegebrachte schade van de euro elke dag van het jaar kunt uit gaan eten. Nu en in de komende jaren nog.

  En vergis je niet, die kosten betaal je toch wel. Je gelooft toch niet dat banken dat niet doorberekenen in hun dienstverlening?

  Nep/vals geld dient gewoon te verdwijnen en echt geld moet weer het gangbare betaalmiddel worden. De goudstandaard dus. Dan heb je ook gelijk weer een wereldmunt. Alle verschillende nationale valuta’s vertegenwoordigen dan net zoals voorheen een bepaald gewicht in geld, oftewel goud, en goud kost overal evenveel en er valt niet bij te printen. Juist met enkel fiatgeld in de wereld moet een (economisch sterk) land never nooit zijn eigen nationale papieren valuta omwisselen voor een gemeenschappelijke fiatmunt met andere (zwakke) landen, dat is echt wel het allerstomste wat je als economisch sterk land kunt doen. Overigens hebben ‘de mensen’ het wel zelf laten gebeuren door decennia lang te slapen en achterbakse politici hun gang te laten gaan en ze zelfs mandaat te geven om hun eigen ondergang te orkestreren. Nu krijgen we een rude awakening.

Comments are closed.