Facebook, een geweldig social media concept ongeveer zoals we dat eerder gewend waren met Hyves, maar dan veel en veel uitgebreider en internationaler.
Maar wat betekenT het voor het libertarisme?

Vrijspreker is een blog en eens in de week schrijf ik een artikel voor jullie om te lezen, net als nu.
Bij facebook echter schieten de berichten bij mij voorbij en post ik veel. Het is een ideaal platform om het libertarisme bekend te maken onder de mensen en ze te leren wat echte vrijheid nu werkelijk is, en welke voordelen we er uit kunnen halen.
Ik discussieer met mensen van de Jonge Democraten, D66, VVD, PVDA en de JOVD. Ook zijn er jonge libertariers te vinden in alle hoeken en gaten van het politieke gebeuren op facebook.
Het mooie is dat ik voortaan veel van mijn nieuws daar vandaan haal. Ik krijg links en shares door van mensen hun walls, van sites waar ik nog nooit op gekeken heb.
Ook krijg ik mensen mee in discussies nadat ook zij zien dat veel van de huidige politieke ideologieën niet consistent zijn.

Voor de vaste lezers heb ik dan ook een verzoek.
Om Vrijspreker en Libertarisme toegankelijk te maken voor de Nederlanders, share de link van de Vrijspreker facebook of zet een Vrijspreker foto op je profiel gedurende deze week.


Inmiddelshebben we al 223 mensen die Vrijspreker leuk vinden en dus een bericht krijgen van nieuw geplaatste artikelen door de schrijvers. Dit kunnen er echter veel meer worden.
Mensen in hun vriendenlijst krijgen ook te zien dat zij Vrijspreker volgen of leuk vinden en wie weet hebben deze ook interesse.

Zoals zoveel acties en nieuwssites ben ik van mening dat wij ook een plekje verdienen als een van de weinige onafhankelijke Nederlandse blogs, met een unieke manier om libertarisme aan de man te brengen.
Dus log in op je facebook, ga naar vrijspreker toe en klik rechts op de knop ” like”

 

Zoals je kan zien heb ik dit al gedaan.

Help mee de sociale media te gebruiken om Vrijspreker te promoten en daarmee ook het Libertarisme.

Hopelijk zitten we op het midden van 2012 dan op de 1000 ” likers” en wordt het libertarisme daarmee ook bekender bij de mensen op facebook. Want het is heel hard nodig!

67 REACTIES

 1. Facebook werkt wel aardig ik heb 1400+ z.g. volgers , prominent is Frans Timmermans PvdA 2de kamer lid die veel met FB doet, en niet bang is om zijn denkbeelden te delen, meesten uit de 2de kamer doen dat niet.(ik ben het vaak eens met hem, ben ik dan links ?)
  Wie weet waarom Kuipers in de ruimte zit en ons foto’s stuurt van de Waddeneilanden vanuit de ruimte ?
  Op Facebook gewoon onder mijn eigen naam, heb iets bij Vrijspreker gepost, de vorige keer was het er snel af,hier mag ik ook alleen maar reageren op, men wordt vrij snel boos zag ik eerder, da’s weer wel aardig.-:)

  Mazzel.

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [16] reageerde op deze reactie.

 2. Vrijheidslievende mensen zijn ook gemakkelijker op te rollen of aan te vallen door de roverheid.

 3. Ik zou jullie er wel op willen wijze dat facebook heel erg naar zijn motto werk. “Met Facebook ben je verbonden en deel je alles met iedereen in je leven.” je zou eens op webwereld.nl op faceboek moeten zoeken. facebook is in mijn ogen dan ook evil.
  bij deze ben je gewaarschuwd

  Ratio [7] reageerde op deze reactie.

 4. @hellie [3]:
  @J.H [4]:
  Zelf zit ik niet op facebook omdat ik het niet echt vertrouw. Net als ik niet meedoe aan bonuscards en andere zaken. Ik betaal bij voorkeur contant. Het is een persoonlijke afweging of je de prijs wil betalen voor de diensten en kortingen die facebook en klantenprogramma’s bieden. Ik vind die prijs zelf te hoog. En ja, deze “gratis” diensten hebben een prijs, namelijk opgave van en deel van je privacy. Maar dat is mijn afweging. Ik heb nog een ouderwetse mobiele telefoon mede omdat ik de smartphones niet helemaal vertrouw. De gelegenheid maakt de dief en de smartphone schept heel wat meer gelegenheden voor misbruik.

  Er zijn veel vrijspreker auteurs en lezers die daar een heel andere inschatting maken dan ik. Om die te faciliteren hebben we de facebook plug ins.

  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.
  IIS [11] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [15] reageerde op deze reactie.

