Volgens nu.nl komt links Nederland met een nieuw plan. Wie enigszins bekend is met de denkwijze van links Nederland zal dit plan zeker niet als een verrassing zien: er moet een nieuw belastingtarief komen voor topinkomens. Deze plutocraten kunnen een enkel miljoentje uit hun fenomenale rijkdom gemakkelijk missen en de rest van de samenleving heeft dit geld hard nodig, toch? Vrijwillig zullen deze kapitalisten hun centen niet aan de overheid overmaken, maar een groot voordeel van belastingen is dat je mensen tot betaling kan dwingen.

Dit plan speelt haarscherp in op latente onderbuikgevoelens in de samenleving. Het eerste grote misverstand is dat de rijken rijk zijn ten koste van de armen. Dat is lariekoek. De beste manier om rijk te worden binnen een vrije markt is nog altijd het leveren van producten en diensten aan anderen die daarvoor vrijwillig wilen betalen. De bazen van de Aldi bijvoorbeeld zijn miljardair en zij hebben daarvoor geen burger uitgeknepen. Integendeel, de Aldi wordt geroemd om zijn lage prijzen. Een voorbeeld uit een verder verleden kan Henry Ford zijn, die zijn beroemde T-ford voor lage prijzen kon leveren en daardoor de Amerikaanse arbeider aan een auto kon helpen. Een ongekende luxe in die tijd! Uiteraard heeft dit Henry Ford geen windeieren gelegd en de Aldibazen evenmin. Links Nederland deelt altijd echter met vreugde andermans geld uit teneinde zichzelf op de borst te kunnen trommelen en in plaats van deze mensen te prijzen krijgen ze de zwarte piet toegespeeld.

Een tweede misverstand is dat de rijken zoveel kapitaal hebben dat de samenleving als geheel tekort komt. Het aantal puissant rijken is echter zeer beperkt, anders zouden ze immers niet puissant rijk maar gewoon bovenmodaal zijn. Het heeft geen zin hen extra geld af te nemen daar het op de totale rijksinkomsten een grijpstuiver is. Zelfs al zou je ze tien miljard – het genoemde artikel rept over 400 miljoen bij een belastingverhoging van 1% – afnemen, het zou hooguit betekenen dat er in deze kabinetsperiode geen 18 miljard maar slechts 8 miljard moet worden bezuinigd. Daarna is het geld op, want het is niet te verwachten dat ze volgend jaar weer tien miljard hebben verdiend.

Een derde punt dat ik wil noemen is dat dit kapitaal beter bij kapitalisten kan blijven die dit geld zullen investeren en zo nieuwe welvaart creëren. Als dit geld naar de overheid gaat zullen ze het verkwisten en over de balk gooien. De staat neemt de helft van de inkomsten van alle werkenden af, maar Rupsje Nooitgenoeg is ook Rupsje Nooittevreden. Als ze nu nog niet genoeg hebben heeft de put ook geen bodem en heeft het ook geen zin er extra miljarden in te doen verdwijnen. De overheid is zo’n goede beheerder van uw geld dat geen mens er ooit vrijwillig geld aan doneert en dat ze uitsluitend van dwang gebruik kunnen maken om inkomsten te vergaren. Praktisch is dat wel, maar rechtvaardig? Nee!

Misschien moet links Nederland maar eens met de pet rondgaan langs het Koninklijk Huis, die hebben geld genoeg, maar om de één of andere reden ontspringen zij voortdurend de dans.

Laat het handjevol individuen dat een gat in de markt vult hun eerlijk verdiende geld houden. Hetzelfde geld voor Jan Modaal en eigenlijk iedereen: zolang het om hun eigen geld gaat dat ze niet gestolen hebben heeft niemand het recht hen dat af te nemen, of ze nou bij een overheid horen of niet. Als de overheid geld tekort komt kunnen ze misschien maar beter doen wat ze zelf ook aan brave burgers vertellen: minder uitgeven.

33 REACTIES

  1. @Zé [14]: mooi gezegd zee, vooral het gegeven dat veel van wat wij nodig hebben aan onze voeten ligt, je moet echter wel bereid zijn zoals jijzelf een beetje te consuminderen.
    Ik heb ooit eens een ha land gekocht in n. limburg en iedereen verklaarde mij voor gek, maar nu zien ze er best wel wat nut in.
    Ik denk ook dat de rijken extra te belasten weinig zal opleveren, de overheid moet de banken die zoveel steun gehad hebben , juist dwingen om ondernemers en gewone burgers makkelijker geld te lenen.Het geld moet rollen maar de banken schijnen dat proces tegen te houden, zij parkeren zowat al hun geld bij het ecb.

Comments are closed.