Bedreigingen voor de vrijheid van het Internet komen op de eerste plaats van overheden. Politici die Big Brother willen spelen, macht over iedereen willen hebben. En vooral zorgen dat ze elke cent die ze wettelijk kunnen regelen, uit de onderdanen wordt geperst.
Maar er zijn ook grote gevaren vanuit de hoek van (grote)  bedrijven die weten hoe ze die macht van de overheid zelf kunnen gebruiken, mede door tevens de politici te belonen.

Hier volgt een e-mail die we hedenochtend ontvingen en een NOS-bericht over Twitter waarvan de inhouden voor zichzelf spreken.

Persoonlijk heb ik betrekkelijk weinig kennis van Avaaz , vandaar de vraag aan lezers om hun kennis en ervaring betreffende Avaaz met ons te delen. Vooral over hun consistentie op het gebied van “Vrijheid”.
Los daarvan zie ik nog geen bezwaar in het tekenen van de petitie. In tegendeel!

De e-mail:
Beste vrienden,
Een nieuw internationaal verdrag zou bedrijven in staat kunnen stellen om alles dat we op internet doen te controleren. Vorige week lukte het ons om censuurwetgeving in de VS met succes tegen te houden. Als we onze krachten nu weer bundelen kunnen we het Europees Parlement overhalen een stokje te steken voor deze nieuwe bedreiging:

Vorige week sloegen we met 3 miljoen mensen een aanval van de VS op het internet af! Maar er is een nog grotere bedreiging, en ons online netwerk is er prima op toegerust om hier korte metten mee te maken.

Het internationale verdrag ACTA zou bedrijven in staat stellen het internet te censureren. Een aantal rijke landen en grote bedrijven hebben in het geheim afgesproken om een schimmig rechtsorgaan op te richten tegen het illegaal namaken van producten. Dit zou de private belangen van bedrijven groen licht geven om alles dat online gebeurt te controleren, en zeer hoge straffen (ook gevangenisstraffen!) uit te delen aan een ieder van wie zij zeggen dat hij of zij hun zakelijke belangen heeft geschaad.

Europa besluit op dit moment om ACTA wel of niet te ratificeren. En zonder de steun van Europa zal deze internationale aanval op internetvrijheid het niet redden. We realiseren ons dat het Europees Parlement eerder tegen was – maar sommige europarlementariërs twijfelen nu. Laten we ze het laatste duwtje geven dat nodig is om het verdrag af te keuren! Teken de petitie – zodra we 500.000 handtekeningen hebben zorgen we voor een spectaculaire overhandiging in Brussel: http://www.avaaz.org/nl/eu_save_the_internet/?vl

Het is schandalig – de overheden van 80% van de wereldbevolking werden uitgesloten van onderhandelingen over het ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)-antipiraterijverdrag, terwijl ongekozen bureaucraten in nauwe samenwerking met bedrijfslobbyisten werkten aan de nieuwe regels van een gevaarlijk streng handhavingsregime. De ACTA zou in de eerste instantie opgaan voor de EU, de VS en 9 andere landen, en dan geleidelijk worden uitgebreid naar de rest van de wereld. Maar als we de EU zover krijgen om het af te wijzen, zal het verdrag aan kracht verliezen en voor altijd in de koelkast belanden.

De strenge regels in het verdrag zouden bijvoorbeeld bepalen dat mensen overal ter wereld kunnen worden gestraft voor iets als het delen van een krantenbericht, of het uploaden van een video van een feest waar toevallig muziek met auteursrecht wordt gespeeld. Terwijl het wordt verpakt als ‘handelsverdrag’, kan ACTA ook levensreddende generieke geneesmiddelen verbieden, en de toegang tot benodigde zaden voor boeren ernstig belemmeren. En wat ook ongelooflijk is: het ACTA-comité heeft carte blanche (de bevoegdheid om namens een staat te tekenen) om de eigen regels en sancties te veranderen, dus zonder democratische controle.

