De  Engelse premier David Cameron was deze week in Brussel de enige die nee durfde te zeggen tegen het verder uithollen van de Engelse soevereiniteit. Wat een tegenstelling tot de rest, in het bijzonder Mark Rutte die zelfs verklaart dat het weggeven van eigen bevoegdheden de eigen soevereiniteit in stand houdt!

 

Deze cartoon geeft de gedachten van David Cameron weer!

.

Hierbij tevens een vertaling van enkele bijgaande uitspraken die iedereen to nadenken zouden moeten stemmen.

Angela Merkel:”De euro is veel meer dan alleen maar een valuta…Als de euro faalt, dan faalt Europa.”

David Cameron:”Wij  zullen de euro nooit invoeren, wij zullen onze soevereiniteit nooit opgeven”.

José Barroso:”Ja, nu krijgen we bevoegdheden zoals we ze nog nooit gehad hebben.

Commentaar laten we graag aan onze lezers over.

22 REACTIES

 1. Ik vraag me af of het zijn beslissing was. Ik las onderzoek van Morgan Stanley dat debt to gdp 1000% is in de UK als je de genationaliseerde banken meetelt. Misschien wilden de andere opperhoofden hem er wel niet bij hebben. Als je dan toch gezamlijk gezellig risicos gaat delen, wil je zo’n tijdbom er helemaal niet bij hebben.

  Ron Paul Fan [4] reageerde op deze reactie.

 2. Merkozy verlangde dat de City of London, aka the Square Mile, een aparte jurisdictie waar banken het voor het zeggen hebben, onder het bestuur van de pleurocraten zou komen zodat ze daar de Tobin tax (belasting op financiële transacties) op konden leggen. Dat is ze niet gelukt.

  Ron Paul Fan [5] reageerde op deze reactie.

 3. @pcrs [1]: UK is een land van gisteren dat geen idee heeft van zijn eigen toekomst. 500 jaar lang sinds Elizabeth I heeft GB het spelletje van Balance of Power gespeeld, dwz partij kiezen tegen de sterkste continentale macht, in volgorde Filips II Spanje, VOC Nederland, Napoleon Frankrijk en Wilhelm II Duitsland. Dat spelletje kan niet meer, het enige wat er nog blijft is een sado-maso relatie met de VS. Maar die staat dus ook op instorten.

  Het gaat heel stil worden rondom Engeland als Wales en Schotland het ‘imperium’ ook nog gaan verlaten.

 4. @pcrs [2]:
  Barroso was (en is?) Maoïst, daarmee kun je gewoon op onverkozen wijze leider worden van Europa! Ik vind het werkelijk ongehoord. Mao was niks beter dan bijv iemand als Hitler. Als iemand zich echter openlijk identificeert met nazi’s, hoeft hij nergens op een serieuze baan te rekenen. Het is stuitend dat iemand die zich identificeert met Mao wel gewoon een functie kan krijgen waarbij hij regeert over miljoenen Europeanen. Het ‘vrije’ Europa: my ass.

  Ron Paul Fan [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Ron Paul Fan [5]:

  hoe zouden banken andere banken (?) , landen en valuta kapot kunnen speculeren?

  ten eerste doen speculanten over het algemeen nuttig werk:

  http://www.realclearmarkets.com/articles/2010/12/21/a_defense_of_speculators.html

  de schuld geven aan ‘ speculanten’ is domweg nablaten wat de media heeft gekopieerd van zondebok zoekende politici.

  als een bank en een valuta 100% dekking hebben en als overheden zich niet zo in de schulden steken om kadootjes uit de delen aan het huidige stemvee en de rekening doorschuiven naar volgende generaties, dan kan je speculeren wat je wilt, maar je krijgt het niet kapot.

  Ron Paul Fan [9] reageerde op deze reactie.

 6. @The Red Pill [8]: hoe zouden banken andere banken (?) , landen en valuta kapot kunnen speculeren?

  Vraag dat maar na bij de directeur van de Britse centrale bank toen Soros die tilde.

  Of vind je dat die actie ’toegevoegde waarde’ had? Voor Soros wellicht, maar niet voor de Britse belastingbetaler.

  Of dat nu fondsen ter hoogte van 1000 miljard moeten worden opgezet om te verhinderen dat ‘marktpartijen’ Griekenland en Italie gaan ’testen’.

