Het was verbazingwekkend en ook wel angstaanjagend om Hans Hogervorst, ex-minister verantwoordelijk voor invoering van de euro, bij Pauw en Witteman te horen verklaren dat dat fout geweest is om die euro in te voeren. Waarna de politici in de krediet-orgie verzandden.

Fijn te horen dat een politicus zijn fouten durft te erkennen, maar vreselijk pijnlijk als je bedenkt dat de Vrijspreker daar vanaf het begin al voor gewaarschuwd heeft.

Trouwens niet alleen de Vrijspreker. Uit het referendum in Nederland over de EU-grondwet bleek zeer overtuigend dat een grote meerderheid Nederlandse stemmers TEGEN  was.

Maar de politici hebben de kiezers verraden en de EU listig doorgeperst. En nu zitten we met de gebakken peren! Nu weet nog niemand in welke ellende we nu terecht gekomen zijn. Terwijl heel veel mensen niet beseffen, begrijpen, wat er aan het gebeuren is. En zelfs bewust hun ogen er voor sluiten.

De EU ministers van financiën hebben gisteren geprobeerd een oplossing te vinden. Maar ze waren onbekwaam om het op te lossen en hebben geprobeerd de bal maar 10 dagen voor zich uit te schoppen. En tevens te vragen of het IMF toch alsjeblieft nog meer geld wil maken uit dunne lucht, en dat ter beschikking van de EU wil stellen, en daarmee weer meer tijd te winnen.

Maar zoals al vaker gezegd, is een oplossing onmogelijk zolang 27, (en binnenkort 28) landen allemaal elke dag meer miljoenen euro’s uitgeven dan ze ontvangen.

Zie hier wat Hans Hogervorst gisteren bekende:

.Ingezonden door Melchizedek

24 REACTIES

 1. Er is geen oplossing om kredietorgies tegen te gaan anders dan gezamenlijk een goud en/of zilver standaard af te dwingen op de politiek en banken.

  Momenteel is er een PhD. standaard (Dr. standaard) waarbij kennelijk slimme mensen (ja dezelfde mensen die de crisis veroorzaakt hebben, niet hebben zien aankomen en niet kunnen oplossen) aan het roer staan en de economische realiteit in hun Keynsesiaanse modellen proberen te drukken.

  Het wachten is op de juiste politicus.

  pcrs [5] reageerde op deze reactie.

 2. Er is geen oplossing om kredietorgies tegen te gaan anders dan gezamenlijk een goud en/of zilver standaard af te dwingen op de politiek en banken.

  Momenteel is er een PhD. standaard (Dr. standaard) waarbij kennelijk slimme mensen (ja dezelfde mensen die de crisis veroorzaakt hebben, niet hebben zien aankomen en niet kunnen oplossen) aan het roer staan en de economische realiteit in hun Keynsesiaanse modellen proberen te drukken.

  Het wachten is op de politicus met de juiste ideeen.

 3. Nu heeft de “Europese Grondwet” natuurlijk niet zoveel te maken met deze kredietorgie, mede ook omdat – zoals Hoogervorst terecht noemt – het ligt aan alle Centrale Banken in het algemeen. Dus ook (en vooral) de FED.

  Wat belangrijker is, is dat Bolkenstein en Hoogervorst beide VVD zijn en vrij zijn om te spreken (want geen functie meer). Ze zouden voorbodes kunnen zijn van wat komen gaat.

  Jacob. [10] reageerde op deze reactie.

 4. @Troy Ounce [1]: geen dwang nodig, alleen het besef dat je de sigaar bent als je uitleent en je je geld niet terugkrijgt. De wetenschap dat er geen heerser is die zijn belastingslaven op het altaar van jouw schuld kan gooien is genoeg. Zonder centrale banken is het zowiezo al een stuk beperkter.

