De overheid  heft dwangverzekeringspremies  aan  twee zijden: bij de werkgever en bij  de werknemer.

De overheid heft op deze manier, teneinde bij  de werknemer  de indruk te heffen dat  deze voor minder belast wordt dan het geval is:   bewust bedrog  zoals  dat  door de overheid  op zovele  fronten toegepast wordt.

Economisch maakt het geen enkel verschil of  de overheid  10  procent bij  de ene partij heft  en   15 procent bij  de andere of 25 procent bij   slechts een partij.

Wel  worden  de perceptiekosten van de heffing hoger, want alle berekeningen  moeten  twee keer gemaakt worden in plaats van een keer  en twee partijen worden  bij  de heffing betrokken,  hoewel volstaan kan worden  met een.

Hoe is het mogelijk dat een dergelijk  kostbaar bedrog jaar in jaar uit gecontinueerd kan worden?

Het  zegt veel   over de tamheid en domheid van  de belastingbetaler dat hij hier niet  tegen in opstand komt.

Ten overvloede : uiteraard  houdt  de werkgever bij   de vaststelling van het loon rekening met het door hem verschuldigde bedrag  aan dwangheffing. Het voor de  arbeid geboden bedrag wordt minder.

Indien  de werknemer de vrije keus zou worden  geboden ( ontvangst  van de volle mep en zelf  verantwoordelijk voor   het  al dan niet afsluiten van een verzekering  of   inhouding onder  toepassing van het dwangverzekeringsstelsel), neem ik aan dat bijna iedereen zou opteren voor  de eerste mogelijkheid.

Hugo van Reijen

4 REACTIES

  1. NL is zo tam dat ze liever zien dat de werkgever betaalt voor verzekeringen. Vd week een discussie gehad met mijn huisgenoot over autoverzekering: ‘o glasverzekering moet je gewoon doen, dat kan wel uit!’. Ik heb m maar voor naïeveling uitgemaakt en vervoglens het carglass/glasgarage/autotaalglas vs verzekeringsmaatschappij kartel uitgelegd.
    Toen ik dat doortrok naar ziektekostenverzekering was het opeens: ‘o maar dan wil iedereen het duurste want ze willen het beste!’. Ik: ‘geen wonder dat NLers teveel verzekerd zijn… -facepalm-, die zijn niet gelijk.’. Daarmee was ik er klaar mee!

  2. Als wij het dan over betalen hebben,wie betaald uiteindelijk de broodnodige vervanging van de foute (pip)borstvergrotingen die nu zogenaamd kostenloos vervangen worden,of komt dit weer ten laste van de gemeenschap en gaan daardoor de zorgpremie’s weer omhoog

Comments are closed.