Grote bedrijven hebben grote belangen bij dit verdrag en maken werk van de realisatie. Maar het Europees Parlement staat nog in de weg. Laten we de parlementariërs luid en duidelijk verzoeken om de lobbyisten dapper te weerstaan en internetvrijheid te garanderen. Teken de petitie nu en stuur ‘m naar zoveel mogelijk anderen door:
http://www.avaaz.org/nl/eu_save_the_internet/?vl

Toen we onze krachten vorige week met miljoenen bundelden hielden we een Amerikaanse wet tegen die het hart van het internet zou treffen. We lieten de wereld zien hoe krachtig onze stemmen zijn. En ook deze keer laten we van ons horen om de nieuwe wet te voorkomen.

Met hoop en vastberadenheid,
Dalia, Alice, Pascal, Emma, Ricken, Maria Paz en de rest van het Avaaz-team.

Meer informatie:

Europese Commissie tekent ACTA (Webwereld)
http://webwereld.nl/nieuws/109317/europese-commissie-tekent-acta.html

‘ACTA ramp voor ontwikkelingslanden’ (Automatiseringsgids)
http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2012/04/acta-slecht-voor-ontwikkelingslanden

(In het Engels)
Als je dacht dat SOPA slecht was, wacht maar tot je ACTA ziet
http://www.forbes.com/sites/erikkain/2012/01/23/if-you-thought-sopa-was-bad-just-wait-until-you-meet-acta/

ACTA vs. SOPA: Vijf redenen waarom ACTA is een nog grotere bedreiging voor internetvrijheid
http://www.ibtimes.com/articles/286925/20120124/acta-sopa-reasons-scarier-threat-internet-freedom.htm?cid=2

Wat er verkeerd is aan ACTA
http://www.edri.org/edrigram/number10.1/whats-wrong-with-ACTA

Het geheime verdrag: Het anti-piraterijverdrag ACTA en zijn impact op toegang tot medicijnen.
http://www.msfaccess.org/content/secret-treaty-anti-counterfeiting-trade-agreement-acta-and-its-impact-access-medicines

Steun de Avaaz gemeenschap!
We worden volledig gefinancierd door schenkingen en ontvangen geen geld van regeringen of bedrijven. Ons toegewijd team zorgt er voor dat zelfs de kleinste bijdragen veel helpen:
________________________________________

Avaaz is een wereldwijd campagne-netwerk van 10 miljoen mensen dat wil bereiken dat internationale besluitvorming wordt bepaald door inzichten en waarden van alle mensen op de wereld. (“Avaaz” betekent “stem” of “lied” in veel talen.) Avaaz heeft leden in alle landen op de wereld; ons team is verdeeld over 13 landen op de 4 werelddelen en werkt in 14 talen. Verneem meer over enkele van de grootste campagnes van Avaaz hier, of volg ons op Facebook of Twitter.

Dit bericht is verstuurd naar hubert@terralibra.nl. Om je e-mailadres, de taal of andere gegevens te wijzigen, kun je contact opnemen via dit formulier. Je kunt je uitschrijven door een e-mail te sturen naar unsubscribe@avaaz.org, of klik hier

Alstublieft beantwoord deze e-mail niet om Avaaz te contacteren. Maar schrijf naar ons op www.avaaz.org/nl/contact of telefoneer (in Engels) op 00 1 888 922 8229 (VS).

-=============================================
NOS: Twitter blokkeert bericht per land
http://nos.nl/artikel/334662-twitter-blokkeert-bericht-per-land.html
Twitter gaat berichten blokkeren als de inhoud in strijd is met lokale wetgeving
Toegevoegd: vrijdag 27 jan 2012, 05:05
Het sociale netwerk Twitter gaat berichten blokkeren als de inhoud van een bericht in strijd is met lokale wetgeving.
Twitter geeft als voorbeeld tweets die het nazi-gedachtengoed verheerlijken, iets dat in Duitsland strafbaar is. Duitsers krijgen dan een bericht dat de tweet is geblokkeerd, terwijl de tekst in andere landen wel te lezen is.
Critici vrezen dat Twitter de vrijheid van meningsuiting ondergeschikt maakt aan de eisen van landen als China. Tijdens de Arabische Lente zei Twitter nog dat het alle tweets, ongeacht de inhoud, zou doorgeven.

