Eind jaren 60 heb ik een tijdje in het Nabije Oosten gewoond, in een klein afgelegen stadje dat nogal achtergebleven was.

Er was daar geen supermarkt maar wel een winkelcentrumpje met o.a. tientallen kleine kruidenierswinkeltjes van ieder zo’n 3m bij 3 m, vaak in hele rijen naast elkaar en omdat het bankwezen in die tijd nog niet zo ontwikkeld was en het geld schaars verkochten ze op de pof en gaven leningen aan klanten zodat ze ook nog als kredietbank fungeerden.

Er was nooit iets geprijsd, je moest altijd vragen wat iets kostte en dan was de prijs afhankelijk van hoe dom de winkelier je inschatte maar geflest werd je altijd wel en als duidelijk herkenbare buitenlander zoals ik was je ook nog eens een kerstboom met geld die smeekte om leeggeschud te worden.

In die tijd werd er ook weinig voorverpakt, suiker en meel bijvoorbeeld kwamen in jutezakken van 50 kilo bij de kruidenier binnen en als je een kilo wilde dan woog de ondernemer die kilo voor je af in een bruine papieren zak.

Dit wegen vroeg natuurlijk om nog meer geknoei zodat je weliswaar altijd voor één kilo suiker (teveel) betaalde maar zelden een volle kilo kreeg.

Wat mij verder opviel is dat je nooit droge suiker kreeg, die was altijd vochtig wat ik vreemd vond en niet begreep totdat ik er bij toeval achter kwam dat de winkeliers in iedere zak van 50 kilo 5 liter water goten want dan hadden ze 55 kilo suiker te verkopen.

Die mensen zagen dat geknoei niet als oplichterij maar als goed zakendoen en ik moet toegeven dat ze precies wisten hoe ze de klant optimaal van alle kanten konden knippen en scheren, werkelijk iedere mogelijkheid werd benut en vooral de pof was levensgevaarlijk want ze schreven met twee hooivorken. Je kon achteraf nooit bewijzen wat je wel en niet had gekocht en voor welke prijs.

Na een tijdje kreeg je ze wel door maar omdat ze zoveel mogelijkheden hadden om je te snijden wisten ze altijd wel iets te vinden.

Naar de concurrent gaan hielp ook niet echt omdat die minimaal net zo erg was, zoniet erger en verder waren al die winkeliers daar ook nog eens familie van elkaar zodat je geen schijn van kans maakte.

Ik vertel dit verhaal omdat het doel en de werkwijze van die kruideniertjes sterk lijkt op die van de staat: het proberen om via iedere denkbare en ondenkbare zwendel zoveel mogelijk geld uit hun slachtoffers te persen.

Het beeld van zo’n misselijk, leugenachtig en knoeiend kruideniertje dat stiekem water in een zak suiker giet symboliseert de staat perfect en zou beter op de nationale vlag passen dan de Nederlandsche Leeuw nu doet.

12 REACTIES

 1. @Libertariër [1]: Je kunt zelf ook een kruidenier beginnen en het eerlijk doen. Als mensen dat op prijs stellen, zullen ze naar jou toe komen.
  Ik denk overigens dat zit soort gedrag in de cultuur sluipt als er een algehele plundermentaliteit heerst. Het zou me niet verbazen als dit het eindstation is van eeuwen overheidsoverheersing.
  Zo leefden de Grieken 400 jaar onder Turkse overheersing, ik denk dat alleen een bepaald type mens zich daar doorheen weet te sjacheren.

  Pteranodon [9] reageerde op deze reactie.

 2. @pcrs [6]:
  Als ik liever een raketgeleerde ben dan peins ik er niet over om een suikerwinkel te beginnen puur om de reden dat een kruidenier me voor een deel oplicht met een zakje suiker. Je zou met dat soort argumenten bij elk onrecht van baan moeten wisselen om te laten zien dat het beter kan. Zo werkt het niet, en de praktijk leert ook dat er onder de burgers duidelijk geen enkele kruidenier is die zich kan gedragen. Dan vind ik dat de overheid maar regels moet stellen aan de economie. Je ziet dat cowboy-achtige ook met de tandartszorg, dat vrijgeven van de markt is nog niet eens een paar dagen oud of de prijzen gieren al door het dak heen en zo ging het ook met de euro en de horeca wat je voor een glas bier betaalt en dat is ook nog steeds niet back to normal. De enige prijsdalingen kun je dus verwachten met hoogwaardiger spul, zoals technologie, en dat is puur te danken aan de technologische ontwikkeling.

  pcrs [10] reageerde op deze reactie.

 3. @Pteranodon [9]:
  “Dan vind ik dat de overheid maar regels moet stellen aan de economie”
  Altijd zo merkwaardig die sprong van :geen mens is te vertrouwen naar …. dus moet je een groepje mensen een gewapend monopolie geven om daarmee een inkomstenstroom te trekken uit de ontwapende onderdanen.
  Leg me eens uit hoe je in hemelsnaam zo’n sprong kunt maken? Ik snap het echt niet meer. Heb je dan niet door dat de overheid uit mensen bestaat? Dat overheden de afgelopen 100 jaar wereldwijd 200 miljoen mensen vermoordden met hun geweldsmonopolies? Wat begrijp je in hemelsnaam niet aan het principe dat mensen die macht over andere mensen zoeken, niet deugen? Welke geschiedenis les, psychologieles of logicales heb je gemist?
  https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/298058_1881127562824_1680360004_1330173_1720166224_n.jpg
  Dan moeten die slechte mensen zeker ook nog een goede heerser kiezen die ze dwingt te doen wat ze in hun slechtheid niet zouden doen.

 4. Beschrijft Wladi hier nu “de vrije markt”?
  Want op een plek waar een (sterke) overheid zich bemoeit worden weegschalen verplicht regelmatig geijkt, behoort de prijs zichtbaar aangegeven te staan, wordt de kwaliteit van de produkten gecontroleerd, mogen er geen toevoegingen in het produkt zitten die niet zijn aangegeven op de verpakking, dient iedere transactie zorgvuldig te worden geregistreerd zodat er later geen misverstanden kunnen ontstaan over het geleverde produkt/dienst en het daarvoor betaalde bedrag.

  En dan;
  Het beeld van zo’n misselijk, leugenachtig en knoeiend kruideniertje….”
  Het idee…!
  Ondernemers zijn per definitie eerlijke mensen, slechts corrupt wanneer de overheid ze daartoe dwingt.

Comments are closed.