Ik had laatst een interview met de 2 leuke meiden van M.A.D.

M.A.D staat voor Make a difference. Een initiatief om jongeren te helpen en dit doen zij in Bosnië en Herzegovina.
Ondanks zij geen steun krijgen van de overheid ( nog niet) zijn ze gedreven om die jongeren te helpen. Men zou ze Altruistisch noemen, maar is het ook daadwerkelijk zo?

Altruïsme
Hoc: Nicole, wat is jou motivatie.

Nicole: ik voel mezelf goed door die andere mensen te helpen en het resultaat daaruit te zien. Te zien wat je bereikt en door het blij maken van die mensen voel ik  mezelf ook goed.

Dit is een van de dingen die ik al aankaarten in mijn artikel over altruïsme .

Men doet goed maar haalt hier vooral zijn eigen “ schouderklopje” uit . Dit is de eigen waarde die men er aan hecht en deze bevredigen is geen altruïstische daad zoals het zou lijken. Ook Anneke denkt er zo over.

Anneke: Natuurlijk haal je de eigen voldoening er uit, anders doe je het niet! Het is meer, als ik naar mezelf kijk,  de positiviteit overbrengen aan anderen.  Daar haal je zelf je voldoening uit maar je ontwikkeld jezelf ook. Daarmee kan je alleen maar sterker worden en ook met het doel je eigen geld verdienen.

Hoc: Maar als de voldoening nou uit blijft, je haalt er niets meer voor jezelf uit. Zou je het dan nog doen?

Anneke: Dan ga je gewoon door tot dat je iets goeds neer hebt gezet waar je zelf ook trots op bent, dat is onderdeel van je ontwikkeling. Het kan niet altijd goed gaan en het moet ook een keer fout gaan ombeter te kunnen worden.

Hoc: dus het komt wel volledig uit jezelf..

Nicole: mijn eigen wensen staan daarin niet voorop maar het helpen van die mensen, daar wordt ik gelukkig van.

Anneke: eigenlijk gaat het gelijk op, als je die mensen blij kan maken dan voel je dit zelf ook. Ik denk niet dat je mensen gelukkig kan maken zonder eigen waardering voor je werk of aandeel daarin.

Geld, geld, geld, iedereen is gierig.

Om te kijken of mensen van nature of er mensen zijn die van nature vrijgevig zijn om dus o.a. zelf voldoening te krijgen uit een goeie daad stelde ik de volgende vraag.

Hoc: stel jullie hebben dadelijk een goedbetaalde baan, als leraar of iets anders en je zou geen belastingen hoeven te betalen. Zou je dan een groot deel van je eigen inkomen stoppen in het helpen van deze mensen.

Nicole: dat doe ik nu al. Stel we hebben een groot project opgezet en we komen geld tekort dan zou ik mijn eigen middelen hier voor inzetten om het goed te maken.

Nicole haalt ook aan dat zelfs de goede doelen aan het einde van het jaar al belasting moeten betalen. Hier geven ze verder geen mening op, maar denkt u zich dit eens in. U geeft aan een goed doel, en Rutte graait er zijn “ unfair share” er even vanaf. Dit zou goede doelen dus minder interessant maken.

Je wordt eerst zelf beroofd van je eigen inkomen en als je iets geeft aan sociaal zwakkeren, zowel buiten Nederland als er binnen, dan wordt je nogmaals gekort en blijft er weer minder over voor het doel waar je naar streeft.

Bovenstaande plaatje geeft de staat weer van een van de jongeren opvang centra.

Nog een proef dan maar.

Hoc: stel nu in Nederland zouden we helemaal geen belastingen meer betalen en dat zou ook betekenen dat mensen geen AOW krijgen, maar dat kunnen ze zelf regelen. Er zijn dan ook geen uitkeringen meer en mensen kunnen als ze niet in staat zijn te werken niet meer in hun eigen onderhoud voorzien. Een beetje de situatie als in Bosnië. Zou je daar ook aan bijdragen, gezien jullie de natuurlijke behoefte hebben mensen in nood te helpen.

Anneke: hier in Nederland is het nu veel beter geregeld en hier zijn ook veel studenten  die later werkzaam worden als sociaal werker e.d.Ik geloof dat met de huidige technologie die situatie niet zal komen. Dat hebben ze bijvoorbeeld in Bosnië niet.

