Alle politici en maatschappelijke / gekroonde / sociale ‘leiders’ zijn bang voor het libertarisme. Hun bestaan en toekomst hangt af van de afwijzing door het publiek van het libertarische idee.  Want een groter bewustzijn van eigen verantwoordelijkheid, eigendomsrecht en zelfvertrouwen leidt tot verlies van macht van diegenen die nu onze maatschappij domineren. Het huidige systeem zal er alles aan doen om het libertarisme dood te zwijgen en/of te ridiculiseren.

De vanzelfsprekende macht die religie had, is overgenomen door het collectivisme. De huidige machthebbers gebruiken dezelfde dreig-, straf- , schuldgevoel- en beloontactieken als hun voorgangers met exact hetzelfde doel. Maar langzamerhand worden meer en meer mensen zich bewust van hun eigen potentieel en de beperkingen die hen opgelegd worden. Bewustwording en inzicht van dit proces en je eigen richting kiezen, vergroot je vrijheid en onafhankelijkheid.

Want wat maakt mensen gelukkig ? Je denkt al snel aan luxe en luieren maar die dingen creëren geen geluk dat voortduurt. Werk doen dat je in staat stelt om naar doelen te werken die je belangrijk vindt, is wel iets dat je gelukkig maakt. Net als controle over je werkplek bijvoorbeeld. Andere drivers zijn onafhankelijkheid, vrijheid, spiritualiteit, familie en vrienden, delen en schenken en geld of bezit.

De gelukkigste mensen zijn mensen die vrij en autonoom zijn. De media en de politiek claimen echter dat de overheid mensen moet beschermen tegen allerlei ongemak en voor hen moet zorgen. Maar uit onderzoek blijkt dat hoe groter de staat is, hoe ongelukkiger het volk. Er is een directe relatie tussen een groeiend geluksgevoel en een toenemende burgervrijheid. 

Over een aantal jaren zullen er twee miljoen ZZP’ers in Nederland zijn. Er is een verschuiving gaande en mensen lijken hun verantwoording op te pakken – hoe moeilijk dat soms ook kan zijn.  Ondersteunt door de grenzeloze mogelijkheden van internet – die van de wereld een global village maakt – en een groeiende groep mensen die werkt aan persoonlijke groei komt stukje bij beetje het besef dat we geen machthebbers en machtstructuur nodig hebben.

19 REACTIES

 1. Ik heb het idee dat de meeste mensen die blij en vrij willen zijn al vrij snel naar het buitenland vertrekken, wanneer wordt de grote massa wakker?

 2. Zelden zoveel onzin in zo’n klein stukje tekst gelezen. “politici zijn bang voor het libertarisme”, natuurlijk en “het systeem zal er alles aan doen”. Prachtige complottheorieën maar natuurlijk niet waar. Je hebt in alle vrijheid de mogelijkheid om een partij op te richten om die individuele vrijheid van je boven onze huidige democratie te stellen, 3 keer raden waarom dat nooit gebeurd/gelukt is. We hebben een prima systeem met fouten die overal gemaakt worden en niet alle politici zijn de beste burgers en dat zal in ieder systeem zo zijn. De gelukkigste landen in vrijwel alle onderzoeken zijn overigens altijd de Scandinavische landen, Nederland, Canada; landen met een betrokken overheid en hoge mate van sociale zekerheid (met soms een uitzondering als Costa Rica).
  Wat je bedoelt met ‘een directe relatie tussen geluksgevoel en burgervrijheid’ is me ook niet duidelijk. Persoonlijk voel ik me enorm vrij in Nederland om te doen wat ik zelf wil, mocht je doelen op de hoeveelheid belasting die je moet betalen (wat niet gelijk staat aan vrijheid) dan zou ik eens informeren naar mensen die in een systeem leven zonder sociale zekerheid en de ziekenhuisrekening niet kunnen betalen, enorme burgervrijheid en geluk!

  Ohja zonder enige vorm van ‘machtstructuur’ stort de hele economie zoals we die kennen in en zijn zeker al die zzp’ers hun inkomsten snel kwijt.

  Igor [3] reageerde op deze reactie.
  Reteip [4] reageerde op deze reactie.
  duisenberg [19] reageerde op deze reactie.

 3. @maarten [2]: Ohja zonder enige vorm van ‘machtstructuur’ stort de hele economie zoals we die kennen in en zijn zeker al die zzp’ers hun inkomsten snel kwijt.