19 REACTIES

 1. Kom kom mensen laten we niet doen alsof we invloed kunnen uitoefenen op de politiek.
  De hoopgevende tekst: “Vorige week lukte het ons om censuurwetgeving in de VS met succes tegen te houden.”
  Is misplaatst, de wetgeving in de US is uitgesteld om het politieke draagvlak te vergroten, met andere worden er moeten wat meer stemmen worden gekocht en daarna drukken ze het eventueel onder een andere naam, gewoon door. De bovenbazen zijn zieke geesten die alleen respect hebben voor “macht”

  Zé [2] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 2. @Igor [1]: Ik ben al jaren lid van de AVAAZ community, en moet zeggen dat met meer dan 10.000.000 leden wereldwijd er wel degelijk vele wetsvoorstellen wereldwijd zijn tegengehouden die anders onze vrijheden weer meer hadden beperkt.
  Dit is de kracht van internet. AVAAZ stelt een petitie op en in no time stromen er honderduizenden ondertekenaars binnen waarmee men aan de slag gaat.
  AVAAZ kent al vele successen en zal er nog veel boeken.
  Me dunkt dat het voor veel mensen op deze site een goede manier is om iets te doen tegen de opkomende wereldwijde dictatuur.
  AVAAZ heeft levens gered, mensen hun vrijheid terug kunnen geven etc.
  Kijk op de website en overtuig jezelf.
  Samen kunnen we meer dan alleen.

  Vrede, voor iedereen,

  Zé.

  Igor [9] reageerde op deze reactie.
  Igor [11] reageerde op deze reactie.

 3. Tja, maar internet is uiteindelijk ook door de overheid tot stand gekomen en een voorbeeld van het sturen van de vrije markt, waar libertariërs zo tegenstander van zijn. Het is dus logisch, dat ze een keer de macht teruggrijpen; ik vond het al vreemd, dat het zo lang vrij is geweest. Uiteraard ben ik een fel tegenstander van inperking, maar het ligt wel in de lijn der verwachting.

  Zé [4] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Vilseledd [3]: “ik vond het al vreemd, dat het zo lang vrij is geweest. ”
  Lijkt me duidelijk Vilseledd, om al die informatie te kunnen bekijken die mensen tot nu toe op internet hebben gezet, dien je ze wel het idee te geven dat het een vrij medium is.
  En ik denk ook dat de bedenkers van internet de kracht ervan een beetje veel onderschat hebben.
  Maar het hek is van de dam, de mensen hebben via een internet gevonden wakker te worden, en dat kan niet meer gestopt worden.
  Kijk maar eens op de website van AVAAZ, en zie wat ze in korte tijd bereikt hebben.
  We gaan de goede kant op, wij zullen winnen, ik ben daar van overtuigd.

  Vrede,

  Zé.

 5. Na het artikeltje over die toegang tot betaalbare medicijnen gelezen te hebben die in een van de links staat (en nog enkele andere feiten over ACTA) realiseer ik me dat het tegenhouden van die ACTA “wet” (eenmaal aangenomen zal het “verdrag” snel tot wet worden) absoluut nodig zal zijn, al was het alleen maar om te voorkomen dat de lobbyisten voet aan wal krijgen. ACTA behelst namelijk wel degelijk meer dan alleen maar het simpelweg tegenhouden van een wetje om het internet te censureren, zo zal deze “wet” een precedent scheppen en daarmee absoluut leiden tot een verdere beperking van de vrijheden van de mens, wat zéér onwenselijk is. Het brengt ons terug naar het “VOC tijdperk” waarin handel onder druk er voor zorgde dat volledige bevolkingen onder het juk van de welvarenden werden geplaatst en de rijkdommen van een continent volledig werden weggekaapt door een enkele vermogende, of groep vermogenden (VOC). Dit zal leiden tot een herhaling van een geschiedenis die we eigenlijk maar het best zo snel mogelijk zo ver als kan van ons af te werpen. Wij (deze generaties) willen toch niet weer dezelfde ellende veroorzaken als “onze” voorvaderen, die ten koste van ettelijke duizenden onschuldige levens hun rijkdommen vergaarden. Libertariër of niet (over mijn opvatting betreffende libertarisch bestaat intussen enig meningsverschil geloof ik) DIR MOETEN / NEE MOGEN WE NIET WILLEN.

