Tot nu toe hoorde ik veel mensen zeggen, dat zij eigenlijk niet veel van de crisis merkten. Op de enkele meubelwinkelier en makelaar die ik ken, na. Er zijn nog steeds files, dus mensen werken nog en rijden nog. Af en toe een berichtje in de MSM, dat het aantal gedwongen huizenverkopen gestegen is. Maar verder?

Nu is het dan blijkbaar zo ver. Zie het volgende berichtje op nu.nl van vandaag:

 

Consument kan rekeningen niet meer betalen

Laatste update: 11 februari 2012 09:32 info

RIJSWIJK – Nederlandse consumenten en bedrijven hebben een recordbedrag van 6,3 miljard euro aan schulden openstaan bij incassobureaus.

De bedragen bij consumenten staan steeds langer open en het bedrag dat de bureau’s konden innen, nam door betalingsproblemen het laatste kwartaal van 2011 flink af.

Dit blijkt uit een analyse door ANP en Sargasso.nl van zaterdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI).

”Ik schrok toen ik de cijfers zag”,’ zegt Jet Creemers, voorzitter van de NVI. ”We zijn nu kennelijk op het punt aangekomen dat het spaarpotje van mensen leeg is, er ontstaan behoorlijke betalingsproblemen.”

Moeilijker

Bij de consumenten steeg het aantal openstaande dossiers met 7 procent. Het aantal nieuwe dossiers nam echter met 6 procent af. De dossiers die er zijn, staan dus steeds langer open. Het bedrag dat incassobureaus konden innen is het vierde kwartaal van 2011 met 26 procent afgenomen.

Creemers: ”Hieruit mogen we concluderen dan het voor consumenten moeilijker wordt om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.”

Dat het aantal nieuwe dossiers van consumenten afneemt, duidt op twee dingen. ” Aan de ene kant zijn consumenten voorzichtiger geworden met het aangaan van schulden en aan de andere kant zijn bedrijven kritischer geworden in het accepteren van klanten die kopen op krediet”, aldus de voorzitter van de NVI. Bedrijven onderling zijn ook voorzichtiger geworden, ze schakelen voor steeds kleinere bedragen een incassobureau in.

Record

Het totaal van openstaande bedragen, bij zowel consumenten als bedrijven, lag eind 2011 op 6,3 miljard, een record. Het aantal dossiers is met 3,5 miljoen ook hoog, maar dit is vergelijkbaar met de stand in het laatste kwartaal van 2010.

De NVI vertegenwoordigt ongeveer 70 procent van de incassobureaus in Nederland.

11 REACTIES

 1. Dat vindt je toch niet vreemd, dat kan een blind paard wel begrijpen. 1+0=1 wel oorlog voeren en de belastingen opvoeren kom je wel tot dit resultaat. Bedriegers en oplichters en ordinaire zakkenvullers zijn de hele eerste en de tweede kamer met hun ambtenaren en justitie,dit land is zo rot en verpest door hun handelwijzen, dat er een grote schoonmaak voor de deur staat, die blijft nog even uit, maar dan wordt het bijltjes dag.

 2. Laat ik het in deze context ook maar niet over de inhoud van mijn portemonnee hebben.

 3. De meeste mensen gaan door met leven zoals ze dat gewend zijn zolang als het gaat. Maar als het geld echt op is houdt het een keer op en komt de armoede als een gewapend man.

  Mensen met iets meer zelfdiscipline nemen op tijd maatregelen.

 4. Mensen bereid je voor op een echte depressie. Schuld, faillissement, inflatie, deflatie, piek olie, piek voedsel en piek grondstoffen. Exponentiële schulden en economische groei gaan tot stilstand komen. Transport kosten rijzen de pan uit. We kunnen ons niet snel genoeg aanpassen aan deze nieuwe situatie omdat we de problemen te langzaam zien aankomen. De volgende 10 jaar gaan er totaal anders uitzien als we gewend zijn.

  Ik raad iedereen aan Chris Martenson crash course te volgen op youtube, hier is een link naar het eerste deel http://www.youtube.com/watch?v=XnXZzx9pAmQ

  Denk je dat ik overdrijf, lees dan wikipedia maar eens over het ontstaan van de grote depressie: http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Depression

  Ik quote: “Debt deflation

  Irving Fisher argued that the predominant factor leading to the Great Depression was over-indebtedness and deflation. Fisher tied loose credit to over-indebtedness, which fueled speculation and asset bubbles.[17] He then outlined 9 factors interacting with one another under conditions of debt and deflation to create the mechanics of boom to bust. The chain of events proceeded as follows:

  Debt liquidation and distress selling
  Contraction of the money supply as bank loans are paid off
  A fall in the level of asset prices
  A still greater fall in the net worths of business, precipitating bankruptcies
  A fall in profits
  A reduction in output, in trade and in employment.
  Pessimism and loss of confidence
  Hoarding of money
  A fall in nominal interest rates and a rise in deflation adjusted interest rates.[17]

  Reteip [8] reageerde op deze reactie.

 5. In Nederland kwamen veel mensen uit de derde wereld wonen. Ik denk dat ze hun manier van leven niet van zich af zullen schudden. Daaruit voortvloeiend verwacht ik voor de toekomst een lagere gemiddelde welvaart voor Nederland.

  Ik wil niet samenwerken of in één socialistische maatschappij leven met mensen die veel minder productief zijn dan dat ik ben. Dat zou immers zeer nadelig voor mij zijn. Het is alleen maar geven en nooit iets terugkrijgen. Ja, multiculturele problematiek.

