De tweede Kamerleden overleggen of er regels moeten komen over het feit dat mensen hun hypotheek moeten gaan aflossen. Dit doen ze zogenaamd om de inwoners te beschermen. Maar de vraag is waar bemoeien deze politici, die de financiële kant van de regering nog niet eens in het zadel kunnen houden, zich mee!! Mensen die een hypotheek nemen doen dat vrijwillig en in overleg met een hypotheekverstrekker en daar hebben politici niets mee te maken. Zolang ze hun rente betalen is er toch niets mis mee!

 

Uiteraard willen bestuurders graag dat er meer geld vloeit in de kas van de banken, want daar gaat het alleen maar om. Aan de andere kant zijn het fantasierijke mensen die niet weten wat er zich afspeelt in de gewone wereld van alledag.
Denken ze nu echt dat mensen met een hypotheek tegen 5 % rente, geld bezitten, en dat tegen 2.5% rente bij een bank stallen waarbij ze ook nog inkomsten belasting moeten betalen over deze rente. Dat zouden politici uiteraard wel doen, die zijn nu eenmaal niet zo goed in het met geld van anderen omgaan, maar zorgen wel goed voor zichzelf.

Laten bestuurders nu even de woningmarkt met rust laten, want over 10 jaar als de hypotheken afgelost moeten worden dan is de situatie al weer anders en zijn woningen duurder geworden, daar kun je wel zeker van zijn.

Als politici dat niet in willen zien moeten ze opstappen, want dan hebben ze geen vertrouwen in de mensen die hard werken om de economie weer gezond te maken, want dat zullen politici nooit kunnen realiseren met praatjes maken. Daarnaast zijn de negatieve uitlatingen van invloed op de samenleving en dat zie je gelijk aan de beursnoteringen en bij banken, die dan uit angst negatieve maatregelen nemen, en dat is een ramp voor de economie.

Maar ook motiveren ze de hard werkende mensen niet om aan het werk te gaan als je ze kaal plukt en iedereen zich bemoeit met hun privé aangelegenheden. Voor rust zorgen op de huizenmarkt zou het motto van bestuurders moeten zijn.

p/s ; Het wordt steeds moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. Een huurwoning komt tegenwoordig gemiddeld pas na 13 jaar vrij. Dat meldde het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) donderdag in zijn jaarlijkse analyse van de prestaties van woningcorporaties.

De bevolking groeit de komende jaren verder met ongeveer 60.000 mensen per jaar. In 2016 wonen er in Nederland 17 miljoenen mensen, zegt donderdag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  De vraag is waar moeten deze mensen in wonen als er te weinig huur woningen zijn?

En het sterkste argument is dat als uw hypotheek lager wordt, dan gaat uw hypotheekrenteaftrek ook omlaag.

Ingezonden door Reiny

19 REACTIES

 1. De priveschulden in NL zijn naar internationale maatstaf zeer hoog. De AFM liet gisteren weten dat maar liefst 300.000 huishoudens problemen hebben met het aflossen van hun hypotheek. Dat gaat dus fout en de overheid heeft de plicht om de mensen daarop te wijzen. Ik heb zelf meegemaakt dat mijn bank mij, plagerig geformuleerd, verwijten maakte dat ik me niet voldoende in de hypotheekschuld stak.Ik ben achteraf blij dat ik druk vd bank en mijn accountant heb weerstaan en dat juist niet gedaan heb en na 18 jaar mijn annuiteitenhypotheek met looptijd van 30 jaar voortijdig had afgelost. Geluk is vrijheid, dwz afwezigheid van dwang, financieel of anderszins. Schulden zijn er om zo gauw mogelijk af te betalen en niet om te maken.

 2. Aandacht svp:

  Vandaag wordt weer veel gesproken over het in ere stellen van de annuiteitenhypotheek. Mijn advies: NIET DOEN! Een annuiteitenhypotheek (met zijn typerende aflossing-rente curve) was indertijd bedoelt om op het moment dat je gulden(!) het duurst was, (in aanvang van de aflossingsperiode) het meest maximale voordeel aan renteaftrek te hebben.

  Maar in de weet dat de hypotheekrenteaftrek onvermijdelijk zal verdwijnen, volgend jaar of over 3 jaar, vervalt dit argument waarvoor deze hypotheekvorm was bedoeld compleet, en ben je veel te duur uit.

  Mijn advies: als je dan al zonodig een huis op basis van schuld moet kopen neem dan een liniaire hypotheek!! Dat is de meest voordelige denkbaar, in netto euro’s.

  Ron Paul Fan [5] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [6] reageerde op deze reactie.