 5. @Ratio [7]:
  “Het is een persoonlijke afweging of je de prijs wil betalen voor de diensten en kortingen die facebook en klantenprogramma’s bieden

  Dat is ook mijn punt. Er zijn namelijk veel voordelen.
  Veel contacten en vriendenrelaties kunnen makkelijker hersteld en onderhouden worden. (Ik ken grootouders die daardoor hun kleinkinderen meer “zien”).

  Het blijkt ook een goed en modern communicatiemiddel te zijn. Politici hebben dat wereldwijd door en maken er gebruik van. Deze week nog uitbreiding van gebruik door Mark Rutte ook op Twitter enz.

  Het lijkt me daarom van belang om te trachten van de moderne middelen gebruik te maken om ons vrijheidsideaal bekend te maken.
  Immers willen we naar een vrijere maatschappij, dan is de eerste noodzaak dat veel meer mensen weten wat het libertarisme is en wat de vele voordelen zijn.

  Bovendien bepaal je zelf wat je wel of niet er op plaatst terwijl ook nog de roverheid toch al alles van je weet.
  Bankgeheim? Wat is dat?
  E-mail en telefoon-geheim? Geloof ik niet meer in.
  En nog veel meer
  Dus dan toch maar al onze mogelijkheden inschakelen en onze kansen vergroten?

  IIS [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [8]:

  Ongelooflijk en een oprechte schande Hub dat je met dergelijke argumenten Facebook verdedigt. We zouden ons juist moeten afkeren van alles wat inbreuk maakt op onze privacy. Met jouw laatste opsomming in je reactie geef je in feite de overheid en politici card blanche om onze laatste beetje privacy te verkwanselen.

  Duidelijk, met dergelijke gedachten is de nieuwe controleerbare mens geboren, nu alleen nog even gechipt en we zijn daar waar we allen moeten zijn en men ons wil hebben. Ik vind al deze ontwikkelingen totaal ziek en uiterst gevaarlijk.

  Ik ben het daarom totaal niet met je eens, en mag ik zo vrij zijn te beweren dat dit riekt naar eigenbelang of belangenverstrengeling?
  HoerenSloep [12] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [45] reageerde op deze reactie.

 7. @Ratio [7]:

  Jij bent verdacht!! Ieder mens die niet meedoet met heel deze ongein is een verdachte.

  In de VS is men reeds verdacht met een overlevingsratsoen in huis. Hoe heet de nieuwe wet nog maar die van iedere burger een terrorist/verdachte maakt?…We glijden nog steeds af. Contant geld moet ook verdwijnen, goud zal worden verboden enz. enz….Dat zullen libertariers dan ook wel oké vinden…

 8. @IIS [10]:
  Inderdaad, Hub heeft het al opgegeven en is overstag met verkwanselen van zijn en andermans persoonlijke vrijheden. (A-)sociale media zijn de nagel aan de doodskist van de vrijheid. Gebruik Internet (het liefst via Ixquick i.p.v. Google) om jezelf te informeren over dit evil fenomeen. Gun jezelf een blik op http://www.privacymatters.nl/ en kijk het filmpje uit. In een corporate world is de scheidslijn tussen roverheid, banksters en multinationals toch als dun, zoniet weg.
  Ik snap best dat je Internet aantrekkelijk vindt om het libertarische woord te verspreiden, maar het is zeer de vraag of het doel hier de middelen heiligt.

  IIS [13] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [23] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [45] reageerde op deze reactie.

 9. @Hub Jongen [5]:

  ben lang aanwezig rond het politieke debat in NL taalgebied (soms ook in de USA) op internet, was al ver voor Fortuyn politiek actief w.o. bestuurder/raadslid en heb veel int. contacten door mijn werk. Dat werkt mee, dat geen privacy verhaal is kletskoek want alleen wat je zelf kwijt wilt komt op het net, ga niet dronken achter je pc zitten des avonds dus. (want dan ga je geheit de fout in, en wat er staat staat er)
  Verder bied ik aan van tijd tot tijd een stukje te schrijven en post dat dan wat rond met als bron Vrijspreker, dus at your service if you like. Vrijspreker een een interessant forum waar de politieke degens gekruist worden en origineel geschreven wordt, complimenten dus. (ik waarschuw wel even, ik ga dwars tegen de gangbare meningen in soms, dat roept soms boosheid op bij sommigen, I don’t care)-:) O ja, nog een tip wordt FB friend van mij , dat zien anderen ook en zo gaat de sneeuwbal verder rollen.

  IIS [18] reageerde op deze reactie.

