Praktisch alle politici, inclusief Merkozy, trachten u daarvan te overtuigen. Onder andere met de kreten dat de euro “ons” zoveel welvaart heeft gebracht! Maar u zult nu ondertussen wel weten dat dat een gewone ordinaire leugen is!

Kijk alleen maar naar het NOS bericht:
Hoe blij zijn we met tien jaar euro? (zondag 1 januari,)
Video 2 min.: Vandaag precies tien jaar geleden kregen 300 miljoen Europeanen voor het eerst de euro in handen. Van Maastricht tot Athene; alles zou beter worden. Welvaart voor iedereen, in het verenigde Europa. Leve de euro.  ZIE: <http://nos.nl/video/326936-hoe-blij-zijn-we-met-tien-jaar-euro.html>

En zie hoe burgers uit de meeste eurolanden er over denken: Puur negatief, teleurgesteld of lijdzaam.

Het is namelijk zo dat de euro “ons” heel veel geld GEKOST heeft en nog meer gaat kosten als er niet vlug iets anders voor komt. Zie daarvoor onder andere:
https://www.vrijspreker.nl/wp/2011/09/de-euro-kost-ons-heel-veel-geld/#more-97561

Maar natuurlijk kunnen (of zullen ??) de politici de euro redden. Praktisch alle politici, inclusief Merkozy en andere opperhoofden hebben het zelf gezegd!!
En ze hebben daarvoor drie belangrijke methodes:

1. Gewoon heel veel geld maken uit blauwe lucht. Dat doen ze nu al op grote schaal.

2.De EU in een steeds sterkere dictatuur ritselen waardoor de burgers helemaal niets meer te zeggen hebben. En ook  niet meer durven te protesteren. Ook dit doen ze al met groot succes. De Nederlandse politici, Rutte-deJager streven daar ook heel sterk naar. “Nederland” heeft zich onder andere al akkoord verkaard dat de eigen begroting niet naar het Nederlands parlement mag zonder eerst de goedkeuring van Brussel te hebben.

3.Teruggaan naar een harde valuta die bvb gekoppeld is aan goud.
Deze methode zullen de politici vermijden met hart en ziel en wapens! Want daarmee kunnen ze niet knoeien zoals nu met een valuta die op niets gebaseerd is.

Met een combinatie van punt 1 en 2 kunnen (en zullen) ze de bal nog een tijd voor zich uit schoppen. Hoe lang nog? Voorlopig slikken de burgers het nog wel. Hoe lang nog?

Ja, de euro kan gered worden. Maar u zult daar beslist niet beter af door worden.

28 REACTIES

 1. @Anno Zijlstra [1]:
  “Terug naar de gulden” betekent niet alleen die oude papiertjes.
  Dat is niet de kern. De essentie is dat het invoeren van de euro een hele troep ellende veroorzaakt heeft en daar nog mee verder gaat.
  Terug naar de euro betekent terug naar de betere toestand.
  En daarvoor moet je het hele financiële systeem veranderen.

  De “gulden” had betere mogelijkheden dan de “euro”.
  Het kan een tussenstap zijn, maar het zou mooi zijn als die stap meteen gebruikt werd door het geld te koppelen aan een echte “waarde” zoals bij voorbeeld goud of zilver.

  Ron Paul Fan [6] reageerde op deze reactie.

 2. Lees in de FD dat Fout Wellink nog steeds denkt dat ie het schulden probleem kan oplossen door meer schulden kan maken:

  “Toch zal de euro overleven, aldus Wellink. ‘De euro is onomkeerbaar, een fact of life. Het politieke leiderschap van Europa zal het uiteenvallen van de euro altijd voorkomen, omdat de consequenties zo diep ingrijpend zijn, dat je het niet kunt laten gebeuren.’

  Wat is de weeffout van de euro?

  “Er zitten twee weeffouten in de politieke constructie, niet in de euro zelf. Het budgettaire beleid is niet goed, met name als het misgaat in de lidstaten. Dat hebben we proberen op te vangen met het groei- en stabiliteitspact…”

  Grote vraag is: Gaan Rutte en de Jager de Nederlandse bevolking uitverkopen door het groei en stabiliteitspact zonder referendum door te drukken?

