Waar is ons goud precies en hoe krijgen “we” er weer de beschikking over.

 

De Vrijspreker goudpetitie heeft de SP en Ewout Irrgang mede-geinspireerd om kamervragen aan Jan Kees de Jager te stellen over onze goudvoorraad. De Jager kwam met halve antwoorden en weigerde te zeggen hoeveel er precies in Nederland lag en hoeveel er in VS, VK en Canada lag. Onacceptabel uiteraard.

Uiteindelijk heeft Nieuwsuur besloten er een item aan te wijden gisteravond. Wat SP niet lukte, lukt Nieuwsuur nu wel. Klaas Knot, zenuwachtig, vertelt dat er in Amsterdam 10% ligt van de voorraad.

Het is zeker de moeite waard deze interessante uitzending op Nieuwsuur te bekijken: Klik hier.

Vanuit de antwoorden van De Jager weten we inmiddels dat er niets is geleast. Maar de verdeling van de overige 90% over de kluizen in de andere landen weten we nog niet.

Al direct komt de vraag boven dat als de in Nederland liggende voorraad van 10% bestaat uit 67 ton, dat “we” dan 670 ton totaal hebben.
De World Gold Council zegt echter dat de Nederlandse voorraad 612,2 ton is. Eind 2010.

Dat is een verschil van 57,5 ton als we goed rekenen!
Waarin zit dat verschil? Wie vergist zich?

Knot geeft aan dat hij de Amerikanen wel vertrouwt en het goud niet wil repatriëren. Blijkbaar hij is de confiscatie in 1933 en het sluiten van het goudloket door Nixon in 1971 vergeten. Willem Middelkoop adviseert juist wel de boel naar Nederland te halen. Analist Jim Rickards eveneens. Hij vermoedt dat de Amerikanen het buitenlandse goud zullen confisqueren. Na deze nieuwe confiscatie zou VS over kunnen gaan op een nieuwe goudstandaard, een soort van Bretton Woods II.

Irrgang is blijkbaar toch wel sterk geïnteresseerd in de locaties van het opgeslagen goud, want in de uitzending pleit hij er nu voor dat de DNB zijn locatiebeleid gaat heroverwegen. Hij had hier natuurlijk eerder voor moeten pleiten en niet zo makkelijk de antwoorden van De Jager moeten accepteren bij zijn Kamervragen.

Spannende ontwikkelingen in een proces dat eerst openheid van zaken verlangt bij DNB, maar uiteindelijk zal moeten leiden tot een grondige hervorming van het financiële systeem. Wat het financiële systeem nodig is, is kapitalisme, vrijheid dus. Iedereen moet zijn eigen geld kunnen uitgeven. Centrale banken en andere dwangmiddelen moeten worden afgeschaft.

Teken de petitie als je dit nog niet hebt gedaan.  Teken hier.

Dit goud is eigendom van de Nederlandse belastingbetalers. Die moeten er dan ook gegarandeerd de beschikking over hebben/krijgen. Al was het alleen maar om de pensioenen te handhaven!!
De weg daarnaar toe begint met eerst exact weten wat waar is.

Daarom eisen: volledige openheid en een onafhankelijke controle.

31 REACTIES

 1. De VS ziet zichzelf als een wereldacht en dus? is de dollar wereldvaluta. En als de dollar onder druk komt, is het dus heel logisch dat de VS al het (buitenlandse) goud confiskeert, in het algemeen wereld belang, begrijpt u?

 2. Voor WWII hebben Europese landen hun goud overgebracht naar the USA om deze veilig te stellen voor Nazi-Duitsland. Nu wilde een paar weken geleden de Franse regering haar 900 ton goud, gestald bij de Amerikanen, terug hebben, en raad eens wat. Het is er niet en ze krijgen niets terug. Hierover in de msm gelezen? Het zo zal het Nederland ook vergaan. Bovendien hebben de Chinezen al eerder ontdekt dat het goud wat ze daar (in Amerika) wilde kopen geen goud was maar wolfram. Wie zegt dat er nog überhaupt goud ligt? Nederland is zo ondoorzichtig als wat. Het is ons goud van alle Nederlanders en niet van de huidige “volksvertegenwoordigers”.

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [9] reageerde op deze reactie.

 3. @MareJane [4]:
  “Wie zegt dat er nog überhaupt goud ligt?

  Dat zou nu net boven water kunnen komen door een onafhankelijk onderzoek.
  En het van groot belang om te weten waar we aan toe zijn.
  Daarom iedereen aandringen op dat onderzoek. Begin met de petitie te tekenen.

  “Het is er niet en ze krijgen niets terug.”
  Heb je nog een bron (bewijs) van dit gegeven?

 4. Goud komt nooit meer terug, maakt ook niet uit welke houding onze roverheid aanneemt ten op zichte hiervan ze hebben gewoon niet de power om er iets tegen te doen. vraag maar aan de chinezen.

 5. goed ligt er gewoon, en ligt er goed, we doen al eeuwen business met de states, had er zelf graag gewoond, over land niet te bereiken door 100.000.000.000 Chinezen, NL wel.

 6. Vertrouwen is goed, controle is beter. Er is absoluut geen reden te bedenken waarom ons goud niet gewoon in de polder kan liggen. Nou ja, in een kluis in de polder. Bedenk dat zelfs een congressman als Ron Paul helemaal niet zeker is of het Amerikaanse goud er wel is en al lange tijd om een audit vraagt. Ik heb een beetje het bange vermoeden dat onze financiele elite weet dat de VS zullen weigeren om het goud terug te geven als er expliciet om wordt gevraagd maar dat ze de boat niet willen rocken.

  Terug met dat goud!

