Terecht worden ze ongerust door de slechte manier waarop pensioenen nu door politici en vakbonden worden behandeld. De aangedragen oplossingen gaan er nog steeds te veel van uit dat pensioenen vooral onder direct of indirect overheidsbeheer staan. Het verlangen dat ze zelf moeten kunnen kiezen voor welk pensioenfonds is een stap in de goede richting. Voorstellen voor een echt privé-fonds hoor je echter nauwelijks. Of is het daar nog te vroeg voor?

 

In Nederland wijst het NOSbericht van vandaag:” Jongere wil pensioenfonds kiezen” in die keuze-richting:
“Tweederde van de jonge werknemers wil zelf kiezen bij welk fonds ze hun pensioen afsluiten. Als ze zelf de keus hadden, zou 48 procent naar een ander pensioenfonds overstappen.
Bijna evenveel mensen zouden het nu opgebouwde pensioen het liefst meteen uitgekeerd willen hebben, om het op een spaarrekening te zetten.
In België organiseren jongeren een actie bij de vakbonden, mede naar aanleiding van geplande stakingen voor het “stakingsrecht”:

In België wordt naar aanleiding van stakingen een pamflettenactie georganiseerd:

Een groep jongeren, Nick Roskams, Franc Bogovic, Gilles Verstraeten, Bob van der Vleuten en Laura Harth, schreef een pamflet waar zij deze ochtend zo breed mogelijk steun voor begonnen te zoeken. Deze steun vonden zij al snel bij Frederick Vandeput van JongVLD, Michiel Rogiers van LVSV, Kim Van Cauteren van JongNVA, Luc Rochtus van JongLIbetairen, Gautier Calomne & Lora Nivesse van JeunesMR en Joachim Daemen van CDS. Allen respectievelijk voorzitter van hun vereniging. Ze legden samen de laatste hand aan een pamflet dat ze over het hele land in beide landstalen zullen verspreiden aanstaande maandag en in het specifiek aan stakers. Ze roepen alle jongerenorganisaties op om deze actie te steunen. Alle organisaties, van links tot rechts, die mee willen werken zijn welkom. Wij hopen hiermee op een respectvolle manier een bijdrage te leveren aan de dialoog binnen de samenleving.

Franc Bogovic en Nick Roskams

PERSBERICHT
————————————
Als jongeren hebben ook wij het recht onze mening te uiten over de broodnodige hervormingen van het pensioenstelsel. Wij gaan niet akkoord met het uitgangspunt van de staking en willen daarom een duidelijk signaal sturen.

Op maandag 30 januari, de dag van de staking, hopen we dat zo veel mogelijk jongeren het pamflet dat op deze pagina zal verschijnen afdrukken en onderweg naar hun examen, werk,… uit delen aan stakers en mede-burgers. We beseffen, net zoals vele anderen, dat er gewerkt zal moeten worden om onze welvaart in stand te houden.

Dit is geen partijpolitiek statement en iedereen die de boodschap onderschrijft is welkom. We hopen samen een pamflet uit te delen waarin onze mening kort, bondig en krachtig vertolkt wordt.

Een citaat uit het pamflet:

“Wij begrijpen uw ongenoegen wanneer uw ‘verworven rechten’ worden ingeperkt. Maar wat zijn verworven rechten waard als ze onbetaalbaar dreigen te worden? Wat betekenen verworven rechten voor diegenen die er nooit van zullen kunnen genieten maar er wel voor moeten betalen? Indien er geen rationalisering van het gehele sociale zekerheidssysteem plaats vindt, dan worden deze verworven rechten onze geërfde lasten. Zolang u, als vakbond, vanuit een conservatieve reflex elke herziening van het sociaal model weigert, brengt u onze generatie in gevaar en daarmee ook uzelf en uw leden.”

–ONDERSTEUNENDE ORGANISATIES–
Momenteel JongVLD, LVSV, Jong NVA, JongLibertairen, jeunesMR en we wachten op antwoord van meerdere andere organisaties.
Wil u met uw organisatie meedoen, contacteer ons op 0475690263 of 0489918865.

–HET PLAN–
Het pamflet: http://bit.ly/pamflet-nl

Bedoeling is zo veel mogelijk pamfletten af te drukken en op individuele basis of in groep (voor of na het werk of examen) te verspreiden aan de verschillende stakingspiketten die zullen zijn opgetrokken die dag. Deel het respectvol uit aan allen die je wilt informeren over onze standpunten en nodig iedereen die je wilt uit om mee te werken aan deze oproep.

