Waar is ons goud precies en hoe krijgen “we” er weer de beschikking over.

 

De Vrijspreker goudpetitie heeft de SP en Ewout Irrgang mede-geinspireerd om kamervragen aan Jan Kees de Jager te stellen over onze goudvoorraad. De Jager kwam met halve antwoorden en weigerde te zeggen hoeveel er precies in Nederland lag en hoeveel er in VS, VK en Canada lag. Onacceptabel uiteraard.

Uiteindelijk heeft Nieuwsuur besloten er een item aan te wijden gisteravond. Wat SP niet lukte, lukt Nieuwsuur nu wel. Klaas Knot, zenuwachtig, vertelt dat er in Amsterdam 10% ligt van de voorraad.

Het is zeker de moeite waard deze interessante uitzending op Nieuwsuur te bekijken: Klik hier.

Vanuit de antwoorden van De Jager weten we inmiddels dat er niets is geleast. Maar de verdeling van de overige 90% over de kluizen in de andere landen weten we nog niet.

Al direct komt de vraag boven dat als de in Nederland liggende voorraad van 10% bestaat uit 67 ton, dat “we” dan 670 ton totaal hebben.
De World Gold Council zegt echter dat de Nederlandse voorraad 612,2 ton is. Eind 2010.

Dat is een verschil van 57,5 ton als we goed rekenen!
Waarin zit dat verschil? Wie vergist zich?

Knot geeft aan dat hij de Amerikanen wel vertrouwt en het goud niet wil repatriëren. Blijkbaar hij is de confiscatie in 1933 en het sluiten van het goudloket door Nixon in 1971 vergeten. Willem Middelkoop adviseert juist wel de boel naar Nederland te halen. Analist Jim Rickards eveneens. Hij vermoedt dat de Amerikanen het buitenlandse goud zullen confisqueren. Na deze nieuwe confiscatie zou VS over kunnen gaan op een nieuwe goudstandaard, een soort van Bretton Woods II.

Irrgang is blijkbaar toch wel sterk geïnteresseerd in de locaties van het opgeslagen goud, want in de uitzending pleit hij er nu voor dat de DNB zijn locatiebeleid gaat heroverwegen. Hij had hier natuurlijk eerder voor moeten pleiten en niet zo makkelijk de antwoorden van De Jager moeten accepteren bij zijn Kamervragen.

Spannende ontwikkelingen in een proces dat eerst openheid van zaken verlangt bij DNB, maar uiteindelijk zal moeten leiden tot een grondige hervorming van het financiële systeem. Wat het financiële systeem nodig is, is kapitalisme, vrijheid dus. Iedereen moet zijn eigen geld kunnen uitgeven. Centrale banken en andere dwangmiddelen moeten worden afgeschaft.

Teken de petitie als je dit nog niet hebt gedaan.  Teken hier.

Dit goud is eigendom van de Nederlandse belastingbetalers. Die moeten er dan ook gegarandeerd de beschikking over hebben/krijgen. Al was het alleen maar om de pensioenen te handhaven!!
De weg daarnaar toe begint met eerst exact weten wat waar is.

Daarom eisen: volledige openheid en een onafhankelijke controle.

31 REACTIES

Comments are closed.