Nog maar net bekomen van de schrik dat de vastgoedprijzen dalen vanwege economische achteruitgang, gaan ze eerst de hypotheekverstrekking onmogelijk maken om vervolgens de hypotheekrente niet meer aftrekbaar te maken. Dat je ooit een 30 jarig plan hebt gemaakt gebaseerd op die hypotheekrente aftrek, doet er blijkbaar niet toe: we worden gedwongen door de omstandigheden…. Jaja.Wanneer je het starters op de huizenmarkt onmogelijk maakt een hypotheek te verkrijgen, stokt natuurlijk de verkoop aan die starters van woningen die eerdere starters nu kwijt willen om ruimer/duurder te gaan wonen. Maar als dan ook nog die ruimere duurdere huizen onbetaalbaar worden omdat de hypotheekrente daar straks niet meer aftrekbaar van is, pin je die middeninkomens en huizen, vast voor de komende tig jaar. Behalve natuurlijk wanneer je hun WOZ en verdere rentelasten nog hoger maakt, wat nu gebeurt, want dan worden ze uit hun huizen gedwongen. Maar dan wel met een hoge restschuld, waarbij ze van kwaad tot erger gaan en uiteindelijk via huursubsidie en 5? jaar wachtlijst terecht komen. Alsof die ellende de overheid niets kost.

Maar het kwalijkst vind ik dat iemand die in goed vertrouwen een huis koopt met een hypotheek voor (maximaal) 30 jaar, tijdens de wedstrijd de regels ziet veranderen. Waardoor een zorgvuldige planning in het water valt. Het lijkt Ajax wel die vertrouwde ook op een eerlijke wedstrijd elders.

En het gemene is dat je met je huis geen kant op kunt, je kunt het niet verplaatsen, verkopen of wat dan ook, want je zit letterlijk en figuurlijk van alle kanten vast.

We weten ook dat wanneer mensen zich steeds armer voelen, vanwege dalende prijs van hun huis, ze minder gaan uitgeven en doen. Voeg daarbij een verder bezuinigende overheid, dan kunt u zo uitrekenen dat we hier nog jarenlang last van gaan hebben.

En was de overwaarde van je huis een soort pensioenvoorziening, ook die voorziening zult u kwijtraken, is het niet door belastingen dan wel door waardedaling.

Hoezo vertrouwen in de overheid?

33 REACTIES

Comments are closed.