  Ik beschouw de financieele ‘industrie’ als een maffia die aan banden moet worden gelegd.

  Ik zwem liever in een zwembad zonder haaien, maar dat zal jij wel niet marktgericht genoeg vinden.

  The Red Pill [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Ron Paul Fan [9]:

  voor iemand die zich ‘ Ron Paul Fan’ noemt en al langer op dit forum rondhangt is dit opmerkelijke reactie.

  de Britse centrale bank is net als de FED ( Ron Paul: End the FED. wel eens van gehoord?) een grote geldpers om banken met hun fractioneel reserve banking ( wat in een vrije samenleving fraude zou zijn) en politici die graag teveel geld uitgeven (staatsobligaties opgekocht door centrale bank) te dienen ten kosten van de hulpeloze belastingbetaler/spaarder. Als geld 100% gedekt zou zijn door goud (zoals Ron Paul en ook de door hem zo geliefde constitution voorschrijft) dan valt er niets kapot te speculeren.

  als landen niet zo over de oren in de schulden zouden zitten (wederom politici geholpen door banken) dan viel er niets kapot te speculeren.

  speculeren is niets mis mee. is goed voor de prijsvorming. zie de link in mijn vorige reactie.

  dat banken niet fris zijn, helemaal mee eens. maar dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door de overheid. dus ‘ aan banden leggen’ is de verkeerde reactie, daarmee suggereer je meer overheid/regelgeving terwijl het nu juist de overheid is die alles faciliteert. dit is al zo vaak op dit forum de revue gepasseerd, ik
  verbaas me dat ik dit aan het typen ben.

  Ron Paul Fan [11] reageerde op deze reactie.

 8. @The Red Pill [10]: Dank je voor je (overbodige) college. Maar geen woord over mijn observatie dat de Britse belastingbetaler miljarden moet dokken aan een superspeculant die het pond uit het EMS duwt. Daar is wel iets mis mee.

  De financieele industrie is volledig uit de hand gelopen.
  Blij dat je toegeeft dat de banken ‘niet fris zijn’ en ben het met je eens dat met name de overheid (vd Angelsaksische wereld) die regelrechte ontketening mogelijk heeft gemaakt. Ik suggereer inderdaad dat er regulering moet komen die de bankwereld gaat kortwieken zodat die overzichtelijker wordt.

  The Red Pill [14] reageerde op deze reactie.

 9. Dat is gewoon niet slim van Cameron. Ik was ook niet voor invoering van de euro, maar die is er nu eenmaal en dan is het beter daarmee verder te gaan (hoewel Engeland niet in de euro zit natuurlijk). Soevereiniteit opgeven is teveel gezegd, lijkt me. Ieder land kan die nog steeds invullen op de manier die het goeddunkt, maar wordt (terecht) onder de loep genomen als men er een financiële janboel van maakt. Engeland maakt zich nu enorm kwetsbaar. Als de financiële wereld Engeland eenmaal op de korrel heeft wordt zo’n enkel land zo kapot gespeculeerd. Levensgevaarlijk. temeer daar Engeland er niet goed voor staat. George Soros wist destijds wel raad met het Britse pond. Let op mijn woorden, Engeland komt binnen een jaar of wat met hangende pootjes vragen of het niet alsnog mee mag doen met de euro. Premier Cameron moedig? Nee, eerder dom, hoewel ik de man persoonlijk wel sympathiek vind.

 10. @Ron Paul Fan [11]:

  ik ben kennelijk slecht in het geven van ‘ colleges’

  ik besteed wel aandacht aan uw observatie over het pond. het pond is nl. een valuta zonder goud dekking /een fiat currency. alleen die kunnen ‘ kapot gespeculeerd’ worden. ‘ legal ‘ tender betekent een monopolie van de overheid op het geldwezen. oplossing: haal overheid weg uit die sfeer. Als je wilt horen van mij dat het slecht is wat Soros deed zeg ik; hij gaf alleen maar aan dat overheden met hun fikken van het creëren van geld moeten afblijven.

  financiele sector: idem. overheid maakt fraude legaal ( fractioneel reserve banning) geeft privileges aan de banken (in ruil voor het opkopen van hun waardeloze staatspapier) en creëert een moral hazard ( als je weet dat je een bail out krijgt kun je de winsten privatiseren en de verliezen socialiseren) oplossing: weg overheid, vrije markt voor banken.

  en dan nu wat huiswerk:

  http://rothbard.be/bestanden/boeken/WHDOMOGG.pdf

 11. Volgens mij zou het het beste zijn als er een maximale grootte komt aan banken en dat zou dan in de praktijk neerkomen op een opdeling van de grootste banken. Die massieve kwaadaardige destructieve speculaties zijn een regelrecht gevolg van de schaalvergroting in de financieele wereld. Weg met Goldman-Sachs, UBS, Deutsche Bank, ING, enz.

