Waar praten we over?
De roverheid is een veelkoppig monster dat via vele wegen (instanties en autiriteien) de burgers onder controle houdt en laat betalen voor haar hobby’s. Allemaal in uw belang uiteraard!
Eén van die instellingen is de AFM.

Regelmatig verschijnt er iets van de “Autoritet Financiële Markten” in de pers. Meestal als ze weer kans zien om een bedrijf voor iets te beboeten.

Een nuttige indruk voor uw informatie over de AFM stond in Beursbox door Tom Lassing:

•    Wat kost de AFM eigenlijk en hoe groot is ze… Laat ik beginnen met het laatste. Er werken ruim 500 personen en per jaar komt er al jaren steeds weer zo’n 6% bij. De AFM doet het dus qua werkgelegenheid prima in deze markt. De toezichthouder verwacht zelf netto zo’n 78,7 miljoen euro te kosten. Dat is beter als zo heel veel. Krijgt u een AFM’er op bezoek, dan kost dat ‘slechts’ 166 euro per uur. Komen ze met twee, dan…

•    Uiteraard uw kosten. De marktpartijen die onder toezicht staan dragen o.a. via deze weg maar liefst 49,4 miljoen euro aan de kosten bij. Met dit alles is de AFM als toezichthouder groter dan 98% van de marktpartijen die ze controleert. Dat maakt dan ook dat ze zich als bully tegenover de kleintjes op kan stellen, terwijl ze schaapachtig tam is als het gaat om toezicht naar de grotere partijen.

•    Ik ben, zo weet u ongetwijfeld, niet erg onder de indruk van de prestaties van de AFM.

Daarin zal Tom Lassing niet de enige zijn!