Nu het uit elkaar vallen van de EU en/of euro dagelijkse literatuur is, is het interessant om eens te zien hoe de waardes van de verschillende valuta’s zich dan tot elkaar zouden kunnen verhouden.

Dit overigens nog los van de verschillende consequenties voor de inwoners van die landen. Waarbij opgemerkt dat de overgang in een land op een andere valuta in eerste instantie helemaal geen consequentie hoeft te hebben. Wat later volgt, is weer een ander verhaal.

We zagen voor die vergelijking een aardig overzicht in de nieuwsbrief van Maarten Verheyen (1) die hij gevonden had bij het Japanse financieel conglomeraat Nomura:

Volgens het beurshuis heeft Griekenland een devaluatie van 57% nodig. Maar ook landen zoals Ierland (28,6%), Italië (27,4%), Portugal (47,2%), Spanje (35,5%) en België (23,9%) kijken aan tegen zware koersverliezen bij een euro-exit.

Dat betekent natuurlijk grote inflaties. En daarvoor is het afhankelijk in welk land je woont, nuttig te overwegen of je al je spaarcenten in euro’s zult houden? En in welk land?

Volgens deze grafiek kun je het beste in euro’s in Duitsland zitten en het slechts in Griekenland.

Maar, zoals al vaker gezegd, dat het ook verstandig is om een deel in goud of zilver om te zetten!!
—————————-
(1) Maarten Verheyen
http://www.aandelen.com

9 REACTIES

 1. Aan het bezit van de Euro kleeft een schuld van ettelijke honderden miljarden welke nog afbetaald moet worden. Dit gaat niet veranderen als men veranderd naar gulden of DM, tenzij men bewust “default”.
  Wat men ook kan doen (en het ziet er naar uit dat dit de politieke weg is van de komende jaren) is het bijdrukken van Euro’s zodat uw Euro over een paar jaar (door inflatie) niets meer waard is.

  Aan fysiek goud/zilver kleeft deze schuld niet. Daarom zal goud t.o.v papiergeld in waarde blijven stijgen. Verder zit dit in uw zak, is onafhankelijk van schulden van de staat en heeft dus geen “counterparty risk”.

  Ik kan geen betere redenen vinden om alleen maar fysiek goud/zilver te kopen en alleen Euro’s/papiergeld aan te houden voor het strikt noodzakelijke.

  Bertus [9] reageerde op deze reactie.

 2. hoe kan het dat bijna alle nationale valuta lager scoren? ik zou verwachten dat de waarde van de euro een weergave is van het gemiddelde van de onderliggende economien. kan toch niet dat Duitsland in haar eentje het gemiddeld zo omhoog trekt? of dat er ‘ synergie’ effecten zijn (zou de politici mooi uitkomen)

  Ron Paul Fan [3] reageerde op deze reactie.

 3. @The Red Pill [2]: Blijkt dus uit deze grafiek dat de euro precies zo hard is als de… D-mark!!!

  Bedankt Hub, voor deze prachtige grafiek! 🙂

 4. [pestmode]Begrijp ik nu goed dat het de officieele polletiek is vd vrijspreker om een zachtere currency na te streven? Is de euro wellicht te hard? En zo ja, hoe verhoudt zich dat nieuwe inzicht tot oude wens om een gouden standaard in te voeren[/pestmode]

  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.

 5. Gulden herinvoeren is niet genoeg. De soevereiniteit van het financiële beleid staat ook op het spel, als er allerlei krankzinnige maatregelen worden geëist door de EU gaat je munt er alsnog aan.

 6. Het gaat ook helemaal niet om de euro of de gulden. Het zal me worst wezen of ik met de gulden betaal of met de euro of met de pleuro. Fiatvaluta’s en hun namen doen er totaal niet toe. Dit zijn slechts instrumenten van hen die ‘over het geld gaan’ om welvaart te herdistributeren en daarmee alle macht naar zich toe trekken.

  Het gaat om behoud van koopkracht en daarmee zelfbeschikking, iets wat overigens tijdens het guldentijdperk ook allang niet meer bestond. Als er morgen voor (mijn part een nieuwe) een gedekte valuta onstaat zal ik die graag omarmen ongeacht of het de gulden is of niet, dat boeit totaal niet. Maar in een wereld met alleen fiatvaluta’s is het juist uiterst belangrijk als soevereine entiteit om je lot wat dat betreft niet te delen of zelfs in handen te leggen van anderen waarvan je al weet dat ze totaal onverantwoordelijk zijn. En daarom is de euro een slecht idee. Niet omdat het onze gulden heeft vervangen. M.a.w. de euro heeft het probleem wat dus al bestond alleen maar versneld en vermenigvuldigt.

 7. @Troy Ounce [1]: Fysiek goud en zilver zijn zonder aanwezigheid van de mens waardeloos. Vraag en aanbod bepalen de prijs. Goud noch zilver hebben waarde van zichzelf. Ze hebben de waarde die we er aan toekennen. Die stijging van waarde lijkt me op zichzelf genomen niet logisch derhalve. Bij een totale ineenstorting van het systeem zou het me verbazen als bezitters van fysiek goud buiten schot zouden blijven. Tegen inflatie zou goud bescherming kunnen bieden, maar dat kunnen aandelen of grondstoffen ook.

Comments are closed.