RED: ACTA en ESM staan nu hoog op de hitparade. Onderstaand artikel geeft de essentie aan van wat er op het spel staat. Het is een vertaling van een artikel geschreven door de Zweedse oprichter van de Piratenpartij.

—————————————————————————————-

Nadat dit artikel al was geprogrammeerd ontvingen we nog een OPROEP  voor DEMONSTRATIE TEGEN ACTA zaterdag 11 februari van 12.00 -17.00 uur op de Dam.

Het enige wat je écht moet weten over ACTA

Plotseling is ACTA een onderwerp van verhitte discussies geworden. Het verdrag is echter zo’n ontzettend lang en ingewikkeld document, dat het bijna onmogelijk is om voor jezelf vast te stellen of het nu een goed of een slecht verdrag is. Het blijkt dat er een simpele manier is om dat te toetsen.

De eenvoudigste manier om de kern van het ACTA-verdrag te doorgronden ligt niet in het document zelf, maar in het handelen van de voorstanders.
Iedereen die zich inzet om dit verdrag er zo snel en geruisloos mogelijk door te duwen, houdt bij hoog en laag vol dat ACTA niets zal veranderen en dat er, op enkele kleine aanpassingen na, geen wetten veranderd zullen worden. Al met al wordt de indruk gewekt dat ACTA eigenlijk helemaal niets bijzonders is.

Terwijl de voorstanders volhouden dat er niets zal veranderen, ontketenen ze tegelijkertijd een ongekend offensief om dit verdrag erdoor te drukken. Het verschil tussen wat de ACTA voorstanders zeggen en wat ze doen leidt tot de pijnlijkste vraag in dit debat:

Als ACTA écht niets zal veranderen, waarom dan dit ongekende offensief om het erdoor te duwen?

Deze tegenstelling tussen woorden en daden is uiteindelijk voldoende om ACTA te ontmaskeren en het echte karakter bloot te leggen. ACTA is het resultaat van strikt geheimgehouden onderhandelingen, waarbij alleen monopolisten uit de copyrightbranche vertegenwoordigd waren.

Parlementariërs uit Polen protesteren tegen ondertekening van ACTA (source: TheRegister/Ruch Palikota)

Zelfs op dit moment, terwijl de Europarlementariërs zich voorbereiden op een stemming over het verdrag, mogen ze niet weten wat het verdrag precies inhoudt! ACTA introduceert namelijk een hele reeks nieuwe termen en definities. Deze begrippen worden pas duidelijk wanneer je ook de bijbehorende onderhandelingsverslagen krijgt, maar die zijn dus geheim.

Er is dus een verdrag waar de copyright industrie haar volle gewicht achter gegooid heeft, terwijl ondertussen stug volgehouden wordt dat het verdrag ‘helemaal niets zal veranderen’. Bovendien houdt men de termen waarmee de politici uiteindelijk zullen gaan instemmen geheim voor diezelfde politici.

Wat denk je zelf dat er uiteindelijk in dat verdrag blijkt te staan?

Dit is de bedrijfstak die denkt dat het normaal is dat wetgevers hen de macht geeft om, zonder tussenkomst van een rechter en met één druk op een knop, de buitenlandse concurrentie uit te schakelen, door hun websites, advertenties in inkomsten te laten blokkeren.

Dit is dus de bedrijfstak die het niet meer dan redelijk vindt dat zoekmachines wettelijk verplicht worden om hen bovenaan te zetten en de gratis concurrentie onderaan te plaatsen.

Dit is de branche -let wel: geen overheidsorgaan – die wetgeving eist waarmee ze de complete bevolking mag gaan afluisteren, controleren en zo nodig naar eigen inzicht ook censureren.

Dit is de bedrijfstak die bepleit dat zij burgers, die grondrechten als de vrijheid van meningsuiting willen uitoefenen, actief moet kunnen tegenhouden, wanneer die meningen mogelijk negatieve invloed kunnen hebben op de winsten van diezelfde bedrijfstak.

Dit is de bedrijfstak die het redelijk vindt om een kleine bouwer van karaoke machines aan te klagen voor 1.2 miljard dollar. Oh, en een student voor meer dan 4 miljoen. Oh ja, en die ook nog postuum een omaatje voor de rechtbank daagde.

Dit is de industrie die, schaamteloos nog meer misbruik makend van het leed van misbruikte kinderen, kinderporno inzet als breekijzer om censuur acceptabel te maken en zo haar eigen commerciële doelen probeert door te drukken. Wrang genoeg lijkt het erop dat censuur de situatie juist zal verergeren..

Dit is de bedrijfstak die rootkits op muziek-cd’s zette, en daarmee de algehele controle van miljoenen computers overnam, om zo via de webcamera’s, microfoons, bestanden op de harde schijf, etc. gebruikers te bespioneren. Een complete bedrijfstak pleegde dus massaal computervredebreuk en verschafte zichzelf zo direct toegang tot het privéleven van hun klanten.

Dit is de bedrijfstak die, net wanneer je denkt dat het niet mogelijk is om ethisch nog dieper te zakken, blijft verbazen met creatieve manieren om het tegendeel te bewijzen.

Indien deze branche dit wettelijk bindend internationale verdrag zo ontzettend graag wil dat zij haar ziel en zaligheid inzet om dat doel te bereiken, en onderweg doen alsof het allemaal een kleinigheid is, maar politici niet vertellen waar ze ja tegen moeten zeggen, dan zou bij iedereen alle alarmbellen moeten gaan rinkelen!

Ga er vanuit dat de voorbeelden hierboven nog maar het begin zijn van wat er echt achter de geheime afspraken schuilgaat. Reken erop dat ACTA veel, veel erger zal zijn dan SOPA.

NB: Dit is een vertaling van The only thing you need to know about ACTA, door Rick Falkvinge (@Falkvinge), oprichter van de Piratenpartij Zweden.

Hartelijk dank aan Robske, Conan en Antior voor alle hulp!

—————————————————-
Ingezonden door P.S.

http://depiratenpartij.wordpress.com/2012/01/29/het-enige-wat-je-echt-moet-weten-over-acta/

3 REACTIES

 1. Het blijft me verbazen dat het hele ACTA en ESM echt totaal nergens in de media op wordt gepakt. Behalve VS en GS ben ik het nergens tegengekomen.
  De discrepantie tussen de ouderwetse media en internet wordt steeds groter.

  PS: de petitie http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?tta staat nu al op meer dan 2 miljoen. Ik zag laatst ook ergens dat er bij 1 miljoen verplicht een referendum gehouden dient te worden. Weet iemand hier iets meer over?
  Igor [2] reageerde op deze reactie.

 2. Dat van die rootkits op sony cd’s wist ik niks van, nou snap ik denk ik beter waarom anon zo hard op sony inhakt hehe…

  @Marc [2]:
  Lijkt mij een positief iets, hoe duidelijker het verschil wordt tussen oude en nieuwe media hoe meer mensen het gaan zien, de generatie die alleen maar oude media volgt sterft vanzelf een keer af.

  Verplicht? laat de overheid zich tot iets verplichten dan? Nog niet zolang geleden uitspraak van de hoge raad; ID Kaart is verplicht dus moet gratis, 1 dag later wets aanpassing voorstel, meteen ingevoerd niet gewacht op democratische besluitvorming, als ze al zo veel schijt hebben aan de hoge raad hoe veel schijt denk je dan dat ze hebben aan een petitie?

Comments are closed.