In oktober van dit jaar schaft Singapore zijn 7% BTW op goud en andere edelmetalen af. De stadstaat wil profiteren van de groeiende goudmarkt in Azië. Daarmee wil men de goudhandel bevorderen en edelmetaalverwerkende bedrijven en financiële instellingen naar Singapore halen. ‘De afschaffing van deze belasting zal Singapore in de concurrentiestrijd met Hong Kong en andere goudhandelsplaatsen in de regio helpen’, zegt Nick Trevethan, grondstofanalist bij ANZ / Bloomberg.

Tot nu kopen en verkopen veel ondernemingen hun goud liever in Hong Kong of Japan waar goudbroodjes niet of met 5% BTW belast wordt. Desalniettemin is Singapore nu al één van de belangrijkste goudhandelsplaats in de wereld. Dat komt vooral door haar centrale ligging in de buurt van grote producenten als China, Australië en India.

Bloomberg citeert een industriële vertegenwoordiger: ‘De stadstaat staat al bekend als een veilige haven voor cash geld investeringen uit de regio en de Arabische wereld. De mogelijkheid dat goud nu ook gunstig verhandeld en opgeslagen kan worden, zal haar invloed behoorlijk vergroten.’ Tan Tay van PriceWaterhouseCoopers zegt dat door het wegvallen van de belasting vele financiële instellingen hun activiteiten in Singapore uit zullen gaan breiden.

Het viel de laatste tijd al op dat veel bedrijven hun opslagcapaciteiten in Azië en Singapore voor goud aan het uitbreiden zijn. Daarnaast verhogen grote investeringshuizen hun portie voor rijke privéklanten aanzienlijk.  Een reden voor de flinke aanwas van goud is ook het enthousiasme van de Chinezen die in het komende jaar India als grootste goudkoper ter wereld aflossen.

 

Analist Liu Xu van Capital Futures wijst er op dat veel particulieren in China proberen hun vermogen voor de inflatie van meer dan 4% te beschermen. Goud komt dan nog meer in the picture omdat de Chinese overheid in het afgelopen jaar investeringen in onroerend goed sterk beperkt hebben via regelgeving.
De afschaffing van de belasting zal niet alleen de handel in Singapore bevorderen maar ook voor een principiële verandering in de goudhandel zorgen. ANZ analist Trevethan zegt dat dit de eerste stap is om een Singapore-goud-contract op te richten die parallel aan de traditionele prijsvaststelling in Londen als belangrijke benchmark kan werken. ‘Een Aziatische gold-fixing kan een belangrijke basis voor de fysieke goudmarkten in India en China zijn. De vroege sluiting in Londen komt erg laat op de Aziatische markten aan. Als er genoeg marktdeelnemers meedoen en daarmee de prijs geloofwaardig maken, zou dat een ideale verbinding van de beide prijzen zijn.’
Waar de Europese overheden alleen maar bezig zijn om (o.a.) de BTW tarieven te verhogen, begrijpt Singapore hoe je om moet gaan met de kip met de gouden eieren.

85 REACTIES

 1. @Willem [27]: Meeste mensen verplaatsen zich terug in de tijd, toen kon je misschien wel een crisis of oorlog met een lading goud overleven. Maar de nu volgende crisis, mocht deze er komen, zal van een grotere orde zijn en is niet te vergelijken met het verleden.

  Ouch. De geschiedenis ontkennen is wel het domste wat je kunt doen.
  Voorbeeld:Al 50 jaar belazert de VS de internationale gemeenschap met false flag operaties en dubieuze ‘getuigenverklaringen’. Zie bijv de gulf of tonkin incident, valse verklaringen over saddam in de eerste golfoorlog, idem voor de tweede golfoorlog, valse verklaringen aangaande ghaddifi’s handelen ten overstaan van zijn volk. Dit is maar een greep! Waarom zouden we voor iran hun ineens wel geloven? Dat stort ons wederom in een nieuwe oorlog.
  Edelmetaal heeft zich al 5000 jaar van onschatbare waarde getoond, dus waarom bij een volgende crisis niet? Tijden zijn veranderd? Wat dacht je van de afgelopen 5k jaar 😉

  Hans [34] reageerde op deze reactie.

