Alles wat gratis is, houdt op te bestaan, zo ook stroom en subsidie uit duurzame zonnecelenergie.
In Duitsland wordt de duurzame energiesector met € 13 miljard gesubsidieerd, waarvan de helft naar zonne-energie. En dat terwijl zonnecelenergie maar 3% van de totale energie vertegenwoordigt.
Nu het ‘wat minder’ gaat met de overheidsfinanciën komt ook deze energiesubsidie in gevaar en terecht.

In België werden de energiesubsidies al drastisch verlaagd, in Duitsland begint het nu ook te wringen. Mede omdat daar een groot deel van de energiesubsidies, via milieubelasting worden opgehaald.
In de praktijk betekent dat dat een gemiddeld Duits gezin 4,7 c per kilowattuur extra betaalt, oftewel € 200 per jaar, om (de buurman) een zonnige toekomst in te laten gaan.
En dat terwijl de centrales op olie en kolen ook al veel duurder hun grondstoffen moeten inkopen.

Hoe lang pikt men deze gedwongen zonnecelsubsidie solidariteit nog?
Typisch geval van het uitdelen van andermans geld werkt erg goed: ‘we’ vinden zonne- en windenergie nuttig en dan laten we anderen er zwaar voor betalen.

U bent gewaarschuwd, overweegt u zonnepanelen aan te schaffen, reken dan niet te hard op de overheidsbijdragen in de toekomst.

3 REACTIES

 1. Subsidie is ook niet nodig. Volgens mij is de stichting “wij willen zon”redelijk succesvol gebleken. Geen subsidie=lagere prijzen. Natuurlijk onder hevig verzet van de bedrijven die in zonnepanelen doen.

  Eind vorig jaar gingen de prijzen van zonnepanelen bij deze stichting nog verder omlaag. Onder andere omdat in Duitsland minder panelen verkocht werden.

 2. Uiteraard dienen die subsidies per direct te worden afgeschaft evenals de belastingen die daar tegenover staan. Toch proef ik in het stukje een beetje een negatief sentiment ten aanzien van zonnepanelen en dat is m.i. niet terecht. Immers als je panelen op je dak hebt lever je stroom aan het net. Stroom die je vervolgens niet hoeft te kopen want je kunt die verrekenen waardoor de roverheid weer het een en ander aan belastinginkomsten misloopt. Je zou het kunnen zien als een vorm van belastingontwijking, geheel legaal! Reken maar even mee; stroom kost ongeveer 7 cent per kWh. Daar komt 11,4 cent energiebelasting bovenop. Vervolgens komt de Belastingdienst nog met het Toevoegen van Waarde waarmee de prijs van de elektriciteit komt op 7+11,4=18,4*19%= € 0,22 per kWh. Let op: het grootste deel van de BTW wordt dus berekend over een andere belasting i.p.v. over de stroom. Alleen daarom al is het een prima idee om zelf panelen op je dak te leggen.

  In de praktijk kun je de panelen in 8 jaar terugverdiend hebben. Dat betekend in feite dat je acht jaar gratis stroom hebt en i.p.v. de stroomrekening je je eigen zonnestroom installatie afbetaald. Vervolgens gaan de panelen nog een jaar of 20 gratis stroom voor je leveren en we weten allemaal dat de stroom tegen die tijd wel helemaal godsgruwelijk duur zal zijn. Tenzij er zich voor die tijd een TEOTWAWKI situatie heeft voorgedaan. Maar dan bouw je je panelen natuurlijk om van leveren aan het net net naar een zelfvoorzienend systeem.

 3. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee.
  De prijzen van zonnepanelen zijn nu interresant geworden. Minder dan 1 euro per Wp is nu mogelijk. Waarschijnlijk zullen ze zelfs nog iets verder vallen, ik denk dat 80 cent/Wp mogelijk moet zijn. Maar ja, als je het onderste uit de kan wil…
  Ik heb zojuist een paar panelen besteld.
  Overigens: de prijs van de panelen zal niet laag blijven. Zodra er voldoende leveranciers failliet zijn gegaan zal de prijs weer naar oude niveau’s gaan. Mogelijk zelfs daarboven. Dit is imo echt een opportunity die door ons zieke systeem gegeven wordt. Take it or leave it.

Comments are closed.