  Dit is natuurlijk een drogredenering, je stelt alleen iets negatiefs in het vooruitzicht bij het uitblijven van iets zonder naar potentiele voordelen te kijken. Hetzelfde zien wij met de berichtgeving van de EU over de crisis. Onderhand hebben die grieken 200 miljard MEER schuld dan toen de crisis begon en nu gaan ze alsnog failliet. En wij staan met de gebakken peren want ipv banken die geld kwijt zijn, zijn wij het zelf middels de overheid.
  Hoeveel nederlanders waren hiervoor? Hoeveel nederlanders waren voor de euro? Hoeveel nederlanders waren voor het verraad van lissabon? Volgens mij toch altijd een absolute meerderheid en toch staan we hier.

  @maarten [2]:
  Je hebt in alle vrijheid de mogelijkheid om een partij op te richten om die individuele vrijheid van je boven onze huidige democratie te stellen

  Dat hebben we gezien met de LPF. Fortuyn is in de media gedemoniseerd, gemarginaliseerd en als racist weggezet totdat een gestoorde debiel hem een kogel door de kop joeg. Ondertussen zitten we gelukkig/helaas met iemand die vergelijkbare ideëen aanhangt (veel extremer zelfs) maar nog geen tiende van de intelligentie van Fortuyn.
  Er is een reden dat er weinig partijen zijn die ver buiten de gevestigde politieke orde vallen: die worden genegeerd; en geen media-aandacht betekent geen stemmen.
  Men is zo naïef om te denken dat wat we over dictaturen en schijndemocratiën lezen in de media dat dat hier niet voorkomt. Maar in NL worden destabiliserende factoren ook opgeruimd.

 4. @Reteip is niet echt een redenering maar een feit. Onze hele welvaart kent 1 grote bestaansvoorwaarde en dat is een betrouwbare overheid, ik ging er vanuit dat dat algemeen bekend was hier :’).

  “Er is een reden dat er weinig partijen zijn die ver buiten de gevestigde politieke orde vallen: die worden genegeerd; en geen media-aandacht betekent geen stemmen.” Euhm ja dat EN het feit dat er te weinig mensen zijn die vertrouwen hebben in die partijen en het simpelweg niet eens zijn met de standpunten. (Overigens kan ik geen krant lezen waar niets over Wilders te vinden is.) Het is altijd mogelijk om een partij op te richten, en de media de schuld geven van een falende partij dat is helemaal waanzin. En nee dat ga ik niet onderbouwen haha
  Reteip [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Maarten [5]: en dat is een betrouwbare overheid

  Betrouwbaar? Pardon? Moeten we echt het voorbeeld van referenda uit de kast trekken? Als NL echt een democratie was dan waren we nu niet 100 miljard aan griekenland kwijtgeraakt. Een politie die meer prioriteit stelt aan het beboeten van makkelijke zaken dan echte criminelen en asocialen oppakken. Een overheid die beweert klokkenluiders te stimuleren en beschermen, maar als die klokkenluider duistere praktijken vd overheid publiekelijk maakt wordt die vent compleet gesloopt. Voorbeelden zijn legio.

  @Maarten [5]: Euhm ja dat EN het feit dat er te weinig mensen zijn die vertrouwen hebben in die partijen en het simpelweg niet eens zijn met de standpunten.

  Het begint met onderwijs. Als je op de middelbare school al kapot gegooid wordt met socialisme dan ga je in dat straatje leven. En zelfs los daarvan: die ‘arme’ mauro weet dagenlang de media te domineren terwijl kort daarvoor de ECB 500 miljard euro had gedrukt. (dat is even 1000 euro per euro-zone bewoner) Wat treft jou persoonlijk meer, denk je?

  @Maarten [5]: en de media de schuld geven van een falende partij dat is helemaal waanzin

  Ik geloof dat mijn LPF voorbeeld al een bevestiging van die stelling is. Als al die ‘negatieve’ berichten niet uitgezonden werden was die moordenaar misschien nooit opgestaan. Die waren stuk voor stuk kinderachtig karakter moord overigens, een onvolwassen manier van ‘discussieren’, er is amper inhoudelijk gereageerd op Fortuyn. En wat dacht je van propaganda in de tweede wereld oorlog? Daarmee heeft de nazi partij van een heel volk het mandaat gekregen voor hun verschrikkelijke handelingen.