 3. Het zootje kritiekloze juichjournalisten van fd.nl vindt dat U maar van de crisis moet houden. Er zijn wel 7 verschillende redenen om blij te zijn!

  Alles onder controle natuurlijk; het is “iets” van buitenaf dat zomaar ingrijpt. Huh? Kon niemand weten!

  Er is sinds 2008 nog niks opgelost. De financiele en politieke top zoekt zich ziek hoe om het bericht te verwoorden dat de middenklasse uiteindelijk TOCH de schulden van banken en staten moet gaan betalen. De EFSF is een manier om zonder te vragen de bevolking met grote schulden op te zadelen.

  Met de hulp van fd.

  Hoor niets, zie niets, zeg niets….

 4. @Sander [3]: Ik denk (en hoop) dat de HRA gaat verdwijnen. Maar als dat gaat gebeuren (Rutte heeft al gezegd dat dit dus niet in deze kabinetsperiode gaat gebeuren), bijv in het kabinet Spekman-1…

  http://www.alblasserdam.pvda.nl/binaries/content/gallery/alblasserdam/h/Hans+Spekman+1.JPG/Hans+Spekman+1.JPG/hippogallery%3Apicture

  …dan mag je er vanuit gaan dat bestaande hypotheken zullen worden ontzien.

  Over een paar jaar wordt NL dan een huizenkopersparadijs, met die halvering van de huizenprijs na het ter ziele gaan van HRA.
  En voor al die yuppies met die grachtenpanden met tophypotheken, dat wordt dan werken tot je tachtigste, met dat molensteen-huis om je nek.

  Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker.
  Burnitall [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Sander [3]: Huizen kopen op dit moment is het stomste wat je kunt doen. Gewoon huren. Je kunt beter nu sparen voor een huis en over een jaar of vijf instappen als de huizenprijzen flink gezakt zijn nadat de HRA weg is.

 6. Wat een blablabla weer. Als de boel instort laat je zelf toch ook de boel instorten. Betaal niet en niemand meer. 3 jaar schuldsanering en hopla weer een nieuw leven voor je. asociaal, dacht het niet. De staat en banken zijn dit.

 7. @<a href="#c V@Ron Paul Fan [5]: omment-321423″>Ron Paul Fan [5]: “…dan mag je er vanuit gaan dat bestaande hypotheken zullen worden ontzien. ”

  Mijn god..Wat ben jij naief …

  Nu al, met HRA, hebben 300.000 mensen/gezinnen al problemen om hun aflossing te betalen. Als de HRA wegvalt wordt di alleen maar erger. Tenzij……de inkomstenbelasting dus danig naar beneden gaat. Dan kan je gelijk de huursubsidie afschaffen..Immers ook de mensen in d bijstand krijgen meer….Eigenlijk moet al het rond pompen van geld gestopt worden.

  Ron Paul Fan [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Burnitall [8]: Nu al, met HRA, hebben 300.000 mensen/gezinnen al problemen om hun aflossing te betalen. Als de HRA wegvalt wordt di alleen maar erger.

  Die HRA gaat alleen maar wegvallen voor nieuwe gevallen. Als ze het over de hele linie gaan doen komen veel te veel huishoudens in de problemen.

  Tenzij……de inkomstenbelasting dus danig naar beneden gaat. Dan kan je gelijk de huursubsidie afschaffen..Immers ook de mensen in d bijstand krijgen meer….

  Wie is hier nu naief? Den Haag zoekt naar bezuinigingsmodellen; verlagen vd belasting hoort daar uiteraard niet bij. Uiteraard moet het zo zijn dat bij aanpak ‘rechtse hobby’ HRA tegelijkertijd een linkse hobby wordt aangepakt: ontwikkelingshulp, huursubsidie, tegenprestatie bij uitkering.

  Eigenlijk moet al het rond pompen van geld gestopt worden.
  Dat is de correcte libertarische attitude: veel geringere geldstroompjes via de overheid.

  Burnitall [17] reageerde op deze reactie.

 9. Waarschijnlijk gaan er mensen vanuit dat de nieuwbouwprijs van wonigen ook zal dalen, maar gezien mijn ervaring en oplopende prijzen van de grondstoffen zal dat niet z’n vaart lopen, De kreet dat er veel huizen te koop staan is wel terecht, maar dan moet je ook even meenemen dat de verkopers vaak een ander huis weer gaan kopen. Dat houd elkaar in stand en gezien er jaarlijks 60.000 mensen bij komen en er nu weinig gebouwd wordt zal het over een jaar of 5 wel weer anders zijn en zal er een tekort ontstaan. Daar twijfel ik althans geen moment aan.