  Min antwoord (for what it is worth!): ja, daarmee hebben ze de Euro wellicht gered (indien alle andere landen het ookt lukt om hun bevolking in de houtgreep te zetten) maar dan hebben nog steeds niet het GROTE orginele onderliggende probleem opgelost (maar alleen groter gemaakt): de schuldencrisis!

 3. @Jan [4]: deze mega-genocide

  Maak het nu niet te dol, Jan.
  Zo meteen krijgt het internet nog een slechte naam.

 4. @Hub Jongen [2]: De “gulden” had betere mogelijkheden dan de “euro”.

  Wat zijn die mogelijkheden dan?

  Het kan een tussenstap zijn, maar het zou mooi zijn als die stap meteen gebruikt werd door het geld te koppelen aan een echte “waarde” zoals bij voorbeeld goud of zilver.

  Dat kan met de euro natuurlijk net zo goed.

  Nog eens: een fiatmunt kan in principe best werken, zolang er maar een werkelijke onafhankelijke centrale bank is die de geldhoeveelheid reguleert op basis van de werkelijke economie en het laag houden van de inflatie. De economische historie van 1945-heden heeft dat bewezen. De DNB, Bundesbank en de ECB voldeden/voldoen redelijk aan die voorwaarde. We schieten geen ene jota op met een terugkeer naar de gulden, omdat dan de transactiekosten van het economische verkeer in Europa weer toenemen. Dat is die beroemde 1 week/jaar winst van het CPB.

  Maar het geopolitieke aspect van de euro is vele malen belangrijker. Zoals Jim Rogers al zei in de LewRockwell van vorige week, moet er een tegenwicht zijn tegen de dollar, om te verhinderen dat de Amerikanen ongelimiteerd hun inflatie kunnen exporteren. Laat die Amerikanen (neo-Oekraieners) ook maar eens werken voor hun geld, ipv te parasiteren op de rest van de planeet met die greenback.

  Verder weet je van te voren dat 450 miljoen echte Europeanen het altijd gaan winnen van 180 miljoen Euro-Amerikanen, de nazaten van de losers van Europa, die in Amerika een betere toekomst zochten. Ik vind dat we ja tegen ons zelf moeten zeggen en de Amerikanen opzij moeten schuiven. Niet in een confrontatie, maar gewoon omdat het dikste jongetje altijd domineert op de wip. Verder het met de Russen op een grondstoffen-eindprodukten barter akkoordje gooien en in de krant lezen hoe Amerika en China elkaar naar de strot grijpen over het Midden-Oosten. Aan het einde van de rit wat Marshallhulp uitdelen aan Amerikanen en Chinezen.
  Albert S. [13] reageerde op deze reactie.
  Burnitall [15] reageerde op deze reactie.

 5. Helemaal eens met bovenstaand. Wij moeten meer bevriend raken met de Russen. Daar zitten de grondstoffen en een groot klanten potentieel.!!De VS kunnen ons helaas niets meer bieden, sterker nog ze willen ons in de zoveelste oorlog lokken met een verhaal a la Irak.

 6. je kunt niet aan de gang blijven, we hebben de euro nu een maal alleen moet de waarde bewaakt worden, dan wordt alles wel 3x zo duur , voor wat hoort wat, de Noren en Russen erbij vanwege hum mogelijkheden, had IJsland geen visgronden of zijn ze er al bij. Wie erbij willen (EU/euro) zijn meestal kneuzen landen , zoals Roemenie die al eeuwen van struikroof leven. (wij stalen het gewoon ergens ver weg , je moest er maanden voor heen en weer zeilen toen)

 7. Tijdens de vergadering in “Maastricht” bleek dat het voorgekookte verdag onacceptabel was voor de deelnemende landen. Lubbers en Kok [en anderen] hebben toen in een achterkamertje de – volgens mij – misdadige nieuw tekst in elkaar geflanst onder het motto beter een slecht verdrag en geen gezichts verlies. Gedane zaken hebben geen keer, de Euro is er, maar….
  Financieel economisch passen de meeste deelnemende landen zo slecht, dat daardoor de euro aangetast is.

