De Nationale koepel van het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) kon  bij de vorming van deze nieuwe regering niet aan de kant blijven zitten.

Daarom sturen we dit persbericht ‘Systeemcrisis, Politiek in ontkenning’ de wereld in om onze bekommernissen te uiten en de aandacht te vestigen over de problemen van de toekomst die jongeren beroeren. 

Systeemcrisis : Politiek in ontkenning
Liberaal Vlaams Studentenverbond

 Ze is er dan, een nieuwe regering. Het lijkt op een vroeg kerstgeschenk, maar zijn alle problemen daarmee opgelost? Hoewel we het niet lijken te merken zitten we allen in de voorbode van de grootste crisis ooit, niet enkel een financiële crisis dat zie je aan de instabiliteit van het hele bankwezen. Ook geen loutere economische crisis, de economische groei is nog slechts een flauwe herinnering.

 Volgens de laatste cijfers van de NBB zou de economie dit jaar slechts een halve procent groeien. Komt daar ook nog eens een monetaire crisis bij die niet enkel in Europa, maar ook in Amerika – en die ook zal volgen in China – voor nog enige tijd onrust zal zorgen.

 Inflatiecijfers van 2 procent zijn slechts de stilte voor de storm. We kunnen ook spreken van een fiscale crisis. De overheid geeft structureel veel meer uit dan het aan inkomsten verzamelt. Politici schijnen er niet in te slagen in voorspoedige tijden de nodige overschotten aan te leggen.

 Uiteindelijk kan een sociale crisis niet uitblijven, de beelden van de ‘indignados’ en de occupy-bewegingen zitten nog vers in het geheugen. Kijk ook maar naar de vakbonden die hun frustraties niet onder stoelen of banken steken. We mogen dus stilaan spreken van een systeemcrisis, een maatschappijcrisis zeg maar.

 De vraag die daarmee gesteld werd, is: “zorgt het nieuwe regeerakkoord voor oplossingen?”.

Het Liberaal Vlaams Studentenverbond is van mening dat dit véél te weinig en véél te laat is. De nieuwe regering belichaamt volledig het status-quo, er is heel wat gemorreld in de marge, maar een echte visie is moeilijk terug te vinden. Het overheidsbeslag groeit en fundamentele bezuinigingen blijven uit. Wat zorgt voor een nog meer ingewikkelde fiscale wetgeving. De reguleringskoorts zorgt voor nog meer regels die inbreuk plegen op de persoonlijke vrijheden van de burgers. De toekomst ziet er grimmig uit met een alomtegenwoordige staat die over ons allen waakt.

 Maar het meest rampzalige is de toekomstige sociale onrust die de voorbije decennia gezaaid werd en binnenkort geoogst mag worden. De kloof tussen rijk en arm waar politici zo graag mee dwepen zal zich door het aanhoudende wanbeleid situeren tussen generaties. Van het generatiepact naar een generatieconflict. We doelen daarmee op de schulden die door de vorige generatie – de babyboomers – is opgebouwd. Met een overheidsschuld van 96 procent van het BBP is de trend gezet.

Maar dit cijfer werkt verblindend, zeker in vergelijking met andere landen. In een artikel van Trends deze week nam Duitse hoogleraar Bernd Raffelhüschen de impliciete schuld – de beloftes van sociale zekerheid – mee op in Belgische overheidsschuld.

De reële staatsschuld zou dan neerkomen op een pijnlijke 426 procent van het BBP. Vier jaar zouden de burgers moeten werken zonder één euro te spenderen, dit is niet langer houdbaar. Deze lasten zullen door de volgende werkende generatie bekostigd moeten worden.

 In vergelijking daarmee zijn de afspraken rond werk en pensioenen die in dit regeerakkoord staan een druppel op een hete plaat. Het LVSV roept daarom de politici op om het huidige systeem van de welvaartsstaat niet langer te verdedigen, maar voorrang te bieden van de individuele vrijheid op staatsinterventie.

Het LVSV roept op om te kiezen voor een visie waarin de vrijheid van de burgers weer centraal staat. Een visie waarin de overheid de rechten van het individu verdedigt en de bijhorende verantwoordelijkheden duidelijk stelt.

Laten we de inwoners van ons land opnieuw de ruimte geven om hun toekomst zelf in handen te nemen in plaats van hen afhankelijk te maken van een falende overheid.

 ——————————————–
Het LVSV is een politiek onafhankelijke studentenorganisatie, die afdelingen heeft in de studentensteden: Gent, Leuven, Antwerpen, Brussel en Hasselt.
Voor meer informatie kan u terecht op www.lvsv.be

 Ingezonden door Thomas Marckx
Politiek Secretaris LVSV Nationaal
poltieksecretaris@lvsv.be
Thomas.marckx@gmail.com
0479/ 52 61 10

9 REACTIES

 1. Inflatiecijfers van 2%
  Afgelopen maand was dat 3,8% voor België 🙂

 2. Hoe lang was het Duitse Rijk in ‘ontkenning’ na het vallen van de Weimar Republiek tot na de tweede wereld oorlog ?

  En waarom ? Iemand een antwoord daarop ? Behalve de Thule organizatie en ‘don’t mind the men behind the curtain’.

  Ronduit laf het volk. Lafheid van het volk, of wel ‘ na mij (en de mijnen); de zondvloed ! Dat de rest wordt afgeslacht laat het laffe volk koud.

  Tenzij ik mij vergis was 60% van het Nederlandse Volk vóór het Nationaal Socialisme door middel van de NSDAP.

  Lafheid en opportunisme is het enige kenmerk dat de mens onderscheid van alle andere wezens op deze aarde, behalve wellicht van bepaalde vormen van mens-apen.

  Ron Paul Fan [4] reageerde op deze reactie.

 3. Het was Theo Maassen die grapjes maakte over de baby-boomers, vanaf het moment dat ze bedlegerig zijn geworden.

  In Duitsland liepen er euthenasie-programma’s voor mensen die helemaal ‘op waren’, totdat die na grootschalige protesten vanuit de bevolking werden gestaakt.

  De babyboomers, mijn generatie, mogen er niet automatisch vanuit gaan dat ze liefdevol gaan worden behandeld door de nakomende generatie nadat ze een volstrekt failliet karkas van een samenleving hebben overdragen, met multuculturele kanker, alsmede een leeggepompte planeet. De verleiding om de spuit te zetten zal heel groot zijn.

 4. @Aequitas [2]: Hoezo waren Duitsers in ontkenning? Terwijl het hele Westen op zijn gat lag, had die Oostenrijker zijn zaakjes economisch goed voor elkaar. Weimar had het volledig verprutst, kon ook moeilijk anders met die Versailles molensteen om hun nek.

  Iedereen had bewondering voor wat Hitler tot stand had gebracht. Zelfs Churchill had lovende woorden voor hem.

 5. Binnenkort wordt het ESM (European Stability Mechanism) geïntroduceerd en daarmee eindigd alle economische, fiscale en monetaire soevereiniteit. Ook in België !
  Gisteren heeft de Europese Centrale Bank, gigantische ‘snoep’-leningen uitgegeven, tegen 1% , als teken van haar goede bedoelingen.

  Blijkbaar om daarmee het IMF te kunnen afbetalen. Want naar de burgers gaat het niet.

Comments are closed.