  Jij onderschat de kracht van de media en denkt dat ze volledig onafhankelijk zijn. Dat zijn 2 grote fouten.

 6. Maarten wordt zo te zien nog dagelijks blootgesteld aan de propagandamachine die ‘onderwijs’ genoemd wordt. Zelfstandig denken is er in elk geval niet bij, napraten van de ‘gratis’ schoolboeken en de diverse componenten van de MSM des te meer.

  Vandaar ook dat hij niet gaat onderbouwen.

  Beste Maarten,
  Als je er echt eens over zou willen nadenken en zelf wat onderzoek zou doen zou het je verrassen hoe snel je deze stereotiepen kunt kwijtraken. Maar de meeste etatisten willen dat niet, omdat ze bang zijn niet met de resultaten te kunnen leven.

 7. Maarten, eerst welkom op deze site. Voor je verder discusieert, wil ik je vragen eerst wat libertarische standpunten op deze site te bekijken, dat praat wat makkelijker.

 8. @maarten [2]:
  3 keer raden waarom dat nooit gebeurd/gelukt is.

  Omdat men op school onderwezen wordt dat overheid noodzakelijk is, en dat te veel vrijheid niet werkt. Zo heb ik op school tijdens de les economie werkelijk nog nooit iets gehoord over de theorie van de Oostenrijkse school. Tijdens de les maatschappijleer stond er letterlijk in het boek dat belasting noodzakelijk is voor een goed werkende samenleving. Daarnaast zijn er door alle vakken subtiele dingetjes verspreid die overheidsinterventie prijzen. Bij Engels bijvoorbeeld moest je dan bijvoorbeeld een zinnetje vertalen dat ging over een of andere geweldige prestatie van overheid. Publieke scholen zijn indoctrinatie-centra. Toen ik van school wegging is mijn kritisch denkvermogen pas echt merkbaar gaan groeien, ondanks dat rond het einde van mijn pubertijd was.

  We hebben een prima systeem

  Pas sinds overheden zich sterk zijn gaan bemoeien met het geldsysteem zijn er regelmatige recessies en zelfs depressies geweest, welke ook allemaal naar overheidsingrijpen terug te traceren zijn. De economische groei in het afgelopen decennia was waardeloos, en nu zitten we weer in een schuldencrisis, en de grootste zeepbel uit de geschiedenis.

  met fouten die overal gemaakt worden

  Verschil is dat overheden centralistisch zijn, en met hun fouten buitengewoon veel mensen beïnvloeden. Daarnaast is het inkomen van overheid losgekoppeld van kwaliteit, o.a. door belastingheffing. Als overheid iets fout doet, worden ze daar niet of nauwelijks voor afgestraft. Zoek op “moral hazard”.

  en niet alle politici zijn de beste burgers en dat zal in ieder systeem zo zijn.

  Niet in een systeem zonder politici. Klinkt misschien erg controversieel voor u, maar er zijn alternatieven.

  De gelukkigste landen in vrijwel alle onderzoeken zijn overigens altijd de Scandinavische landen, Nederland, Canada; landen met een betrokken overheid en hoge mate van sociale zekerheid (met soms een uitzondering als Costa Rica).

  Correlatie impliceert geen oorzakelijkheid. Zo kun je bovendien statistieken selecteren. Het is ook nog eens zo dat “geluk” niet objectief meetbaar is, en dus geenszins als statistiek gebruikt kan worden om iets aan te tonen. Het is een puur politieke statistiek, geen wetenschappelijke.
  Volgende Wikipedia pagina is veelzeggend: http://en.wikipedia.org/wiki/Happiness_economics

  Persoonlijk voel ik me enorm vrij in Nederland om te doen wat ik zelf wil”

  De mens heeft een geweldig gewenning/aanpassingsvermogen. Hoe u zich voelt zegt niet veel over de werkelijkheid.

  mocht je doelen op de hoeveelheid belasting die je moet betalen (wat niet gelijk staat aan vrijheid) dan zou ik eens informeren naar mensen die in een systeem leven zonder sociale zekerheid en de ziekenhuisrekening niet kunnen betalen

  Als je ervan uitgaat dat we in een democratie leven, en dus de meerderheid vrijwillig heeft gekozen voor sociale zekerheid, waarom maak je je er zo’n zorgen over dat als mensen niet meer gedwongen worden, er geen sociale zekerheid meer is? Nu kiest schijnbaar de meerderheid er vrijwillig voor, waarom dan niet meer?