MEER INFO VOLGT SPOEDIG – aarzel in de tussentijd niet ons aan te spreken met vragen of opmerkingen.

6 REACTIES

 1. Er is totaal geen verschil of je nu in het ene fonds zit of het andere. Of bij een bank! Net als bij vliegtuigmaatschappijen verschilt alleen de kleur.
  In ieder geval valt alles in de categorie “financiele industrie”: dat houdt in dat je je geld geeft aan massieve organisaties die werkt met beloftes, papier, derivaten, percepties, geld wat vrij bijgedrukt kan worden, misinformatie, valse statistieken, vals optimisme, kuddementaliteit, etc. Komt de dag des oordeels: zijn ze niet thuis. Men praat nu nog van 10% korting, maar reken maar op 70-80% korting voordat de crisis voorbij is.

  Wat voor zin heeft het om je geld uit een pensioenfonds te halen en op een spaarrekening van een bank te zetten. Een bank is eenzelfde organisatie die failliet is en kunstmatig in het leven wordt gehouden met overheidsgeld.

  Hallo mensen: de financiele industrie is failliet. De bankier/politicus denkt nu alleen nog na hoe om deze boodschap te verpakken (een oorlog of grote aanslag zou overigens goed van pas komen).

  Pensioenmaatschappijen, banken, levensverzekeringsmaatschappijen: allemaal een pot nat. Het enige wat ze nog hebben zijn brochures met moeilijk kijkende directeuren die vertrouwen zouden moeten opwekken en de media die door de financiele industrie op de been wordt gehouden en als hun roeptoeter dient.

 2. Ach mijn god, gaan we dat als volgende stap meemaken ? privatisering van de pensioenpot ?

  Ik garandeer jullie dat dan ook die spaarpot zal worden leeggestolen, leeggevreten door die vetnekken die al genoeg hebben (gestolen van de werkende bevolking)

  Het wordt tijd dat er heel snel een eind komt aan deze zogenaamde “democratie” in dit godvergeten land.
  Als we zo doorgaan zal Nederland het 2e Amerika van deze wereld worden, we laten ons immers met alles leiden door de USA zonder na te denken over de gevolgen.

  Wordt het niet eens tijd voor een “westerse revolutie” ?

  Ik behoor tot die generatie die alles kwijtraakt waar onze en de vorige generatie keihard voor gevochten heeft, ja gevochten, tegen de “immer” heersende liberale politie.

  Alhoewel ik mij ten sterkste afvraag of je. zeker in deze tijd van onredelijke en oneerlijke verdeling van de rijkdommen van deze aarde, nog mag spreken van vrijheid van zelfbeschikking of vrijheid van meningsuiting begin ik ook ernstige twijfels te krijgen of de liberalen ons wel zouden mogen regeren.

  Immers de liberalen dragen er aan bij dat dit alles mogelijk wordt gemaakt, nee sterker nog dat dit alles is ontstaan.

  Ik mag hopen dat het snel tot de bevolking doordringt dat deze “hansje nimmerzat” cultuur snel afgelopen is en het heft terug in eigen hand neemt en vecht voor echte “vrijheid”.

  Ik zie met lede ogen aan hoe de laatste decennia ons enkel hebzucht en zelfverrijking heeft gebracht en daardoor het oog voor een sociale samenleving heeft verloren.

  Het afschaffen van de vakbonden (iro london) heeft alleen maar tot gevolg dat het laatste kleine beetje weerstand tegen het liberalisme verdwijnt en de weg volledig open word gelegd tot nóg meer en nog snellere scheiding tussen arm en rijk en het zal dan niet lang meer duren of we krijgen hier in ons eigen land taferelen zoals in India of grote delen van Afrika waarin grote armoede heerst en ervoor zorgt dat vele onschuldigen het slachtoffer worden van een maatschappij waarin slechts hebzucht heerst en compassie voor de medemens tot het verleden behoort, snel gevolgd door scenario’s zoals in de film Soilent Green of (wat nieuwer) de film In Time, waarvan ik bid en hoop dat de mensheid dit nooit zal hoeven meemaken.

 3. ….heersende liberale politie.

  typefoutje, lees ….heersende liberale politiek.

Comments are closed.