Vorige week was het Liberate Amsterdam. Vroeg in de ochtend zat ik al in de Trein op weg naar de Heffer, hoewel de naam een 2e JOVD congres of Night of Freedom suggereert, was “ heffen” deze keer niet de bedoeling.

Helaas was het weer onvoorspelbaar, want anders hadden we met een aantal man op het beursplein gestaan i.p.v. in een kleine ruimte boven een kroeg.

Aankomst.

Eenmaal in Amsterdam aangekomen ben ik eerst gaan zoeken naar de Heffer en eenmaal gevonden liep ik door naar het beursplein. Het plein is inderdaad kleiner dan op de TV, maar de opkomst was nog veel kleiner dan verwacht.
Een zwerver her en der met een fietsenmaker en straatmuzikant.  Ik vroeg me af waar iedereen gebleven was en een zweed met een Amsterdammer die verscholen zaten onder een tent wisten mij te vertellen dat de Donderdag ervoor de burgemeester heeft gezegd dat er maar 4 tenten mogen blijven staan.

Dus zoals goed rebellen met een “ weg met het systeem” mentaliteit, gehoorzamen ze, zoals het hoort.
Het is jammer dat een initiatief waar mensen zich bij aansluiten en wel degelijk betrokken zijn bij de zaak wederom weggemoffeld worden door de burgervader met het opgeheven vingertje. Of ik het er nu mee eens ben of niet. Je kon ook merken dat de vlam een beetje gedoofd is. De hevige beelden die we op Youtube kunnen zien hadden veel meer energie dan dat ik gezien heb.
[HTML1]
Men is gezwicht en naar mijn mening gedemoraliseerd. In tegenstelling tot de Amerikaanse variant. Er is nog maar een enkele “die hard” die druk aan het werk was op Facebook.

Heffer.

Het was 11:00 en ik ging maar eens richting de Heffer. Albert Spits was er al en de organisator met enkele leden van de LP. Na een klein praatje moest ik toch even naar het toilet.  Daar was de sfeer van Occupy mooi nagebootst door het gebrek aan licht en eenmaal terug in de zaal gekomen begon Albert Spits te spreken.

Dit hebben jullie afgelopen Maandag kunnen zien op Vrijspreker.

De opkomst was in het begin minder, ik schat in dat het eindaantal rond de 25 tot35 man zal zijn geweest

Sprekers

De rest van de sprekers beschrijf ik in een ander artikel, de onderwerpen waren breed en diepgaand, om dat in 1 artikel te schrijven zou te lang worden. Na een prettig gesprek met enkele Vrijspreker lezers en “ Jong Libertariers”  ben ik naar het Beursplein gegaan waar het wel wat drukker was, maar de heisa die je enkele weken geleden op TV kon zien is al lang voorbij.  Er waren enorm veel passanten die hun neus even ophalen naar de Occupy beweging en vooral doorlopen.  Iets wat altijd gebeurt in Nederland, geen interesse, gewoon doorlopen.

Uurtje Occupy
De Discussie lokte en heb met wat jongeren gepraat over de staat en dat ze daar eens naar moeten kijken als ze een veroorzaker van de ellende aan willen wijzen.
Een van de jongeren was een militair en zag het nut niet in van het afschaffen of verminderen van defensie, “ wiens brood men eet… “ . Het gesprek ging over de interventie van Nederlandse Militairen in andere landen.
Een ander rakelde direct de standaard cliché omhoog van de WW, AOW en uitkeringen.  Arme mensen vallen in een gat volgens hem. Waarop het antwoord “ zouden ze dan überhaupt nog arm zijn” op dovemans oren leek te vallen en er meer de draak werd gestoken met de gedachte.  Ik kreeg meer een idee dat er niet echt geluisterd werd door mensen, of ze waren een beetje moe van al die weken dat ze er al verbleven..  
De mensen waren wel gastvrij en bereid om ook wat Vrijspreker kaartjes bij hen op de toonbank te leggen aan de informatie balie, een kot met graffiti en stickers.

Na het uitdelen van Vrijspreker kaartjes en het plakken van een bumpersticker ben ik naar de treinen gegaan. Ik heb genoeg informatie gekregen van de sprekers en weer nieuwe ideeën, maar het is een wrange nasmaak omdat er geen succes was.

 

Conclusie van de dag.