  En weg met Wallstreet en de City. Nu GB zichzelf in de isolatie heeft gemanouvreerd is dit een mooi moment om dat eenzijdig door te voeren. De BRitten zouden er goed aan doen zich weer toe te leggen op lassen, timmeren, bouwen en mijnwerken ipv woeker.

 12. @Aequitas [16]: Barosso staat hierarchisch nog steeds ver onder Merkel en Sarkozy en de andere regeringsleiders. En dat gaat ook zo blijven.

 13. Een paar jaar geleden werd het honderd-jarig bestaan van de Entente Cordiale gevierd:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Entente_cordiale

  Die Entente was een opmaatje tot de Eerste Wereldoorlog. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat daar nog een eeuw bijkomt:

  http://www.economist.com/blogs/bagehot/2011/12/britain-and-eu-1

  Het lijkt erop dat Frankrijk gisteren de oorlog had verklaard aan Groot-Brittanie:

  The events of the past 12 hours have exposed a truth that many chose to ignore, namely that in its relentless pursuit of its national interest, France’s strategic objective has been to drive the UK to the margins – if not out of the EU – and to destroy the City. The French narrative of the crisis is that it is all an Anglo-Saxon creation, and we must be punished for it. The failings of the euro so obvious to us are not recognised by the French. The British view is that packing the treaty proposals full of changes that Britain could never conceivably accept was a ploy to force us into a veto, and so into the departure lounge. Or here’s another way of putting from inside the machine: “The French are out to screw us,” one source tells me. “Despite all the jollity, the fact is that Sarko doesn’t gives a s*** about us. It’s all bull***. They have their view that the Anglo-Saxon model is a disaster and was responsible for the crisis.”

 14. @lotte [19]: Ik vraag me af of Hub de betekenis van de cartoon wel begrepen heeft. In de prent wordt de spot gedreven met de klassieke Germanophobe houding van de Britten, sinds 1900, toen het slechts 30-jaar oude verenigde Duitsland op kwaliteit de Britse en Franse producten uit de globale markten begonnen te drukken en dat vonden Frankrijk en Engeland niet zo leuk natuurlijk en echte de aanleiding tot de eerste wereldoorlog was geboren.

  Die figuren rechts onderin interpreteer ik als toeristen die Londen bezoeken en proberen het fobische gedrag van Cameron te verklaren. “Voetbalwedstrijd Engeland-Duitsland? Nee, iets met de euro”.

  Dit keer heeft Frankrijk de kant van Duitsland gekozen, Amerika ligt op apegapen en gaat straks ten onder tegen SCO (en zichzelf) en op de Russen kunnen de Britten ook al niet meer rekenen. Nu gaat dus GB gekraakt worden.

  Wordt in de toekomst een land dat zich op de visserij zal moeten gaan toeleggen. Ze zijn nu al door Brazilie op achterstand gezet. Nog even en de Argentijnen pakken de Malvinas voor de tweede en laatste keer terug. En Schotland is ook al bezig aanstalten te maken de koffers te pakken. Die gaat dus de euro wel accepteren. Wales hetzelfde verhaal.

  De toekomst bestaat uit een op barter gebaseerde handel tussen high-tech uit West-Europa en grondstoffen uit de Slavische wereld

 15. Maar wat wordt er nou precies bedoeld met deze cartoon? Met wie wordt merkel precies vergeleken? Ze zijn bang om een verkeerd besluit te maken wat hun eigen valuta beschadigd, je kunt uitrekenen wat de euro is vergeleken met de pond via een Valuta calculator en de pond is toch nog altijd sterker!

 16. Na mijn idee wordt Merkel ook vergeleken met een andere rijkskanselier, of zit ik er dan helemaal naast?

Comments are closed.