  PS. Ik heb de petitie ondertekend om reden dat ik afhankelijk ben van betaalbare medicijnen en nú al de wrange vruchten pluk van de liberalisatie van de zorgsector, ik moet er niet aan denken dat er óók nog eens bij gaat komen dat zelfs de betaalbaarheid onder de druk van de kapitalistische markt verdwijnt. 2012 zal toch niet het einde van de wereld zoals wij die kennen betekenen in de zin van een stap terug naar de slavernij en onderdrukking van het volk ?

  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Igor [1]:
  @Vilseledd [3]:

  Begrijp ik goed dat jullie bedoelen:
  “Het is wel moeilijk. Zij zijn toch zo sterk. Wij zijn zo zwak. Wij kunnen toch niets. Laten we maar niets doen!!”?

  Ikzelf vind dan een houding van Zé veel positiever.
  Zie reactie 2 en @Zé [5]:

  Ik zie wel dat ik niet zonder meer achter alles sta wat Avaaz doet.
  Maar dat is ook niet nodig om de positieve vrijheidspogingen te steunen. Voorlopig geval voor geval bekijken.

  Het is de opzet van collectivistische politici en profiteurs om goede mensen moe en moedeloos te maken.
  Maar gelukkig zijn er nog mensen die zolang ze kunnen ademen ook naar vrijheid blijven streven:
  “Ende despereert niet!”

  Igor [9] reageerde op deze reactie.
  Igor [11] reageerde op deze reactie.

 7. @Zé [2]: @Hub Jongen [7]:

  Nee hoor, even digitaal krabbel zetten is een kleine moeite en onder het motto baat het niet dan schaad het niet teken ik vaak petities, maar ik ga mijzelf niet in de zeik nemen en doen alsof dat echt een verandering teweeg brengt, of dat ik “echt” actie onderneem.

  Is ook zeker niet mijn bedoeling om hopeloosheid te verspreiden, maar ik wordt zelf een beetje hopeloos omdat ik het idee krijg dat van de weinige mensen die een beetje wakker zijn een groot deel nog steeds gelooft dat er iets gaat veranderen als we maar met genoeg mensen hard genoeg schreeuwen dat wij dingen anders willen.

  Zé [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Zé [2]: @Hub Jongen [7]:

  Nee hoor, even digitaal krabbel zetten is een kleine moeite en onder het motto baat het niet dan schaad het niet teken ik vaak petities, maar ik ga mijzelf niet in de zeik nemen en doen alsof dat echt een verandering teweeg brengt, of dat ik “echt” actie onderneem.

  Is ook zeker niet mijn bedoeling om hopeloosheid te verspreiden, maar ik wordt zelf een beetje hopeloos omdat ik het idee krijg dat van de weinige mensen die een beetje wakker zijn een groot deel nog steeds gelooft dat er iets gaat veranderen als we maar met genoeg mensen hard genoeg schreeuwen dat wij dingen anders willen.

 9. @Hub Jongen [8]:

  En natuurlijk heeft u gelijk, echter het corporatisme is in hoofdzaak ontstaan door vergaring van kapitaal ter bevordering van expansie om zo de markt te kunnen controleren, en dus (in mijn nederige opinie) moet het kapitalisme wel worden gezien als de wortel van het kwaad. Noemt u mij eens één bedrijf of organisatie of persoon die zonder kapitaal in staat zou zijn ook maar iets te bewerkstelligen dat in omvang gelijk is wat er op dit moment gebeurd ten aanzien van onderdrukking en uitpersing van het “klootjesvolk” om het maar even cru te stellen.

  Andre [15] reageerde op deze reactie.

 10. @Zé [10]:
  Mijn idee is dat als die elitaire graftakken zo graag oorlog willen dat we dan niet zo moeilijk moeten doen maar dat we ze gewoon geven wat ze zo graag willen, maar niet in afghanistan, irak, libie of binnenkort iran, maar gewoon lekker kleinschalig bij de dames en heren in de hoogstwaarschijnlijk royaal bemeten voortuin.

