Nog maar net bekomen van de schrik dat de vastgoedprijzen dalen vanwege economische achteruitgang, gaan ze eerst de hypotheekverstrekking onmogelijk maken om vervolgens de hypotheekrente niet meer aftrekbaar te maken. Dat je ooit een 30 jarig plan hebt gemaakt gebaseerd op die hypotheekrente aftrek, doet er blijkbaar niet toe: we worden gedwongen door de omstandigheden…. Jaja.Wanneer je het starters op de huizenmarkt onmogelijk maakt een hypotheek te verkrijgen, stokt natuurlijk de verkoop aan die starters van woningen die eerdere starters nu kwijt willen om ruimer/duurder te gaan wonen. Maar als dan ook nog die ruimere duurdere huizen onbetaalbaar worden omdat de hypotheekrente daar straks niet meer aftrekbaar van is, pin je die middeninkomens en huizen, vast voor de komende tig jaar. Behalve natuurlijk wanneer je hun WOZ en verdere rentelasten nog hoger maakt, wat nu gebeurt, want dan worden ze uit hun huizen gedwongen. Maar dan wel met een hoge restschuld, waarbij ze van kwaad tot erger gaan en uiteindelijk via huursubsidie en 5? jaar wachtlijst terecht komen. Alsof die ellende de overheid niets kost.

Maar het kwalijkst vind ik dat iemand die in goed vertrouwen een huis koopt met een hypotheek voor (maximaal) 30 jaar, tijdens de wedstrijd de regels ziet veranderen. Waardoor een zorgvuldige planning in het water valt. Het lijkt Ajax wel die vertrouwde ook op een eerlijke wedstrijd elders.

En het gemene is dat je met je huis geen kant op kunt, je kunt het niet verplaatsen, verkopen of wat dan ook, want je zit letterlijk en figuurlijk van alle kanten vast.

We weten ook dat wanneer mensen zich steeds armer voelen, vanwege dalende prijs van hun huis, ze minder gaan uitgeven en doen. Voeg daarbij een verder bezuinigende overheid, dan kunt u zo uitrekenen dat we hier nog jarenlang last van gaan hebben.

En was de overwaarde van je huis een soort pensioenvoorziening, ook die voorziening zult u kwijtraken, is het niet door belastingen dan wel door waardedaling.

Hoezo vertrouwen in de overheid?

33 REACTIES

 1. HaHa, dat krijg je ervan als je altijd hebt geloofd in een crimineel en fascistisch westers systeem, we zijn met z’n allen rijk geworden door anderen uit te buiten, en wat blijkt, we worden weer net zo rijk als degene die we met z’n allen hebben uitgebuit (Afrika, Azië etc.). GEWELDIG, en weer bewezen; Je oogst wat je zaait!
  JaJa, hadden we maar niet moeten luisteren naar iemand die zegt bij de gratie GOD wetjes en regeltjes over onze rug uitstort!!!
  We zijn allemaal wreed genaaid! En nu verder???
  One Love, One Hart, One Destiny
  Misschien handig om te weten; we zijn ALLEMAAL bij de gratie GOD hier op de aarde gezet, kwestie om vanuit een ander perspectief te gaan leren kijken en denken. Succes.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 2. vertrouwen op de overheid is een hele ongezonde bezigheid. helaas wordt dit al van jongs af aan ingeprent op de staatsscholen door staatsmedia en vaak ook door ouders (die zijn immers ook hun hele leven voorgelogen en cognitieve dissonantie doet au)

  1 puntje: u lijkt te suggereren dat een bezuinigende overheid last veroorzaakt. het tegenovergestelde is uiteraard waar omdat dat – in theorie – gepaard zou moeten gaan met beLASTingverlaging. misschien bedoelt u dat de overheid zich zozeer in de nesten/schulden heeft gewerkt dat ze zowel de belastingen verhoogt en de dienstverlening verlaagt, zodat de burger voor eenzelfde dienstenniveau extra moet gaan betalen. dat is inderdaad niet bepaald een aanjager voor de economie.

  maar de overheid komt u tegemoet. er wordt nu zoveel geld geprint (waarmee waardeloze PIIGS staatsobligaties worden gekocht) dat weldra een hypotheek (en spaargeld) geen pepernoot meer waard is.

