maandag, 6 februari 2012
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Griekenland niet te redden binnen de euro

Een verrassing? Niet voor lezers van de Vrijspreker!! En langzamerhand komen er ook uit de MSM berichten die dit falen van de (Griekse??)  euro nu ook toegeven. Zelfs politici die aan het volk vertelden dat al dat Nederlandse belastinggeld met rente terug zou komen, hebben nu allerlei “spin”verhalen en smoesjes om anderen de schuld toe te spelen.

Een goed verhaal werd vanochtend gepubliceerd door Knack.

Met als conclusie:

De enige beleidsingreep via dewelke de Griekse samenleving aan de huidige wurggreep kan ontsnappen, is een exit uit de eurozone. Dit is geen goede ingreep maar de minst slechte onder de beschikbare alternatieven. De nieuwe drachme zal zwaar devalueren (tot 50% tov de euro), een grootschalige default is dan ook onvermijdelijk, net als strakke kapitaalcontroles en een snelle en drastische her-kapitalisering van de banken.
De verarming die nu sluipend toeslaat, zal dan in één klap zichtbaar en voelbaar zijn. Via een geordende exit en devaluatie krijgt de Griekse economie echter terug groeiperspectieven. Bovendien mag verwacht worden dat de sluipende verarming [die nu speelt] uiteindelijk dieper zal gaan en maatschappelijk de-stabiliserender zal werken dan de Big Bang van een exit.”

Het uur van de waarheid is nabij. Spannend.

En dan wachten op de volgende.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Economie, EU, Overheid, Politiek
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico de Geit schreef op : 1

  Ik zie niet in waarom andere landen de schulden van Griekenland zouden moeten betalen. Als mijn buurman schulden heeft is dat zijn probleem, ik ga hem niet uit de brand helpen. Toch houden we dezelfde valuta vast.

  Griekenland uit de euro? Zelfs in (toeristische) delen van Turkije is het gebruikelijk om met euro’s te betalen.

  Albert S. [2] reageerde op deze reactie.
  reiny [4] reageerde op deze reactie.

 2. Albert S. schreef op : 2

  @Nico de Geit [1]: Ach, je kunt de euro, mocht die nog bestaan over een paar jaar, wat ik niet verwacht, altijd als een reservemunt gebruiken. Maar om het als nationale munt te gebruiken is een ramp voor elk eurozoneland, want je bent dan gegijzeld door een externe centrale bank en een financieel-economisch beleid dat niet meer nationaal wordt gemaakt, maar opgedrongen door een odieuze externe organisatie met hun eigen agenda.

  Een vrije markt heeft geen gemeenschappelijke fiatmunt nodig, of het nu een dollar of een euro is. Wel een stabiele geldeenheid en dat blijft goud en zilver te allen tijde.
  Nico de Geit [3] reageerde op deze reactie.

 3. Nico de Geit schreef op : 3

  @Albert S. [2]:

  ‘Een vrije markt heeft geen gemeenschappelijke fiatmunt nodig’

  Ik heb mijn universele, overal en onder alle omstandigheden geaccepteerde munt al ontdekt: de Krugerrand, Maple Leaf, etc.

 4. reiny schreef op : 4

  @Nico de Geit [1]: Het gaat allang niet meer om de schulden waar de burgers van Europa voor opdraaien. Het gaat om het gezichtverlies van alle Europese bestuurders en politici die deze valkuil in hun onnozelheid voor ons opgezet hebben

  G&R Eigenwijs [7] reageerde op deze reactie.

 5. Martin schreef op : 5

  Omdat de Euro is ingegeven als experiment door de paar ernstig rijke families (zoek op bilderberg…) kan het 2 kanten opgaan. Zoals het zich nu laat aanzien is dit experiment reeds mislukt! Helaas zijn de slachtoffers de gewone man/vrouw. Terug naar een ruilhandelsysteem lijkt weliswaar geen optie, maar voorbereid zijn op een geweldige financiele implosie is des te belangrijker…

  [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

 6. loper schreef op : 6

  Drachme is prima. Devaluatie ook van 50%. Maar wat gaat er gebeuren met de miljonairs die hun euro’s in het buitenland hebben geparkeerd.
  Die worden in een klap 2x zo rijk.
  Het verschil tussen rijk en arm in Griekenland wordt dan wel erg groot.

  Scrutinizer [9] reageerde op deze reactie.

 7. G&R Eigenwijs schreef op : 7

  @reiny [4]:
  Het enige belang bestaat uit, in wiens zakken de winst verdwijnt.

 8. reiny schreef op : 8

  De banken en de politiek hebben zichzelf verrijkt en zullen nu misschien in leveren gaan. Jan met de pet heeft zich niet misdragen, maar gebruik gemaakt van de mogelijkheden. ( zijn er ook in nederland genoeg) De kapitalisten zijn weg of hebben hun geld naar Zwitserland gebracht.En de enigste die nu gepakt worden zijn de minstbedeelden, daar denk ik dus aan.

 9. Scrutinizer schreef op : 9

  @loper [6]: U vraagt dus eigenlijk wat er gaat gebeuren met de belegging van mensen die de moeite hadden genomen de situatie te analyseren en vervolgens zo verstandig waren om een goede beslissing te nemen met hun geld? Wel dat is niet anders al wat er gebeurt met eender welke succesvolle belegger bv. iemand die 10 jaar geleden goud kocht of begin jaren ’90 aandelen Microsoft. Zij maken hun huiswerk, nemen een beslissing, nemen een bepaald risico (want het had ook anders kunnen lopen en een kristallen bol heeft niemand) en worden daarvoor beloond. Ik zie het probleem niet. Als een belegger succesvol is en rijk wordt en een ander niet dan neemt de kloof toe ja, maar wat is daar mis mee?