Het is weer bijna kerst en we worden weer doodgegooid met programma’s als home alone 1 en 2 , coming to Amerika en nog vele anderen.

Wat er het meeste uit springt is het verhaal van Scrooge .

Op een kerstavond zit een hardwerkende man achter zijn bureau nors en koud te wezen. Hij is pinnig en heeft een hekel aan kerst.
Ook wil hij niets geven aan de armen, “ is het werkhuis soms verdwenen? “ . Ook wil hij mensen niet helpen die ziek zijn.

Op een nacht komen er 3 spoken bij hem op bezoek . De eerste is het verleden.
Hij ziet dat zijn verloofde hem heeft verlaten omdat ze eerst samen arm waren, nu hij veel werkt is hij rijk geworden en ze pasten niet meer bij elkaar. Hij was immers getrouwd met zijn werk en dit kon zij niet verkroppen. Hij ziet ook dat hij vroeger een verstoten jongetje was.

Na het verleden kwam geest heden aan met verhalen over zijn vrienden.
Het zoontje van de klerk, “ Tiny Tom is ziek en zal dood gaan als Ebenezer Scrooge niet vrijgeviger wordt.
De vrouw van Bob de klerk is razend en zal wel eens een har6tig woordje met hem willen spreken.
Bob heeft blijkbaar een baan aangenomen van 15 shilling in de week en kan niet rondkomen.
En dat is allemaal de schuld van Scrooge.

ook zijn neef lacht hem uit op feesten omdat hij niet aanwezig wilde zijn bij het Diner wat hij organiseerde en geforceerd leuk aan het doen is.  Scrooge werkt liever op kerstdag. Wat een  gekke norse, gemene en verdorven man is het toch!

Dan komt de toekomst.
deze voorspeld hem dat Scrooge zal sterven op kerstdag ongeliefd en waar iedereen zijn bezittingen aan het stelen is, waaronder zijn schoonmaakster (ow sorry, interieur verzorgster). Iedereen blij dat ze wat geld hebben gekregen uit zijn erfenis, maar om de man wordt niet getreurd.

En dan!!
Ineens wordt Scrooge wakker en geeft iedereen de grootste ganzen, gaat bij iedereen op bezoek en verhoogt de lonen. Hij helpt iedereen en geeft alles uit wat hij heeft aan complete vreemdelingen.
De natte droom van iedere socialistisch denker.

Moraal van dit verhaal?
Dat het een bagger verhaal is. Het is een simplificatie van het socialistische denken.
Zolang men rijk is dient men weldaden te verrichten. Als je niets om luxe geeft al helemaal.
Men hoort niet te werken en te besparen voor zichzelf en eigen doelen te stellen in het leven. Men moet zich richten op het welzijn van anderen zonder daar zelf wat voor terug te krijgen, en daar vervolgens blij om zijn.
Nee het kerst verhaal is niets voor mij. Maar Charles Dickens staat ook niet bekend om zijn logica en het beeld dat iedereen heeft van de rijke zakenman is ook direct van hem afkomstig. Er wordt nooit een tevreden klant getoond, of iemand met wie Scrooge zaken doet of een lening gaf die daardoor succesvol is geworden.
Een betere versie is te zien door  Rowan Atkinson als Ebenezer Blackadder.Daarbij raad ik mensen ook aan om “ ter verdediging van Scrooge” eens te lezen.een mooi artikel dat ik tegen kwam toen ik dit artikel wat u nu leest aan het bijwerken was en voorzien was van plaatjes.

De versie van Blackadder geeft goed weer dat wanneer men enkel voor anderen leeft er een zielig hoopje ellende van een mens overblijft. Een man die zelf in armoede leeft waarbij ieder succes rijen “ Moochers” aantrekt om van hem te profiteren. Wanneer hij ziet dat egoïsme (in alle vormen) beter voor hem is draaft hij door en profiteert van de armen. Zijn vrijgevigheid echter, is opgemerkt door anderen die hem er voor willen belonen en zelfs die wijst hij de deur op een botte manier.
Daaruit kunnen we leren dat goedgevigheid en eigenbelang in balans moeten zijn om iedereen om ons heen en vooral jezelf gezond en geliefd te houden. Zo wordt men niet de zuurpruim of de deurmat van de maatschappij.

Wensen
Daarom wens ik iedereen een fijne Saturnalia met veel eten, veel cadeaus en heel veel drank. Mag het u smaken en het niet direct verliezen als de iets te oude secretaresse van de baas weer met netpanties op het kopieermachine gaat dansen met d’r dronken harses. Geef geld uit voor jezelf en help zo ook de eerder vernoemde bob aan een nieuwe baan omdat hij kan kiezen voor een hoger loon om zo zijn zoontje te helpen. Daar zijn de feestdagen immers voor bedoeld.

 

En een fijn nieuw jaar!

[HTML1]

[HTML2]

[HTML3]

 

Nogmaals, Lees deze ook even. Ter verdediging van Scrooge

4 REACTIES

 1. daarom hebben de socialisten de sterftax uitgevonden. we zullen je bezittingen krijgen! die schamele grijpstuivers die nog over zijn nadat we je decennia lang hebben uitgeperst middels de inkomstenbelasting, de BTW, de accijnzen, de vennootschapsbelasting die in de kostprijs is verwerkt van de producten die je koopt, de vermogensrendementsheffing die je zelfs moet betalen als je een negatief rendement hebt op je zuurverdiende spaarcentjes, de honderden andere belastingen die we hebben verzonnen EN de inflatie die we er overheengooien door geld bij te drukken EN de manipulatie van de rente waardoor je je geld risicovol moet beleggen om nog wat rendement te halen

  denk daar maar aan als je de blauwe enveloppen weer op je deurmat hoort ploffen als je nog zit op te boeren van je oliebollen

  merry Xmas!

 2. nou, scrooge mocht bob toch wel wat beter betalen?! volgens mij was scrooge het toonbeeld van victoriaans liberalisme,in een maatschappij waar 10.000den goedkope prostituees rondliepen te schooien voor een minimum inkomen (waaronder een heleboel ex-gouvernantes) . En natuurlijk al die duizenden bob’s die voor een hongerloon loon moesten werken, ze konden geen looneisen op tafel zetten,ze moesten wel voor die 15 shilling.Groot brittanie was een gentlemen maatschappij, het plebs had z’n mond maar te houden . en dit soort toestanden probeerde Dickens aan de orde te brengen en aan de kaak te stellen.
  Overigens is blackadder’s tiny tim hilarisch!

  The Red Pill [4] reageerde op deze reactie.

 3. @anand [3]:

  als Bob ergens anders meer kon krijgen was hij vrij om te vertrekken.

  een laag loon is meestal het gevolg van lage productiviteit. dat laatste verhogen kan door investeringen in kapitaalgoederen. daar heb je eerst spaarders voor nodig. Scrooges dus.

Comments are closed.