  In een samenleving zonder overheidsinterventie is het werkloosheidsprobleem bovendien in 1 klap opgelost, door afwezigheid van ontslagregeling en minimumloon, en verhoging van welvaart als bedrijven niet meer gebukt gaan onder boeken vol regulering en belastingen zou ongekend zijn.
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/01/overheid-en-welvaart/

  Gepaard met de afwezigheid van de conjunctuurcyclus zal armoede een non-probleem zijn.

  Ohja zonder enige vorm van ‘machtstructuur’ stort de hele economie zoals we die kennen in en zijn zeker al die zzp’ers hun inkomsten snel kwijt.

  U doelt op afwezigheid van handhaving van eigendomsrechten en dergelijken? Daar is overheid niet voor nodig, en is daar zelfs zeer inefficiënt en ineffectief in. Kijk bijvoorbeeld eens naar volgende Wikipedia pagina voor een alternatief: http://en.wikipedia.org/wiki/Dispute_resolution_organization
  Ook uitgelegd in volgend gratis boek (PDF!): http://www.daviddfriedman.com/The_Machinery_of_Freedom_.pdf
  lonelymind [19] reageerde op deze reactie.

 9. Ik heb ondanks alles wel het idee dat ontevredenheden door linkse of rechtse mensen altijd te maken hebben met de macht die een andersdenkende uitoefent. Als rechts regeert, is er linkse venijn tegen de regering, en wordt er angst gezaaid over wat een rechtse regering kan “kapot maken” en dergelijke. Ik vertrouw er nog altijd op dat mensen in feite, heel diep in hun hartje, niet graag zien dat een ander veel macht heeft, en dus dat er (ookal herken je dat niet direct aan de buitenkant) altijd potentieel is voor libertarische ideeën om post te vatten.

  Reteip [11] reageerde op deze reactie.

 10. @Pteranodon [10]: Als rechts regeert, is er linkse venijn tegen de regering, en wordt er angst gezaaid over wat een rechtse regering kan “kapot maken” en dergelijke.

  Een mooie bijkomstigheid van het systeem waardoor mensen zich binnen het systeem ermee bemoeien, ipv dat ze gaan nadenken waarom het systeem is zoals het is. Want als ze dat doen, dan komt het plebs langzaam uit de droom.

 11. @msg Bedankt voor je tip! Ik wist niet dat deze site volledig ingekleurd is door zijn eigen idealen, en deze daarom ook niet als idealen of standpunten bekijkt maar als waarheden.

  Dit wordt ook nog eens bewezen door het door het aanhalen van allerlei details en kleine frustraties van de reacties van mensen op deze website (Mauro, LPF, Onderwijs als propagandamachine). Discussiëren op de inhoud is er zo te zien ook niet echt bij. Het enige concrete wat ik kan opmaken uit jullie reacties is een algemene haat voor alles wat met macht en overheid te maken heeft. Dat komt niet over als een stroming of filosofie maar meer naar een afkeer voor de bestaande situatie in de wereld. Het is echt bizar hoe jullie zonder enige praktische onderbouwing denken te WETEN dat jullie ‘oplossing’ werkt. Dat is ook lastig aangezien landen zonder overheid in onze wereld gedoemd zijn te mislukken. Ik kan niet geloven dat mensen werkelijk voorstander kunnen zijn van een land/wereld zonder overheid, veel naïever wordt het niet. Een land zonder politie, een land zonder rechtspraak, een land zonder munt, een land zonder enige verplichting dan ook, briljant. Mocht het ooit gebeuren, die kans is 0, dan ben ik graag weer op dit forum te vinden om op de ondergang van dit land te reageren (Hoewel dat niet mogelijk is want het enige wat dan overblijft is chaos en oorlog 🙂 ). Ik wens jullie veel plezier met het praten in dit clubje van gelijkgestemden!

  JanC71 [13] reageerde op deze reactie.
  LvM [14] reageerde op deze reactie.
  Alex [15] reageerde op deze reactie.

