Dit is het Nederland van vandaag. Het Nederland waarin u als een dolle hond klikt op een dergelijke headline als die boven dit stuk staat. Dat u erover gaat zeiken en zeuren op het internet. En dat anderen weer over uw gezeik gaan zeiken. En daarover.

 

Dit is een ingezonden bijdrage bedoeld ter discussie. Vrijspreker.nl staat niet per se achter de meningen die erin verkondigd worden.
We zijn in Nederland in een vicieuze cirkel van mediahypes en meningen over meningen beland waar we niet uit lijken te komen.  Links schiet op rechts en vice versa. PVV schiet op de moslims en andersom. Gelovigen schieten op elkaar en maken homo’s uit voor zieken. Volgens sommige gelovigen verdienen homo’s de doodstraf. en de rest waait maar met de wind mee.

Van de door ons gekozen politici moet je het ook niet hebben. Met Jip en Janneke taal vechten ze elkaar regelmatig de tweede kamer uit. Ze tutoyeren, laten elkaar niet uitpraten en schelden collega’s uit. Hoe triest dit ook klinkt, we zijn hier gewend aan geraakt. Tegenwoordig mogen we al blij als ze elkaar niet meppen of fysiek aanraken zoals in de buitenlandse politiek soms het geval is. Alhoewel fysiek aanraken inmiddels ook zijn entree heeft gemaakt. Marlies Veldhuijzen (CDA) is het levende bewijs.

Als er weer een nieuw nieuwsbericht of mediahype is, bloggen en twitteren mensen massaal hun frustraties van zich af. Vaak worden deze bloggers kapot geblogd door andere bloggers. Op hun beurt worden zij weer stuk geblogd door andere toetsenbordstrijders. Hierbij wordt werkelijk niets en niemand gespaard. Termen als fascisme, racisme, haatzaaien, stemvee en antisemitisme vliegen je om de oren. In mijn tweejarige twitter leven heb ik de meeste bizarre (maar ook knap gevonden en creatieve) scheldwoordencombinaties van mijn hele leven gehoord, die elke beschavingsnorm te boven gaan. Het aantal doodsbedreigingen via sociale media is ontelbaar.

En wie er iets van zegt, die is naïef en wereldvreemd. Er wordt hem/haar verteld hoe hij/zij zich moet voelen. Normaliter krijgt zo iemand te horen dat Nederland verhard is en dat de roze bril afgezet dient te worden. De essentie is schelden i.p.v. dialoog. Weinigen discussiëren/debatteren/communiceren nog op een fatsoenlijke manier en zonder opgefokt te raken. Het korte lontje wordt met de dag korter. Maar niemand lijkt te weten waarom.

Ondertussen probeert iedereen zijn beste beentje voort te zetten. Men is zich van geen kwaad bewust. Terwijl de economie van Europa op zijn gat ligt en onze vrijheden beteugeld worden, maakt het merendeel van het volk zich druk over de hoofddoek van de koningin, de Oer-Hollandse Sinterklaas en zijn zwarte Pieten of met wie Henk Bleker scharrelt.

Wilders roept maar al te graag dat hoofddoekdragers in NL worden onderdrukt maar is nooit met een oplossing gekomen om deze vrouwen te helpen of ze uit het isolement te trekken.

Moraalridder en sociaal-laborant Cohen wil al eeuwig de samenleving binden maar slaagt er niet in om de juist substantie te kweken.

Econoom De Jager weet geen raad met onze economie, anders dan miljarden pompen in een bodemloze put die Griekenland heet.

En Rutte, die heeft op dit moment nergens oog voor. Of het moet dit kwakkelende kabinet bij elkaar houden zijn.

Kortom, NL is veel te veel bezig met jij-bakken en non-discussies in plaats van oplossingen te bedenken en de problemen in dit land te reduceren.

Mijn oproep aan alle Nederlanders is om te stoppen met denken in “de waan van de dag” en concreet na te denken over hoe we Nederland maatschappelijk en economisch leefbaarder en tot wereldland kunnen maken. Uiteindelijk zijn we allen opgescheept in dit kikkerland. Dus laten we het beste ervan maken: stoppen met schelden, klagen, zeuren, zeiken, jij-bakken en met oplossingen komen.

 

—–

 

Bovenstaande artikel is een ingezonden bijdrage van H.

5 REACTIES

 1. Het gebrek aan spektakel in het artikel heb je ruimschoots gecompenseerd met de titel. En daarmee je punt bewezen. Ook ik was getriggerd door de kop, beken ik met schaamrood.
  Goed stuk.

 2. dank voor dit nadenk artikel
  misschien nog een vraag aan onszelf aan het eind er bij:
  a. wat kan ik er aan doen?, bijv door dit te schrijven
  b. hoe kan ik het oplossen?
  net als uw artikel, laten we vooral ophouden iets of iemand de schuld te geven en ons eerst deze vragen te stellen.
  Is het antwoord niets, dan maar emigreren of harakiri

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 3. @sjaak [2]:
  Goede vragen. Maar harakiri is volledig overbodig.
  Belangrijk is je eigen leven, en leef dat als een gelukkig mens.
  Je kunt namelijk altijd IETS doen, elke druppel help.
  –Reageer op de artikelen. Betuig bijval of bewijs gedachtefouten.
  –Praat over de artikelen en geef Vrijspreker door aan zoveel mogelijk anderen.
  –Facebookers kunnen vriend van Vrijspreker worden. Maak het aantal vrienden indrukwekkender.
  –En als je echt niets weet of geen mogelijkheid ziet, dan kun je ook nog een donatie storten. Elke euro wordt gebruikt voor het verder uitdragen van het Vrijheidsideaal. Wat is je dat waard?
  Zie voorpagina onder “DONATIE”

Comments are closed.