Recensie “The Tragedy of the Euro”

The Tragedy of the Euro” behandelt de recente monetaire geschiedenis, van de banken- en kredietcrises in 2007/8 tot de huidige euro- en schuldencrises van 2011. Philipp Bagus is een pril econoom en professor Economie aan de Universiteit Rey Juan Carlos in Madrid. Het Von Mises Instituut heeft het boekje uitgegeven op PDF (download). Het is verplichte kost voor iedere student van het (post)moderne monetaire systeem. Het werkje is bijzonder volledig, goed leesbaar voor leken, en wordt op geen moment te technisch of saai. Sterker nog, “The Tragedy of the Euro” leest van begin tot end als een thriller.

 

Twee rivaliserende wereldbeelden
De geschiedenis van de EU is een machtsspel van twee visies op Europa: de klassiek-liberale, geworteld in individualisme, draait om economische vrijheid in een vrijwillige, economische confederatie van natiestaten. De socialistische visie is de tegenovergestelde, en voorziet op termijn in volledige integratie en centraal bestuur vanuit Brussel. Dat vergezicht wordt uiteengezet in de gebruikelijke staatscollectivistische shibboleths als ‘solidariteit’ en ‘sociaal-economisch beleid’. Het voorziet in een politieke unie, die uiteindelijk onvermijdelijk zal leiden tot het einde van de natiestaat zonder dat ook maar een Europees burger daar een stem in heeft gehad. Met de recente reddingsoperaties van banken en complete lidstaten lijkt de socialistische, collectivistische, etatistische visie het gewonnen te hebben van de liberale.

De geheime etatistische agenda
De politieke opzet van de Europese Monetaire Unie (EMU) was een economische ramp. Een economisch argument is gebruikt om de ware agenda van de statisten te verbergen, en heeft op geen moment de burgers kunnen overtuigen van de voordelen van de eenheidsmunt (het is zo handig op vakantie als je niet hoeft te wisselen, of anders breekt de Derde Wereldoorlog uit). De euro is een middel voor centrale planning, en voor Franse imperiumvorming die tot doel heeft de economische invloed van rivaal Duitsland in te perken.

Onafhankelijkheid van de ECB?
De opdracht van de Bundesbank was het bewaken van prijsstabiliteit, maar de enige zekerheid die de ECB schijnt te bewaken is toenemende inflatie. Bovendien is de onafhankelijkheid een mythe gebleken. De ECB is een ondersteuningsapparaat voor het sociaal-economisch beleid van de Commissie.
Regeringen, banken, centrale banken en de ECB zitten in een draaideurconstructie die zich het best laat omschrijven als een fascis. Het is een organisch geheel. Hoewel kortzichtige, democratische politici en hun maakbaarheidsidealen de crises hebben veroorzaakt, demoniseren ze graag kapitalisme, markten, neo-liberalisme, speculanten, luie Grieken, banken en gebrek aan regulering. De crises dragen overal de etatistische vingerafdruk van begrotingstekorten, belastingdruk, overreguleringen, control en inflatie.

Inflatoir beleid
De ECB heeft een discretionair mandaat voor het ‘drukken’, het virtueel creëren (QE), van fiatgeld. De ECB heeft recentelijk banken 500 miljard euro aan nieuw geld geleend. Dat is na de honderden miljarden die het stiekem creeerde in het half jaar ervoor. Was er eerst nog de tussenkomst van banken noodzakelijk, de ECB is nu begonnen met het rechtstreeks opkopen van obligaties met nieuw geld.

Hoe het werkt?
Banken creeren nieuw geld door staatsschuldpapier te kopen, en gebruiken die om de ECB te financieren. Regeringen financieren schulden met nieuw geld, gecreeerd door banken en banken ontvangen nieuw geld met de staatsobligaties als onderpand.

Bailouts
Reddingsoperaties van banken zijn niets anders dan het afgeven van de garantie, dat regeringen goed zijn voor hun schulden. Reddingsoperaties van landen zijn niets anders dan het afgeven van de garantie, dat regeringen in de EZ goed zijn voor de schulden van andere regeringen in de EZ. Het is geen corporatieve of transnationale ‘sociale dienst’, maar het opproppen van de euro met fiatgeld (en belastinggeld).
Er waren alternatieven geweest voor de bankenbailouts, maar regeringen stortten liever belastingkapitaal in de banken, waarmee ze de bedrijfsrisico’s van het banksysteem garandeerden; het heeft een zelfvernietigende schuldenmachine in gang gezet.