 3. @RH [3]:

  Er zit wel een belangrijk verschil tussen beloftes waar je vrijwillig op ingaat (hypotheekrenteaftrek) en die waarvoor je gedwongen wordt te betalen (pensioen), ook al weet je zelf al dat je daar niets van terug gaat zien.

  Dat de overheid al veel vaker de spelregels tijdens de wedstrijd heeft aangepast zou voor veel mensen toch wel duidelijk moeten zijn.

 4. Goed overgangsrecht is inderdaad een vereiste; bestaande gevallen ongemoeid laten, maar voor nieuwe gevallen de hypotheekrente afschaffen of in flinke stappen beperken. Zweden heeft het ook gedaan, wat na een moeilijke periode geresulteerd heeft in een gezonde huizenmarkt met lage prijzen. Voor 100.000 euro heb je daar een schitterend landhuis.

 5. Een voordeel zoals hypotheekrente-aftrek is geld waard dus dat drijft de prijs van de huizen op.
  De markt heeft dit perfect door, vandaar de angst dat huizenprijzen dalen als de hypotheekrente wordt afgeschaft.
  Mensen die huizen zelf bezitten hoor je altijd hier over klagen, want die denken dat hun huis dan in waarde zal dalen.

  Wat ik echter verwacht is dat door de tijdelijk dalende huizenprijzen, de vraag juist toeneemt en dat daardoor de huizenmarkt weer stijgt, en dus ook de prijzen van de huizen (als je die factor van de hyptheekrente-aftrek zou isoleren natuurlijk, dus even los van demografische schommelingen en veranderingen in de hoeveelheid huizen).

  Mensen die een huis terug kopen voor het geld van de verkoop, die zullen er ook een goedkoper huis van kunnen kopen, die spelen dus quitte.

  Je hebt er alleen nadeel van als je met de opbrengst van de verkoop van een huis, iets anders van plan bent dan een huis te kopen. Of als je dat huis als erfenis achterlaat en degenen die het erven, moeten het verdelen uit een verkoop.

 6. Het kontract met de burger door “overmacht” gebroken en verloochent door de heren en dames politici. 🙁
  Uw pensioen, uw huis, uw verzekering… Allemaal loze beloften en geprogrammeerde diefstal. Met dit excuus mogen ” we ” nu verder ons plan trekken zeker. U kreeg of liever eiste toch de machtiging over het beheer. Bij deze, eis ik – bij kontractbreuk tenuwentwege vastgesteld – de machtiging om mijn persoonlijke vrijheid terug te geven. ( De rest is toch al van U en kan mij gestolen worden ) Wie speelt er onafhankelijke rechter om te bedingen… Ook waar, die heb je niet meer nodig als vogelvrijverklaarde !

  Ron Paul Fan [12] reageerde op deze reactie.

 7. De harde waarheid voor woningbezitters is dat het feest helemaal over is. Momenteel is zich een stuwmeer aan het vormen van huizen in de verkoop met eigenaren wiens breinen zich niet hebben aangepast aan de nieuwe verhoudingen. Iedereen met een beetje brein en de intentie om een woning te kopen weet dat dit het slechtste moment is om een woning te kopen en wacht dus. Er staan waarschijnlijk nieuwe bezuinigingen aan te komen en net bij Buitenhof wilde de Jager al niet ontkennen dat de renteaftrek ter discussie staat. Het pure feit dat die aftrek al ter discussie staat is voldoende voor aspirantkopers om het eventuele wegvallen van die aftrek alvast in te prijzen in het bedrag dat die aspirant koper bereid is te betalen voor een woning. Maw de politiek heeft al helemaal geen keus meer en moet die aftrek wel afschaffen ten einde de huizenmarkt weer vlot te krijgen.
  Een een ander is natuurlijk gif voor de waarde van uw woning. Daar komt nog eens bij de overheid *terecht* paal en perk gaat stellen aan ‘easy money’.