 2. @Mamamina [30]:

  “Ik zou graag willen weten hoeveel gram goud een brood nu kost en hoeveel gram een brood kost als de wereld in een crisis is geraakt.”

  Ik weet niet voor hoeveel jij je brood koopt, maar het goud staat momenteel bijna op 43 Euro per gram, reken maar uit…

  Wie zal zeggen hoeveel een brood kost in Euro’s, $, of grondstoffen wanneer de crisis er is. Dat is niet zo interessant.
  De vraag is, sta je met lege handen (of Eurobiljetten die dezelfde waarde hebben als wc papier) of heb je edelmetalen waardoor je (duurder dan nu of niet) toch wat kunt kopen.

  “En nog een vraag, kan goud ook in prijs dalen? Want wie geeft mij de garantie dat de goudprijs niet zal dalen en ik dan met verlies kom te zitten.”

  Garanties heb je niet in het leven jongen!
  Net als vele andere sceptici, begrijp je het concept niet helemaal. Het is niet de goudprijs die stijgt, het is de waarde van de Euro die naar beneden gaat! Zie ook de voorgenoemde relatie olie-goud. Dit komt doordat men maar geld blijft bijdrukken. Het goud kan en zal dus in prijs dalen, maar dan moet eerst de financieele crisis opgelost zijn. Dit zal nog vele jaren duren!

 3. @Reteip [24]:

  En als iemand jou achterna zit kun je dat goud in je broekzak stoppen en er vandoor gaan.

  Ik heb niet het idee dat je heel ver gaat komen met een broekzakje goud. Tenzij je hele grote broekzakken hebt, natuurlijk.

  Maar iets is zeker beter dan niets.

  Ik sluit echter niet uit dat iedereen die goud bezit in het criminele circuit gaat belanden. Domweg omdat bezit van goud verboden zal worden. Dat zou niet voor het eerst zijn:
  http://users.rcn.com/mgfree/Economics/goldHistory.html

  Finally, it added a new subsection (n) to the Federal Reserve Act, giving the Secretary of the Treasury virtually unfettered discretion to compel holders of gold coin, gold bullion, and gold certificates to surrender them to the Treasurer of the United States, and to accept paper money instead.
  […]
  Acting under the authority he thought had been given him by the Emergency Banking Act, the President, on April 5, 1933, issued Executive Order No. 6l02. Its title clearly discloses how Roosevelt intended to deal with “hoarding”: “Executive Order Forbidding the Hoarding of Gold Coin, Gold Bullion, and Gold Certificates.” There were exceptions to this general prohibition: every American could retain a maximum of one hundred dollars in gold coin and gold certificates, rare coins were excepted altogether, and reasonable amounts of gold could be retained for use in industry and the arts. Banks, however, were required to turn over gold coin, gold bullion, and gold certificates “owned or received by them,” to the Federal Reserve Bank. This included not only gold owned by the banks, but also gold owned by their depositors. In short, on or before May 1, 1933, all privately owned gold in the United States (subject to a few minor exceptions) was to be confiscated by the Government. As compensation, the owners were to receive paper money, whether they liked it or not. Willful failure to submit to the confiscation was punishable by up to ten years in jail and/or up to a $10,000 fine.

  Nico de Geit [39] reageerde op deze reactie.

 4. @lonelymind [37]:

  ‘Ik heb niet het idee dat je heel ver gaat komen met een broekzakje goud. Tenzij je hele grote broekzakken hebt, natuurlijk.’

  Een muntje is 1390 euro, twee handen vol muntjes is heel veel geld.