Nicole: over Bosnië trouwens. Wij hebben daar ook contacten en wanneer wij projecten op gaan zetten willen we ook door naar andere landen om daar projecten op te zetten.

Als dat inderdaad de insteek is kan ik aannemen dat zij ook zullen geven mocht de situatie in Nederland ook zo erg wordt als in Bosnië bijvoorbeeld.  Het is ook waar dat met huidige technologie en markt die situatie nauwelijks voor zal gaan komen. Volgens Anneke moet hier alles meer sneller en beter. En dat is goed opgemerkt omdat echte armoede in zo’n situatie niet snel uit de hand gaat lopen. Immers hoe meer hoe goedkoper en hoe beter mensen in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

 

Hoc: Nicole, zou jij zeggen dat als mensen geconfronteerd worden met de ellende van een ander, die er slechter aan toe is. Zou jij zeggen dat ze dan bereider zijn deze mensen te helpen, als ze er bijvoorbeeld beelden van zien.

Nicole: ik denk dat als mensen dat zien dat ze zich realiseren dat de eigen ellende niet eens zo groot is, en dat dit ook een motivatie is om de ander te helpen.

 Vrije markt!

Hoc: Stel nu dat jullie een bedrijf hebben, zouden jullie ook daar dingen naar toe doen om die mensen te helpen aan een baan.

Anneke gaat hier mee in en erkend inderdaad dat men “ enpowered” kan worden. Geef ze geen vis maar leer ze vissen. Laat die mensen leren zelf iets te produceren en dat is ook wat wij doen, aldus Anneke.

 

Conclusie:

Het filmpje is vrij lang en het interview is van slechte kwaliteit dus plaatsen doe ik het niet. Maar wat er wel uit te halen valt is dat deze meiden vanuit een toch redelijke vrije markt principe te werk gaan. Hoewel ze hopen later subsidie te krijgen wordt er wel erkend dat het niet nodig zou zijn en ze ook alles rond zouden willen breien met benefiet zaken zoals feestjes e.d. Dat doen ze overigens nu ook op die manier.  Door het positief egoïsme, dragen deze meiden bij aan het leven van een ander en enpoweren ze mensen in vluchtelingen kampen om zelf wat met hun leven te doen. Ze geven de middelen om dit te bereiken en geen zoethoudertjes. Ze helpen anderen en daarmee ook zichzelf, door de voldoening die ze krijgen uit de hulp die ze anderen bieden. Hierbij streven ze niet naar een gigantische rijkdom voor zichzelf maar zetten zelf ook middelen in voor anderen uit de eigen beurs.

Ik kan concluderen dat altruïsme zoals wordt voorgesteld “ het helpen van een ander zonder enige voldoening of bevrediging van jezelf” onmogelijk is, zelfs bij mensen die op het eerste oog altruïstisch lijken te zijn.

Ik kan zo’n initiatief alleen maar toejuichen omdat het laat zien dat er wel degelijk mensen zijn die zonderstaat met behulp van een Vrijmarkt principe mensen helpen. Ook al was dat in de eerste instantie niet zo bedoeld. Ze maken gebruik van middelen om te zorgen dat deze mensen kunnen produceren en hun eigen leven weer in de hand krijgen zodat verdere hulp later hopelijk niet meer nodig is.

Toevoeging van mijzelf is, dat dit de economie van dat land of die regio alleen maar ten goede kan komen en dat dit de marktwerking positief in gang zet zodat mensen daar uit de armoede kunnen klimmen,. Wij worden dan ook weer beter door goedkopere producten in het buitenland waar het prijsmechanisme dan weer op inspeelt en zo de armoede grenzen verlegd worden zodat iedereen toch gelijke rijkdom mag ervaren na een bepaalde periode.

 

 

Hier de beschrijving van M.A.D ik wil beide dames bedanken voor het interview.