  Hier een grafiek van de ontwikkeling huizenprijzen tussen 1991 en 2006:

  http://www.argusoog.org/wp-content/uploads/2009/08/ontwikkeling_huizenprijzen_jaren_90_ned-Hans-van-Steenbergen.jpg

  In slechts 15 jaar werden woningen 2.5 keer zoveel waard. Ik durf rustig te voorspellen dat over 10 jaar de prijzen zullen zijn gehalveerd, waarbij de sterkste dalingen in de komende jaren gerealiseerd zullen worden, direct nadat de aftrek is afgeschaft.

  Enfin, ik lees het wel allemaal in de krant op de sofa van mijn geheel afbetaalde woning, innig tevreden over mijn eigen oordeelsvermogen vis-a-vis die van mijn accountant, die altijd hoofdschuddend keek maar mijn strategie om mij juist niet max. in de hypotheekschulden te steken (aftrek!!) maar om mijn overtollige middelen te steken in de versnelde afbetaling van mijn huis.

  Ben altijd een aanbidder van Vrijheid geweest, dwz vrijheid gedefinieerd als afwezigheid van dwang, financieel of anderszins.
  Peter [13] reageerde op deze reactie.

 8. @leo [10]: Uw pensioen, uw huis, uw verzekering… Allemaal loze beloften en geprogrammeerde diefstal.

  Flauwe kul. Ik heb stomtoevallig mijn woning gekocht in het dieptepunt van de markt, in 1987. Sindsdien is mijn woning in 24 jaar tijd 8 keer zo veel waard geworden. Het was een nog betere investering (tonutoe) dan de edelmetaaltjes die ik oiv libertarische sites precies op tijd heb ingeslagen (factor 4). Waar heb ik dat aan verdiend? Allemaal gebakken lucht. Bubbels. Denk je nu echt dat Jan Cees de Jager (of de illuminatie? De bilderbergers? ‘De joden’?) nu zijn miljarden zit te tellen na die ‘geprogrammeerde diefstal’? Allemaal flauwe kul. De economie bestaat uit een setje golfbewegingen. De kunst is om intuitief de bergen en dalen te zien aankomen en daarop te reageren.

  Advies aan starters: NIET kopen maar huren. Doet iemand als Peter Schiff ook.

  Ik denk trouwens dat ze mensen met lopende hypotheken wel (een beetje) gaan ontzien.

  En uiteraard moet het snijden in een ‘regse hobby’ als de hypotheekrenteaftrek worden gecompenseerd met vergelijkbare maatregelen aan de linkerkant ten einde de overheidsfinancien grondig te saneren, liefst met (kleine) overschotten.

  leo [14] reageerde op deze reactie.

 9. @Ron Paul Fan [11]:

  Absoluut.
  Dat een hoop mensen nu in de problemen zitten of gaan komen hebben ze grotendeels aan zichzelf te danken. Door lage vaste lasten te hebben en schuldenvrij te zijn schep je een grotere vrijheid voor jezelf. Het slaapt een stuk lekkerder bovendien.

 10. @Ron Paul Fan [12]:
  “Allemaal flauwe kul. De economie bestaat uit een setje golfbewegingen.”
  Precies, flauwe kul maar hoe zit een reguliere markt van vraag en aanbod ook alweer ? Ik ga u daarom niet tegenargumenteren.

  Zoek nog eens op herverpakte kredieten (cdo), derivatenhandel, securities, hedging… en vooral vraag je eens af WAAROM de werkelijke omvang off-balance wordt gehouden en de politiek dit helpt verzwijgen. lichtpuntje 😉

 11. The part is over en de schapen zijn geteld en bij elkaar gedreven en vastgezet aan de ketting voor het laatste avondmaal, de schaapjes zullen lekker smaken…Zodra de hele economie instort dan breekt er een neo communistische wereld aan en zal ieder huisje tot aan het kruisje worden genationaliseerd en al dat wat waarde heeft in beslag worden genomen.