 12. @Maarten [12]:

  “Ik kan niet geloven dat mensen werkelijk voorstander kunnen zijn van een land/wereld zonder overheid, veel naïever wordt het niet. Een land zonder politie, een land zonder rechtspraak, een land zonder munt, een land zonder enige verplichting dan ook, briljant”

  Waarmee je aantoont nog nooit een letter te hebben gelezen over libertarisme, anarcho kapitalisme of Austrian Economics. En dan valt er met óns niet te praten?
  Een land zonder overheid is niet een land zonder politie of rechtspraak. Veel van de huidige veiligheid wordt sowieso al geboden door private beveiligingsbedrijven.
  Ooit van private rechtspraak gehoord? Polycentric law?
  Zonder munt is helemaal belachelijk, want geld is emergent in een vrije samenleving. Het huidige fiat-geldsysteem is juist een van de veroorzakers van de problemen dat we nu hebben.

  Je doet er goed aan je eerst eens te verdiepen in de filosofie van andersdenkenden voordat je het afdoet als naief. Ik snap best dat het in het begin vreemd kan overkomen (was bij mij ook zo), maar een beetje inspanning om de positie van anderen te begrijpen kan toch geen kwaad.

  Info:
  http://mises.org/
  http://www.meervrijheid.nl/
  – Voor een goede inleiding, bekijk deze video: http://youtu.be/KXNRzI64L9Q
  – En lees dit boek eens: http://rothbard.be/boeken/whgdtom

 13. @Maarten [12]:
  Jammer dat u mijn reactie niet eens leest. Zou u alsnog de moeite kunnen doen, ik heb er immers ook moeite over gedaan om hem te schrijven?
  “Een land zonder politie, een land zonder rechtspraak, een land zonder munt, een land zonder enige verplichting dan ook” is namelijk niet wat libertariërs voorstaan. Ik heb ook ooit in uw positie gezeten, maar als u geïnteresseerd bent in betere alternatieven voor het huidige systeem (want geef toe, geweldig is het niet), is de link die JanC71 geeft heel goed ( http://youtu.be/KXNRzI64L9Q ).

  Is uw interesse gewekt, kan ik u (nogmaals) het boek “The Machinery of Freedom” van David Friedman aanraden ( http://www.daviddfriedman.com/The_Machinery_of_Freedom_.pdf ). Als u het met een open geest leest zult u versteld staan, een hele nieuwe wereld gaat voor u open, dat kan ik u verzekeren.

 14. @duisenberg [17]:
  Je bent in Nederland gewoon vrij om een partij op te richten en dat hebben de libertariers ook gedaan.

  Niet “de” libertariërs, maar sommige libertariërs. Iedereen is een individu met verschillende ideeën.

  Maar ze willen niet accepteren dat ze een setje ideeen vertegenwoordigen die niemand wil.

  De ideeën van libertariërs kunnen ervoor zorgen dat de huidige machthebbers al hun macht verliezen. Logisch dat kinderen op school onderwezen wordt met ideeën die de machthebbers goedgezind zijn, en niet met ideeën die wel eens heel slecht voor ze zouden kunnen uitpakken. Dat is altijd en overal zo geweest. Dat accepteren libertariërs inderdaad niet, en velen proberen anderen dus wijzer te maken, zoals de mensen achter deze website doen.

  Wie wil nu bijv. een partij die het vaderland cadeau wil doen aan de derde wereld door de grenzen massaal open te zetten.

  Een belangrijk misverstand, maar dat makkelijk te ontkrachten is. De reden dat bewoners van de derde wereld hier graag naartoe komen is heel simpel: de verzorgingsstaat. Iets waar libertariërs tegen zijn. Haal de verzorgingsstaat weg, en het immigratieprobleem is in een klap opgelost. U kunt niet een enkel aspect uit het totaalpakket pakken en daarmee het totaalpakket beoordelen.

  Zoiets krankzinnigs wil zelfs de pvda niet.

  PvdA staat de verzorgingsstaat voor. Tevens open grenzen voorstaan is inderdaad krankzinnig; dat zou economische zelfmoord zijn. Maar zoals hiervoor uitgelegd is dat dus niet wat libertariërs voorstaan.

  “Het is een beetje een rare sekte, net zoiets als de Wederdopers, de hippies en Hadjememaar.”

  Bespotting zegt meer over degene die het doet dan het doelwit. 😉
  lonelymind [19] reageerde op deze reactie.

