Of zit in de EU-politiek iedereen iedereen te belazeren? Daar lijkt het al een hele tijd op, maar de nieuwe Griekse overeenkomst (?)  is wel weer een extra aanwijzing.

Vannacht heeft het “Griekse Parlement” in meerderheid ingestemd met de nieuwe door de EU geëiste bezuinigingen.
De aankondiging op de NOS stelde erbij dat de parlementariërs ook niet veel anders konden doen om nog eens 130 miljard euro te krijgen.

De mooiste opmerking kwam van Anontis Samaras, de man die de grootste kans maakt na de verkiezingen in april president te worden: “Ik vraag jullie om nu akkoord te gaan met deze nieuwe leenovereenkomst om straks na april de mogelijkheid te hebben om dit beleid dat ons opgedrongen is opnieuw te heronderhandelen.”

Hij zegt dus nu al dat het een overeenkomst is die maximaal twee maanden geldig is!
En dat gaan de andere EU landen slikken? Of is de vraag eenvoudiger en hoeft alleen Duitsland dat te slikken? Die andere figuren doen toch gewoon alles wat Angela zegt.

Als de politici van al die andere EU landen belastinggeld in de bodemloze put blijven gooien is dat te meer verbazend omdat ze op 5 vingers kunnen uitrekenen dat de Griekse staatsschuld alleen nog maar groter wordt.
Griekenland gaat minder produceren door de grote werkloosheid en bij de aflossingen van de schuld en lening kun je heel grote vraagtekens zetten.

En degenen die geloven dat door al de gebroken ramen en afgebrande winkels een opbloei in de economie komt door de noodzakelijke reparaties moeten nog maar eens lezen: “De parabel van de gebroken ruit”.

Deze dramakomedie heeft nog geen happy end!

16 REACTIES

 1. Was het niet zo, dat de Grieken ergens in maart een hoop schulden moeten afbetalen? En dat ze daar nu, door braaf “ja” te zeggen tegen de eisen van de geldgevers, even de financiële ruimte voor hebben?

  En… dat de situatie in Griekenland straks wéér onhoudbaar wordt?

  Een bodemloze put, denk ik.

  Troy Ounce [3] reageerde op deze reactie.

 2. @MMAP [1]:

  19% van de bail-out gaat naar de Grieken
  De rest gaat linea recta naar de banken die de Grieken in deze leningen gelokt hebben.

  Overigens, wat zou jij doen als je belastinggelden aan buitenlandse banken zou moeten betalen.

  Precies: de middelvinger.

  Daarom is deze bailout een farce, de economie gaat met 10-15 pj contracteren en Griekn gaan er alles aan doen om “niet thuis” te spelen mbt betalen van belastingen

 3. er zijn heel veel mensen die heel wat meer dan een leugentje om bestwil doen, als het om € 130 miljard gaat.
  En nu zou je eerlijkheid verwachten van nota bene politici??

 4. @Jacky [2]: Goeie tip! Ga zeker kijken. Uit de VPRO tv-gids:

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Goldman-Sachs-en-de-vernietiging-van-Griekenland.html

  “Wordt het een dieprode maandag? Omstreeks 13 februari verwacht het Griekse Ministerie van Financiën uitsluitsel over een staatsschuld-deal. Maar ondertussen lijkt het bankroet van Griekenland onafwendbaar. In de afgelopen tien jaar blijkt de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs de Griekse overheid te hebben voorzien van riskante financiële constructies die de schuld van het land lager lieten uitvallen dan ze in werkelijkheid was. Daarmee hielp Goldman Sachs Griekenland om boven zijn stand te leven en zich steeds dieper in de schuld te steken. Het leverde Goldman Sachs honderden miljoenen op en het was het begin van de structurele ondermijning van de euro.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Marcus_Goldman

  Jeetje-kreetje. Dat had ik nu nooit achter die jo.. uhh amerikanen gezocht! Ik bedoel, als je de amerikanen al niet meer kan vertrouwen, wie dan nog wel?!

  Mat Taibbi: http://www.quotenet.nl/biz/goldman-sachs-meest-destructieve-misdaadgolf-ooit.php

  http://www.youtube.com/watch?v=_WS0rpNHzT0

 5. Ik heb wel begrip voor de gewone mensen in Griekenland;

  Griekenland wordt extreem onder druk van Europa gezet en het land verkeert in armoede en verval, en de gewone burgers gaan er onderdoor. De banken en de Politieke bestuurders hebben zichzelf jarenlang verrijkt, en deze bestuurders zullen nu misschien wat gaan inleveren. De gewone inwoner heeft zich niet misdragen, maar gebruik gemaakt van de mogelijkheden die er waren, maar rijk zijn ze er beslist niet van geworden. ( Deze mensen zijn er ook genoeg in Nederland ) De Kapitalisten die zich verrijkt hebben zijn weggegaan of hebben hun geld naar het buitenland gebracht. De hoge bestuurders houden hun baan en kunnen gewoon doorgaan. En de “ enigen “ die nu gepakt worden zijn de “ minstbedeelden” en als sociaal denkende realist heb ik daar moeite mee. Dat is voor mij een beschamende vertoning aan het worden, en verwacht dat ook in Nederland straks de minst bedeelden steeds meer moeten inleveren.

