De wereld zit vol met aannames en goede bedoelingen. Meer banen in de zorg zorgen voor een betere economie. De overheid moet geld in de economie pompen. Ontwikkelingshulp helpt daadwerkelijk. We kunnen het milieu redden. Laat geen stem verloren gaan.  Geld lenen kost geen geld als de staat dit doet. Tegelijk is het vertrouwen van de mensen in de overheid nog nooit zo laag geweest. Maar toch zeggen velen als er problemen zijn: de overheid moet dit oplossen.

Deze houding van ‘iemand moet het oplossen’ komt o.a. vanuit ons instinct. Duizenden jaren geleden leefden onze oerouders in kleine groepen. Iedereen kende elkaar en zaken konden persoonlijk worden geregeld. Tegenwoordig leven we in een wereldwijde economie waar massaal onbekenden met elkaar handelen. Hayek zei al: ‘de merkwaardige taak van economen is om mensen (politici) er op te wijzen hoe weinig ze kunnen plannen en oplossen.’

Je zou verwachten dat mensen dit ondertussen begrijpen. Het communisme stortte in vanwege de desastreuze centrale planning. De overheid bakt weinig van wat voor taak dan ook. Alle ‘diensten’ die de overheid levert (onderwijs, zorg, wegennet) worden duurder en slechter. Alle diensten die het bedrijfsleven levert worden beter en goedkoper. De bewijzen vliegen dagelijks om je oren.

Maar helaas laat een groot deel zich inpakken door drogredenen en politieke praatjes. Neem stemmen bijvoorbeeld. Iemand koopt een auto en besteedt daar zijn zuurverdiende geld aan. Die auto bevalt niet. Die persoon zal niet nog eens dat merk kopen omdat hij direct de consequentie ervaart.  Stemmen op een partij die hem later (zo goed als zeker) teleurstelt, kost hem ogenschijnlijk niets. Hij haalt zijn schouders op en stemt 4 jaar later gelijk of bijna gelijk. Het lange termijn effect van stemmen is echter veel slechter dan die verkeerde auto.

Politici zeggen namens ons (de kiezers) te spreken en te beslissen. En ze hebben overal verstand van. Met hun vrijbrief-via-de-stembus brengen ze meer regels, belastingdruk en overheidscontrole. Hierdoor vermindert de vrijheid en welvaart tot het punt dat de Verelendung begint.

Bewustwording van dit proces is belangrijk. Onderzoek feiten en achtergronden en laat je niets aanleunen. Ontwikkel eigen initiatief en kies je eigen pad. Werk samen en los problemen op. Op die manier wordt je niet alleen een stuk gelukkiger en rijker maar maak je de overheid ook op den duur stukje bij beetje overbodig.

 

9 REACTIES

 1. Bij het bewustworden kun je ook heel duidelijk zien dat alles wat die overheid doet, gebaseerd is op geweld! Gij zult!!!

  In een vrije, (kapitalistische)samenleving zijn alle onderlinge verhoudingen en acties gebaseerd op vrijwilligheid!

 2. Een ambtenaar is altijd “druk bezig” met de problemen die hij zelf of door een collega is veroorzaakt.

  Zodra een ambtenaar met meer dingen gaat bemoeien dan infra, verstoren ze het natuurlijk verloop en zelfregulerend proces van de economie.
  De nadelen van de verstoring door regeltjes en wetten van de eerste ambtenaar, wil men dan met een tweede ambtenaar met nog meer en andere regeltjes weer rechtzetten. Deze verstoringen worden dan weer opgelost met een derde. Etc, etc.

 3. Deze houding van ‘iemand moet het oplossen’ komt o.a. vanuit ons instinct Eens.

  Edoch, het begint al met de zwangerschap waar door de staat verschafte en door en door gereguleerde gezondheidszorg de zwangerschap begeleidt. Daarna het staatsvaccinatie programma en door de staat totaal gereguleerde dagopvang. Dan 14 jaar staatsscholing. Met door de staat gesubsidieerde jongerenwerk en sportclubs. Het is daardoor een tweede natuur geworden dat men overtuigd is dat er regeltjes moeten zijn en dat de overheid voor ons zorgt.

  Hoc Voluerunt [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Nico de Geit [2]: Ik deel je mening Nico, maar er zijn net zo goed een hoop mensen die jou en mij weer achterlijk vinden, dus een dergelijke mening leid nergens toe.
  Het kijkt mij beter compassie te hebben voor de ander, ongeacht op welk pad hij/zij zich bevindt, anders blijft deze wereld namelijk een klerezooi.
  Tracht te beseffen, dat de ander jouw andere ik is, kun jij dat?

  Vrede,

  Zé.

  Nico de Geit [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Ratio [4]: Erg he!.
  Mijn kinderen krijgen een andere opvoeding, dat kan ik iedereen garanderen. Die worden opgevoed met vrijheidsprincipes.
  Dat ik als ouders daarna minder grip heb op mijn kinderen in hoe zij zich vormen enw at hun wensen zijn geef ik graag af.

  Ketter [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Hoc Voluerunt [6]:

  Die worden opgevoed met vrijheidsprincipes.

  De interpretatie van vrijheidsprincipes die de VrijSpreker hanteert? Dan hebben de kinders nog een lange weg te gaan. Absolute vrijheid zoals u predikt is namelijk totaal geschift als zelfs het besef van vrijheid door VrijSprekertjes op de eigen site wordt verkracht of verboden.

 7. “Deze houding van ‘iemand moet het oplossen’ komt o.a. vanuit ons instinct.”

  Hmm, ik denk eerder dat het geloof in de staat voorkomt uit het kind zijn. Daar wordt immers voor je gezorgd. De staat is niets anders dan een continuatie/extrapolatie van het gezin.

  Maw, die 99% groeit nooit op tot een zelfstandig mens.

Comments are closed.