 10. @Ratio [7]: Mijn volgende telefoon gaat weer een hele simpele telefoon worden voor bellen, sms en een nummerlijstje. De rest kan me gestolen worden. GPS, internet, email, weer, camera op de telefoon… weg ermee.

  Ik heb immers een iPad2! 🙂

 11. @Anno Zijlstra [1]: prominent is Frans Timmermans PvdA 2de kamer lid die veel met FB doet, en niet bang is om zijn denkbeelden te delen, meesten uit de 2de kamer doen dat niet.(ik ben het vaak eens met hem, ben ik dan links ?)

  De rechterrand van de PvdA (Timmermans) en de linkerrand van de VVD (jij meen ik) zijn slechts gescheiden door een laag heggetje. Dus ja, je bent links. Maar dat geeft niets Anno, je kunt er heel oud mee worden. 😉

  Anno Zijlstra [17] reageerde op deze reactie.

 12. @Anno Zijlstra [14]:

  Jij hebt je geconformeerd aan de politiek en vindt het daarom ook doodnormaal dat de politiek in zijn huidige hoedanigheid bestaat met zijn oeverloze debatten en gekonkel…stelletje aftandse leugenaars en moordenaars zijn het!!..

  Wat wens jij dan nog verder te schrijven of toe te voegen over vrijheid en libertarisme als je niet meer dan een geconditioneerde meeloper bent?

  Op dit forum worden helemaal geen politieke degens gekruist, hier wordt juist uitgelegd en duidelijk gemaakt hoe verrot de overheid en de politiek (collectivisme, corporatisme) met zijn slaven omgaat.

  Men denkt ons te bezitten, men denkt al duizenden jaren de burger te moeten vertellen hoe men heeft te denken, te leven en uiteindelijk oorlog heeft te voeren.

  Heb je je wel eens verdiept in het gegeven van de soevereine mens? De soevereine mens is een bedreiging voor de gevestigde orde en zolang dat gegeven een feit is zal geen enkele politicus de wereld kunnen verbeteren.
  Anno Zijlstra [19] reageerde op deze reactie.
  HoerenSloep [20] reageerde op deze reactie.

 13. @IIS [18]:
  ik woon al sinds 2004 buiten NL, dus als er hier iemand is met en meer wereldse visie ben ik het, NL is een soort openrots waar iedereen gelijk denkt te hebben, terwijl de wereld daarbuiten door draait. (zie je hier scherp terug dat gedram, wel leuk/vermakelijk) wie vrij wil zijn stapt NL uit, en zeg gedag tegen de schijn zekerheden sociale staat(NL =de facto links ook de VVD en PVV) zoals baantjes en uitkeringen/AOW etc.
  echte Libertariers wonen buiten NL, die kunnen niet aarden in een links land zoals NL. <ik las dat 80% voor Obama is , nou dan weet ik hoe ziek NL is)

  HoerenSloep [20] reageerde op deze reactie.

 14. @Anno Zijlstra [19]:
  Het buiten je land van herkomst wonen verschaft je niet automatisch een wereldse visie. Daar plukken wij op de apenrots elke dag de zure vruchten van…
  Jammer dat je niet inhoudelijk ingaat op @IIS [18]: over zijn statement over de souvereine mens. Gezien het feit dat we het hier over human lifestock management systemen hebben: FB, religie, politiek, links/rechts, etc. is dat denk ik wel relevant.

 15. Behalve het schijnbare exhibitionisme dat mensen op die “sociale” media laten zien en mijn privacy, heb ik nog een derde reden dat ik niet aan dat vluchtige mediacircus meedoe: ik heb er geen tijd voor. Ik zie mijn vrienden en geliefden in real life en heb daarom geen tijd om honderden “vrienden en volgers” via een plat apparaatje van 5 x 10 cm bij te houden.

  Technische vooruitgang? Mooi.
  Gadgets? Ben ik ook best gevoelig voor.
  Luxe en gemak? Tuurlijk, daar werk ik hard voor en maakt mijn leven aangenamer.
  Twitter, Hyves, Facebook? No way, mij een brug te ver om bovengenoemde 3 redenen.

  Ron Paul Fan [24] reageerde op deze reactie.

 16. @IIS [9]: CIA heeft facebookniet nodig.
  Overheden weten toch al alles van je. Checken je bankgegevens, via OV kunnen ze je traceren wat je routes zijn. Bonuskaart weten ze welke boodschappen je doet. Provider moet je mails bewaren en kunnen ingezien worden.
  Telefoongesprekken worden afgeluisterd ( Nl grootste afluister land t.w.)
  etc etc etc.
  Daarom gebruik ik ook een alias voor libertarische schrijfsels.
  Alleen mensen die ik goed leer kennen via facebook kennen mijn echte naam.
  Of leden van de JOVD.

