In oktober van dit jaar schaft Singapore zijn 7% BTW op goud en andere edelmetalen af. De stadstaat wil profiteren van de groeiende goudmarkt in Azië. Daarmee wil men de goudhandel bevorderen en edelmetaalverwerkende bedrijven en financiële instellingen naar Singapore halen. ‘De afschaffing van deze belasting zal Singapore in de concurrentiestrijd met Hong Kong en andere goudhandelsplaatsen in de regio helpen’, zegt Nick Trevethan, grondstofanalist bij ANZ / Bloomberg.

Tot nu kopen en verkopen veel ondernemingen hun goud liever in Hong Kong of Japan waar goudbroodjes niet of met 5% BTW belast wordt. Desalniettemin is Singapore nu al één van de belangrijkste goudhandelsplaats in de wereld. Dat komt vooral door haar centrale ligging in de buurt van grote producenten als China, Australië en India.

Bloomberg citeert een industriële vertegenwoordiger: ‘De stadstaat staat al bekend als een veilige haven voor cash geld investeringen uit de regio en de Arabische wereld. De mogelijkheid dat goud nu ook gunstig verhandeld en opgeslagen kan worden, zal haar invloed behoorlijk vergroten.’ Tan Tay van PriceWaterhouseCoopers zegt dat door het wegvallen van de belasting vele financiële instellingen hun activiteiten in Singapore uit zullen gaan breiden.

Het viel de laatste tijd al op dat veel bedrijven hun opslagcapaciteiten in Azië en Singapore voor goud aan het uitbreiden zijn. Daarnaast verhogen grote investeringshuizen hun portie voor rijke privéklanten aanzienlijk.  Een reden voor de flinke aanwas van goud is ook het enthousiasme van de Chinezen die in het komende jaar India als grootste goudkoper ter wereld aflossen.

 

Analist Liu Xu van Capital Futures wijst er op dat veel particulieren in China proberen hun vermogen voor de inflatie van meer dan 4% te beschermen. Goud komt dan nog meer in the picture omdat de Chinese overheid in het afgelopen jaar investeringen in onroerend goed sterk beperkt hebben via regelgeving.
De afschaffing van de belasting zal niet alleen de handel in Singapore bevorderen maar ook voor een principiële verandering in de goudhandel zorgen. ANZ analist Trevethan zegt dat dit de eerste stap is om een Singapore-goud-contract op te richten die parallel aan de traditionele prijsvaststelling in Londen als belangrijke benchmark kan werken. ‘Een Aziatische gold-fixing kan een belangrijke basis voor de fysieke goudmarkten in India en China zijn. De vroege sluiting in Londen komt erg laat op de Aziatische markten aan. Als er genoeg marktdeelnemers meedoen en daarmee de prijs geloofwaardig maken, zou dat een ideale verbinding van de beide prijzen zijn.’
Waar de Europese overheden alleen maar bezig zijn om (o.a.) de BTW tarieven te verhogen, begrijpt Singapore hoe je om moet gaan met de kip met de gouden eieren.

85 REACTIES

 1. Voor een niet vermogende particulier heeft goud dezelfde waarde als spiegeltjes en kraaltjes voor de indianen destijds. Het is maar net wat voor waarde er aan wordt toegekend en welke beloftes er aan worden geknoopt door de marktbeheersers. Het enige dat je kan redden als het erop aan komt is het bezit van een stuk grond waarop je je eigen voedsel kunt verbouwen en water aan kunt onttrekken. Je dierbare en duur betaalde klompjes goud zijn in een crisis niets waard. Daar kom je achter als je ze op dat moment wilt verkopen.

  Nico de Geit [12] reageerde op deze reactie.

 2. @hans

  Een beetje sneue reactie van iemand die geen goud of zilver bezit. Goud en zilver zijn al 5000 jaar het geld van de vrije markt en dat is niet voor niets. Overheden en banken kunnen het namelijk niet bijdrukken, het rot niet, het roest niet, het is bestand tegen vuur en wordt op elk werelddeel gedolven. Daarnaast is het deelbaar en wordt het wereldwijd geaccepteerd.

