Vrijspreker: Je hoort sommige mensen zeggen: ‘Ik geef je een service als je mij betaalt.’ Andere mensen zeggen: ‘Ik geef je service, omdat ik gebonden ben door de eed van hutsefluts.’

Opperdienaar: Ja dat is een merkwaardig verschil. Ik zie dat advocaten, deurwaarders, notarissen (na benoeming door de koningin een drieledige eed), doktoren (eed van Hippocrates), priesters/kardinaals, politici en ambtenaren gebonden zijn door een eed. Zelf heb ik altijd meer vertrouwen als mensen tegen betaling diensten leveren.

Vrijspreker: Een bont gezelschap. Uw eigen diensten als Opperdienaar zijnde, hoe zit het daar mee?

Opperdienaar: Dat is tweeledig. Als ik een wet invoer die bepaalde mensen benadeelt en een andere bevoordeelt, dan laat ik mij daar over het algemeen voor betalen door de degenen die de wet bevoordeelt. Als ik wat voor de onderdanen beweer te doen, dan doe ik dat echter omdat ik gebonden ben door de eed van hutsefluts.

Vrijspreker: Dat is opvallend. Geloven onderdanen dat?

Opperdienaar: Onderdanen geloven wat ik wil dat ze geloven. Vadertje staat hoeft maar een kleine hint te geven wat de onderdaan moet geloven met een scheutje angst erbij komt het allemaal goed.

Vrijspreker: Onderdanen betalen U toch ook?

Opperdienaar: Dat is wel zo, maar de onderdaan betaalt me toch wel. Hij heeft geen keuze. Het geld voor de wetten is een extraatje waar ik wat voor terug wil doen.

Vrijspreker: En niet zo’n beetje ook, want laatst bleek dat elke dollar geïnvesteerd in lobbyen bij de overheid, 100 dollar oplevert.

Opperdienaar: Hopla, 10000% rendement en dan zeggen ze nog dat je dat box-3 fictief rendement van 4% niet haalbaar is.

Vrijspreker: Vreemd is dan weer dat als je aan de staat leent, je weer nauwelijks rente krijgt. Of je krijgt wel veel rente, maar dan zie je waarschijnlijk je geld nooit meer terug.

Opperdienaar: Die leningen zijn ook min of meer verplicht, dus dat geld zien we ook wel komen. We zitten er over te denken om pensioenfondsen helemaal te verbieden in aandelen te beleggen en ze te verplichten alleen staatsobligaties kopen. Allemaal gokken die aandelen, terug naar de veiligheid van staatsobligaties, waar je precies weet wat je te wachten staat.

Vrijspreker: Default.

Opperdienaar: Niet zo negatief, we betalen het echt wel terug. Of we zorgen dat je er vrijwillig van afziet, of we halen het van de drukpers of we stelen het ergens in het buitenland bij een gemene dictator met een rare pet op. Dat kost dan ook wel weer een paar centen, maar die lenen we gewoon.

Vrijspreker: Dat soort rooftochten zijn tot nu toe niet erg productief geweest. Afgelopen week werd na 10 jaar het leger uit Iraq verplaatst naar Koeweit (5500 huursoldaten blijven achter). De kosten voor de Afghanistan/Iraq/Pakistan oorlog worden geschat op 4 biljoen dollar. De olieproduktie in Iraq is nu lager dan voor de oorlog.

Zonnebloemolie kost 1600$/ton oftewel 172 $/vat. Voor 4 biljoen dollar koop je dus 23 miljard vaten zonnebloemolie (afgezien dat de prijs omhoog zou gaan) . Uitgespreid over 10 jaar is dat meer dan 6 miljoen vaten zonnebloemolie/dag. Iraq produceert ongeveer 2 miljoen vaten aardolie/dag.

Opperdienaar: De mensen die de kosten van 4 biljoen dragen en die de opbrengsten van die 2 miljoen vaten/dag krijgen, zijn verschillende mensen.

Vrijspreker: Daar was ik al bang voor

5 REACTIES

  1. Voorzover ik weet heeft de oorlog in Irak zo’n dik 1 biljoen dollar gekost. Dat is 1000 miljard dollar, en in het Engels heet een miljard a billion en een biljoen a trillion, dus 1000 billion dollar ofte 1 trillion dollar. Dat zijn net geen 6 miljard vaten “zonnebloemolie”. Afgezien van de onjuistheid van je cijfers denk ik ook dat de spraakverwarring rond de machten van het miljoen nieuw zijn voor je.

    pcrs [2] reageerde op deze reactie.

  2. @Hub Jongen [4]: Origineel was van Frederique Bastiat, maar opnieuw onder de aandacht gebracht door Henry Hazlitt. Helaas nooit begrepen door Paul Krugman die nog steeds voor meer oorlog pleit om de economie uit het slop te trekken.

Comments are closed.