Eerder dit jaar berichten wij u over de vrijhandelszones in Honduras. Nu zijn er al twee libertarische organisaties die een contract gesloten hebben met de Hondurese regering om deze gebieden te ontwikkelen. Onder hen Patri Friedman, bekend van Seasteading en kleinzoon van, en de Free Cities Group van Michael Strong en Kevin Lyons. Dit gaan hele interessante tijden voor vrijhandelszones en vrije stadstaten worden…

Patri Friedman heeft Future Cities Development Corporation opgericht en heeft via Seasteading al de nodige ervaring opgedaan. In Seasteading zit bijvoorbeeld ook Peter Thiel, libertarisch ondernemer en miljonair (PayPal, Facebook). FCDC beschrijft haar missie als ‘de innovatieve spirit van Silicon Valley combineren met de implementatie van hypermoderne wettelijke systemen in nieuwe steden.’  Hong Kong en Singapore zijn voorbeelden van welvaartscreatie door sterke eigendomsrechten en gunstige zakelijke omstandigheden.

De Free Cities Group van Michael Strong en Kevin Lyons heeft nauwe contacten met een andere gefortuneerde libertarische ondernemer: John Mackey, oprichter van Whole Foods. Michael Strong is de drijvende kracht achter FLOW, een beweging die libertarisme combineert met liefde, compassie en sociaal en milieubewustzijn.

Future Cities modelleert zich naar Charter Cities, het concept van econoom Paul Romer (NY University). Charter Cities combineert vrij landoppervlak in een gastland met het wettelijke systeem en instituties van een ander land om inwoners van overal aan te trekken.

Kan Honduras het Galt’s Gulch worden in de komende jaren ? Om de vraag te begrijpen, nodig ik iedereen uit voor de filmvoorstelling van Atlas Shrugged op 16 januari a.s. in Amsterdam. Om de vraag te beantwoorden, is er tijd, inzet en kapitaal nodig. De Vrijspreker houdt u in ieder geval op de hoogte !

 

1 REACTIE

  1. een contract sluiten met een regering, ik weet het niet.
    Kom maarrrr met die investeringen, wij zullen er echt afblijven.
    Totdat er zich een bijzondere situatie voordoet natuurlijk die afwijken van de regel rechtvaardigt.

Comments are closed.