 10. Het zijn vooral de mensen die zelf een huurhuis hebben, die ook veelal een huursubsidie ontvangen, deze klagen het meest over het feit dat de hypotheek aftrek eraf zou moeten. maar vergeten gemakshalve dat de uitgave van de overheden hoger liggen van huursubsidie zowel aan de bewoners, als aan de woningcoöperaties, dan die van de hypotheekaftrek. Stel dat de hypotheek aftrek wegvalt, dan dalen de huizen prijzen (alleen bij gedwongen verkoop), maar ook de huuropbrengsten en dat resulteert in een veel lager BNP. Dan gaat Nederland een duik naar de diepte maken en kunnen overheden veel minder staatsobligaties uitgeven. Tevens zal iedereen die nog een hypotheek heeft op zijn huis niet meer de mogelijkheid hebben om überhaupt nog te kunnen verhuizen, omdat dan ze met een restschuld komen te zitten. Dat heeft weer tot resultaat dat makelaars, notarissen een uitstervend beroep zullen zijn. De huizenmarkt gaat dan definitief op slot voor vele jaren.

 11. Van mij mag de HRA verdwijnen. Maar de verdwijning moet niet leiden tot lastenverzwaring. Ik zou me om de ineenstorting van de huizenmarkt geen zorgen maken. Als niemand zijn lening meer kan afbetalen, lijkt het me zinloos mensen uit hun huizen te zetten. Ik zou zeggen, als je kans ziet je schulden te vergroten moet je dat doen. Een kleine schuld is een probleem voor de schuldenaar een grote voor de bank, zeker als er veel meer mensen zijn met grote schulden. Bezittingen hebben, is link…

 12. Jaja als de HRA verdwijnt gaan de huizenprijzen zakken…

  Want iedereen gaat dan z’n huis voor veel minder verkopen zodat ze met een vette restschuld achterblijven? Ik dacht het niet. Iedereen blijft dan zitten waar die zit en de huizenmarkt zal volledig op slot gaan. O, had ik het al gehad over de NHG?

  “Wat zegt u, mijn huis kopen? Natuurlijk kan dat. Voor mijn aankoopbedrag + 25% is het van u”

  Ron Paul Fan [16] reageerde op deze reactie.

 13. @jrn [15]: Dat is wat nu het geval is, de huizenmarkt zit vrijwel volledig op slot. Maar het leven gaat verder, mensen blijven doodgaan, krijgen andere banen, gaan nieuwe liefdes aan, dus zijn er huizen die verkocht moeten worden. Van elk stuwmeer breken uiteindelijk de dammen als het waterpeil blijft stijgen. Het tempo vd daling vd huizenprijzen zal de komende jaren toenemen en helemaal als de HRA wordt afgeschaft.

 14. @Ron Paul Fan [9]: Jij bent naief en dat blijf je ..

  Ik schrijf niet dat je “ergens van uit mag gaan ” .

  Ik vind alleen dat alle subsidies gestopt moeten worden. Dan de belastingen drastisch vragen, zodat men tot eerlijkw prijzen komt…Hopen dat de overheid een deel van de bevolking uitsluit is naief…. En als je die wijsheid dan hebt, maak ons er dan deelgenoot van. Laat ons het dan lezen…Met alleen roepen dat het alleen voor “nieuwe” gevallen is , heeft iets te weinig onderbouwing…

 15. @ 15
  Als de huizenprijzen halveren, dan gaan we gedwongen uitzettingen zien.
  Banken accepteren geen lagere onderpanden voor de schulden die uitstaan. Zolang je de rente en aflossingen maar kan blijven betalen (wat zonder HRA dus een veel zwaardere last is), is er geen probleem, maar zodra dat gaat haperen door ontslag,arbeidsongeschiktheid,scheiding,sterfgeval , dan ben je de pineut. Dan moet jij of je weduwe/weduwnaar met gezin eruit.

 16. Zie je de logica van je eigen standpunt?? Verder ging de discussie op dat moment allang niet meer over het voorstel van die hele regeling maar over het teveel aan belastinggeld wat er besteed wordt aan chronisch zieken. Dat het te vaak bij mensen terecht komt die het helemaal niet nodig hebben ben ik voor 120% met je eens maar waar het op neerkomt met het voorstel waar het hele topic mee begon is dat de goeien onder de kwaaien gaan lijden. En nu mankeer je (gelukkig) niks maar is dat over 30 jaar nog steeds zo?? Ik hoop voor je van niet want het zou toch heel vervelend zijn dat je in een km. diepe beerput gestort wordt omdat er geen rooie cent voor je beschikbaar is op het moment dat je het echt nodig hebt.

Comments are closed.