Vrijspreker: U bent op werkbezoek in de Filipijnen. Wat heeft U daar al zo geleerd?

Opperdienaar: Bepaalde principes gelden wereldwijd. Het heeft te maken met hoe mensen in elkaar zitten en wat hun zwakke plekken zijn. Eerst een stukje geschiedenis.

De moderne geschiedenis van de Filipijnen begint 400 jaar geleden met de landing van Ferdinand Magellan op 16 maart 1521. Hij onderwierp vele stammen, alleen de Lapu Lapu weigerden en dus ging hij er op af met 60 van zijn beste soldaten. Hij onderschatte de defensie van Lapu Lapu en kwam terug met een speer in zijn hoofd en een gftige pijl in zijn been (wat hem fataal werd).

Read More

Spaanse heerser Philip II stuurde een vloot naar de Filipijnen onder leiding van Ruy Lopez de Villalobos om te koloniseren en te katholiseren. Hij noemde het eilanderijk naar de opvolger van de Spaanse troon Philip (Filipijnen=onderdanen van Philip). Ruy stuurde hij een nieuwe vloot olv Legazpi die de rekening vereffende met de Lapu Lapu en met de Tupa chief een verdrag sloot om de hele zooi te onderwerpen aan de Spaanse wet (men lijkt nog steeds niet veel respect te hebben voor de wet in de Filipijnen). Het verdrag bleek snel waardeloos omdat de chief geen gezag had over alle eilanden en Legazpi moest ze stuk voor stuk onderwerpen. Nadat Legzapi Manila van de moslim Rajah Sulayman had afgepakt, leek het oprollen van de rest een peuleschil.

Manila werd gerund door politicos, maar de rest werd beheerst door een groep monniken (monnikocratie) die de bevolking gingen dwingen te geloven in hun onzichtbare opperheerser. De monniken bouwden een aantal imposante gebouwen en probeerden de mensen meer geconcentreerd te laten leven in steden. Hoewel het eerst alleen om bekeren ging, raakten de monniken geobsedeerd door macht en werden ze corrupt en runden ze hun territorium als een belastingboerderij.

Hoewel Manila eerst rijk werd doordat er in Mexico geroofd zilver met Chinezen werd geruild tegen Chinese goederen (tegenwoordig betalen we ze met papiertjes met beloftes dat onze kinderen hun slaven zullen zijn), kwam het in de problemen met de ineenstorting van de plundereconomie van Spanje. De monniken gingen hierop de inboorlingen steeds feller onderdrukken. De eerste opstanden konden ze nog wel in puin slaan, maar op een gegeven moment was het toch niet meer te houden. Volgens mijn reisgids riepen de opstandelingen:”lang leve de Filipijnen”, wat ik vreemd vindt, omdat en goede opstand niet begint met de door je vijand bedachte landsnaam over te nemen. Ook bij de kalme speech door de ‘vader des vaderlands’ Rizal over het belang van onderwijs, terwijl hij op het punt stond geëxecuteerd te worden, beschouw ik met wantrouwen.

Afijn, knokken dus en toen Spanje de oorlog verklaarde aan de USA, kwam een Amerikaanse vloot naar Manila die daar de Spaanse vloot tot zinken bracht. US opperhoofd McKinley neemt hierop de Filipijnen over (op humanitaire gronden) en verklaart dat de Filipinos niet geschikt zijn voor zelfdwang en ze daarom wel door hem gedwongen moeten worden. Een slepende strijd breekt uit die 200.000 Filipijnse burgers, 20.000 Filipijnse soldaten en 4000 Amerikaanse onderdrukkers het leven kost en eindigt met een Amerikaanse overwinning.

In WWII worden de Filipijnen vervolgens door de Japanners veroverd waarbij 45.000 Filipinos het leven laten. Manila (op dat moment bekend als de parel van de Orient) staat echter nog steeds overeind, totdat het bij Amerikaanse herrovering/bevrijding helemaal in de puin gelegd wordt met 150.000 doden (bevrijdingen kosten altijd meer doden), waarna de wederopbouw kan beginnen (er valt geld te verdienen). Er volgen een aantal dictators (onder Marcos verdwenen 50.000 tegenstanders van zijn regime, terwijl zijn vrouw Imelda een collectie van 2700 paar schoenen aanlegde en voor 37 miljoen $ een paleis liet bouwen voor de paus die niet kwam).

Vrijspreker: Kortom wat je verwacht aan te treffen zijn de deterministische echos van slavernij, onderdrukking en geweld, oftewel korte termijn denken, corruptie en armoede.

Opperdienaar: Dat is wel wat ik zie, maar ik wijt dat aan te weinig controle en absoluut heersersschap. Onderdanen moeten gewoon niet in verzet komen.

Vrijspreker: Ik denk dat die Lapu Lapu zo hard vochten, omdat ze precies wisten wat er zou volgen op een nederlaag.

Opperdienaar: Niet geschikt voor zelfdwang, dat waren ze. Wat ik zie is wel een mooi patroon van onderwerping dat kennelijk wereldwijd werkt. Hier wat afbeeldingen van olieverschilderijen die de artilleriebombardementen overleefd hebben

 

Je komt met een zwaard en je trekt een vreemd kostuum aan en houdt een symbool in de lucht (leger/politie/rechters):

Met kostuum zwaard en symbool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je vaardigt DE regels uit (politieke besluitvorming):

Je geeft DE regels

 

 

Je schrijft die regels in een boek (wetboek):

Je xet die regels in een boek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je doet aan armenzorg met geld van anderen, terwijl je zelf in de rijkdommen baadt (bijstand,uitkeringen):

armenzorg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je verricht wonderen (Keynsiaanse multiplier, je steelt 1 euro en kan via de multiplier 10 euro uitgeven/stimuleren):

Je verricht wonderen

6 REACTIES

  1. Kijk dat is nou weer eens een duidelijk geschiedkundig onderbouwd stukje. En zelfs met een hoog cultureel gehalte.
    De kwaliteit van Vrijspreker gaat steeds meer omhoog.

  2. @Hub Jongen [2]: Ik zag vandaag op het centrale plein een rally van een politicus, compleet met bussen met kinderen uit de regio aangesleept die allemaal mooi aangekleed werden en liedjes mochten zingen en mochten dansen. Aanzwellende muziek erbij, de propaganda draaide op volle toeren en de kerk deed ook vrolijk mee met kruizen e.d.
    Punt in dit soort landen is wel dat de overheid redelijk incompetent is, dus zeker als buitenlander heb je er weinig mee te schaften. Als gast ben wordt je eigenlijk overal (ook in NL, 30% regeling) beter behandeld, dan als geboren belastingvee. Iemand die ergens op een soort vlot leeft van de vissen die hij vangt, kun je moeilijk een belastingformulier laten invullen, waarschijnlijk komen hun inkomsten vooral uit gelddruken. Ik heb al 2 nationale bank gebouwen gezien.
    Ik schat zo in dat je alleen zwaar de sigaar bent als je een zaak gaat opzetten die enigszins succesvol is met een vaste lokatie. Personeel gedraagt zich soms ook nogal slaafachtig (Ik doe alsof ik werk, jullie doen aslof je mij betaalt)
    Wel een jeugdig land vergeleken met west europa, of ze zien hier nog toekomst voor kinderen, of het is een opdracht van de RK kerk, maar de voortplanting is hier nog niet tot stilstand gekomen zoals in europa.

Comments are closed.