De “Press Freedom Index 2011/2012” is weer gepubliceerd door “Reporters Without Borders”
Daarin zijn grote veranderingen tov het vorig jaar.

Nog nooit waren er zulke grote veranderingen. Hoe meer overheidsmacht hoe meer controles. Dictators haten een vrije pers.
Maar ook in zogenaamde democratische landen zie je een grotere invloed van de overheden. Ook Nederland “daalde” van een gedeelde eerste plaats naar een gedeelde derde.

In de EU zijn zeer grote verschillen, en die worden alleen maar groter:
“Reporters Without Borders has repeatedly expressed its concern about the deteriorating press freedom situation in the European Union and the 2010 index confirms this trend. Thirteen of the EU’s 27 members are in the top 20 but some of the other 14 are very low in the ranking. Italy is 49th, Romania is 52nd and Greece and Bulgaria are tied at 70th. The European Union is not a homogenous whole as regards media freedom. On the contrary, the gap between good and bad performers continues to widen.”

Opvallend is ook de achteruitgang van de USA van plaats 20 naar 47.

Het rapport is interessant en leerzaam:  Zie:
http://en.rsf.org/press-freedom-index-2011-2012,1043.html

Als voorbeeld nog enkele rangnummers:
1. Finland
2.Noorwegen
3.Estland
-.Nederland
5. Oostenrijk
8.Zwitserland
12.Zweden
15.Ierland
-.Duitsland
20.België
38.Frankrijk
47.USA
150.Afghanistan
174.China

12 REACTIES

 1. @Anno Zijlstra [1]:
  Terecht dat jij vraagt: Wie is de organisatie die dat bepaalt, maar vervolgens maak jij keihard dezelfde fout door te zeggen dat US op 1 zou moeten moeten staan, met als argument de berichtgeving over de gezondheid van de president.
  Ik ben niet bekend met “Reporters Without Borders” maar ik denk dat ze iets meer “onderzoek” hebben gedaan als jijzelf.

 2. @Anno Zijlstra [1]:

  Het kan natuurlijk zijn, dat u ‘wat dyslecties’ bent beste @Anno Zijlstra, want in het bovenstaande artikel staat toch duidelijk dat het pers-vrijheids-rapport door de ” Reporters Without Borders ” is gepubliceerd.

  Dat de V.S. nu op de 47e plaats in die ranglijst staat geeft echter niet weer, dat de z.g. ‘vrije-nieuwsgaring’ daar wordt beheerst,-gecontroleerd en gemanipuleerd,- door 6 media-giganten en wat ‘ special-interest-lobbies ‘ (van b.v. AIPAC, de grote-banken, verzekerings-corporaties, het militair-industrieëel-complex, energie/olie-maatschappijen, de pharmaceutische cartels en zo nog wat)

  The New-York-Times en The Washington-Post zijn bij uitstek ‘ corporate-status-quo-volgers’ met soms een uitzondering die die regel bevestigd. Daarnaast heb je natuurlijk de Televisie Varianten zoals Fox-News en CNN, die per minder en/of meer intellectueel gehalte, het Amerikaanse-(en Wereld)-Publiek des,-mis of ronduit NIET INFORMEREN over de werkelijke gang van Nationale en Wereld-zaken.

  Hier in ’t Laagste der Lage Landjes heeft zich de laatste decades, onder vergelijkbare omstandigheden een journalistiek ontwikkeld, die per ‘strategisch-ingevoerde-redactie en hoofd-redactie’ (zie o.a. het NRC-Handelsblad en de Volkskrant) precies op de juiste tijd op de rem gaat staan, de lezers-aandacht afleid van echt belangrijk nieuws en journalisten op pad stuurt die verkeerde en onvolledige vragen stellen aan vaak de verkeerde personen of instellingen. Follow-Up’s en tot op het bot onderzoeken en publiceren van de vele maatschappelijke en politieke misstanden is NIET het domein van de Main-Stream-Media meer, maar van een amalgaam aan Internet-Web-Publicers, waarvan b.v. in Nederland het JSF-Nieuws en Biflatie.nl zeer goede voorbeelden zijn.

  TV.-Nieuws in Nederland is al helemaal een lachertje, de NOS ofwel de ZOS (de Zionistische Omroep Stichting), weet pijnlijk nauwkeurig en met een bijna sublieme timing dagelijks haar kijkers half,- of,-mis-te-informeren en herhalen hun voorgekauwde bull-shit (hoe bedoelt u manipulatie?!) van ‘s-morgens vroeg tot ‘s-avonds laat. De AEX-Kakelaars van RTL-Z idem!

  Persvrijheid is prachtig en zeer nodig in deze chaotische tijden, maar zonder echte en onafhankelijke journalistiek, zonder echte journalisten, redacties en hoofd-redacties, krijgt het lezers en kijkers-publiek in Nederland, Europa en de VS via de MSM alleen dat surrogaat-nieuws voorgeschoteld, dat een ‘ zekere en corporate/politieke inteelt-elite’ ons met de paplepel wil voeren.

  Groetjes uit de Polder.

  Anno Zijlstra [7] reageerde op deze reactie.

