Edouard Carmignac is de beste fondsmanager van de afgelopen twintig jaar.  Hij bewijst dat je geen bepaalde schaalgrootte hoeft te hebben om uiterst succesvol te zijn.  Een onafhankelijke,  kritische geest, kennis van zaken, een goed team en savoir vivre kenmerken zijn bedrijf Carmignac Gestion.  Zo heeft zijn bedrijf bijvoorbeeld een vijfde van het totaal belegde vermogen in goudmijnen gestoken. Carmignac Gestion is overladen met prijzen en komt regelmatig positief in het nieuws.

De 63 jarige Edouard Carmignac en zijn team resideren in Parijs in een designerbuurt direct aan de Place Vendôme, naast de befaamde juwelier Van Cleef & Arpels. Met zijn in 1989 opgerichte fondsen beheert hij intussen 45 miljard euro – en stijgend ondanks de financiele crisis. Waar de aandelenindex MSCI World in twintig jaar groeide met krap 36 procent verzesvoudigde Carmignac Investissement in diezelfde periode.

Daarbij zijn zijn grootste fondsen – een uitzondering in de business – sinds tien jaar zowel in sterke als zwakke beursperioden beter dan de markt. Dit is Carmignac gelukt omdat hij vroeg trends als grondstoffen en opkomende economieen ontdekt. Ook heeft het risicomanagement van de onderneming altijd op tijd de dekkings- en afzekeringsquota in het fonds verhoogt. Er is een strenge controle of de fondsen wel liquide genoeg zijn. Niet-liquide markten worden expliciet geweerd.

“Wij zijn in ieder opzicht onafhankelijk en kunnen ons altijd een eigen mening veroorloven”, zegt Carmignac, die de uitgekiende strategie van het fonds plant die elf andere managers uitvoeren. Over zijn investeringen in goudmijnen: “De kosten van geld wereldwijd zijn zo goed als nul en er is een sterke tendens naar afwaarderen bij veel valuta. Tegelijkertijd is de verhouding van marktkapitalisering van mijnaandelen ten opzichte van de waarde van hun goudreserves veel te laag.”, analyseert hij.

Meer dan twee derde van het fondsvermogen wordt bezet door onafhankelijke tussenpersonen. Banken niet eens voor een vijfde deel. ‘Hij is een grandioze fondsmanager en ook de enige die tien jaar geleden moeite deed om particulieren serieus te nemen en hen de markt te verklaren’ zegt een Parijser fondsmanager die hem sinds de jaren ’80 kent. ‘Daarbij is hij bijzonder gedreven om de grote banken te bewijzen dat hij beter is dan hen en hen niet nodig heeft.’

Zo blijkt een onafhankelijke, kritische geest keer op keer de markt te verslaan waarin de meesten als lemmingen achter elkaar aanlopen. Vakmanschap,  tegen de stroom inzwemmen en vasthoudendheid zijn eigenschappen die door het verregaande collectivisme van de huidige maatschappij helaas ondergesneeuwd zijn. Het succes van diegenen die wel hun eigen koers varen, is des te groter.

3 REACTIES

  1. OK, als ie 1/5 van zijn geld in goudmijnen heeft gestoken (en dus afhankelijk is van geologen, financiele – en arbeidsovereenkomsten, onteigeningen, expert management en bedrijfsvoering in onherbergzame gebieden) betekent dat de rest risicovol is…… ?
    Ik weet niet wat de reden is van deze advertorial, zeggen al deze mannen niet dat ze reteslim zijn en graag mijn geld willen hebben?

    Seneca [2] reageerde op deze reactie.

  2. @Seneca [2]:

    In deze tijd steek ik mijn zuurverdiende geld liever in fysiek zilver en goud (35% pj waardestijging) dan in een snelle jongen die werkt in een industrie die notoir crimineel is en gebouwd is op gebakken lucht.

    Trouwens, ooit gehoord van counterparty risk?

Comments are closed.