Denkcafé met libertariër Frank Karsten, historicus Arend Jan Boekestijn en politiek filosoof Rutger Claassen. De democratie wordt algemeen beschouwd als het beste politieke systeem, het toppunt van beschaving. Toch heeft de democratie ook veel nadelen, vindt libertariër Frank Karsten. Hij is auteur van ‘De Democratie Voorbij’, waarin hij deze nadelen op een rij zet en extreme, maar prikkelende voorstellen doet voor verbetering.

Volgens Karsten brengt de democratie geen vrijheid, welvaart en vrede maar juist onvrijheid, uit hand lopende overheidsbestedingen en maatschappelijke spanningen. Onderwijs en gezondheidszorg kunnen bijvoorbeeld ook georganiseerd worden in verenigingen, zonder tussenkomst van de overheid. Zo hebben mensen hun leven meer in eigen hand en zijn ze niet afhankelijk van allerlei regeltjes of instanties. Een ander idee is dat overheden onderling meer met elkaar zouden moeten concurreren.

Hoewel Karsten veel weerstand oproept, stemt zijn positie toch tot nadenken en maakt hij ons bewust van waar wij zelf staan. Hij gaat in debat met oud-politicus en historicus Arend Jan Boekestijn en met politiek filosoof Rutger Claassen, schrijver van het boek ‘Het huis van de vrijheid’.

Clublepop draait na het denkcafé muziek binnen het kader van de stelling:      ‘Waarom democratie niet leidt tot solidariteit, welvaart en vrijheid maar tot onvrede, verspilling en een tirannieke overheid’!

Het boek “de democratie voorbij” is reeds op Vrijspreker door onder andere Oscar behandeld. Er zijn 11 mythes:

 • Mythe 1 – Iedere stem telt
 • Mythe 2 – Het volk regeert in een democratie
 • Mythe 3 – De meerderheid heeft gelijk
 • Mythe 4 – Democratie is politiek neutraal
 • Mythe 5 – Democratie leidt tot welvaart
 • Mythe 6 – Democratie is nodig om de middelen in de samenleving rechtvaardig te verdelen en de zwakkeren te helpen
 • Mythe 7 – Democratie is nodig om harmonieus samen te leven
 • Mythe 8 – Democratie is bevorderlijk voor de gemeenschapszin
 • Mythe 9 – Democratie staat gelijk aan vrijheid en tolerantie
 • Mythe 10 – Democratie bevordert vrede en gaat corruptie tegen
 • Mythe 11 – Wat het volk wil, dat krijgt het
 • Mythe 12 – We zijn allemaal democraten
 • Mythe 13 – Er is geen (beter) alternatief
Het is ook door de auteur zelf behandeld op Vrijspreker.

Dit Denkcafé is een samenwerking van Arminius en Studium Generale Erasmus Universiteit.

woensdag 22 februari 2012 | 20u | entree € 5 euro
Studenten, RdamPas en 65+ Pas gratis

Locatie: Museumpark 3
3015 CB Rotterdam

2 REACTIES

 1. Democratie werkt alleen als de groep niet groter is dan 50 personen. Wordt de groep te groot, dan werkt dit systeem niet meer, omdat er dan klaplopers kunnen ontstaan, omdat dan de groep te groot wordt om iedereen persoonlijk te kennen.

 2. De democratie is het minst slechte systeem ……
  goed is anders .
  Goed voorbeeld is de euro .
  De pers is overwegend tegen de euro ,
  en de grote meute rent daar achteraan , als een kip zonder kop .
  Idem …kern energie !

Comments are closed.