  Nee ik ben geen voorstander van oorlog of geweld maar er is een klein groepje mensen wat keer op keer wel bewust aanstuurt op oorlog en dat blijven ze doen, ongeachte het aantal mensen dat het er niet mee eens is.

  Zé [14] reageerde op deze reactie.

 11. @Igor [13]: Igor,

  Kun jij mee in het idee dat ieder mens zijn eigen werkelijkheid creëerd?
  En dat dat dus inhoud dat iedereen die oorlog wilt, dat ook op zijn eigen bord krijgt?
  Dus hoeven wij ons daar niet al teveel zorgen over te maken.
  Waar ik wel over inzit is dat veel mensen geheel niet beseffen waar ze mee bezig zijn, en dat dat wel op onze borden terechtkomt.
  Zoals al die meelopers en jaknikkers van politici, hebben die mensen ook een hart?
  Hebben die mededogen, compassie, verantwoordelijksheids- besef omtrent waar ze voor zouden moeten staan, en waar ze voor aan zijn gesteld?
  Ik tracht me altijd in de ander te verplaatsen, maar loop bij dit soort volk keer op keer vast.
  Wellicht verwacht ik teveel van de ander?
  Verwacht ik dat er ook een mens in een de Jager of Rutte schuild?
  Hebben die dan echt een plank voor de kop?

  Zé.

  Igor [16] reageerde op deze reactie.
  leo [17] reageerde op deze reactie.

 12. @J.Snijder [12]:

  “het corporatisme is in hoofdzaak ontstaan door vergaring van kapitaal ter bevordering van expansie om zo de markt te kunnen controleren”

  Corporatisme kan alleen floreren door gebruikmaking van de regelgeving en beinvloeding van- en vervlechting met de regelgevers. De overheid dient zich niet te bemoeien met economische zaken. Omdat deze het monopolie op regelgeving heeft, hebben de grote bedrijven (en in hun kielzog clusters van kleine bedrijven) er belang bij er voor te zorgen dat deze constructie in stand blijft. Het gejammer van bedrijven als Shell, zoals in een ander artikel vandaag op de Vrijspreker gepupliceerd, is derhalve nogal pathetisch.

  Dat gezegd hebbende: met kapitaal controleer je geen markt. Zonder machtsmonopolie die o.a. barriëres voor nieuwkomers in de markt opwerpt (alles uiteraard “ter bescherming van de consument”) zorgt concurrentie ervoor dat zulks niet geschiedt. Alleen toepassing van geweld kan daarvoor zorgdragen.

 13. @Zé [14]:
  Onzin praat Ze, je kan voor jezelf best in geloven dat karma bestaat maar wel een beetje helder blijven graag en begrijpen dat karma voornamelijk werkt omdat je er zelf in gelooft, net zoals bidden kan werken voor mensen die in god geloven. In zie niet in waarom het anders zou zijn voor iemand die gelooft dat 90% van de mensen op deze planeet dood moet, je denkt toch niet dat die mensen een negatief zelfbeeld hebben toch? Nee hoor, die vinden ook dat ze heel goed bezig zijn.

  Ik weet niet in hoeverre de Jager en Rutte belangrijk zijn in het geheel, de echte machthebbers laten zich niet wegsturen na 4 jaar en staan duidelijk boven de politieke carousel, maar diverse mensen en partijen hebben natuurlijk allemaal eigen belangen en ideeën, de bovenbazen bepalen de grote lijnen en controleren de belangrijke internationale/financiele organen.

 14. @Zé [14]:
  Wat zé mogelijk bedoeld is gegrond, de truukendoos van bijvoorbeeld een amerikaanse overheid: sensibiliseringscampagnes, propaganda, verdeel en heers, psy-ops, mindcontrol en desinformatie, halve leugens en halve waarheden en ga zo maar door… Het vergif voor een autonome vrijdenker en ieder die zijn waarheid zoekt in de mainstream van dagelijkse wirwar-berichten. Neen, geen onzin dus

  Zé [18] reageerde op deze reactie.

 15. Nou bedankt voor het vertalen dan, ik zie totaal geen verband tussen reactie nummer 14 en 17.

Comments are closed.