De meeste mensen denken dat Griekenland er maar uit moet. Maar veel Duitsers zijn het ook zat om steeds maar als redder van andere profiteurs te moeten bloeden.
Nu de Nederlanders ook nog!!
Zie hier een beginstukje van een belangrijk artikel op ZeroHedge:
Germany’s Fed Up and Getting Ready to Walk

For months I’ve been warning that when push come to shove Germany will bail on the Euro.

The reasons for this are simple:

The German public and court system won’t stand for QE from the European Central Bank
Issuing Euro bonds goes against the German constitution
Germany has its own share of domestic problems with a REAL Debt to GDP ratio north of 200% and its banks needing tens of billions of Euros in new capital

All of these factors lead me to believe that Germany would refuse to be the ultimate backstop for the EU. You could also see Germany preparing the legislation to allow it to walk if it wanted to:

German Chancellor Angela Merkel’s Christian Democratic Union party voted to allow euro states to quit the currency area, endorsing the prospect of a move not permitted under euro rules.

http://www.bloomberg.com/news/2011-11-11/german-cdu-is-set-to-back-motion-allowing-euro-member-exit-1-.html

The resolution reads:

“Should a member [of the euro zone] be unable or unwilling to permanently obey the rules connected to the common currency he will be able to voluntarily–according to the rules of the Lisbon Treaty for leaving the European Union–leave the euro zone without leaving the European Union. He would receive the same status as those member states that do not have the euro.”

I believe Germany implemented this legislation for itself… not some other country.

Voor het volledige stuk zie:
<http://www.zerohedge.com/contributed/germany%E2%80%99s-fed-and-getting-ready-walk>

12 REACTIES

 1. Werd door een collega getipt over de uitzending van Tegenlicht van de VPRO afgelopen maandag. Te zien via Uitzending Gemist. De moeite om wat denkbeelden te vergelijken en een eigen visie te bepalen. O.a. Jim Rogers tegenover een of andere Duitse socialist met zwakke argumenten.

  Ron Paul Fan [3] reageerde op deze reactie.

 2. de euro bijft de EU blijft Griekenland blijft GB komt er bij (qwa euro), Turkije ook en Rusland op termijn ook. Europa wordt een factor om weer rekening mee te houden voor Azie en De Amerika’s. Afrika en het M.O. blijven probleem gebieden vooralsnog, want als de olie op raakt of niet meer nodig is wordt het weer een woestijn. Ik kijk even naar de komende 25 jaar. Noteer dit, leg het vast, en houdt me er aan als het anders loop (wat het niet doet) dan erken ik vokomen dat ik er naast zat.(wat niet zal gebeuren) Dat de euro verdwijnt de kans daar op acht ik net zo groot als dat de volgende elfstedentocht in juni toch zal doorgaan.

  Ron Paul Fan [3] reageerde op deze reactie.

 3. Uitzending ook gezien: heimatlose liberaal Jim Rogers, linkse ’68 jood Cohn-Bendit en een aziatische econoom. Rogers vindt de euro en de EU geweldig, ‘brilliant’, vooral als tegenwicht tegen de dollar:

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/agenda-2012.html

  @MMAP [1]: Geen ‘Duitse socialist’ maar VPRO-mensen.

  @Anno Zijlstra [2]: Veel te optimistisch. Griekenland weg/blijft 50/50. Italie blijft. Oost-Europa: vraagteken, vooral Hongarije. Altijd al rechts landje geweest. Tsjechie idem dito. Moslimland Turkije (straks 100 miljoen) erbij halen is WAANZIN. Rusland ook waanzin, maar iets minder. Niet doen. Eerder landen eruit trappen dan erbij halen. Binnen de Europese context is er maar een ding dat echt telt en dat is de Duits-Franse as. Dat zijn de twee grootste en sterkste landen, de rest is vulmassa. Benelux is zeer bruikbaar als mediator tussen D en F. Engeland komt niet bij de euro, maar zal eerder de EU verlaten als ze doorhebben dat opblazen van de EU van binnenuit (de enige reden waarom ze lid zijn) niet gaat lukken. GB er alleen bij als de VS uit elkaar vallen. Paard van Troje, weg ermee.

  Anno Zijlstra [7] reageerde op deze reactie.

 4. En wie is Zero-Hedge, deze verzameling van anonieme bloggers? Welke belangen vertegenwoordigen zij?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Zero_Hedge
  Waarschijnlijk is die ‘Tyler Durdan’ een vage bulgaarse jood en immigrant Daniel Ivandjiiski.

  Volgens PrisonPlanet: Zero Hedge is a blog run by a Jewish guy, named Daniel K. Ivandjiiski. Ivandjiiski was disbarred from the securities industry for insider trading

  Ik ben geneigd om deze sensationalistische joodse Bulgaar met een korreltje zout te nemen.

  Voor de goede orde: als er een land is dat er belang bij heeft om de EU overeind te houden, dan is het wel Duitsland. De niet-geinformeerde Duitse bevolking kan dan wel mekkeren over ‘melkkoe Duitsland’, de elite weet maar al te goed dat Duitsland zijn astronomische export-overschotten kan vergeten zonder die Europese binnenmarkt. Nederland zelfde verhaal.

  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.
  Onbezoldigd ruifvuller [8] reageerde op deze reactie.

