Kim jong VerhagenVrijspreker: U las onlangs een artikel over patenttrollen en dat die op de kleintjes mikken. Wat is een patenttrol?

Opperdienaar: Een patenttrol is een bedrijf dat patenten opkoopt en dan de overheid met zijn geweldapparaat op nietsvermoedende personen af stuurt om die af te persen.

Vrijspreker: Wat is een patent?

Opperdienaar : Een patent is een recht door de heerser toegekend aan de patenthouder, waarmee deze een monopolie krijgt op het op een bepaalde manier gebruiken van dingen.

Dus waar sommige mensen het idee hadden eigenaar te zijn van bepaalde eigendommen en er alles mee te mogen doen wat ze maar willen, verdwijnt een gedeelte van dat eigendomsrecht opeens, omdat iemand ergens een monopolie heeft gekregen. Dit monopolie wordt met geweld gehandhaafd en de handhavingskosten worden met geweld verhaald op de onderdaan. De handhavingskosten daarvan worden ook weer met geweld verhaald op de onderdaan enz. enz.

Vrijspreker: Waarom hebben ze dat papiertje nodig om de overheid te laten afpersen?

Opperdienaar: Allereerst gaan we zonder dat papiertje zeker de buit niet delen met iemand anders. Anderzijds is het wel vaker voor de overheid onmogelijk af te persen als we niet minimaal een redelijk verhaal hebben. Het redelijke verhaal met dit papiertje is dat als een uitvinder iets bedacht heeft, dat hij daar dan de vruchten van moet kunnen plukken en dat kan niet als elke idioot het idee zo kan kopiëren.

Het zou immers gebeuren dat uitvinders ontmoedigd raken en geen financieel voordeel zien bij het bedenken van nieuwe dingen. Daar leidt iedereen schade van en daarom vinden veel onderdanen het een goed idee.

Vrijspreker: Vrijwel iedereen is het er over eens dat momenteel het systeem ontspoord is. Als je muispointer over een plaatje gaat en dit plaatje verandert, schendt je een patent van Webvention en onlangs bedacht Innovatio IP dat hun wifi patenten ze het recht gaven om enkele duizenden dollars te eisen van hotels en restaurants voor het gebruik van wifi.

Opperdienaar: Die laatste is inmiddels kapot geprocedeerd, maar bij het faillisement wordt het patent weer verkocht met de boedel en gaat de volgende patenttrol er mee aan de gang.

Vrijspreker: Het vreemde verschijnsel doet zich nu voor dat de kleine bedrijven de dupe worden. Hoe is het toch mogelijk dat een maatregel van de overheid het omgekeerde bereikt van het gestelde doel?

Opperdienaar: Tja, de grote bedrijven beginnen zich te beschermen en we hebben als overheid, laat ik zeggen, warme contacten met grote bedrijven.

Er is nu een initiatief ontstaan (Rational Patent Exchange) dat patenten opkoopt met de plechtige belofte die niet te gebruiken. Bedrijven kunnen licenties krijgen op de volledige portfolio om rechtszaken af te wenden. De markt heeft veel vertrouwen in RPX, want het haalde met een beursgang 160 miljoen dollar op. Het is een soort ‘staakt het vuren’, bedrijven die er lid van zijn beloven medeleden niet af te persen.

Vrijspreker: Een geweldig vrije markt initiatief, maar ik vermoed dat de roverheid daar niet zo blij mee is.

Opperdienaar: Het is nogal vervelend dat bedrijven niet meer mee willen doen met deze staatsloterij en een staakt het vuren kan ons een hoop geld kosten. Kennelijk constateerden ze allemaal dat na een paar keer aanklagen en aangeklaagd worden, er een vette min onder de balans stond. Daarom overwegen de heersers in de VS nu de patentwetgeving te wijzigen. Een innovatie voorgesteld door een econoom en nobelprijswinnaar Stiglitz (door de overheid op het schild gehesen), is als volgt. Bij de afwezigheid van patentbescherming zou de prijs van medicijnen in de VS met 70% kunnen  dalen (140 miljard dollar besparing=6x het bedrag dat aan onderzoek wordt uitgegeven). Omdat overheden toch al voor een groot gedeelte onderzoek naar nieuwe medicijnen financieren, stelt hij voor om het hele onderzoek maar door de overheid te laten financieren, waarbij deze prijzen uitreikt aan fabrikanten die medicijnen ontwikkelen die een nut voor de overheid, ehh, samenleving hebben(eventueel later te vervangen door medailles).

3 REACTIES

  1. @Hub Jongen [2]:
    een wet voor ONS? Nee Hub, wetten zijn DOOR ons VOOR onderdanen. We moeten niet het hele staatsbestel op zijn kop gaan zetten. Daar komt alleen maar chaos en anarchie van

Comments are closed.