Een bijzonder bijpassende grafiek voor voorgaand artikel ontvingen we van Maarten Verheyen. Een plaatje kan meer zeggen dan 1000 woorden!
Je hebt niet altijd ingewikkelde theorieën nodig om de zaken in het juiste perspectief te zien. De grote trends zijn meestal zo duidelijk dat je er gewoon niet naast kan kijken.
Al besef ik dat dat is wat de meesten net wel doen.
Ze kijken naar de bomen, maar hebben geen aandacht voor het bos.

Het is een simpel verhaal eigenlijk: de wereld verzuipt in de schulden.
De schulden zijn zo groot dat de huidige inkomens niet volstaan om ze terug te betalen.
Deze grafiek vat het allemaal perfect voor je samen:

Op tien jaar tijd stegen de wereldwijde schulden van $80.000 miljard naar bijna $200.000 miljard.

De schulden bedragen nu 340% van het wereldwijde inkomen. Nooit eerder in de geschiedenis had de wereld zoveel schulden en dit kan alleen maar slecht aflopen.

Een probleem zoals dit, kan je op 2 manieren oplossen:
1) je verhoogt het inkomen (= groei van het BNP)
of
2) je betaalt een deel van de schulden niet meer terug (= default)
That’s it.

Meer oplossingen dan dit heb je niet. En dat is ook de reden waarom alle plannen die tot op heden gepresenteerd werden tot helemaal niets hebben geleid.
Men benadert dit nog steeds als een liquiditeitscrisis terwijl het wel degelijk gaat om een solvabiliteitscrisis.
“Maarten Verheyen publiceert een gratis nieuwsbrief waarin hij niet alleen zijn lezers waarschuwt voor de gigantische risico’s in de markt maar je ook laat zien hoe je zelfs in deze donkere tijden geld kan verdienen. Inschrijven via http://www.aandelen.com

15 REACTIES

 1. Een gewoon huishouden kan een hypotheek krijgen van zo’n 4 maal het bruto inkomen. Moet kunnen zo’n schuld. Maar dan ook net.

 2. Ik geloof ook niet dat het zo’n vaart zal lopen. Centrale banken zullen – zo “geleidelijk” mogelijk – de geldhoeveelheid verhogen onder de vorm van bijna-gratis leningen aan overheden. Dat veroorzaakt inflatie, en we mogen verwachten dat de 21ste eeuw zowat helemaal zo’n 10 tot 20 % inflatie per jaar te zien zal geven. Ontdekt zal worden immers dat dat, behalve een mogelijkheid om een finale crash door terugbetalingsdefault af te wenden (nou ja, voor zich uit te schuiven), gewoon een bijkomende belasting vormt voor de bevolking en overheden zullen hun neiging om schulden aan te gaan daardoor gewoon verderzetten.

  pcrs [8] reageerde op deze reactie.

 3. Zeker komt er hoge inflatie, maar niet 10-20%, op dat moment is de inflatie niet meer te beheersen en loopt zij zo snel op dat het we in een situatie van hyperinflatie belandde. Hyperinflatie kan niet eeuwig duren, en uiteindelijk zullen we terug gaan naar een stabieler systeem (hopelijk met een goudstandaard en een 100% reserveratio)

 4. 340% van het ww inkomen, alleen staat daar, denk ik, wel activa tegen over. Kan dat ook berekend worden?

 5. Libië had géén SCHULDEN !!!!!!!!!!!!!!!
  Libië 3.3 2010 est 0,00 2010 Afrika

 6. @Bud- [25113]:
  Het probleem is dat onderdanen geconfronteerd met 10-20% geleidelijke diefstal per jaar voor de komende 2 decades, hun tegenmaatregelen nemen. Ze zijn niet allemaal van :”wie geschoren wordt, moet stil blijven zitten”, dat geeft het systeem een meekoppeling.

 7. Correctievoorstel voor het artikel:
  In 2010 zijn de schulden als percentage van het GDP gedaald, en niet “hoger dan ooit tevoren”, namelijk van 340% naar 310% (zie rechter as van de grafiek, die over die donkerpaarse geknikte lijn gaat). Er zijn 2 jaren geweest waarop dit hoger was, zoals in de grafiek te zien, en dat zijn 2007 en 2009.

  De linker verticale as geeft de nomimale bedragen in biljoenen dollars, de schulden in absolute cijfers (met een wat in waarde dalende dollar als eenheid), die immer maar doorstijgende blokjes dát is dus hoger dan ooit maar af te lezen op de linker verticale as.

  Ron Paul Fan [14] reageerde op deze reactie.

 8. Wat vind je van de oplossing die CMN biedt?
  (Hank Monrobey, cmn-lcc-international.com)

 9. Een probleem zoals dit, kan je op 2 manieren oplossen:
  1) je verhoogt het inkomen (= groei van het BNP)
  of
  2) je betaalt een deel van de schulden niet meer terug (= default)
  That’s it.

  Er is nog een derde oplossing: geld drukkenen en schulden weginflationeren. Hadden ze in Weimar ervaring mee.

 10. @Pteranodon [25121]: Na de tweede wereldoorlog was de staatsschuld in bv GB en NL 250%. Daar zijn we ook overheen gekomen. Duurde wel 20 jaar overigens.

 11. Aardige omschrijving situatie Wallstreet crooks:

  Too big to jail‘ bankers.

Comments are closed.