 5. @Alex [3]: wat een onzin, alsof hun akties uit de lucht komen vallen, alsof de kat niet op het spek gebonden is door een politiek systeem waarbij je een paar mensen in de watten moet leggen en dan de controle krijgt over een hele bevolking. Alsof je bij het opsluiten van bankiers, maar het aanhouden van het heerser/onderdaan model niet iemand anders krijgt die de ingang tot de heerser weet te vinden en de onderdaan naait. De naaibaarheid van de onderdaan is zelfs de enige reden dat de heerser de macht op zocht. Hij wilde alleen deze geweldspyramide opbouwen om de onderdaan te verkopen aan de hoogste bieder, dus als de bankier er niet is om zijn macht te kopen, verkoopt hij hem aan de eerstvolgende hoogste bieder.

 6. @Alex [3]: Daar heb je gelijk in, maar het is niet voldoende, Alex.

  Niet alleen de banken zullen moeten betalen voor deze ellende, maar ook bond- en stockholders.

  Natuurlijk moeten wij allemaal vast emotioneel afscheid nemen van onze opgebouwde pensioenen, want die gaan straks ook in rook op.

  Los daarvan….. als we de banken, Centrale Banken, hedgefunds, bondholders en stockholders kunnen laten betalen, komen wij er als burgers redelijk vanaf.

  Maar ik denk wél dat wij niet alleen op dit exquise forum moeten reageren, maar ook de politiek direct onder druk moeten gaan zetten middels een golf van emails, brieven, twitter of wat dies meer zij. De schatjes in Den Haag weten het zelf niet meer, dus misschien kunnen we ze helpen…. 🙂

  Hub Jongen [12] reageerde op deze reactie.

 7. De oplossing is simpel. In plaats van nog tientallen miljarden meer te steken in een euro, die gedoemd is vroeg of laat weer te verdwijnen en in plaats van ons bezuinigingen voor te laten schrijven door de ondemocratische Europese Commissie en de ECB, kunnen we ook een rijksgulden invoeren.

  Technisch is dat vrij eenvoudig te realiseren. In plaats van de huidige centrale bank, komt er een nieuwe centrale bank, van de staat. Deze zal onder verantwoordelijkheid vallen van het Ministerie van Financiën en gecontroleerd wordt door het parlement. Een commissie van goed opgeleide mensen zal waken over de lange termijn belangen van het geldsysteem.

  De staatsbank zal de enige bank zijn, die gemachtigd is geld te creëren. Alle leningen worden in staatsgeld verstrekt, of dit nu elektronisch of in contante vorm is. Het wordt commerciële banken en financiële instellingen verboden tegoeden te creëren uit het niets. Alle nieuwe tegoeden moeten voor 100% door staatsgeld gedekt zijn. De huidige banken blijven verantwoordelijk voor de leningen in euro’s, die ze op het moment van de hervorming uit hebben staan. Voor zover zij wensen, kunnen zij tussenpersoon worden tussen de staatsbank en het publiek voor het verstrekken van leningen en kunnen zij in naam van de staatsbank de rekeningen van klanten beheren. In dat geval verandert er voor het publiek niets aan hun bestaande rekeningen. De tegoeden in euro’s worden 1:1 omgezet in staatsguldens. Als tussenpersoon ontvangen de banken geen rente maar een commissie voor hun diensten. [lees verder op: http://www.courtfool.info/nl_Van_staatsschulden_naar_staatsgulden.htm ]

 8. Melchizedek zit zaken te suggeren die Hoogervorst helemaal niet zegt. Hij zegt niet dat de euro op zich fout is, hij zegt dat landen als Italie er niet bij hadden gemogen. Niemand hier heeft ooit serieuze argumenten tegen de euro aangedragen. Die euro heeft het economisch verkeer in Europa alleen maar gestroomlijnd en gezorgd voor grote toename vd welvaart. Maar we moeten niet zo stom zijn om misplaatste solidariteit te voelen met notoir corrupte Zuideuropeanen. We moeten ze met bijna satanisch genoegen failliet laten gaan en ze in hun gezicht uitlachen. Maar nogmaals, die Italianen gaan niet failliet omdat ze veel te rijk zijn. Het is alleen de staat die failliet is, niet de bevolking met een afbetaald onroerend bezit van 85%. Maar de italiaanse bevolking is de eigenaar van die italiaanse veelbelovende stinkstaat, dus is het hun probleem.