 Het was goed opgezet en de zaal werd voorzien van koffie en eventueel andere drank. De sprekers waren goed naar mijn mening. Het meest verassende van de dag bleef toch Hajo Smit die zegt dat CO2 met carpoolen of andere besparingen gecompenseerd moet worden door een gasfles open te draaien.

Echter er is niemand anders die het hoorde, behalve de groep Libertariers die al bekend zijn met de materie. Liberate Amsterdam, hoe spijtig het ook is om te zeggen was geen succes wat het had kunnen worden, als ze op het beursplein zelf hadden gestaan.
Nu was er 1 spreker op het beursplein, enkele uren nadat we het zaaltje moesten verlaten. Helaas heb ik niet meer meegekregen hoe dit was verlopen. Maar het doel was om alle sprekers voor een winkelend publiek te krijgen of mensen de zaal in te krijgen vanaf het Beursplein. Dit is niet gelukt en ik heb het idee dat de moeite ook niet gedaan is om dat voor elkaar te krijgen.

En net zoals de Occupy beweging in Nederland en Liberate, zullen enkelen het zich nog wel herinneren, maar gewoon weer door gaan met de routine van de dag. Netjes luisteren naar je meesters, en ze vooral veel geld overhandigen en je druk maken over CO2.

( opmerkelijke aan bovenstaande foto is dat het de straat is naast de heffer, dicht bij het beursplein…. Waar zouden de beursmensen hun vertier in de pauze zoeken?)

 

12 REACTIES

 1. Een van de jongeren was een militair en zag het nut niet in van het afschaffen of verminderen van defensie, “ wiens brood men eet… “.

  Vreemde opmerking, getuigend van een niet-libertarische maar pacifistische instelling. Die militair heeft gelijk, al zal zijn motivatie waarschijnlijk niet de mijne zijn.

  Een libertarische samenleving zal gebaseerd zijn op het non-agressie principe, niet op het non-geweld principe.

  Aangezien het nooit zo zal zijn dat de hele wereld ineens de libertarische filosofie overneemt (de kans dat één van de huidige ‘landen’ deze filosie zal omarmen is al zo goed als verwaarloosbaar) is een krachtig en slagvaardig defensie-apparaat, een leger dus, bittere noodzaak.

  Wie dat niet ziet heeft niet zoveel begrepen van het feit dat vrijheid indien nodig met grof geweld verdedigd dient te worden. Daar moet je dan wel het apparaat voor hebben.

  Of het huidige ‘defensie’ daar het goede model voor is valt te betwijfelen (want: staat) maar dat er een krachtig verdedigingsapparaat dient te bestaan is boven elke twijfel verheven.
  Hoc Voluerunt [2] reageerde op deze reactie.
  pcrs [5] reageerde op deze reactie.

 2. laat het je niet demotiveren Hoc. Je hebt het (morele) gelijk aan je zijde en als Ron Paul (of Rand) uiteindelijk president is in de US dan moeten NLers er wel notie van nemen.

  keep up the good work.

 3. Ik heb sterk de indruk dat het libertarische gedachtengoed alleen aankomt als de ontvanger er klaar voor is.
  Dat is bij minder dan 1% van de mensen het geval. Een willekeurige voorbijganger zal in de meeste gevallen alleen het idee dat het ook zonder overheid kan belachelijk vinden en er niet eens over willen nadenken.

  IMO is het thema overheid het voorlaatste taboe thema.
  (De laatste is het gezin)

 4. @pcrs [5]:
  “Staat het NAP centraal in het libertarisme?”
  Centraal? Redelijk centraal!
  Het begrijpen van het recht van ieder mens op zijn eigen leven kun je er nog boven zetten en het NAP is de manier waarop het “uitgevoerd” wordt.

  Het lijkt me nuttig om een goede slagzin te hebben die de kern en inhoud goed overbrengt.
  Ideeen?

 5. Artikel geeft goed de sfeer om Occupy weer.
  Komt meteen de vraag: Waarom is het succes niet groter?
  Een van de hoofdredenen daarvoor zal zijn dat ze geen duidelijk moreel doel hebben.
  Het lijkt wel of hun hoofddoel is: “MEER KRIJGEN”. Of dat nu WW, AOW, gratis studie of wat dan ook is. In de richting van socialisten die ook willen hebben wat een ander heeft.