  Reteip [8] reageerde op deze reactie.
  Rien [10] reageerde op deze reactie.

 6. @reiny [10]: en als sociaal denkende realist

  En dat is dus altijd het probleem. De rijken hebben de mogelijkheden om hun appeltje voor de dorst buiten de klauwen van de overheid te houden in tijden van voorspoed. Jan modaal houdt eens 10k op een spaarrekening maar als die zijn baan kwijt raakt dan is dat in een half jaar tot een jaar ook behoorlijk opgedroogd. En dan gaat Jan natuurlijk baldadig worden.
  Het is toch heel wat beter als iedereen op basis van een stabiele valuta eenheid zijn eigen toekomst, pensioen en appeltje voor de dorst mag bepalen. Zonder tussenkomst van een overheid die er wel een ‘betere’ bestemming voor weet te verzinnen.

 7. http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/10/peter-mertens-in-griekenland-botsen-twee-werelden-met-elkaar

  En nu zijn de Grieken (terecht) boos op de andere Europeanen omdat wij onze stem niet laten horen. Wat er nu in Griekenland gebeurt gebeurt straks ook hier. Alle belastingbetalende burgers moeten inleveren t.b.v. de banken. Niets meer en niets minder. Het is ongelofelijk dat deze regering miljarden wegsmijt naar de EU (lees: de banken) en met droge ogen hier in Nederland de meest waanzinnige bezuinigingen afkondigt. Ook wij worden genaaid, niet alleen de Grieken. Maar wij komen (nog) niet in actie omdat het nog niet erg genoeg is.

 8. @Rien [13]:
  Als je stemt ben je mede verantwoordelijk…
  dit idee is ons aangepraat en hier geloof ik niet meer in.
  Want waar moet je op stemmen als geen enkele van de bestaande partijen je aanspreekt?
  In Griekenland zijn het twee grote partijen die om de beurt het land besturen, maar ze liegen en bedriegen allebei. Dan zijn er nog een hele reeks kleine partijtjes die weinig in te brengen hebben (communisten en uiterst rechts).
  De coalitie-regering die er nu zit (PASOK-ND-LAOS) en die akkoord is gegaan met alle voorwaarden voor het nieuwe ‘hulp’pakket is overigens niet verkozen, maar ‘geinstalleerd’ (door wie eigenlijk?) nadat Papandreou moest vertrekken.
  Waarom is er bv. geen communistische partij bijgehaald (die zijn namelijk tegen de bail-out pakketten).
  In april zullen er weer verkiezingen worden gehouden maar de dan gekozen regering kan de ondertekende akkoorden niet meer ongedaan maken.
  De parlementsleden zijn overigens enorm onder druk gezet om voor te stemmen en degenen die tegen hebben gestemd werden gisteren uit hun partij gezet.
  Nee, democratisch zou het pas zijn geweest als er een volksreferendum was gehouden over de vraag of de Griekse bevolking dit hulppakket al dan niet wil.

  Rien [16] reageerde op deze reactie.

 9. @ Jacky.
  Als je deze link al de moeit waard vond om op je site te zetten, dan MOET de link naar de engelse docu “Zeitgeist” er beslist ook op komen. Deze docu legt exact uit hoe we genept worden door de banken en de financiele instellingen.

  Het was voor mij de meest indrukwekende documentaire die ik de afgelopen tien jaar gezien heb……….

  Veel succes en Zeitgeist (alle drie de docu’s) is een absolute MUST voor mensen die willen begrijpen hoe deze financiele zeepbel in stand wordt gehouden en wat de gevolgen zullen zijn.

  Wees gewaarschuwd, want je zult met open mond voelen hoe je de schellen van de ogen vallen………….

 10. @reiny [14]:

  Verreweg de meeste mensen weten wel degelijk waar het over gaat. Ik denk dat je de mensen zwaar onderschat als je denkt dat het allemaal ignoranten zijn. Echter, verreweg de meeste mensen hebben een verwrongen ethiek en zijn bereid geweld te gebruiken.

  @Jacky [16]:

  “Want waar moet je op stemmen als geen enkele van de bestaande partijen je aanspreekt?”

  Alleen als je niet stemt ben je niet verantwoordelijk. Dus gewoon niet stemmen. Door te stemmen legaliseer je het bestaande systeem.

  Het idee van een volksbevraging is wel leuk, maar dan eindig je met een dictatuur van de meerderheid. Dat zal net zo verkeerd gaan als de huidige “democrazy”. (De meerderheid zal altijd gaan proberen om op de kosten van de minderheid te leven)

Comments are closed.