  Er is helemaal niets aan de hand in Europa met een gem staatsschuld van 84%, dit terwijl de VS alleen al op federaal niveau 100% heeft en Japan 200%.

  Europa werd in 1945 moedwillig vernietigd door een misdadige coalitie van Amerikanen en Soviets. De euro is het vehikel om terug te keren naar de wereldmacht en ZOG-USA een kopje kleiner te maken en de wereld samen met de Chinezen opnieuw in te richten. We gaan de euro houden en daarbij liggen we echt niet wakker van een paar moord en brand schreeuwende italiaantjes.

  Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.
  pcrs [15] reageerde op deze reactie.
  Melchizedek [16] reageerde op deze reactie.

 9. @drnomad [4]:

  Misgeboorte H. Hogervorst speelt de vermoorde onschuld bij P & W. En zoals veel prominente VVD-ers (en Pvda-ers, CDA-ers) kiest hij voor de vlucht naar voren ‘ nadat hij in politieke functies de grootste maatschappelijke schade had veroorzaakt.’ Illustere VVD-Voorgangers waren o.a. Bolkenstein die de Oost-Europeanen als hefboom zag om de Noord-West-EU-lonen naar beneden te tillen, Gerrit,-DSB,-Zalm de Woeker-Polis Strategist van Scheringa en Edje-Raketje-Nijpels die, ook al vanwege zijn DSB-verleden, in 2010 z’n biezen pakte als bestuurs-voorzitter van Neerlands grootste pensioenfonds het ABP.

  Echter, men dient hierbij wel te begrijpen dat; ‘ Alle in private-vooral in banken-belangen-verstengelde Ned.-Politici, ALLE! Een facilitaire maar ondergeschikte rol speelden en spelen in het ‘ Casino-Banken-Kapitalisme ‘ van de laatste 3-4 decades. Zij waren en zijn slechts de loopjongens en meisjes, de opportunistische waterdragers, van een parasitaire banken en hedge-fondsen-industrie, die in minder dan een halve-eeuw een ongecontroleerde-derivatieven-kanker verspreidde waardoor vrijwel de totale Wereld-Economie op schulden drijft.

  Het derivatieven-schulden-kanker-gezwel groeit nog onverminderd voort, de teller staat nu op zo’n 700-BILJOEN!

  http://www.rt.com/programs/keiser-report/episode-216-max-keiser/

  En, oh ja, de banken gaan het krediet-verstrekken aan het midden en klein-bedrijf (de banen-motor van de Ned. en andere Westerse-Economieën) rigoreus inperken.

  Groetjes uit de Polder.

 10. @Ron Paul Fan [9]:
  “Die euro heeft het economisch verkeer in Europa alleen maar gestroomlijnd en gezorgd voor grote toename vd welvaart. ”

  Is dat zo? Kun jij ons dat voorrekenen?
  De ongeveer 100 miljard euro, oftewel 20.000+ euro per gezin. alleen al voor het “bail-out” van solidaire bondgenoten en de 7 miljard jaarlijkse contributie moeten dan eerst al gecompenseerd worden.

  Hoeveel miljard lever die euro ons nu jaarlijks op? en waardoor?

  Ik ben zeer benieuwd en hoop datje iets kunt aantonen. Politici als Wim vd Kamp en Alexander Pechtold konden het tenminste niet.

  Ron Paul Fan [14] reageerde op deze reactie.