  Volgens mij hadden we de slang moeten houden, tot het moment – over tientallen jaren ? – dat de deelnemende nationale valua zonder de- of re-valuaties zich stabiel genoeg bewezen zou hebben tov de toenmalige Euro.
  Wat zou er verder gebeuren wanneer alle deelnemende euro-landen nu het recht zouden krijgen om naast de euro intern een eigen munt te voeren ? Het zou voor onze kleinkinderen een stabiele euro opleveren en de huidige staatschuld probleem loos weer nationaal maken, waar het ook hoort.

 8. Er hoeft helemaal niet bezuinigd te worden. Laat staan 20 of 30 miljard. Dat is allemaal retoriek van neoliberale politici. Zelfs linkse partijen doen mee in dit koor. 
   Bezuinigen maakt de crisis alleen maar erger (groter) omdat er tegelijkertijd geen voldoende koopkracht wordt gecreëerd.Waardoor elke land een ander land meesleurt. De lonen zijn gewoon te laag. De investeringen zijn gewoon te laag. De door alle partijen – links zowel als rechts – aangekondigde bezuinigingen moeten (en kunnen) dus stoppen.Zo simpel is het.Banken horen geen winst te maken. Banken horen alleen de lonen te genereren van de mensen die er werken.

 9. Words do matter: Door het verschuldingsprobleem van overheden te benoemen als “het redden van de euro” probeert men dit een probleem van iedereen te maken. Dat is natuurlijk onzin.
  Het is helemaal niet moeilijk om de euro te “redden”. Maar daar gaat het dan ook helemaal niet om.
  Het gaat er om hoe ze de EU macht kunnen uitbreiden.

  Als je de euro wilt redden: Kondig dan aan dat er per direct geen euro’s meer worden bijgedrukt. Dan volgt er een paniek reactie, een scherpe economische teruggang, en vervolgens gaat het binnen twee jaar weer beter dan het nu gaat.

 10. @Ron Paul Fan [6]: Wat Hubert bedoelt te zeggen is niet dat de gulden alles zaligmakend was, dat was het niet natuurlijk. Maar de gulden was in ieder geval een nationale munt die nog gedekt werd door het beetje goud dat bij de DNB ligt opgeslagen. De euro daarentegen wordt gedekt door niets en niemand. Zodra de mediterrane landen de kans kregen om hun geld- en kredietsluizen open te zetten, deden ze dit ook, want de opbrengsten waren voor henzelf, echter de lasten voor de anderen. Althans zo dacht men, nu is de bal radicaal teruggekaatst en moeten er honderden miljarden nu en straks duizenden miljarden worden opgehoest door deze eurofictie te gaan redden.

  Natuurlijk was het beter met de gulden, dat heeft niets met een ’tegenwicht’ te maken, want dat is niets meer dan een Calimerosyndroom, waaraan de meeste Eurocraten en Eurofielen lijden helaas. Baas in eigen huis geldt tegenwoordig nog net zo als 100 jaar geleden. Tijden veranderen, maar mensen niet.

  Ron Paul Fan [14] reageerde op deze reactie.

 11. @Albert S. [13]: De ECB heeft wat goud, maar inderdaad niet veel:

  http://financieel.infonu.nl/beleggen/19287-goud-wie-in-de-wereld-heeft-het-meeste-goud.html

  Uiteraard zouden de Europese landen kunnen besluiten om hun goudvoorraden te gebruiken om de euro te ondersteunen.

  Maar nogmaals, zolang de ECB het monopolie heeft over de Europese geldvoorziening, hebben de betalende partijen weinig keus dan om die euro dan maar te gebruiken en is er ook niets tegen om dat te doen.

  Zodra de mediterrane landen de kans kregen om hun geld- en kredietsluizen open te zetten

  We hebben het al vaker besproken en je geeft het hier dus zelf al aan: het probleem zit hem in de schuldenmakerij van de zuidelijke landen en dus niet per se in de opdruk van het muntje wat wordt gehanteerd. En precies dat probleem gaat aangepakt worden met de nieuwe voorstellen. Wat wil je nog meer?