  Aardbewoners die niets meer hebben toe te voegen of nutteloos zijn geworden voor de maatschappij zullen worden geëlimineerd. Bilderbergjes&Co or wathever slijpen de zeisen….Laat de wraak maar over ons komen!! Wie zou ons nu toch willen wreken, 70 jaar na dato??

  Schrale troost, als we gaan gaan we met z’n allen….

 12. Mensen zijn niet verplicht de hypotheekrente af te trekken. Laten al diegenen die voor afschaffing zijn alvast een begin maken. Aangifte valt binnenkort weer in de bus. Mij lijkt het overigens beter juist een zeer grote schuld te hebben. Hoe groter hoe beter. Van kleine schulden ligt de schuldenaar wakker en van grote de schuldeiser. Pas op voor je spaargelden andere bezittingen. Voor je het weet, ben je alles kwijt en beginnen we met een “tientje van De Jager”.

  Ron Paul Fan [17] reageerde op deze reactie.

 13. @IIS [19]: Oh, maar die gaat ook komen:

  http://www.pakalertpress.com/2011/12/11/china-joins-russia-orders-military-to-prepare-for-world-war-iii/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+pakalert+%28Pak+Alert+Press%29

  China Joins Russia, Orders Military To Prepare For World War III

  De Zioos gaan Iran bombarderen en vervolgens boort Iran een olietanker in de grond, waarna de olietoevoer naar Europa tot staan komt. Voor onbepaalde tijd. Man, man, man, wat zullen we tijd hebben om dit forum vol te schrijven, aangezien de gem. Nederlander 37 km per dag commuteert en dat is toch net te veel om te lopen.lol

  Hoop dat het eten in de gaarkeuken enigzins te pruimen is.

  Voorspel ook dat als de olie wegvalt hier op de vrijspreker nooit meer anti-windmolen stukjes worden geplaatst.

  IIS [22] reageerde op deze reactie.

 14. @Ron Paul Fan [20]:

  Over voorspellen gesproken, er broeit duidelijk iets, ook mijn voorgevoelens zijn niet lekker ouderwets opgeruimd en af en toe staat mijn lichaam a.h.w. in brand en ik weet wat dit betekent en dat er iets aan zit te komen.

  Dit gevoel is even weggeweest maar komt duidelijk terug. Ik ben me er van bewust dat ik met dergelijke uitspraken telkens weer de lachers op de hand weet te krijgen, maar het gevoel/visie of de visioen-achtig toekomstbeelden/gevoelens die ik heb zijn als heel duister en zwaar te omschrijven. Het zijn in ieder geval niet meer de mooie vaste, strakke en lichtbrengende lijnen/wegen die ik voor me zie maar juist hele rafelige en rommelige, maar vooral hele donkere.

  Kan de laatste tijd ook niet goed meer kijken naar oorlogsbeelden en als ik ze zie dan beleef ik ze zo intens dat ik bijna het gevoel heb er midden in te zitten, iets wat ik vroeger nooit had en zeker niet zo doordringend beleefde.

  Ik hoop dat ik met mijn gevoel totaal verkeerd zit en dat dit gewoon weer één van mijn idiote en misplaatste voorgevoelens is.

  Volgens mijn omgeving zoek ik het allemaal te ver en is de wereld gewoon bezig een klein dipje te verwerken, en ziet men niet meer dan een rimpel in het water…Er komt dan zacht gezegd stoom uit de oren.

  Ron Paul Fan [23] reageerde op deze reactie.
  vrijeradikaal [26] reageerde op deze reactie.

 15. @IIS [22]: Tsja, het valt niet mee om boogschutter te zijn, ik weet er alles van. En mijn vrouw heeft mij toevertrouwd dat vrijwel al mijn planeten in vuurtekens staan en dat zou betekenen dat ik eigenlijk een nostradamus ben, dwz intuitief en speculerend. Ik spreek mijn vrouw in principe niet tegen, natuurlijk omdat ik dol op haar ben (en vanwege de gemeenschap van goederen). Maar desondanks zit ik er regelmatig naast. Zo voorspel ik al jaren dat Iran aangevallen gaat worden, mijn vrienden worden onderhand ongeduldig.