Neveneffecten
Regeringen nemen niet eens meer de moeite schulden in te lossen. Oude obligaties worden simpelweg overgerold en afgelost met nieuw schuldpapier.
Schulden worden geaccepteerd als onderpand voor het lenen van nog meer geld (zie afbeelding). Er ontstaat een vicieuze schuldenspiraal.
De reddingsoperaties van banken en regeringen moedigen het maken van meer schuld aan door de een mechanisme dat de ’tragedy of the commons’ wordt genoemd: niemand voelt zich eigenaar van publiek bezit. Na exploitatie wordt het afgeschreven.
Als gevolg van het inflatoir beleid wordt de rente op leningen opgedreven, hetgeen de crisis nog verergert.
Bailouts vormen een dubbele ‘moral hazard’: omdat onverantwoordelijke banken en regeringen weten dat er een financieel vangnet is, nemen ze meer risico’s dan ze anders zouden hebben genomen.

Het beleid is gericht tegen de burgers
Het fundamentele mensenrecht op eigendom wordt met voeten getreden door bewust inflatoir beleid.
Eerste en tweede gebruikers van nieuw geld hebben er baat bij, maar burgers betalen de rekening door inflatie van hun bezittingen.

Conclusies
Monetair beleid wordt gebruikt als een politiek drukmiddel om de collectivistische, etatistische visie op Europe door te drijven.
Het project gaat niet ten onder door gebrek aan integratie (hoewel het daarvoor misbruikt wordt); het komt omdat regeringen af willen van de discipline van de vaste standaardwaarde, en ongegeneerd schulden willen maken om verkiezingsbeloften in te lossen. Het beleid voorziet in herverdeling in het voordeel van landen wiens banksysteem en regering sneller inflatteren dan andere. Het beloont slecht gedrag.
Vooralsnog is de politieke wil aanwezig om de corrupte route naar zelfvernietiging koste wat kost te verdedigen.

Ingezonden door Cassandra Troy

14 REACTIES

 1. Philipp who?

  Philipp Bagus on moral hazard in Europe, inflation, and gold :
  https://www.youtube.com/watch?v=hZXPBGFgN6c
  He expects that the confidence in the euro can be sustained for a while to come which is why he expects inflation to rise only slowly. Bagus talks about the problem of moral hazard within the eurozone. There is an incentive by governments to impose the cost of government spending on the holders of the currency. In the proposed “Eurobonds” Bagus sees the explicit manifestation of the implicit redistribution mechanism that already existed from the beginning of the European Union. He states that without reforms a Greek exit from the euro wouldn’t do them any good.

  Philipp Bagus is a German economist and professor of economics at Universidad Rey Juan Carlos in Madrid:
  http://wiki.mises.org/wiki/Philipp_Bagus

  Nergens zegt Bagus overigens dat hij denkt dat de euro gaat verdwijnen.

 2. Mocht trouwens de euro en de EU klappen dan gaat Duitsland dit doen:

  Russia & Germany – Economic Future of Europe
  https://www.youtube.com/watch?v=pCdwv_EwSPE&feature=related

  Rusland is een enorme afzetmarkt en heeft Duitsland grondstoffen en energie te bieden, precies wat Duitsland nodig heeft. Ondertussen zijn in Europa dan weer de grenzen en nationale valuta ingevoerd en iedereen gaat zijn eigen industrie weer beschermen met invoertarieven, net zoals vroeger voor de EU. En we worden dus weer net zo arm als toen.

  Even ter herinnering, wij Europeanen zijn nog nooit zo rijk geweest als nu. Dwz onder het ‘EU-regime’. Iedereen heeft goed te eten, een auto en is wel eens op een ander continent geweest. Dat is hoofdzakelijk te danken geweest aan het Europese raamwerk dat voor 65 jaar vrede heeft gezorgd zodat alle investeringen konden worden gestopt in ontwikkeling van technologie en infrastruktuur ipv in bewapening. Dat heeft geleid tot een ongeevenaard efficient werkende industrie. Zo kunnen bv bij VW in Wolfsburg 5000 man iets in de orde van 1 miljoen auto’s per jaar produceren, da’s 1 auto per man per dag. We hebben een geoliede binnenmarkt met een munt waarin de produceerde waren met de minst mogelijke wrijving kunnen worden uitgewisseld. Wat wil je in hemelsnaam nog meer?

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 3. De ECB heeft een discretionair mandaat voor het ‘drukken’, het virtueel creëren (QE), van fiatgeld. De ECB heeft recentelijk banken 500 miljard euro aan nieuw geld geleend. Dat is na de honderden miljarden die het stiekem creeerde in het half jaar ervoor.

  Ja hallo, dat is hun core business.
  Wat hadden ze dan moeten doen, brood bakken?
  De ECB mag geld scheppen zolang de inflatie maar binnen de perken van 2% blijft. Totnutoe lukt dat aardig.

  Cassandra Troy [12] reageerde op deze reactie.