  Als de vrije markt goud en zilver ziet als het echte geld dan is dat ook zo, hoe goed u ook uw best doet om het niet zo te laten lijken.

  Om voor jezelf en je gezin te zorgen heb je een behoorlijk stuk land nodig en personeel die jouw oogst bewaakt. Daarnaast bestaat er een grote kans dat jouw stukje grond geconfisceerd gaat worden zodra er een linkse partij aan de macht komt.

  Goud en zilver hebben hun koopkracht in tijden van crisis ruimschoots bewezen omdat niemand meer het door de overheid verstrekte geld wil aannemen.

  Bij de start van een nieuw geldstelsel zullen goud en zilver wederom een belangrijke rol spelen als dekking voor de geldhoeveelheid, zo leert de geschiedenis. Niemand trapt namelijk meer in een systeem waarbij al het geld ontstaan is uit schuld. Dekking is dus noodzakelijk.

  We zullen dus waanzinnige prijzen gaan zien voor goud en zilver. Om een voorbeeldje te geven:

  Momenteel doet de goudprijs $ 1750 per ounce.

  De VS heeft een staatsschuld van $ 15.000.000.000.000

  Delen we dit door de goudvoorraad dan zal een ounce goud minimaal $ 58.000,- moeten kosten.

  Wellicht begrijpt u nu dat de BRIC landen als een dolle goud en zilver aan het kopen zijn. Het stukje land waar u € 80.000 voor heeft betaald dat kun je binnen 5 jaar kopen voor 2 ounces goud die nu slechts € 3.500 kosten.

  Hans [6] reageerde op deze reactie.

 3. Een vrijgoudfanaat die trekt zich niks aan van belasting.
  Ja, de Vijand heeft haar belasting, maar de fanaat heeft zijn goud.
  Nu al meer dan 10 jaar stijgende trend. – anders was ik al lang dood – jama, das geen grap.
  En op het ogenblik dat vrijgoud een feit zal zijn, ja dan ….

  China koopt thans Iraanse petroleum met dat geel ding – zonder belastingen,
  http://www.presstv.ir/detail/227866.html
  http://www.lemonde.fr/economie/article/2012/02/20/achat-d-or-en-chine-on-est-dans-une-logique-d-etat_1644767_3234.html
  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/d735e8cc-58c5-11e1-b118-00144feabdc0.html

  Zelfs Herman Von Rompuy staat op het punt het te bekennen.
  http://bphouse.com/honest_money/2012/02/16/vic-van-rompuy-and-ecb-balance-sheet/

  wordt vervolgd
  https://twitter.com/ivocerckel

  Allez, kom, mannekes, de Revolutie staat op pooten.

  Sommigen betalen de kostprijs

  ‘We live in fear of a massacre’ – Published: 19 February 2012
  by Marie Colvin in Homs
  http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/world_news/Middle_East/article874796.ece
  Marie Colvin in Homs – R.I.P. 22 February 2012

  Mij kunnen ze nie massakreren …

  Ze durven nie ….

  Zoals Frank Van Dun het schrijft op p. 122 van zijn roman “In The Shadow of The Prodigy”:
  Baruch had a way of taunting and provoking students in the sure knowledge that they would not touch him because of his limp.
  (Hoe zou Frank dat toch ingezien hebben?
  Wie is die Baruch die Frank op dat idee heeft gebracht?)

 4. @Hugo [3]: En wie bewaakt jouw goud als het erop aan komt? Je gelooft toch niet dat jouw “rijkdom” niet gezien wordt en afgunst opwekt?