  Goud smaakt naar meer. Zoals eerder betoogd: mocht de prijs flink omlaag gaan dan ga ik stevig bijkopen. Daalt de prijs verder: flink bijkopen. Uiteindelijk ben je spekkoper, mits je de cyclus uit kunt zitten.

  Euro’s op de bank zijn met de huidige rentestand en vermogensrendementsheffing na 30 jaar in koopkracht gehalveerd. Het moet wel heel raar lopen als het met goud verkeerd gaat. Als de onzekerheid echt toeslaat zal er mogelijk een run op edelmetaal komen.

  Hans [40] reageerde op deze reactie.

 5. @Nico de Geit [39]: “Als de onzekerheid echt toeslaat zal er mogelijk een run op edelmetaal komen.

  Dat zal de uitkomst zielig zijn voor de “runners”. Stel: ze hebben een kilo goud kunnen bemachtigen en stel dat het financiele systeem nog werkt als nu. Tegen wat gaan ze hun goud inwisselen? Geld of goederen. Geld is niets meer waard want daarom gaan ze hun goudvoorraad aanspeken. Maar ze krijgen wel veel waardeloos geld voor hun goud. Dus gaan ze weer naar die bakker en leggen € 500 neer voor een brood. Hoe lang denk je dat je gaat overleven met je goud inwisselen?.
  Niet inwisselen voor geld dan, maar voor goederen (ruilsysteem). Dan bepalen de noodzaak van jouw behoefte en degene van wie je het goed koopt de waarde van je goud. Je moet brood gaan kopen voor je gezin. Bakker: meneer/mevrouw, deze twee broden kosten een ons goud.
  20 broden later ben je blut.

  Hans [41] reageerde op deze reactie.

 6. @Hans

  Goud wissel je pas om zodra er weer een stabiel monetair systeem is. En dat nieuwe monetaire systeem zal gebaseerd zijn op edelmetaal zo leert de geschiedenis.

  Het is de laatste truuk in het boek van de FED, de revaluatie van goud. Dit is de enige manier om onder de enorme schuldenberg uit te komen die de economie verlamd.

  De VS is schuldenvrij als een ounce goud $ 58.000 kost.
  Nederland is schuldenvrij zodra een ounce goud € 21.000 kost.

  Volgens de Elliot wave zal goud in 2015 $ 32.000 gaan kosten.

  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/02/22/32-000-goud-onmogelijk-dan-kent-u-elliott-wave-nog-niet/?reseller=4eaeeb29ce984

  De VS heeft sinds de jaren 80 geen gram goud verkocht. De grootste aankopers van goud zijn tegenwoordig centrale banken.

  De euro zal overleven omdat de ECB de goudvoorraad op de activazijde heeft gezet. Zodra de revaluatie van goud een feit is schakelt het mechanisme van freegold in en weg zijn alle ECB schulden.

  Slim he die centrale bankiers..

  Hans [43] reageerde op deze reactie.

 7. @Hans [43]:

  Ga jij toch lekker boodschappen doen met een zak aardappelen op je rug. Eens kijken wat de bakker liever aanneemt voor z’n broden, een korrel goud of een paar half bedorven aardappelen. En dat geldt voor alles, voor bakkers, slagers, schoenenwinkels, kledingzaken, restaurants, opticiens, tandartsen, electronicawinkels, etc. Ze zien je al aankomen met je aardappelen.

  Hans [49] reageerde op deze reactie.

 8. @Peter [46]: We hadden het toch over een noodsituatie? Ik denk niet dat je prioriteit dan ligt bij het bezoeken van restaurants of electronicazaken.

 9. Hans, leg me eerst eens uit waarom jij denkt dat ik zelfvoorzienend zou moeten zijn.

  Wat gaat er volgens jou gebeuren dan?

  En hoe lang gaat dat iets duren dan?

  Nederland is een voedsel exporterend land, waarom zou ik m’n eigen aardappelen en groenten moeten verbouwen?