 11. @Ron Paul Fan [9]:
  “Die euro heeft het economisch verkeer in Europa alleen maar gestroomlijnd en gezorgd voor grote toename vd welvaart. ”
  Dus jouw redenering is:”door politici een extra eurocratie te geven met meer ambtenaren die allemaal maandelijks een salaris ontvangen, uit de belastingslaaf geperst, hebben ze beloofd ons minder te bestelen en de dieven zijn die belofte ook nagekomen”
  ze bestelen ons minder met meer ambtenaren…. verdienen die dan minder per stuk of zo? Hoe moet ik dat zien? Reguleren meer ambtenaren ons minder?

  Ron Paul Fan [17] reageerde op deze reactie.

 12. @Ron Paul Fan [9]:

  Je zag in het filmpje een stukje uit een interview dat Hoogervorst gegeven heeft aan “Andere Tijden”. Dat moet nog uitgezonden worden, maar daarin zegt hij “de euro is een misgeboorte”.
  Dat er verder gemekkerd wordt over eventuele andere versies van de euro, met of zonder andere landen is irrelevant. De euro bestaat niet in andere vormen. Ergo conclusio: de euro is een misgeboorte. Melchizedek suggereert dus geen zaken, beste Ron Paul Fan 🙂

  Gelukkig gaan The Powers That Be nu wél een andere euro-vorm cq EMU er doordrukken en dán heb je wel gelijk.
  Met als direct gevolg dat wij, inwoners/belastingbetalers, genaaid worden (excusez-le-mot) dat z’n weerga niet kent.

  Merkozy en het Vierte Reich…..

  Ron Paul Fan [18] reageerde op deze reactie.

 13. @pcrs [15]: Nee, ik heb alleen de gigantische open deur ingetrapt door te stellen dat met een munt in een zeer sterk geintegreerde economie als die in Europa de transactiekosten omlaag gaan, wat de economische groei begunstigd. Lijkt me niet zo moeilijk om te snappen.

  En nogmaals, zo uit mijn blote hoofd, slechts 1% van het Europese GBP loopt via Brussel. Verder zijn er op 500 miljoen EU burgers slechts EU 30.000 ambtenaren, een infinitesimaal kleine hoeveelheid. Griekenlandje heeft 30 keer zo veel ambtenaren.

 14. @Melchizedek [16]: “de euro is een misgeboorte”

  De enige reden waarom Hoogervorst de euro inderdaad een misgeboorte noemt is Italie/Griekenland en de gaten in hun handjes.

  Daar gaat nu wat tegen gedaan worden, nmlk de Rutte-Bromsnor. In het vervolg moet je als staat van Brussel de goedkeuring krijgen voor je begroting. Het gaat daarbij niet om de inhoud van die begroting maar of inkomsten en uitgaven in balans zijn.

  Er komt dus een Europese BKR en dat is een goede zaak.

  Melchizedek [19] reageerde op deze reactie.

 15. @Ron Paul Fan [18]: “Er komt dus een Europese BKR en dat is een goede zaak”

  Dat meen je niet?! Want tot nu toe hebben ze het zo goed gedaan, de EU??

  Ik wil niet bekvechten, Ron Paul Fan, maar de noordelijke landen hebben de zuidelijke landen tegen veel te gunstige voorwaarden geleend. Daardoor konden deze landen van de noordelijke landen heel veel goederen/diensten kopen. Ff kort door de bocht: wij hebben onze economische voorspoed van de laatste 10-15 jaar middels uitgegeven kredieten gefinancieerd.

  De kredieten werden beschikbaar gesteld tegen veel te gunstige voorwaarden en daar hebben de zuidelijke landen gebruik van gemaakt. Net als alle Nederlanders die 7,5x jaarsalaris aan 120% hypotheek konden krijgen. De huizenprijzen explodeerden en de mensen zitten tot aan hun neus in de schulden. En nu stort de huizenmarkt in en staat het water hen aan de lippen.

  Natuurlijk is een deel verwijtbaar, maar de noordelijke landen kan verweten worden dat wij gefaciliteerd hebben. En gefaciliteerd. En gefaciliteerd….

  Ik kan me niet voorstellen dat nóg een ambtelijke bestuurslaag goed is. Op geen enkel level.