  Als het tij niet keert zal Nederland langzaam maar zeker verworden tot een land met het welvaartsniveau van een derde wereldland.

  Als het kan moet het tij gekeerd worden zodat onze kinderen veilig en welvarend kunnen wonen in het land dat door onze voorouders is opgebouwd.

 6. @Nico [5]:

  ‘Nederland verkwanselt alle soevereiniteit’

  Hoe heeft het toch zo ver kunnen komen dat een klein clubje psychopaten de macht heeft kunnen grijpen in de politiek, het onderwijs, de banken en de media? En hoe komen we van die lui af zodat Nederland weer een gezonde welvarende natie kan worden met hoop voor de toekomst?

  Reteip [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Doemdenker [4]: Debt liquidation and distress selling
  Contraction of the money supply as bank loans are paid off
  A fall in the level of asset prices
  A still greater fall in the net worths of business, precipitating bankruptcies
  A fall in profits
  A reduction in output, in trade and in employment.
  Pessimism and loss of confidence
  Hoarding of money
  A fall in nominal interest rates and a rise in deflation adjusted interest

  Ach, bedrijven worden nog meer waard (apple genoteerd op 450 miljard dollar, facebook op 100 miljard, olie maatschappijen zijn stuk voor stuk 100 miljard waard), huizenprijzen dalen maar erg langzaam terwijl ze 20 jaar geleden een derde waard waren van wat ze nu zijn, geld wordt niet contant bewaard, woekerwinsten voor banken (ondanks de crisis).
  Er zit ook wel wat waarheid in denk ik hoor 😉

  @Nico de Geit [7]:
  Schijnbaar hebben ze in dit land de goeie volgorde gepakt. Eerst mensen versuffen, en dan pas de duimschroeven aandraaien. Hierdoor grijpen we niet naar de wapens. Zuid europa daarentegen weet nog wel hoe het moet!
  Doemdenker [10] reageerde op deze reactie.

 8. Zojuist heb ik “de democratie voorbij” van Frank Karsten en Karel Beckman (eindelijk) gelezen.
  http://www.dedemocratievoorbij.nl/

  De dingen die er in staan wist ik eigenlijk wel, maar het zet de zaken wel op een rijtje.
  Wat nu gaande is wordt duidelijk verklaard.
  Het is als twee treinen die in volle vaart op een enkelspoor op elkaar afrijden.

  Trouwens, er worden, gelukkig, ook oplossingen in aangedragen.

 9. @Reteip [8]: Onzin, apple en google zijn een uitzondering en facebook is gebakken lucht. Olie bedrijven worden juist nog meer waard door de oplopende olieprijs, maar over het algemeen zul je steeds meer faillissementen zien bij bedrijven die economische groei geven.

  Huizenprijzen gaan steeds sneller dalen. De banken staan er veel slechter voor als je denkt en leveren geen economische groei zoals we gekend hebben. Ze worden nu met goedkoop geld omhoog gehouden, tot dat we straks moeten inzien dat het parasieten zijn. Het goedkope geld is straks op en wat dan?

  Het probleem is dat mensen in de modus zitten dat de crisis tijdelijk is, maar olieprijzen jagen transport prijzen omhoog en overal ontstaan bubbels door het schuiven van banken en pensioenfondsen met het goedkope geld. Inflatie is hoog, dus moet geld constant rollen. De economie en de banken zorgen er voor dat bijna niemand koopt tegen de oude huizenprijzen. En wie koopt er in een snel dalende markt? Niemand. Dus zal de daling in snelheid toenemen.

  Mensen die geld over hebben zullen steeds minder sparen omdat dit niets oplevert tegen de inflatie, dus dit geld gaat de bubbels in ipv investering in bedrijven die groei realiseren.

  Dit is precies het verhaal van de grote depressie, maar dan met een enorme schulden bubbel die nooit afgelost kan worden en een olie te kort en te weinig alternatieven.

  Griekenland en besmettingsgevaar? Wacht tot Amerika bezwijkt onder haar schuld (onvermijdelijk) of een groot euro land het niet meer trekt.

  Zowel voor de schulden als voor het olie probleem is geen oplossing beschikbaar terwijl de wereldbevolking steeds sneller groeit en steeds meer olie en voedsel nodig gaan hebben.

  Baltic dry index staat op niveau gelijk aan de crisis van 1986 http://maritime-connector.com/maritime-economy/february-kick-off-with-the-lowest-bdi-recorded-from-1986/ er is dus heel weinig zee vervoer wat een extreem dalende industriële productie aangeeft.

  We komen in een grote depressie, hoe eerder je dit door hebt hoe eerder je je kan voorbereiden.

  Sander [11] reageerde op deze reactie.

 10. @Doemdenker [10]: Huizenprijzen gaan steeds sneller dalen?

  Tja, en dat wordt nog eens extra gestimuleerd door kabinetsmaatregelen. Woningbouwcooperaties worden immers verplicht om 70% van de vrijkomende huurwoningen te verkopen.
  Welja, maak het aanbod nog maar eens extra groot. Geen hond die er vandaag de dag nog wil kopen, maar wel een steeds groter wordende vraag op de huurmarkt.

  Wat doe je dan als kabinet? Dan ga je het aanbod vergroten waar de vraag nagenoeg nihil is, en dan ga je het aanbod verkleinen waar de vraag groeiende is.

  Goed bezig!

Comments are closed.