Nu Ivo Opstelten druk bezig is om zijn wietpas door te drukken en de overheid jaarlijks grote hoeveelheden geld uitgeeft aan de bestrijding van drugs en al haar gevolgen is het tijd om (weer) eens te kijken hoe het ook anders kan.
Tien jaar geleden maakte Portugal het gebruik van alle drugs legaal. Wat gebeurde er toen? In tegenstelling tot wat veel critici voorspelden, liep dit besluit niet uit op een ramp. Het zorgde ervoor dat de Portugese overheid méér controle kreeg over het drugsprobleem dan welke westerse overheid dan ook.

In 2001 had Portugal nog een schrikbarend hoog en groeiend aantal drugsgebruikers. Tien jaar later heeft het land het laagste aantal marihuana gebruikers boven de 15 jaar van Europa. Het gebruik van alle soorten drugs is sinds de legalisering gedaald. Het aantal HIV infecties verminderde met 17% en het aantal aan drugs gerelateerde doden is gehalveerd.

De Portugese overheid heeft de toegankelijkheid voor drugsverslaafden om zich te laten behandelen veel makkelijker gemaakt, door ze niet langer als crimineel te bestempelen. Verder konden veel middelen die vroeger ingezet werden om het drugsgebruik te bestrijden nu worden ingezet om gebruikers te helpen.

In Nederland gaan we juist de andere kant op. Met de wietpas, die in 2012 ingevoerd zal moeten worden,  probeert de overheid om o.a. (drugs)toeristen buiten de coffeeshops te laten. Zulk repressief drugsbeleid zal de problemen echter niet oplossen en alleen maar verplaatsen. In en rond de coffeeshops zal het misschien rustiger worden, maar in de straten en huizen waar dealers zich huisvesten zullen de problemen alleen maar toenemen.

Is het in Den Haag nu zo moeilijk om dit te bedenken? En is het ook zo moeilijk om een beleid over te nemen dat zich in de afgelopen 10 jaar heeft bewezen?

Bron: http://www.thefix.com/content/decrim-nation-portugal-ten-years-later

 Ingezonden door Anton

5 REACTIES

 1. En hoe staat het met de papavervelden in Afghanistan? Vrijwel geen journalist die zich er aan waagt hier onderzoek naar te doen maar feit is dat de opiumproduktie nog nooit zo hoog geweest is. Met dank aan o.a. onze belastingcenten.

  Mochten de (drugs)touristen nu al niet afgevangen worden bij de coffeeshops dan wordt het straks helemaal makkelijk met zo’n pasje. Iedere tourist zal dan helemaal het haasje zijn bij de geliefde drugsrunners.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Drugsrunner

 2. Alle drugs vrij geven, neem je de wind uit de zeilen van de criminelen, wordt het een controleerbaar produkt en kunnen verslaafden effectief verzorgd worden.

  Een wietpas helpt niet. Voor 10 eurootjes, zijn de meeste mensen wel bereid om een zakje wiet voor een ontgoochelde toerist te gaan halen in de koffieshop waar de toerist niet meer mag komen, maar waar Hollanders wel welkom zijn. Heeft toch iets weg van discriminatie lijkt me.

  Heerlijk uiteinde en ik steek nog een jointje op.

  Philosoof G&R Eigenwijs [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Adam Onesto [4]:

  En zo is het nou maar net,geen criminele omzet meer.

  En denk jij dat ze dat willen in dit land,heb je weleens van de irt.affaire gehoord,waar de heer v Traa onderzoek naar deed.
  Hij verongelukte met zijn auto zonder aanwijsbare reden.
  En er mag geen verder onderzoek worden ondernomen.
  Zaak gesloten.

Comments are closed.