  @HoerenSloep [12]:
  Jazeker. Je hebt de vrijheid je daar in te schrijven en Facebook mag jou gegevens niet zomaar uit gaan delen. Wat jij plaatst is van jou, en dat wordt ook gezien als jou eigendom.
  zo kunnen foto’s die jij plaats niet zomaar door een ander weggehaald worden ( tenzij het niet met het beleid van facebook strookt zoals erotische content)
  De winsten van Facebook zitten in de adverteerders en speciale groepen die bijvoorbeeld geld betalen om hun spelletjes er op te krijgen e.d.
  Social media is zo slecht nog niet.
  Tenzij jij persoonlijk jezelf inchecked, je eigen foto’s upload, alle informatie vrijgeeft over alles van jezelf.

  En… Facebook is niet gedwongen.
  vroeger had je ook chatrooms waar mensen samen kwamen .
  Facebook is niet meer dan een combinatie van It middelen die mensen informatie met elkaar laten delen op grote schaal.
  Mailes worden posts, fotoalbum wordt je gedeelde schijf of online fotoalbum. Nieuwsbrieven worden groepen.

  Het is niet meer dan een samenvoeging van de oude bestaande middelen, zodat adverteerders veel hits kunnen bereiken.
  Opgeleukt voor de jeugd en de social media geeks.

  Vind het wel heel erg complot achtig om te zeggen dat je gevolgd wordt en de overheid je gaat volgen of wat dan ook.

  @vrijeradikaal [21]:
  Vergezocht.. en toen kwamen de nerds met zoiets als ” encryptie”

  IIS [26] reageerde op deze reactie.
  HoerenSloep [29] reageerde op deze reactie.

 17. ben anders dan paranoia achter de geraniums blijven hangen in NL er op uit getrokken, vrijheid zoekende, in NL is die meest weg, wat ik jammer vind . FB is een tool, meer niet. (veel mensen laten hun boterham door de staat NL besmeren, dat gaat niet voor niets, dan wil men er wat voor terug, en lever je vrijheid in.)

  IIS [27] reageerde op deze reactie.

 18. @IIS [27]: kan mij geen ene moer schelen of je op FB af komt of niet, alleen zie ik er geen kwaad in, trouwens iedereen mag mijn zienswijzen kennen/weten, ik heb niets te verstoppen. FB is gewoon een tool om wat te delen, maar wie als boerje van buuten lekker op een zolderkamer in guur NL wil leven van een uitkering en de wereld buiten Doinia weestal of zo bang de rug toe keert en achter iedere boom ‘een CIA agent ziet staan, die alles wil weten’ moet dat vooral doen.
  (als je in je e-ail bericht ’terreur aanslag’ in tikt rolt dat gelijk uit de computer in Lanly (USA), doe dat meer eens, binnen een uur staat er een donkere auto voor je deur in Meppel met twee mannen er in om je ‘in de gaten te houden’) -:) En als je op FB ‘ I love Bin Laden ‘ in tikt hangen ze zo met een helicpoter zo boven je huis, zo’n fluister heli dan)-:)

  IIS [30] reageerde op deze reactie.
  HoerenSloep [32] reageerde op deze reactie.

 19. @IIS [26]:
  Het zijn net mensen… 🙂
  @Hoc Voluerunt [23]:
  “Je hebt de vrijheid je daar in te schrijven en Facebook mag jou gegevens niet zomaar uit gaan delen. Wat jij plaatst is van jou, en dat wordt ook gezien als jou eigendom.”
  Volgens mij moet je de voorwaarden van FB maar eens lezen. En blijven lezen, want ze veranderen nogal vaak.
  Alles wat je plaatst wordt per direct en default eigendom van FB.
  Steeds meer bedrijven willen alleen nog maar met jou en andere klanten communiceren via FB, dus die vrijwilligheid is niet alleen aan sociale druk onderhevig.
  En voor de lol: zie Mark Z. zweten als het over privacy gaat:
  http://youtu.be/o3hu3iG8B2g
  By the way, dat filmpje over de CIA en FB is van de Onion, een bekende satirische website: http://www.theonion.com/

 20. @Anno Zijlstra [28]:

  Wat zijn dit nu voor kul antwoorden. Je zit als je hier woont paranoia achter de begonia’s?? en/of je bent een uitkeringstrekker die op een zolderkamer zit in guur NL en ziet achter ieder boom een CIA agent??

  Ik zou dan ook kunnen zeggen dat gemigreerden in Thailand door syfillis kapotte hersens hebben opgelopen die ze hebben opgelopen door het neuken van een minderjarige en zaken te lichtzinnig zien.

  Anno Zijlstra [38] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.