 7. @2 Maar het zal de journalistiek niet lukken te ontmaskeren, dat het quatsch is, dus gebeurt het gewoon net als de invoering van de euro.

 8. Net als de Griekse en IJslandse investeringen krijgen we dat goud ook echt niet meer terug van de VS.
  Er om vragen strijkt de Amerikanen alleen maar tegen de haren in want dan moeten ze “nee” zeggen.
  Nu kunnen we alleen nog in onderhandelingen gebruiken: “maar er ligt toch nog goud van ons in jullie kluis?”

  We zijn dat goud dus echt ook kwijt.

 9. @Ron Paul Fan [9]: Oppervlakkig gezocht naar info over dat franse goud. Krijg alleen links naar olympische spelen e.d.

  Volgens mij broodje aap verhaal.

 10. Dachten jullie echt, dat het er na die tientallen jaren nog is?
  Amerika zit in geldnood, dus zijn hun kluizen net zo leeg als de hoofden van onze ministers.

 11. Ik vraag mij wel eens af waarom wij nog steeds waarde hechten aan goud, omdat deze delfstof vaak enkel opgeslagen ergens ligt en in wat elektronica verwerkt is om zijn goede geleiding en sieraden van gemaakt worden. Verder kun je er weinig mee. Vroeger werd het gebruikt als universeel ruilmiddel, dat we later omzette naar papier, omdat goud nogal zwaar was. Nu vervangen we het papier in een digitale puntensysteem en met dit puntensysteem kunnen we nu alles mee betalen. Alleen het beheer hiervan is fragiel, omdat hiermee de manipulatie erg gemakkelijk is geworden door deze zelfde beheerders. Een druk op het toetsenbord geeft hun al meer punten. Daarin tegen is het fysieke ruilmiddel zo als goud veel stabieler. Misschien is dat dan ook de reden waarom wij goud zo waarde vast vinden. Maar zolang we nog goud kunnen delven is dit ook niet meer zo waarde vast dan wij zou willen geloven. Op de vraag van waar ons goud nu is, zal nooit een echt antwoord ooit op komen, tenzij je in sprookjes wilt geloven. De beheerders hiervan willen hier nooit openheid overgeven, want dat zou een aantasting zijn van hun macht en aanzien.

  Hub Jongen [16] reageerde op deze reactie.
  Troy Ounce [18] reageerde op deze reactie.

 12. @Qvic [16]:
  Let wel, we praten over het reeds gedolven en verkochte goud wat al eeuwenlang voor x mensen een middel was dat ze konden gebruiken om brood en wijn te kopen.

  Of dat nu goud is of “doug” het heeft waarde om er wat mee te doen. Het is niet gemakkelijk vervalsbaar (wel mee te bedriegen).
  In tegenstelling tot “papier’ en nog gemakkelijk door digits!!
  Zelfs als je nieuw goud wilt delven, zul je daar duizenden euro’s of honderden uren in moeten investeren.

  Maar los van dat alles, is dat goud van alle Nederlanders en die hebben het volste recht om zeker te weten wat van hun eigendom waar bewaard wordt.

 13. 10 : 1 dat dat goud helemaal niet bestaat maar langzaam is verkocht om de goudprijs naar beneden te manipuleren om de sterke dollar politiek van de US te ondersteunen.

  Er bestaan helemaal geen vrije markten, alleen interventies en manipulaties door grijze mannen met grijze gezichten in grijze kantoren waarvan niemand weet wat ze doen.

  Als er een gedeelte van het goud nog bestaat is het hoogstwaarschijnlijk niet “gesegregeerd” dwz naam/nummer van NL of DNB staat in de baar gedrukt. Als dat niet het geval is kan men onmogelijk eigenaarschap bewijzen en moet je maar hopen dat de bank waar het goud ligt niet failliet gaat (1) en (2) dat het goud niet enkele malen verhuurt, geleased of geswapt is aan iemand anders. Alles is “geleveraged”, ook goud/zilver en 90% van de mensen denken dat ze goud hebben maar wat ze eigenlijk hebben is een claim op een baar goud die 80-100 keer verkocht is. Men weet nl dat U het goud toch niet gaat opeisen. Totdat….

  Daarnaast moet het goud ook nog een keer in een aparte kluis liggen, liefst van een bedrijf dat prive kluizen verhuurt en er dient een “custodial contract te zijn.

  Aub niet in een kluis van de bank want deze bedrijven zijn technisch allemaal failliet. In Argentinie werden alle kluizen en deposit boxen voor 8 maanden gesloten.

  Moraal van het verhaal: niks aan de hand totdat paniek uitbreekt. Conclusie: Alles wat je dan niet in je directe bezit hebt is niet van jou.

 14. @Qvic [16]:

  waarom denk je dat centrale banken goud in hun bezit hebben en momenteel actief goud kopen?

  Het gaat allang niet meer over wie wat schuld en hoeveel. Het gaat maar over 1 ding: wie heeft goud en wie niet.

 15. Als het goud als standaard dient, maakt het niet uit waar het ligt. Zolang we maar weten waar het ligt. En wellicht willen de Amerikanen tegen overhandiging van het recu ons de waarde wel vergoeden in dollars. Wie weet, willen de Chinezen wel wat geven voor het recu. Kortom, lijkt me geen punt. Als het goud dient als grondstof is er evenmin een probleem. Het eigendomsbewijs kun je verkopen. Of de grondstof in Amerika verwerken.

 16. @K.Lavrijsen [21]: Wat een gigantische oplichting van de elite heren!

  Dan bedoel je waarschijnlijk de Amerikaanse elite, die gewoon het goud heeft gehouden dat de Nederlandse regering in 1940 in veiligheid bracht.

Comments are closed.