 3. @Anno Zijlstra [1]:
  Prima dat je die kranten leest. Als je de linkjes volgde kwam je bij de integrale versie van het rapport uit: http://en.rsf.org/IMG/CLASSEMENT_2012/C_GENERAL_ANG.pdf

  Dan kan je lezen waarom de VS zo zakt:
  ……..The crackdown on protest movements and
  the accompanying excesses took their toll on
  journalists. In the space of two months in the
  United States, more than 25 were subjected to
  arrests and beatings at the hands of police who
  were quick to issue indictments for inappropriate behaviour, public nuisance or even lack
  of accreditation

 4. @Jacob, ik ben het helemaal met je verhaal eens, op 1 punt na, nl dat de NOS Zionistisch zou zijn. Als er 1 spraakbuis van de palestijnen in NL is dan is het wel de NOS, die voortdurend aangevallen wordt en ook aangeklaagd vanwege hun eenzijdige en onjuiste anti-Israël berichtgeving.

 5. Overigens: @beheerders: ik weet niet of het aan mijn browser ligt, maar van de video wordt een stuk aan de rechterkant (ook ondertiteling) afgesneden, waardoor het erg moeilijk te volgen is.

 6. @Jacob. [3]: wat de een een onafhankelijke bron vindt vindt de ander een zionistisch zooitje of zo iets, Fox verslaat de USA Presidentverkiezingen puik, maar als ik breed genomen zeg dat ik FoxNews zie dan stijgt er een luid gekrijs op , iedereen heeft zijn/haar eigen gevoel bij nieuwsbrengers dus. Ik vind de USA behoorlijk vrij zoals NL, maar tegelijkertijd zal de Telegraaf (er zijn er zo meer) nooit mijn lijfblad worden, smaken verschillen dus.VK lees ik liever, maar ben ik dan meteen ook ‘links’, ik bedoel we moeten van de hokjes geest af. (wie naar Djanet in Algiers wil moet even mijn blog lezen )

  Jacob. [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Jacob. [8]:

  M.a.w. Ik volg de Main Stream Media alleen nog om te verifiëren wat zij Niet in’t nieuws brengt. Daarnaast vindt ik het zinnig om mij op de hoogte te houden via internet en E-mail-nieuwsbrieven die het rampzalige Neo-Liberalisme en de daaraan verwante Globalisatie propageren.

  Scumbag Rupert Murdoch’s Fox News, je weet wel, van dezelfde R.Murdoch die via ‘illegale news of the world en the sun afluister praktijken’ z’n totaal corrupte media imperium probeerde uit te breiden, is het voorbeeld ‘ par-example’ van het hoe en waarom de Amerikaanse ‘ couch-potato’s ‘ (ofwel het Fox kijkers-publiek) zo bodemloos oer-dom en on-geïnformeerd zijn als zij zijn.

  Mocht u ter referentie van uw hierboven geprojecteerde visie geïnteresseerd zijn in wat contrasterende visies over de huidige Westerse Nieuwsgaring, dan kan ik u van harte de sites ‘ Global Research,-Information Clearinghouse,- Business Insider,- Gerald Celente’s Trendwatch,- The Max Keiser Report en de Counterpunch web-site aanraden.’

  Vergelijkbare informatie-bronnen in Nederland zijn o.a. het JSF-Nieuws en Biflatie.nl. Ook Vrijspreker.nl reken ik tot een betere informatie-bron in vergelijking met de MSM. prutsers & knoeiers.

  Groetjes uit de Polder.

 8. http://annozijlstra.wordpress.com/2012/01/30/chris-wallace-gop-debates-are-stupid/#comment-1068

  Fox heeft newscontributers zoals Karl Rove e.a. die ik hoogacht, geen USA zender is om aan te zien, er zitten echter krenten in de grauwe pap, NL news bestaat uit overgeschreven stukken van de NYT en wat de b.v. Nos bij elkaar harkt wordt zelfs door de AliBaba pers beter gedaan :” Hello-ow Mr Presiden I am Jantje from the Dutch press…….” daarna loopt een Obama snel door the Dutch press, ja houdoe, alleen een ***** as Romney reageert dan nog :” I know you guy’s from the hoempa pa orchestra….”

 9. De index wordt mede bepaald door hoe democratisch een land is. Voor heel wat libertariërs betekent dit nog niet automatisch dat je dan een grotere persvrijheid kent. Met een aantal staatsomroepen die continu politici aan het woord laten begint het gelazer eigenlijk al. En de media is zo links dat er amper een discussie is met “lastige journalisten”. Die paar luizen in de pels zoals Gregorius Nekschot worden opgepakt. Ik denk dat hier dus vooral zo’n ogenschijnlijke rust is omdat veel media wolven mee huilen met de dominante wolven van de democratische roedel.

 10. Gelukkig dat Nederland op nummer 3 staat.

  In de score telt mee hoe democratisch een land is, dus als we hoog scoren op een vooringenomen onderzoek dat pro democratisch denkt, dan zegt dat iets over hoe democratisch ons land is.

  Als er weinig incidenten zouden zijn (hoe trek je dat na) dan kan dat ook nog komen doordat 80% van de media links is, maar gematigd genoeg om vragen te stellen vanuit gedachtengoed dat ergens van SP t/m D66 ligt. Dus keurig binnen het toegestane. incidenten heb je dus amper met zo’n maaiveld mentaliteit.

  Het gaat erom wat Nederland zou doen als 50% van de journalisten absoluut niets moet hebben van het hele systeem van de democratie zelf. Mensen die dit in vraag stellen hebben het heir altijd moeilijk maar incidenten zijn laag in aantal omdat de linkse pers met de linkse wolven meehuilt. Er is amper echt ruzie of spanning.

  In andere landen die laag staan zijn er veel meer mensen die het hele systeem in vraag stellen. Als hier geen dingen zijn die het laagste in een overheid naar boven halen, wat zegt die 3e plaats dan precies nog.

Comments are closed.