 5. @nm156 [7]: Het stond onder het topic: Wat als de euro faalt…… En het is je toch bij gebleven.
  Mijn argumentatie was dat je wel iets kunt bij de bakker.
  )Quote): “En daar sta je dan als particulier met je klompje goud bij de bakker. Het geld is niets meer waard. Bakker, wat kost een brood? Doe dat klompje goud maar wat u daar hebt. Ja maar, dat goud is veel meer waard. Dat kan wel zijn, maar dat kost een brood bij mij. Take it or leave it.
  Hoezo is goud en zilver kopen verstandig?”(Unquote).
  En dat dan weer even combineren met de woestijn en water.

  nm156 [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Hans

  In Zwitserland heb je heel erg veilige kluizen waar geen overheid bij kan komen. Ze bewaken het voor je en als je dat wilt verkopen ze het en storten de tegenwaarde in fiatvaluta’s op een rekening naar keuze.

  Als het geldstelsel implodeerd en dat gaat op zeker gebeuren dan is het handig om ook wat zilveren munten te hebben.

  Voor slechts 2 ounces zilver ( nu € 70,-) kunt u uw gezin een maand lang onderhouden.

  U zou zich beter eens kunnen informeren hoe en waarom de goud en zilverprijs al decennia lang naar beneden wordt gemanipuleerd door het bankenkartel.

  Uw paradigma m.b.t. geld en de waarde daarvan is compleet van slag geraakt door het fiatvaluta piramidespel. Als u denkt dat goud in een bubble zit dan wil ik u erop wijzen dat je voor 1 ounce goud nogsteeds 15 tot 16 barrels olie kunt kopen zoals dat ook in de jaren ’60/’70 het geval was.

  Landbouwgrond is natuurlijk altijd goed, maar ik ben liever mobiel zodra de ellende losbarst.

  Hans [11] reageerde op deze reactie.

 7. @Hans [8]:

  Dat was de bewuste comment, daar kan ik 2 dingen op zeggen.

  In het geval dat je geen goudklomp had gehad, had de bakker je het brood in ieder geval niet gegeven. Dat is beter?

  Goudstukken zijn voor waardeopslag en je gaat er niet mee naar de bakker voor een halfje gesneden net zoals je daar niet met een 500 Euro biljet naar toe gaat.
  Tegenwoordig heeft men echter 1 grams gouden munten en baartjes. Deze zijn daar eigenlijk ook nog te duur voor (te vergelijken met een 50 euro biljet) maar treur niet! Men heeft daarom het zilver uitgevonden. Te verkrijgen in 10e ons, kwart ons, en ook in baartjes van 1 gram zodat alles gepast betaald kan worden.

 8. @Hugo [9]: Hugo (en anderen die op goud en zilver wedden)
  Wie denkt u dat de waarde van goud en zilver bepaalt? En wie geeft u de garantie dat uw rekensommen opgaan als de hel zou losbarsten? Hoe gaat u uw Zwitserse bank bereiken als communicatie middelen uitvallen? U bent liever mobiel? Maar waar gaat u dan heen? Het lijkt me verstandig om dat nu al te weten.
  Hoe kunt u zowiezo weten waar u zich op moet voorbereiden. Van een ding ben ik heilig overtuigd. In goud en zilver beleggen door gewone mensen met een gewoon salaris maakt de rijke mensen die deze handel beheersen rijker. En laat de individuele kopers met de illusie leven dat ze in tijden van nood altijd “nog iets” hebben.
  In mijn redenatie ben je toch beter af met een stuk grond en een zo groot mogelijk aantal mensen om je heen die hetzelfde doel hebben: gezamenkijk overleven in een crisissituatie. Gewoon in je eigen omgeving met mensen die je kent en vertrouwt.

  Reteip [24] reageerde op deze reactie.
  nm156 [26] reageerde op deze reactie.

 9. Ik heb zo mijn twijfels bij de opslag van goud in het op de VS georiënteerde Singapore. Als iemand een veilige plek zoekt voor zijn edelmetaal: bij mij in de kelder is nog plek (met andere woorden: denk na waar je je edelmetaal bewaart)

 10. Ik ken een belegging die veiliger en beter is dan de belegging in goud. Zodra de boel losgaat en dat moet zijn na een grote correctie van de markt dan ik zou daar volledig op inzetten. Het is zeldzaam en wordt veel gevraagd in de industrie. Zodra de industrie het niet meer zou willen of de boel is ingestort dan nog houdt het een zeer rendabele restwaarde.