  Ron Paul Fan [22] reageerde op deze reactie.

 16. Ik had die woorden van “we hadden het beter niet kunnen doen” liever gehoord van iemand die géén eigenbelang heeft in anti Euro land Engeland. Ik was daar een keer op vakantie op platenjacht, en zei toen tegen een winkelier of er nog een kans was dat Engeland misschien ook bij de Euro zou gaan (dat is toen de Euro er nog niet eens was hier). Die zei gewoon “you must be joking”, zo trots zijn ze daar op hun Britse Pond. Ik kan me zo voorstellen dat die ex-minister het niet kan maken met zijn huidige Engelse omgeving waarin hij geld verdient, dat hij zich vóór de Euro uit zou spreken want dan ligt hij er daar gegarandeerd uit bij de financiële mensen. Het is dus geloofwaardiger als je niet zo’n opportunist aan het woord hebt die op het moment dat hij het zegt, een financieel belang heeft bij een baan in Londen, maar van iemand die hier is gebleven en het hier durft te zeggen, met een baan in euro’s op het spel. Politici zijn veel te ratterig en te opportunistisch om zomaar te geloven.

  Ron Paul Fan [21] reageerde op deze reactie.

 17. @Pteranodon [20]: De enige reden waarom de grootste vijand van Europa, namelijk Groot-Britannie, in de EU is, is vanwege het ‘if you can’t beat them, join them’ principe. Ze zitten in de EU als het paard van Troje; generaal de Gaulle had dat al goed gezien. Ze zullen alles in het werk stellen om Turkije binnen de EU te slepen… ten einde de EU op te blazen. De vorige keer hebben ze het op een akkoordje gegooid met Amerikanen en Soviets, ten einde Europa (met Duitsland als kernland) te vernietigen, de volgende keer halen ze bij wijze van spreken de Chinezen binnen met hetzelfde doel. Ik wens vrijwel alle volken van deze planeet geluk en voorspoed toe, maar die vileine Britten horen daar uitdrukkelijk niet bij. Het UK is het enige land waarvan ik hoop dat het wordt overgenomen door de derde wereld. En er is maar een volk waar ik een nog grotere hekel heb dan aan de Britten.

 18. @Melchizedek [19]: Dat meen je niet?! Want tot nu toe hebben ze het zo goed gedaan, de EU??

  60 jaar vrede en elk jaar toenemende welvaart.

  Ik wil niet bekvechten, Ron Paul Fan, maar de noordelijke landen hebben de zuidelijke landen tegen veel te gunstige voorwaarden geleend.

  Heeft natuurlijk weinig tot niets met de EU te maken maar eerder met dolgedraaide banken met dollar-tekens in hun ogen.

  De kredieten werden beschikbaar gesteld tegen veel te gunstige voorwaarden en daar hebben de zuidelijke landen gebruik van gemaakt

  Dat klopt allemaal, maar dat waren privaatbanken die dat deden. Kun je niet gebruiken als argument tegen de EU, behalve misschien dat ze te laks geweest zijn bij de controle. Maar dat gaat nu dus veranderen.

 19. Mijn grootste bezwaar tegen de EU en de euro is het feit dat in dergelijke organisatie onherroepelijk de ‘verkeerde’ mensen boven komen drijven, n.l. de immer op consensus gerichte ‘mooi weer zeilers’! Deze mensen zijn belangrijk, zeker! Maar vaak een ‘sta-in-de-weg als knopen moeten worden doorgehakt!En dat had allang moeten gebeuren in de situatie waarin wij nu verkeren. Mijn grootste bezwaar tegen de EU is echter dat het een ‘gebouw’ is zonder ‘nooduitgang’!

 20. De kredietorgie heeft geen malle moer te maken met de euro, maar veel eer, ik durf het bijna niet te zeggen, met de zwakte van het democratische systeem en diens onvermogen nee te zeggen tegen alle aanspraken die op de staat worden afgevuurd.

Comments are closed.