  Voortdurend wordt gepoogd, hier en in andere media om het schuldprobleem te verwisselen met een niet-bestaand euro-probleem, ten einde ‘de vijand’ euro aan te pakken met oneigenlijke middelen, om ons zo weer uit te leveren aan de Amerikanen met hun dollar-almacht. Reden: Hollanders, net als Engelsen, hebben gewoon meer trek in Amerika dan in Duitsland. En dat mag, maar dan moet je dat wel eerlijk zeggen.

  Ik daarentegen heb daar geen zin in, en wil me met klassiek Europees dedain losmaken van onze voormalige kolonie. Het is krankzinnig om ons met ons potentieel te onderwerpen aan een wereldterrorist en een entiteit die op het punt staat te morphen in een nieuwe USSR dan wel uit elkaar te vallen.

  De keus is niet Nederland versus Europa, de keuze is Nederland in Europa of Nederland als bijwagen van Anglosphere. Ik kies voor het eerste, velen hier voor het tweede.

  Albert S. [24] reageerde op deze reactie.

 12. @Burnitall [15]: De D-mark en gulden waren ook fiat-munten en dat werkte. En de euro dus ook. Je zult het waarschijnlijk niet geloven maar ik betaal er elke dag mee. En ik hoef mijn geld niet per kruiwagen te transporteren om een brood te kopen. Het probleem ontstaat als je je als land een zootje opgaven naar je toe trekt, waarvoor je de middelen niet hebt om ze te bekostigen (empire, medicare, enz). En dan is de verleiding erg groot om de FED geld te laten drukken. Als de FED onafhankelijk was geweest dan was dat niet gelukt.

  Burnitall [18] reageerde op deze reactie.
  pcrs [20] reageerde op deze reactie.

 13. @Ron Paul Fan [17]: Ik word hier zo moe van he..

  Als dit , als dat , wanneer zus, wanneer zo….en als mijn zusje een pikkie had gehad , dan was het nu mijn broertje ….

  Het probleem met het hebben van een munt is dat als 1 land (griekenland op dit moment) zich niet inspant , dan trekt deze alle andere landen mee de diepte in….Als 17 landen ieder een eigen munt heeft, en er gaat een land ten onder, dan blijft de rest dobberen..Met een SAMENWERKEND Europa ( lees niet als verenigd europa) kun je zorgen dat het desbetreffende land HELPEN er boven op te komen. Zo is het duizenden jaren gaan en altijd goed gegaan. En ga nu niet roepen dat Amerika wel 1 munt heeft…Amerika is heel anders tot stand gekomen dan Europa. Amerika komt eigenlijk net kijken…Nu hebben we ettelijke miljarden de griekse zee in geworpen…Misschien dat atlantis er wat me kan…Tenminste als je in sprookjes gelooft zo als jij…

 14. @Rinus [9]: “Het is allemaal begonnen met de Amerikanen”, net zo’n geniale, diepgravende analyse naar de echte oorzaken als: onze ellende is veroorzaakt door:
  de joden
  de moslims
  de zwarten
  etc. etc.
  een analyst van jewelste die RPF, die natuurlijk anderen er van verdenkt bigots te zijn die blinde fans zijn van Amerika.
  Hij is natuurlijk zelf een blinde fan van EU opperheersers en denkt dan dat anderen ook allemaal hersenloze onderdanen en volgelingen zijn.

  Ron Paul Fan [21] reageerde op deze reactie.

 15. @Ron Paul Fan [17]:
  Misschien moeten we ergens op een papiertje schrijven met mooie krul letters dat een door de overheid beschermd monopolie ten alle tijden onafhankelijk zal moeten zijn van de overheid.
  En dan natuurlijk plechtig de eed van hutsefluts zweren
  http://www.partijvandeslavernij.nl/index.php/pon/146-gebonden-door-de-eed-van-hutsefluts
  komt allemaal goed, is nog nooit fout gegaan.

  De enige reden dat ze een papiergeld invoeren, is natuurlijk om het bij te drukken naar believen. De enige reden om plechtig onafhankelijkheid te prediken, is om te zorgen dat de slaven het geld geen gedag zeggen.