 15. Op zoveel fronten in nederland kom je ‘de overheid’ tegen verschrikkelijk. Het hele denken is een product van ‘de overheid’, via de scholen en de academische wereld. De kranten schrijven allemaal vanuit een bepaalde overheidsperspectief (waarom weet ik ook niet). De woonwijken zijn allemaal een product van planning door een onzichtbare en ongrijpbare bureaucratie. Heel nederland, alle vlakken: ‘overheid’. Als je in nederland een stoeptegel oplicht dan zit er ‘overheid’ onder. Het gaat steeds meer in de richting van een geplande maatschappij of zo die invloed is zo totaal aanwezig het lijkt wel één groot overheidsproject. Die hele invloed en aanwezigheid van ‘de overheid’ staat me zo tegen. Ik bedoel, ze hebben alle bejaarden in een hok gestopt (het zorgstelsel), en alle kinderen in een hok gestopt (het onderwijssysteem), en er is geen werkelijk substantiele interactie meer tussen die leeftijdsgroepen.. wat is dit voor een heilstaat? hoe eerder die ‘overheid’ financieel in elkaar donderd en oprot hoe beter wat mij betreft.. De grootste vijand van ‘nederland’ ooit, ‘de overheid’. Ik zie het eigenlijk als een soort communistische bezetting. En het is ook gewoon te zien aan nederland met die flatjes en die rijtjeshuizen.. waarom ziet niemand dat? Het naoorlogse communisme in nederland is direct te zien aan de bebouwing. Ik snap niet dat niemand daarover piept. Eng gewoon. ‘Jullie’ gaan toch ook wel eens op vakantie naar oostenrijk of zwitserland? dan zie je toch ook het verschil? wtf? het lijkt wel of er een soort ‘denkbox’ opgesteld is door het ‘onderwijs’ en media en fundamente kritiek is gewoon uitgesloten. Of als er al kritiek is dan moet dat wel ‘links’ zijn. Alsof links en de kraakbeweging ook een overheidsproject zijn om een ‘valse kritiek’ te genereren. Je moet brave burger zijn en je kinderen naar school sturen en in een communistische woonwijk wonen en als je daar niet van houdt dan moet je wel links zijn. Alsof het de enige mode van kritiek is die mogelijk is. ‘controlled opposition’. Waar is de can-do oppositie? waar zijn de mensen die hun theorie kennen en zich niet in de luren laten leggen? Waar is het volk dat in zichzelf gelooft en op z’n eigen poten staat? Het lijkt wel of 99% van nederland langzaamaan gezombificeerd is. Gewoon door pure jarenlange indoctrinatie door dingen als ‘eenvandaag’ of ‘het journaal’ waar alles maar dan ook alles altijd alleen maar vanuit een soort staatsperspectief belicht wordt. ‘Ja wat goed van de gemeente dat er een plan opgesteld wordt om die zuipende hangjongeren tegen te gaan..’ Maar waar komen die zuipende hangjongeren dan vandaan? die vraag wordt nooit maar dan ook nooit gesteld. Alleen maar zichtbare symptomen en dan moet ‘de overheid’ er wat aan doen. Ik wordt er een beetje moe van of zo ik voel me roepende in de woestijn, het is zinloos of zo. Op geenstijl lullen ze elkaar ook alleen maar na ‘Ja het respect voor de leraar moet terugkomen’.. Het is gewoon een zwaan-kleef-aan systeem laat die ‘democratie’ alsjeblieft in elkaar donderen. Het geeft iedereen de illusie dat ze controle hebben en invloed en voor zover ze dat hebben is dat negatief (verzorgingstaat) en anders geven ze alleen maar een vrijbrief voor totale management vanuit een ongrijpbare bureaucratie. Met andere woorden ik ben die hele na-oorlogse communistische ‘democratie’ zat. Het is wel stabiel, het zorgt wel voor ‘vrede’, maar het is de stabiliteit en vrede van een moeras.

 16. Maarten herkent een argument nog niet als hij er zijn nek over breekt. Of misschien juist wel maar is het zó ongemakkelijk dat toe te geven dat hij liever met de staart tussen de benen vlucht, dan het risico te lopen zijn inzichten te moeten herzien. Dat zou verklaren waarom hij zijn exit aankondigt.

  @LvM [9]:
  @LvM [17]:
  Uitstekende reacties!

Comments are closed.