 4. Putin ziet in de euro de reserve currency van de toekomst:

  https://www.youtube.com/watch?v=pCdwv_EwSPE&feature=related

  Ik denk dat de mening van de grootste olie en gas-exporteur van de wereld met strategische pariteit met de VS wat meer gewicht in de schaal legt dat die jonge Bagus.

  Europa mag wel uitkijken dat ze Duitsland niet kwijtraken aan Rusland.

  De slavische wereld heeft Duitsland veel meer te bieden dan Zuid-Europa: energie, grondstoffen en eindeloze hoeveelheden grond voor voedselverbouwing (was Hitler al opgevallen destijds). Zijn ze tevens onafhankelijk van die Anglo voedselblokkades (hongerwinter 1944, weet je nog wel oudje).

  Max Keiser zegt het in de video: US is out, UK is out.

  Amerika wordt een derde wereldland. Derhalve, de toekomst ligt in het oosten. Lebensraum lite.

 5. Nederland heeft nominaal veel goud:
  http://www.geenstijl.nl/archives/images/goudtoptien.html

  In dezelfde orde van grootte als Japan en Rusland die pakweg 10 keer meer mensen hebben.

  De echte tragedie is natuurlijk dat het helemaal niet zo zeker is dat we dat goud echt hebben, want ca. 90% ligt opgeslagen bij de Angelsaksische roofridders.

  Waarom ligt het niet in een Nederlandse kluis?

  https://twitter.com/#!/TeringNering/status/155620726450302977

  “@wmiddelkoop: DNB: No plans to move #GOLD home. Transport deemed UNSAFE.” SELL in USA, BUY in EU. No need to transport like Chavez did.

  Iemand die dit gelooft?

  Of zou de Nederlandse elite er niet vooruit willen komen dat onze ‘bevrijders’ het goud weigeren terug te geven?

  Scrutinizer [14] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [10]:

  verspil je energie niet aan RPF, Hub. Hij heeft zich op dit forum al een aantal keren volkomen gedesavoueerd door uitspraken die haaks staan op het gedachtengoed van Ron Paul (bijv mbt central banking) en hilarische flaters als deze:

  ” Verder vergeet pcrs dat als er geen belasting meer wordt betaald er dus ook geen infrastructuur meer wordt aangelegd, c.q. onderhouden. Dat pcrs zijn twee werkeloze zussen nu zelf kan gaan onderhouden. Dat er niemand meer is om te bellen als er een inbraak bij hem wordt gepleegd. Dat hij zijn dementerende vader van 89 nu zelf mag gaan onderhouden en uit bed tillen en wassen. Dat hij zijn eigen branden mag blussen.”

  zie comments
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/12/engeland-uit-de-eu/#more-101953

  Voor iemand die al langer op dit forum rondhangt geeft dit blijk van een vakkundig gecultiveerd onbegrip van het libertarisch gedachtengoed van werkelijk astronomische proporties.

 7. @Ron Paul Fan [5]: Ja hallo, dat is hun core business. Wat hadden ze dan moeten doen, brood bakken?

  LOL Laten de Duitsers het maar niet horen! Die zijn wijsgemaakt dat de ECB net zo degelijk op hun marken past als de Bundesbank ;-))

 8. @Ron Paul Fan [7]: “SELL in USA, BUY in EU”
  Euhm, van wie?
  U en mij lukt het misschien wel om 10 ounces of zelfs 10kg in de VS te verkopen en evenveel hier te kopen, maar hoe (en van wie) ga je in godsnaam even pakweg 800 ton kopen? Let wel: niet slechts administratief (bv. het goud van de Duitsers overnemen … dat zelf in de VS ligt) maar fysiek. Hoe en van wie ga je hier even 800 ton goud kopen? Bij particulieren van deur tot deur aanbellen en vragen of ze een paar ounces willen verkope? Ze kunnen het m.i. alleen van een andere grote partij kopen (of van meerdere bv. minstens 50 ton per transactie) maar dat zijn dus andere CB’s en die hebben ook liever goud “hier” dan “ginds” dus welke centrale bank (of andere grote partij) gaat hen hun bewust (neem ik aan) hier opgeslagen goud zomaar willen verkopen?
  De reden waarom u uw goud hier wil (en niet in de VS) is vermoedelijk ook voor hen de reden dat ze het hier hebben en dat willen ze graag zo houden. M.a.w. wat u en ik als particulier kunnen met enkele muntjes of staafjes of zelfs met meerdere 400 ounce baren, dat lukt echt niet als we over 800 ton praten.
  Dus, ik deel uw scepsis wel. Waarom moet het ginder liggen? En wat is dat transportargument een gelul. Laat het goed verzekeren en verzend het verschillende keren. Elke dag 1 ton met KLM en na 2 jaar zijn ze klaar. Ik geloof hen dus ook niet.
  Maar uw voorgestelde oplossing, zal helaas niet lukken, vrees ik.

Comments are closed.