Geen enkele overheid is ervoor geporteerd : een  eiland of andere zone van het land waar men geheel vrij kan ondernemen, waar geen belasting  wordt geheven, waar geen  dwangvoorzieningen  bestaan ,waar iedereen zichzelf  mag bedruipen, waar immigratie en emigratie geheel vrij zijn en waar het ieder vrijstaat zijn diensten aan te bieden met of zonder diploma.

De overheid is  er  natuurlijk tegen, omdat  “de burgers tegen zichzelf in bescherming  genomen moeten worden.”

Want stel je voor, dat  op Vlieland of Ameland zoiets aanslaat  en als een onblusbaar wildvuur om zich heen begint te grijpen.

Dat   zou een ramp zijn voor het centraal gezag en voor politici die de macht aan zichzelf willen houden. Voor hen zou het wel uiterst pijnlijk zou zijn toe te moeten geven, dat het zonder hun schadelijke aanwezigheid beter gaat.

Het succes van entiteiten zoals Macau, Hongkong  enDubai  die   zich half op weg bevinden  naar een vrije samenleving  is natuurlijk  voor velen al  iets griezeligs.

Maar   als  Nederland   op de ingeslagen weg voortgaat, zullen er nog velen zijn die de weg vinden naar een samenleving waar sprake is van meer vrijheid en minder slavernij.

Hugo van Reijen

8 REACTIES

 1. @reiny [1]:
  @Alex [2]:

  In Nederland/België zijn welang geleden bezig geweest met het stichten (verkrijgen) van “Werkgelegenheidszones”.
  Die zijn voor zover ik weet allemaal een zachte dood gestorven.
  Ze zijn ook nooit helemaal vrij geweest en werden door de overheid tegengewerkt.
  Ook op de Antillen schijnt er nog ” iets” te zijn.

  Bij Google vind je er heel wat over; een willekeurige:
  http://www.pwc.com/an/en/publications/dutchnewsitems/curacao/ezone.jhtml

  Nodig:
  Een ondernemer en dan financiering.

 2. “Geen enkele overheid is ervoor geporteerd : een eiland of andere zone van het land waar men geheel vrij kan ondernemen, waar geen belasting wordt geheven, waar geen dwangvoorzieningen bestaan ,waar iedereen zichzelf mag bedruipen, waar immigratie en emigratie geheel vrij zijn en waar het ieder vrijstaat zijn diensten aan te bieden met of zonder diploma.”

  Heeft men dit niet geprobeerd in de Occupy beweging in de USA? Een zone van tenten waarin ieder kan bijdragen wat ie wil?
  De deelnemers klaagden over dat daklozen de goederen die gratis werden uitgedeeld consumeerden, of zelfs in andere delen van de stad gingen verkopen. De beweging had last van aanrandingen en verkrachtingen. Toen hebben ze hun eigen security ingesteld, om de veiligheid in de gaten te houden en te kijken wie het kamp betrad.

  De relatief “vrije” Occupy zones kampten al vrij snel met problemen, waardoor zij zowaar hun eigen overheid creëerden (waar de politie het liet afweten).

  Alex [5] reageerde op deze reactie.

 3. @drnomad [4]:

  Die occupy gasten probeerden een commune op te starten gebaseerd op communisme. Ik denk dat dat wat anders is dan een vrijehandelzone.

 4. Dat is slecht nieuws, dat de overheid kennelijk een voorstel van iemand voor een vrij eiland of een vrije zone heeft afgewezen.

 5. Er worden toch nog wat eilandjes gepland waar een dergelijke vrijhandelszone zou komen? Wanhoopt niet vrijheidsminners!

 6. Onmogelijk. Zoiets kan alleen globaal. Al zou je genoeg geld hebben om een heel land te kopen en zo de macht te verkrijgen zoiets te doen, dan heb je nog steeds met de rest van de roverheden in de wereld te maken. Als je het grote spel niet meespeelt pakken ze (desnoods met leger) het land van je af…

  Veel mensen hebben deze merkwaardige behoefte naar macht. Geld is het middel bij uitstek om macht te verkrijgen. Geld moet daarom als eerste weg en machtswellustelingen moeten vervolgens worden uitgesloten van de samenleving. Maar is het niet naief zoiets als mogelijkheid te zien?

  De machthebbers van nu zullen hun macht niet opgeven en zullen blijven strijden om de wereld heerschappij. Zelfs na de volgende wereld oorlog (en mogelijke verwoesting van een groot deel van onze Aarde) blijven er nog steeds mensen over met deze ziekelijke behoefte naar macht. Macht is het grote kwaad waar de mensheid maar niet vanaf komt. Vrijheid voor alle mensen op Aarde is daarom volgens mij nog heel ver weg.

Comments are closed.