  Hans [52] reageerde op deze reactie.

 10. @Hugo [51]: Ik zeg niet dat je zelfvoorzienend moet zijn, het is alleen handig als je het bent. Je maakt jezelf minder afhankelijk van factoren die je zelf niet in de hand hebt. Wat heb je eraan dat Nederland een zelfvoorzienend land is als er rellen uitbreken en er wie weet hoe lang geen transport over wegen mogelijk is en winkels niet bevoorraad kunnen worden of leeggepluderd zijn.
  En wanneer ben je nou helemaal zelfvoorzienend? Voedsel is nog maar een ding.
  Iedereen in Nederland is gewend dat alles “uit de muur” komt, gas water en licht. Maar wat als dat allemaal niet meer zo vanzelfsprekend is. Als er grote stroomstoringen gaan optreden omdat er bijvoorbeeld een kerncentrale is gesaboteerd. Als het je treft zit je niet meer op vrijspreker te bloggen, maar dat is ook je kleinste probleem dan. Je kunt ook niet meer bij je geld komen.Probeer je dat eens voor te stellen. Nou zullen er wel weer mensen zeggen: daar heb je weer een doemdenker, dat gebeurt hier niet.
  Dat dachten mensen in Syrie en Libie nog niet zo lang geleden waarschijnlijk ook.

 11. Eens kijken. Waar ging het hier ook al weer over. O ja: Goud in Singapore

 12. @Hans

  Deze monetaire crisis houdt niets meer of minder in dan dat de waarde van ons fantasiegeld niet is wat de overheid zegt dat het is. Hierdoor is er te veel schuld gecreeert en die is nog maar op één manier op te lossen.. de geldprinter aanzetten en ervoor zorgen dat deze schulden door inflatie en revaluatie van edelmetaal weer weggepoetst worden.

  Het gevolg hiervan is dat grondstoffen en energie erg duur gaan worden en arbeid weer goedkoper. Het goede nieuws is dat de industrie weer naar het Europese vasteland gehaald wordt omdat in China produceren niet meer voordelig is.

  Natuurlijk is het mogelijk dat er banken omvallen of dat de banken een weekje dicht gaan maar u hoeft niet te doemdenken want de euro is op deze crisis voorbereid.

  men heeft namelijk altijd al geweten dat de dollar zou gaan vallen. vandaar dat de architecten van de euro de goudvoorraad aan de activazijde van de balans hebben gezet.

  De euro wordt niet gedekt door goud maar wel ondersteund. Zodra de dollar implodeert treed het mechanisme van freegold in werking en revalueert het goud. De euro blijft zo een sterke munt.

  Krijgen we rellen?.. mogelijk, maar doemscenario’s zijn nergens voor nodig.

  Locke [85] reageerde op deze reactie.

 13. Concurreren middels belastingverlaging, mooi!

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

 14. @Hans [55]:
  Geestig artikeltje. Hoef ik zeker niet allemaal punt voor punt te weerleggen he?
  Wel zelf logisch blijven nadenken hoor.

 15. Sommige mensen denken dat Krugerrands zijn bedoeld om bij de bakker mee te betalen, een nogal vreemd idee.

  Geen fysiek goud
  In een voorgaande discussie over goud bracht ik naar voren dat er in het verleden tijden zijn geweest waarin geen fysiek goud te koop was, gewoon nul aanbod. Ik heb het over de 17e en 18e eeuw. Anderen menen dat de prijs van goud bepaald wordt door de markt, en dat nul aanbod niet denkbaar is. Dat laatste is natuurlijk theoretisch correct.

  Strafbaar
  Ik hou rekening met de mogelijkheid dat er op enig moment in de toekomst geen fysiek beleggingsgoud te koop zal zijn. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Ook hou ik rekening met de mogelijkheid dat de handel in, of het bezit van edelmetaal strafbaar zal zijn.