 16. Het is trouwens erg stil geworden rondom de euro.

  Zou de crisis over zijn? Henk Kamp zei gisteren op tv dat de euro 2012 overleeft. Om te beginnen.

  Grieken dreigen met uittreden uit euro als ze hun geld niet krijgen. Ze doen me een beetje denken aan de kameeldrijvers bij de pyramide’s in Cairo, de ergste mensensoort die ik (totnutoe) ooit heb meegemaakt. Heb het idee dat niemand ze zou missen. De helft van de schulden afschrijven in ruil voor ophoepelen.

 17. @Ron Paul Fan [14]: Precies, dat losmaken heet soevereiniteitsverklaring en we moeten eindelijk op eigen benen durven staan. Hoe vaak ik het niet hoor dat we voor ‘Europa’ moeten zijn, maar dat men eigenlijk bedoelt dat we ons moeten schikken naar het Franco-Duitse pact van de EU, wat sinds Maastricht en Lissabon van kracht is geworden. Net zo min dat we naar de pijpen moeten dansen van de Amerikanen, is het ook noodzakelijk om een eigen stem te krijgen binnen de wereld.

  We weten allemaal dat enorme molochen uiteindelijk zullen bezwijken onder hun eigen gewicht, dat is voor de Sovjet Unie zo geweest en zal zeker gelden voor de VS en de EU. We zien met de huidige lange depressie dat deze laatste het ook niet zullen redden. Helaas gaat het dan wel gepaard met enorm veel geweld, armoede en misere. De geschiedenis heeft ons op dat gebied veel geleerd, jammer dat de cruciale spelers in dit veld, ergo politici, reguliere economen en centrale bankiers het maar niet willen of kunnen snappen.

  Ron Paul Fan [25] reageerde op deze reactie.

 18. @Albert S. [24]: Ik bestrijd dus dat de EU een moloch is met een minuscuul geldstroompje van 1% EU GBP. Al ben ik het helemaal eens met de zorg dat potentieel elke bureaucratie niet eerder zal stoppen totdat de volle 100% via Brussel loopt, maar dat hoeven we niet te laten gebeuren. Maar je kunt de EU niet vergelijken met USSR of USA.

  Voor mij is die 1% een verzekeringspremie tegen terugval naar het hypernationalisme van 1914. Tegelijkertijd is de euro een mooi tegenwicht tegen de dollar, zodat die niet langer meer onbeperkt inflatie kunnen exporteren naar de rest van de wereld, zoals Jim Rogers al eerder aangaf:

  http://lewrockwell.com/rogers-j/rogers-j161.html
  It’s not the euro

  Going against mainstream investment thinking, Rogers denied this was a ‘euro crisis.’

  “It’s not the euro. The world needs the euro or something like it to compete with the US dollar. We need another sound currency. The eurozone as a whole is not a big debtor nation. The eurozone has some debtor problems, some debtor nations, debtor states, but it’s not a big, big problem. The euro is good for the world. It needs to work,” he told the BBC.

  Hoor je het eens van een LewRockwell zwaargewicht.

  Net als Pim Fortuyn zaliger heb ik geen probleem met het afschaffen van het Euro-parlement. De Europese raad, commissie, binnenmarkt, euro en een paar instituties als bv ESA zijn voldoende. En we moeten af van het idee dat Europa ‘steeds verder naar elkaar moet groeien’. Het is wel mooi geweest zo. Die 1% GBP juridisch vastleggen. Verdere deelname aan Europese projecten a la carte uit eigen huishouding.

  P.S. nog 180 dagen tot het einde van de euro, Albert! 🙂
  http://deepjournal.com/p/43/a/nl/3034.html

 19. Niall Ferguson denkt dat de euro gaat overleven. Niemand zou winnen bij een uiteenvallen. Eurobonds moeten er komen volgens Ferguson.

 20. Knot, directeur DNB, zegt wat ik al maanden hier zeg, nmlk dat er helemaal geen europrobleem is, maar een schuldenprobleem, dat blijft als de euro zou worden afgeschaft.

Comments are closed.