Weerloze prooidieren zoals sardientjes in de open oceaan verdedigen zich tegen roofdieren door te gaan samenscholen waardoor de kans dat één bepaald individu wordt gepakt aanzienlijk kleiner wordt dan wanneer zo’n beestje in zijn eentje zou rondzwemmen en alle aandacht van roofdieren op zich zou vestigen.

Zulke scholen vol met lekkers trekken natuurlijk alle mogelijke roofdieren aan en die slagen er vaak in om een deel van zo’n school vissen in open water af te snijden van de rest zodat die beestjes nergens heen kunnen.

Ze worden in het open water van alle kanten belaagd door o.a. zeehonden, dolfijnen, haaien en soms grote walvissen die met één hap een flink deel van de school kunnen behappen en vanuit de lucht door allerlei vogels die massaal de school induiken.

De omsingeling door al die roofdieren dwingt zo’n school de vorm van een compacte bal aan te nemen die in het water hangt en nergens heen kan terwijl de roofdieren van alle kanten de school binnenzwemmen en zich te goed doen aan de weerloze doch smakelijke sardientjes.

Hierdoor wordt de overgebleven bal steeds kleiner en uiteindelijk worden alle vissen opgegeten en is de school verdwenen.

Dit doet mij sterk denken aan de interactie tussen uw netto inkomen en de diverse overheden die dat inkomen (en uw overige bezittingen) door wet- en regelgeving volledig hebben geïsoleerd en omsingeld.

Die omsingelde bal met vissen is dan uw uiterst smakelijke netto inkomen, volledig in het zicht van de altijd naar uw geld hongerende overheden zodat er geen ontsnappen aan is terwijl die overheden van alle kanten aanvallen en zullen blijven aanvallen totdat de bal met uw netto inkomen volledig is leeggegeten.

8 REACTIES

 1. Als er maar één sardientje flink aan het werk is en dus dartelend rondzwemt zullen de haaien eerst met elkaar de strijd aan moeten gaan en uitmoorden zodat de laatste dan het hapje kan nemen. Bij die samenballerij is het zo dat alle gr(h)aaien de bek vol krijgen en dat gaat zo door in de eeuwen der eeuwen zolang die sardientjes maar blijven werken en vermeerderen.

  Mijn stelling is dat die sardientjestheorie door de haaien de wereld in is geholpen om te voorkomen dat ze – de graaiers dus – elkaar op moeten vreten en de sardientjes winnen. Verdeel en heers dus, maar dan anders. Loksardientjes hebben meer effect dan spandoeken en fluitjes.

  Wladimir van Kiel [2] reageerde op deze reactie.
  Qvic [5] reageerde op deze reactie.

 2. Wat zou dan een goede concrete haalbare strategie zijn voor de sardientjes nu de Haagse Haaien en de Brusselse haaien een sterk (??) verbond gesloten hebben??

 3. Alle sardientjes moeten buiten bereik van de haaienkaken lekker op een zonnig strand in de hangmat gaan liggen waar ze ook hun waardevolle zaken in een sardineblikje hebben begraven en ze de haaien met op afstand bestuurbare drones of virtuele sardientjes een ogenschijnlijke school sardientjes voortoveren waar een detachement bloeddorstige orca’s in verscholen zit wiens jong ooit door een kliek haaien werd vermoord.

 4. @Breinbrouwsels [1]:
  Inderdaad lokkertjes laten direct zien in welke wereld we leven. Want als er iemand een groot geld bedrag ergens gevonden heeft zogenaamd en dit wereldkundig maakt, dan vallen er allerlei instanties en bedrijven elkaar aan om zoveel mogelijk aanspraak te kunnen maken op dat geld bedrag wat immers niet bestaat, maar dat weten ze dan nog niet. Daar kan ik zo om lachen dan.

 5. Je vraagt je wel af hoe de sardientjes de evolutie overleefd hebben. Als ze met de hele school tegelijk worden opgegeten. Laten de haaien bewust een hoeveelheid sardientjes leven, voor de maaltijd van overmorgen?
  Hoe komt het dat het individualisme niet meer wint bij sardientjes? Wat is he vordeel van scholen? Niet dat ze zich collectief gaan verdedigen. Het lijkt me dat het ondoenlijk is voor die grote rovers om achter elk sardientje apart aan te gaan.

  Libertariër [7] reageerde op deze reactie.

 6. @pcrs [6]:
  Wat is he vordeel van scholen? Niet dat ze zich collectief gaan verdedigen.

  Doordat de sardientjes in scholen zwemmen, lijkt het voor de haaien alsof ze samen een oneetbare grote gevaarlijk vis zijn, geweldloze defensie. De schittering van een grote school sardientjes lijkt dan ook op die van een grote haai, waardoor de haaien eerst de school uiteen moet drijven voordat ze de sardientjes op durven te eten…...

Comments are closed.