 5. Ten overvloede: ik ben tegen bailouts. Laat Griekenland maar kapot gaan. Helemaal kapot. Huilend en bloedend kapot. Graag. Als waarschuwing voor de rest. Dan weet iedereen weer dat je geen schulden moet maken. Zijn we gelijk Turkije kwijt. Geluk bij een ongeluk. Snoeiharde bezuinigingen. Weg met de HRA. Hard korten op uitkeringen. Weg met minimumloon. Geen inkomen? Ga maar weer intrekken bij je familie. Bailouts betekenen het einde van elke vorm van betalingsmoraal en aan het einde van de tunnel staat een grijnzende neo-communistische staat te wachten die de hele boel gaat ‘opvangen’. Niemand meer schulden, alles kwijtgescholden. Oh ja, en niemand meer spaargeld. Iedereen een gevangene van de staat.

 6. @Ron Paul Fan [3]: ik ga gelijk krijgen euro blijft en er komen landen bij, Griekenland is een probleem landje maar het nationaal product is slechts 2 % van dat van de EU, het stelt weinig voor allemaal, maak me er niet te druk over. IN de USA is Calefornia ook bankroet gegaan onder Swartzenegger, vingen ze zwijgend op daar, Arold maakt weer films intussen.( ik vind hem als acteur ook niets eerlijk gezegd)

 7. @Ron Paul Fan [4]:
  “…de elite weet maar al te goed dat Duitsland zijn astronomische export-overschotten kan vergeten zonder die Europese binnenmarkt. Nederland zelfde verhaal.”

  Waarom zou het erg zijn als de im- en export wat meer met elkaar in evenwicht zouden komen? Bovendien, voor dat EU en Euro geneuzel was het overschot er ook al. Daar is niks aanmerkelijk door veranderd. Wat laat jou denken dat uit de Euro stappen wel gevolgen zou hebben? Denk je nu echt dat als iemand elders in de wereld bijvoorbeeld een BMW wil kopen daarvan afziet omdat de importeur met D-marken moet betalen?

  Sterker nog, ik denk dat de naam van ‘Duitse degelijkheid’ nu te grabbel is gegooid. Alles wordt op één hoop gegooid. Wat uit Duitsland komt, komt eigenlijk ook uit Bulgarije en de Nederlandse kaas is eigenlijk ook Franse. Niet echt een aanjager voor de export me dunkt.
  Burnitall [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Hub Jongen [6]: Ik heb niet gezegd dat ze niets meer verkopen, alleen dat ze hun astronomische overschotten kunnen vergeten. De EU is een rationeel arrangement waarin de zwakke landen worden gecompenseerd voor de tekorten op hun betalingsbalans. Dat heeft decennia lang prima gewerkt. We hebben puur en alleen vanwege Europa 66 jaar vrede gehad, de enige en noodzakelijke voorwaarde voor investeringen, werk en welvaart. We hebben het in de geschiedenis nooit beter gehad dan in 2008.

  De europese eenwording is het regelrechte resultaat van twee vernietigende wereldoorlogen, die in beide gevallen werden geinitieerd door Engeland en Frankrijk, omdat ze het niet konden uitstaan dat Duitsland het beste jongetje van de klas was. De tweede keer maakte externe roofdieren USA en USSR handig gebruik van het intra-europese gekibbel om de europese buit onder elkaar te verdelen.

  Daar hebben we dus geen zin meer in. Wij in Europa zijn gewoon de besten ter wereld en dat willen we weten ook. De EU is het beste middel om oorlog te voorkomen en welvaart overeind te houden, al zal die de komende jaren alleen maar omlaag gaan vanwege vergrijzing en stijging prijzen energie en raw materials.

 9. @Onbezoldigd ruifvuller [8]: ” De europese eenwording is het regelrechte resultaat van twee vernietigende wereldoorlogen, ”
  Durf jij dit gedrocht een eenwording te noemen…55 jaar na de WO2 zijn de afzonderlijke landen geen centimeter naar elkaar toegegroeid. En inmiddels zijn we alweer 10 jaar verder…En nog niets naar elkaar toegegroeid…Er is enkel water bij de wijn gedaan, wat uiteindelijk omgezet wordt naar azijn. Elk land zou een raadpleging onder de bevolking moeten houden hoe verder te gaan….Het resultaat is denk ik vernietigend voor de eurofielen…

  Onbezoldigd ruifvuller [11] reageerde op deze reactie.

 10. @Burnitall [10]:

  “Elk land zou een raadpleging onder de bevolking moeten houden hoe verder te gaan….Het resultaat is denk ik vernietigend voor de eurofielen…”

  Het resultaat zou zeker vernietigend zijn voor al die machtswellustelingen. Daarom hebben die idioten allang besloten om niks meer aan ons, hun slaven, te vragen. Wij weten immers zelf ook niet wat het beste voor ons is. Wij hebben niet zo’n mooi overzicht als onze opperdienaren. Bovendien zijn wij, vergeleken met hen dom, heel dom…

  Kijk, ik vind dat prima allemaal en mij hoeven ze ook niks te vragen. Het probleem is alleen dat je gedwongen wordt om aan het systeem mee te doen en daar pas ik uiteraard ook voor.

 11. China ziet niet liever een verdeeld Europa , lekker de boel tegen elkaar uitspelen, alleen zal dat niet gebeuren, de euro blijft vrij goed overeind, gaat het weer wat beter trekt die munt meteen aan, in euro’s gaan zitten is business nu.(of aandelen cruise schepen, zinkt er een zijn er nog genoeg over)

Comments are closed.