  Nico de Geit [19] reageerde op deze reactie.

 11. @Hans

  De waarde van goud en zilver wordt momenteel bepaald door de termijnhandel op de comex. Banken zoals JP Morgan en HSBC drukken de goud en zilverprijs met een enorme shortpositie. De dollars om dit te doen krijgen ze gratis (0% rente) van de FED.

  Dit doet men om 2 redenen.

  1. Zo lijkt het alsof fiatvaluta’s werkelijk waarde hebben
  2. Door de goudprijs te onderdrukken blijft de olieprijs relatief laag.

  Op de Comex handelt men in papiergoud, dwz handelaren kopen beloftes op goud dat helemaal niet bestaat. Steeds meer handelaren willen echter hun goud fysiek laten leveren zodat er enorme tekorten gaan ontstaan.

  In juli 2012 is het papiergoud spelletje van de FED en handlangers voorbij omdat China de PAGE opend. Hier zal slechts fysiek goud verhandeld gaan worden. In de tweede helft van 2012 zult u dus een enorme prijsstijging in goud en zilver gaan zien omdat niemand meer in papiergoud zal willen handelen.

  Goud en zilver zullen hun echte waarde weer gaan vinden omdat uiteindelijk dit geldsysteem zal klappen, dat is een wiskundige zekerheid.

  Aangezien centrale banken tegenwoordig weer de grootste afnemers zijn van goud kun je er donder opzeggen dat goud weer een belangrijke rol gaat spelen in het monetaire systeem.

  De goudvoorraad van de EU- en BRIC landen staat niet voor niets op de activa zijde van de balansen van de CB’s. Hoe groter de geldhoeveelheid des te waardevoller het goud wordt.

  Om in de overgangsperiode van voldoende liquide middelen te zijn voorzien heb ik 100 zilveren maple leafs gekocht waarmee ik 2 jaar vooruit kan.

  Zodra het financiele stelsel weer enigzins stabiel is koop ik uw land op voor 2 ounce goud.

  Hans [20] reageerde op deze reactie.
  Nico de Geit [25] reageerde op deze reactie.

 12. @Nico de Geit [14]: “heb je al een geschikt en betaalbaar plekje gevonden”?
  Je kunt als individu in een crisissituatie niet overleven. Je zult andere mensen altijd nodig hebben. Gelukkig woon ik in een omgeving waar veel mensen nog een tuin hebben. Al die tuinen samen vormen toch een aardig stuk grond. In een crisissituatie: dahlia’s eruit; groenten erin.
  Je zult er nog versteld van staan hoeveel een slim aangeplante tuin aan oogst op kan brengen. Een voorbeeld: http://www.makkelijkemoestuin.nl/. Maar zo zijn er nog veel meer.
  Nou al die mensen nog zo gek zien te krijgen dat ze me gaan helpen.

  lonelymind [36] reageerde op deze reactie.

 13. Nee hoor Jur(gen), Jurgen, Jurgen de 2e, Jurgenn de 2e, Heijn. Twijfelachtige reacties verdwijnen gewoon in de spambak. En uw reactie is zeer twijfelachtig, gezien de herkomst. Dus WIE is hier achterbaks? Groet, De Moderator.

  Wat is dit voor gedoe, ik wel reageren en wordt mijn reactie niet geplaatst. Is dit een stille ban? Achterbaks gedoe.

  J-u-r-g-e-n [29] reageerde op deze reactie.

 14. @Hans [11]: Hoe gaat u uw Zwitserse bank bereiken als communicatie middelen uitvallen? U bent liever mobiel? Maar waar gaat u dan heen? Het lijkt me verstandig om dat nu al te weten.

  Goud en zilver kun je prima dichtbij huis bewaren.

