Jawel, de overheid gaat bezuinigen. In ieder geval in één van de Nederlandse provincies (Zeeland). Daar was gisteren op het radionieuws te horen, dat er ruim 160 ambtenaren uit moeten.

Een extern bureau heeft bepaald, dat er van de 663 FTE’s maar 500 over mogen blijven. Mooi rond getal, dat 500. Gebaseerd op wat? Zuid-Holland heeft 1 provincie-ambtenaar op ruim 1600 inwoners, Noord-Brabant 1 provincie-ambtenaar op ruim 1800 inwoners en Zeeland: 1 provincie-nietsnut op ongeveer 550 inwoners. Dat is al een factor 3 teveel, dus er kunnen er veel meer uit. Moreel gezien moeten ze er allemaal uit, natuurlijk. Overal!

Tevens gaan ze dan ook nog eens MEER TAKEN tot zich nemen. Dus: met 163 man minder, meer werk doen. Wat hebben die slapers dan voorheen zitten uitvogelen? Schaam jullie, uitvreters!

Maar goed, er vliegen er over dit jaar eindelijk 163 van die netto-ontvangers uit. “Hèhè, dat werd eens tijd,” zult u misschien denken, “dan kosten die badgasten mij tenminste niets meer.”

Hoe mis kunt u het hebben. Men heeft namelijk de BRILJANTE oplossing bedacht, om een leuke regeling aan te gaan bieden. Het wordt iets, zoals ze al eerder hebben gedaan. Een 57+ regeling. Vakbond heeft het al goedgekeurd, nu ú nog, de betalers van het plan. Oh nee, dat wordt u niet gevraagd, de financiering rooft men gewoon van u.

Wat is dat 57+ plan? Wel, de mensen van die bepaalde leeftijd (of ouder natuurlijk) mogen naar huis. Doeidoei, bedankt en ga maar geraniums kweken of zo (of kom je als ZZP’er maar terug verhuren). Maar omdat we je zo aardig vinden, sturen we je wel elke maand nog 70% van je loon. De lagere loonschalen zelfs 85%. Tot je pensioenleeftijd (65, 66, 67?). Hebt u dat ook, zo’n mooie regeling die bij elkaar gebracht wordt door geld dat bij andere mensen wordt geroofd? Er is net een bedrijf failliet gegaan in Zeeland (Zalco) en die vele honderden mensen zijn gewoon bruut afgeserveerd, maar de ambtenaren maken natuurlijk een zachte landing.

Dus er wordt maar 30% bespaard op de loonkosten van een deel van de 168 verdwijnende FTE’s. Waarschijnlijk wel het grote deel. Een detail: men gaat nu van 5 gedeputeerden naar 4. Maar nu krijgen de resterende gedeputeerden er elk wél een persoonlijke assistent bij. Dus 1 weg = 4 erbij?

Wat zijn hiervan nu de gevolgen? Dat de ervaren beleidsmakers en andere nietsnutten verdwijnen en daarmee al de dossierkennis. En het werk wordt overgenomen door een jongere garde, die met puisterige gezichten en nog verse diplomaatjes, zónder dossierkennis, uw en mijn toekomst gaan bepalen met hun briljante beleidsbeslissingen. Ik houd mijn hart vast. Wat gaat dat straks allemaal kosten, nog meer van die faalprojecten van de overheden?

De vorige reorganisatie bracht helemaal niets. Aanvankelijk bezuinigingen, maar allengs weer inhuur en aanname van nieuwe mensen. We worden WEER besodemieterd door die groep mensen die op a-morele wijze aan hun geld komt.

Het waren, blijven en worden interessante tijden.

Fijn weekeinde,

MMAP.

9 REACTIES

 1. Het beleid wordt toch al bepaald in Brussel en dan kunnen ze in nederland alle overheidsbestuurders en ambtenaren wel op straat zetten. Of is dat een droomwens !

 2. Brussel en Berlijn bepalen de NL koers meer dan den Haag, de helft van de ambtebaren kan zo weg, incluis al de neven helpers en ’tijdelijke krachten’, pleit voor personeels stop.(anders komen ‘we’ er nooit van af)

  (video: Herman Caine promoot Joe the Plumber, voor wie de USA politiek volgt, kijk op mijn blog)

  Hans [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Anno Zijlstra [3]: Ambtenaren bashen is wel gemakkelijk, maar wie heeft die mensen overal neergezet? Als je dan toch zo nodig met de vinger moet wijzen, doe het dan naar de politiek en niet naar mensen die van een geboden gelegenheid gebruik maken om een inkomen te verwerven. Het is niet zo dat iedereen die voor een overhiedsinstelling werkt ervoor kiest om een “luie ambtenaar” te worden.

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [7] reageerde op deze reactie.
  G&R Eigenwijs [8] reageerde op deze reactie.

 4. @Hans [4]: @Hub Jongen [5]:

  Je moet van en bepaalde mentaliteit beschikken om ambtenaar te worden… Ik begon na enkele weken al chronisch verveeld en geirriteerd te raken.

  Vereist een zekere vorm van luiheid en likke naar boven en trappen naar onderen mentaliteit.
  Abdoluut geen kennis van zaken nemen maar het liefst ales o anderen afschuiven.
  Prestaties opheerlijken terwijl je werkelijk geen kut gedaan hebt.
  ( in 2 weken 2 applicaties gevirtualiseerd in de bubbel, met 5 systeembeheerders, dat doe ik goddomme binnen 2 uur als het moet of een dag)

  Ben het geweest en trok het absoluut niet!!!! iedereen met een beetje wilskracht en verstand wordt geen ambtenaar.

 5. @Hans [4]:

  Een ambtenaar dient niet hard te lopen ,dan gaat hij voor de troepen uit.
  Hij dient in de pas te lopen en precies te doen wat wordt op
  gedragen, en vooral geen blijk te geven van eigen inbreng.
  Met deze handel wijze komt men het verst.

 6. politiek is zeker schuldig aan het feit dat half Nederland ‘een soort van ambtenaar is’, EU’s grootste probleem dure overheden en alles dubbel, zoals alle landen hebben ook ambassades overal terwijl ze er samen 1 zouden moeten hebben zoals de USA. (een mijnheer legde me ooit uit hoe druk hij was, toen ik zei dat ik zijn werk in een dag per maand erbij kon doen …etc) was een ambteNar

Comments are closed.