  IIS [25] reageerde op deze reactie.

 16. Je kunt geen aanspraak maken op rechten die door diefstal en afpersing zijn verkregen.
  Onwetendheid beschermd niet tegen consequenties.

 17. @Ron Paul Fan [23]:

  Voorspellen en voorvoelen is niet aan tijd gebonden. Grote gebeurtenissen in de toekomst stralen, zo denk ik, naar alle kanten veel energie uit en zo ook veel energie naar nu en eerdere jaren, degene die er gevoelig voor is ontvangt dergelijke energieën al ver van te voren, alleen is het lastig daar een tijd bij te vermelden.

  Dat jij voorspeld dat Iran aangevallen gaat worden kan bij jou al jaren eerder doorgekomen zijn, maar een tijd noemen is en blijft lastig.

  Ik heb als boogschutter, jammer genoeg, veel planeten in steenbok, dat maakt me waarschijnlijk, voor zover je erin gelooft, behoorlijk zwaar op de hand en dat ik meer naar het donkere dan naar het lichte (positieve) aard.

  vrijeradikaal [27] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [29] reageerde op deze reactie.

 18. @vrijeradikaal [27]:

  Wat zijn mafkezen? Als het gezond ogende volk om ons heen en op tv die het allemaal zo goed weten te brengen en vertellen dat we gelukkig worden met nog meer van hun shit en manier van leven en denken, wie en wat zijn dan de mafkezen?

  Het zweverige kan ik me niet zo in vinden, maar zolang men met zweven en peace&love niemand pijn of verdriet doet zijn het in mijn ogen geen mafkezen…Ik heb een staartje meegekregen van de hippie tijd, ik zag mensen die totaal flipten en doordraaiden en hun kinderen verwaarloosden, maar ik zag ook een tijd waarin men nog trachtte na te denken en zich verzette tegen de gevestigde orde. Ik kon de hippies ergens wel waarderen en was er zelf ook één geworden als ik tien jaar eerder was geboren.

  De aarde schijnt te kantelen of iets dergelijks en het aquarius tijdperk binnen te gaan, ik weet uit ervaring dat als er een transit plaatsvindt dit grote omwentelingen tot gevolg heeft. De aardse transit zal dan wel een behoorlijke klapper geven.

  Ik was net deze aan het lezen…. http://www.inspiratiesite.nl/New%20Age%202012.pdf

 19. @Ron Paul Fan [29]:

  Zon boogschutter, Mercurius in boogschutter, maan in steenbok en met mijn ascendant ben ik niet blij, maagd, die zet een rem op doen en denken…Jouw ascendant zou ik graag gehad hebben, maar met een dergelijke ascendant kan de rem soms ontbreken en schiet je te ver door.

  Boogschutter staat voor vrijheid en avontuur, maar ik krijg de kolere van mezelf, want ik was ooit een vrijgevochten jongen die helaas toe heeft gelaten dat anderen invloed hebben kunnen uitoefenen op zijn leven, jammer, want het leven moet geen (eigen gecreëerde) gevangenis worden.

  Dat van die grote waffel herken ik direct, hoewel ik in de loop der jaren heb geleerd wat meer mijn mond te houden, hoewel ik me in sommige gesprekken dan weer uitgedaagd voel en weer eens ongezouten mijn mening moet geven. Ik zwijg daarom de laatste tijd liever, maar word daarmee een beetje teruggedreven in een soort van autistische wereld die ik niet als prettig ervaar.

  Huis en goud, ik wist wat te doen, maar ben op de één of andere manier niet in staat de juiste timing te vinden, mede doordat ik veel te ver in de toekomst denk/voel.

  Boogschutter en het uiten van zijn mening…..
  http://www.youtube.com/watch?v=vQCEw8SKlZU
  Ron Paul Fan [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.