  @Hans [20]: Ik dacht het niet. Ik wil uw goud niet.

  Een kinderachtige reactie van iemand die stelselmatig 5000 jaar geschiedenis wil ontkennen. De beste verzekering tegen ellende is diversificatie. Prima, jij hebt alleen je moestuin. Maar dat kun je niet verdedigen tenzij er 24/7 een paar man met een wapen rondlopen. Anders wordt je tuin onder de voet gelopen en je gewassen gestolen. Wil je die lui financieren dan zul je ook voor hun voedsel moeten verbouwen.
  Goud kun je onder je kussen bewaren. Men weet niet dat je het hebt (tenzij je ermee te koop loopt natuurlijk), men weet niet waar je het hebt. En als iemand jou achterna zit kun je dat goud in je broekzak stoppen en er vandoor gaan. Als je alleen land hebt en je wordt verjaagd, kun je je onderwerpen aan zij die wel liquide middelen hebben, want dan bevindt jij je precies op hetzelfde punt als wat jij iedereen hier met hun goud nu verwijt. Dan kopen wij jou arbeid wel in voor een paar aardappels, is goedkoper dan goud 😉
  Een tuin is een uitstekende backup, maar om daar blind op te vertrouwen is naief. De belangrijkste regel van survivallen is dat je altijd een backup hebt.

  lonelymind [37] reageerde op deze reactie.

 15. @Hugo [17]:

  ‘Zodra het financiele stelsel weer enigzins stabiel is koop ik uw land op voor 2 ounce goud.’

  Laat ik het ‘ondenkbare’ maar uitspreken: als dat land radio-actief is wil niemand het hebben. Ook bestaat het risico dat land wordt genationaliseerd. Marc Faber adviseert zijn cliënten een deel van hun vermogen in landbouwgrond te stoppen. Lijkt me een verstandige belegging, maar er kan van alles misgaan, zoals met iedere belegging.

  Zelf heb ik een behoorlijke voorraad voedsel in huis. Liever het eindproduct dan euro’s, maar daar zijn uiteraard grenzen aan.

 16. @Hans [11]:

  Wie de waarde bepaald is niet belangrijk in een crisis. Het is dan een ruilmiddel. Je kunt natuurlijk alles als ruilmiddel gebruiken maar goud en zilver hebben zich al duizenden jaren bewezen omdat ze aan alle eisen voldoen.
  Men heeft altijd dingen nodig. Dus zullen er altijd ruilmiddelen bestaan. Ook in de volgende crisis zullen goud en zilver als ruilmiddel breed geaccepteerd worden.

  “Van een ding ben ik heilig overtuigd. In goud en zilver beleggen door gewone mensen met een gewoon salaris maakt de rijke mensen die deze handel beheersen rijker.”

  Dus? Van alles wat je koopt of in belegt worden de rijke mensen die de desbetreffende handel beheersen rijker.

 17. @Hans [23]:

  Meeste mensen verplaatsen zich terug in de tijd, toen kon je misschien wel een crisis of oorlog met een lading goud overleven. Maar de nu volgende crisis, mocht deze er komen, zal van een grotere orde zijn en is niet te vergelijken met het verleden.

  Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen. (A.Einstein) Zelfs de man met de golden gun zal dan hooguit een wapen hebben, hopelijk met nog voldoende munitie.
  Reteip [33] reageerde op deze reactie.

 18. Bedankt voor uw opbouwende kritieken. Let’s agree to disagree. Laten we allemaal op ons eigen paard wedden en er het beste van hopen.

 19. @Jur(gen) [21]:

  Wie doet hier onder aan jullie achterbaksheid? Iemand die normaal reageert en volgens jullie van dubieuze kwaliteit is moet worden verwijderd?

 20. @Mamamina [30]: Weet je nog van de aandelen en de woekerpolissen. Veel mensen rekenden zich rijk en begaven zich in het avontuur. De rest kennen we.
  “Behaalde resultaten in het verleden geven geen garanties voor de toekomst”.

Comments are closed.