  Was het ontbreken van een duidelijke, begrijpbare slagzin ook niet een gebrek bij Liberate Amsterdam?

  Hoc Voluerunt [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [7]:
  Een beetje wel.. Het was liberate Amsterdam… maar het bleek meer Liberate de heffer.
  Het was meer een format voor een lezing van diverse sprekers achtereenvolgend voor een select groepje.
  Buiten de heffer heeft het weinig effect gehad, Lucakl echter sprak wel op het beursplein maar toen moest ik mijn trein alweer halen.
  Liberate zou mooier zijn geweest met een grotere opkomst, op het beursplein zelf gedurende de dag..
  Dat is echter niet gebeurd dus bleef het, jammer om te zeggen, bij preken voor eigen parochie.
  Heel jammer… De kleine groep mensen die nog interesse hadden voor occupy waren ook niet echt wat je zegt actief. Dus of het war geworden is betwijfel ik.
  Toen ik er was rond een uur of 3 op dat plein was er maar een enkeling echt actief bezig.. de rest zat stoned op een stoel weg te dromen of met een blik shultenbrau in de hand. Dat idee.
  Leuke bijeenkomst… maar geen duidelijke actie.
  Liberate was leerzaam voor hen die er waren, maar verder houdt het daarbij ook op.

 7. @Hoc Voluerunt [2]: Dat vermoedde ik al, vandaar deze zinsnede: al zal zijn motivatie waarschijnlijk niet de mijne zijn.

  @pcrs [5]: Lees mijn reactie nog eens. Wat begrijp je niet aan ‘defensief’?

  Het NAP is de basis van het libertarisme. Staat dus redelijk centraal, zou ik denken.

 8. @Ron Arends [10]:
  Zal zelf ergens volgend jaar ook een lezing geven nadat ik Henri Serton heb afgekeken in februari.
  Hopenlijk is de opkomst bij die 2 dan wel goed.

  Iig wel goedverspreid op Vrijspreker tegen die tijd.

  ( leuke is dat nu ook andere mensen vragen of ik voor ze wil schrijven. * huis van afgevaardigden*)

  Maar we komen er wel… keep spreading the message… alleen dat zat er bij Liberate al niet in, omdat het geen openseminar is geworden.

  Er zal eens iets moeten gebeuren waarvan we vantevoren weet van hebben en er dan op inspringen.
  Occupy toen hij net begon op het beursplein bijvoorbeeld. Als we toen sprekers hadden toen het plein tjok vol stond, dat zou resultaten boeken.

 9. Hoc, hartelijk dank voor je aanwezigheid en al het foto en videomateriaal. Ik deel volledig de mening dat het doel (klassiek liberalisme en libertarisme naar de straat brengen) niet gelukt is door voor een binnenlocatie te kiezen.

  Zelf heb ik wel van deze dag kunnen genieten doordat ik er weer het nodige van heb kunnen opsteken van elke spreker. Hajo was daarbij voor mij extra interessant omdat ik nog nooit een klimaatverhaal op deze manier heb gehoord.

  De korte actie daarna op het Beursplein vond ik zelf ook wel een ander hoogtepunt inderdaad. Daar ging door mij hetzelfde gevoel heen als waar ik bij het opzetten van deze dag op had gehoopt.

  Nieuwe plannen zijn inmiddels gesmeed.
  De meest waarschijnlijke vorm waarin het gaat terugkeren is op een zaterdag op meerdere plaatsen in het land met basisvoorzieningen (geluidsinstallatie, spandoek en een zeepkist) en daar gedurende een uur een andere waarheid verkondigen.

  Ergens vanaf februari/ maart zou die reeks moeten gaan beginnen.

  En ja, ik ben gewoon weer slaafs aan het werk gegaan. 🙂 Moet ook wel, want het huis moet betaald worden, de kindjes wil ik een goed leven geven etc. Dat heeft niets met verder slapen te maken maar gewoon met dat ik een andere belangrijke taak daar heb liggen waardoor ik niet dag en nacht met de goede zaak bezig zijn kan.

  Voor wat betreft Occupy afgelopen zaterdag: een groot aantal mensen waren op pad voor acties op andere plaatsen. Daardoor maakte het kampement wellicht een uitgestorven indruk maar ondertussen was men druk op andere plaatsen aan het actie voeren!

Comments are closed.