MAD, Make A Difference, bestaat uit twee ondernemende CMV’ers; Anneke Geurds en Nicole van Rijthoven.Zij zijn enthousiast, innovatief, gemotiveerd en doelgericht Zo willen ze onder andere veranderingsprocessen opzetten in Bosnië. Niets is te gek voor hun.Anneke Geurds studeert Culturele Maatschappelijke Vorming (CMV). De kern van CMV is ‘het ondersteunen van mensen bij hun zelfontwikkeling en bij de vormgeving van hun maatschappelijke leven’. In haar loopbaan heeft zij ervaring opgedaan in internationale samenwerking en mondiale bewustwording.
Nicole van Rijthoven is een afgestudeerd CMV’er en heeft ervaring met het opzetten van projecten in Bosnië en Herzegovina.“Door een gezamenlijke missie en visie hebben wij besloten om samen door te gaan in ontwikkelingswerk/samenlevingsopbouw. Dit doen wij in Bosnië en Herzegovina.
Hier gaan wij ons richten op de ontwikkeling van zelfwerkzaamheid, zelfsturing en zelforganisatie van de lokale bevolking.In samenwerking met de Bosnische stichting Snaga Zena gaan wij onderzoeken wat de wensen en behoeften zijn van deze gemeenschap.Vanuit deze vraaggerichte werkwijze ontwikkelen wij projecten. Empowerment staat tijdens de uitvoering van zo een project centraal.Wij ondersteunen mensen in het vinden van hun kracht en geven hen de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen. En daarmee maken wij het verschil!

 

 

 

 Ik doneer zelf 20 euro en middelen voor de komende reis naar Bosnie in Februari.
Ook bijdragen aan dit doel?
758246775 t.a.v. Mw N van Rijthoven
Wilt u op een andere manier helpen neem dan contact op met:
Nicole van Rijthoven: 06 – 18 94 16 76
Anneke Geurds: 06 – 31 99 666 3
Of mail naar: MADbosnie@gmail.com

 

8 REACTIES

  1. Hmmmm..ergens een ” lees verder ” teken vergeten..
    Als ik tijd heb ga ik aan dit item beginnen..

  2. OFF TOPIC: Ron Paul 3de in Iowa, 26000 stemmen Santorum/Romney rond de 40000. GELIJK aantal kiesmannen: 7.
    CNN Piers Morgan donderdag j.l 9.p.m 10 minuten Ron Paul, de FED, de Patriot Act, NDAA, etc. etc. Volgende week New Hampshire, super tuesday in begin maart.

  3. “Hoewel ze hopen later subsidie te krijgen wordt er wel erkend dat het niet nodig zou zijn en ze ook alles rond zouden willen breien met benefiet zaken zoals feestjes e.d. “

    Jammer dat zij dit hopen.
    Het zou sterker over komen als ze het positieve punt van “geen subsidie” (geen stelen van anderen) als een sterk beleidspunt maken en bekend maken.

    Het zou hen onderscheiden van al die andere profiteurs.

    Hebben die dames ATLAS SHRUGGED gelezen? Zo niet, stimuleer ze.
    Als dat te moeilijk is, kun je ze ook laten beginnen met het eenvoudige boekje:
    “De democratie voorbij”

    Als ze beloven een commentaar voor de Vrijspreker er over in te sturen, mag je ze allebei een exemplaar van dit boekje geven. LIFHAS zal je de kosten vergoeden.
    (Boek te bestellen bij Bol.com).
    Ik ben benieuwd.

  4. “Hoc: stel nu in Nederland zouden we … Zou je daar ook aan bijdragen, gezien jullie de natuurlijke behoefte hebben mensen in nood te helpen.

    Anneke: hier in Nederland is het nu veel beter geregeld en hier zijn ook veel studenten die later werkzaam worden als sociaal werker e.d.Ik geloof dat met de huidige technologie die situatie niet zal komen. Dat hebben ze bijvoorbeeld in Bosnië niet. ”

    Ze verandert verdorie gewoon je vraagstelling.

    Hoc Voluerunt [8] reageerde op deze reactie.

  5. @Vilseledd [74977]: Gebeurt wel eens… believe me.
    Mar dat doen er veel onbewust. Toch is het waar, zo’n situatie zullen we hier niet krijgen dat de armoede zo giga groot is, omdat wij technologisch ver ver vooruit zijn en de middelen hebben om goedkoop spullen te maken. Waardoor armoede niet snel zal komen in de mate zoals in Bosnie nu.

Comments are closed.