  Overheidsregistratie
  In Frankrijk werd recent een legitimatieplicht ingevoerd voor de aankoop van meer dan 300 euro goud.

 16. @Hans [56]:

  Uit het artikel:

  ‘De prijs van goud stijgt enkel omdat de kopers veronderstellen dat nieuwe geïnteresseerden zich zullen aandienen die een hogere prijs willen betalen. Een eenvoudige paralel dus met de vastgoedbubbel.’

  Waaruit blijkt de link met de vastgoedbubbel? Het is het doel van iedere belegging deze later tegen een redelijke prijs te verkopen. Je kunt je afvragen wat het juiste uitstapmoment is voor goud, maar ik denk dat we daar nog lang niet zijn.

  Euro’s zijn staatsgeld, goud, zoals krugerrands of staven, is marktgeld. Iedereen mag voor zichzelf bepalen waar hij meer vertrouwen in heeft, in de staat of in de markt.

 17. Voor de mensen die zich echt druk maken over wat ze in moeilijke tijden moeten eten: koop een broodbakmachine en zakken vol met meel (naast een flinke voedselvoorraad).

  Voedsel opslaan is veel makkelijker en goedkoper dan zelf voedsel verbouwen. Bovendien kun je je opgeslagen voedsel eten als buiten alles radio-actief mocht zijn.

  Vluchten kan ook altijd, een hand vol gouden munten (of meer) is dan handig. Het maakt nogal wat uit of je in een vreemd ver land aankomt met lege handen of met een handvol goud.

  Hans [64] reageerde op deze reactie.

 18. Afpakken
  Iedereen wil je goud afpakken. De overheden, criminelen, banken, adviseurs, je vrienden, je partner(s), enz.

  Zwart
  Overheden vinden fysiek beleggingsgoud helemaal niets. Ze hebben er geen zicht op, er wordt geen belasting over betaald. Het kan gebruikt worden door criminelen en terroristen. Ga je failliet dan vallen de muntjes en staven buiten het faillissement, tenzij je ze hebt opgegeven.

  Aan de andere kant: wit geld omwisselen tegen goud (dat je niet opgeeft) is niet moeilijk, maar als geld uit het niets komt (door de verkoop van ‘zwart’ goud) gaan de alarmbellen rinkelen bij de overheid. Goud is dus een appeltje voor de dorst, tonnen of miljoenen ‘zwart goud’ kan een probleem zijn.

 19. Hans

  Je befrijpt het fenomeen goud en zilver niet. Het wordt tijd om je paradigma te verzetten. Goud is een valuta en universeel eikpunt voor de waarde van alle fiatvaluta’s welke fantasiegeld zijn. Goud stijgt of daalt nauwelijks in prijs. Voor 1 ounce goud kun je nu nogsteeds 15-16 barrels olie kopen zoals in de jaren 60.

  Hoe groter de geldhoeveelheid in fiatvaluta’s hoe hoger de goudprijs.

  Als goud in een bubble zit waarom probeert de FED het dan met al z’n macht naar beneden te manipuleren?

  Als goud in een bubble zit, waarom verkoopt de FED z’n goudvoorraad dan niet?

  Waarom zijn de centrale banken de grootste kopers van goud?

  Waarom proberen de msm, banken overheden en Buffet de massa voor te liegen dat goud in een bubble zit?

  We staan nog maar aan het begin van de bullrun. In 1980 toen goud z’n piek had was 3% van het vermogen belegd in goud, nu is dat nog niet eens 1% en de geldhoeveelheid is vele malen groter. In 1980 deden alleen de VS en Europa mee met de bull run, nu kan de hele wereld goud kopen.

  De enige manier om stijging van de goudprijs te voorkomen is de geldhoeveelheid te verminderen en de rente fors omhoog te gooien. Dit gaat niet gebeuren omdat landen dan direct failliet gaan en de economie compleet tot stilstand komt te staan.

  Hans [66] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.