Misschien zijn er lezers die er ook zo over denken, of die het “anders” zien. Het zou mooi zijn als ze dat via een reactie kunnen/willen toelichten want daardoor komen mogelijk de feiten aan het licht.

Als basis een artikel van Marlou Visser in Elsevier over de toespraak van Rutte aan de Tweede Kamer over de wel/niet akkoorden met Griekenland. Voorzien van vragen/commentaar in vet, en VSR.

Rutte: Griekenland niet helpen was desastreus geweest
donderdag 9 februari 2012 20:25

Geen hulp bieden aan Griekenland, zoals de PVV en de SP anderhalf jaar geleden voorstelden, zou desastreus hebben uitgepakt voor Nederland.
De gevolgen van de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers, die het begin van de kredietcrisis van 2008 betekende, zouden in vergelijking verwaarloosbaar zijn geweest.
Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond gezegd tegen de Tweede Kamer

VSR: Desastreus? Oh, ja? WAT zou er dan gebeurd zijn?
Dat moet dan wel iets vreselijks zijn want dat heeft miljarden gekost en tot nationalisatie van banken geleid. Werkloosheid, crisis, bezuinigingen enz. En het is nog aan de gang.
Kan Griekenland dan nog ergere dingen veroorzaken?

Door hulp te bieden aan Griekenland, staat de eurozone er nu sterker voor, vindt Rutte. ‘Als we naar de SP en de PVV hadden geluisterd, hadden we een tsunami over onszelf afgeroepen.’

VSR: Staan we er nu sterker voor?  Is de situatie in Nederland nu beter dan 3 jaar geleden? Op welk gebied?  Mis ik iets?
En wat zou die tsunami teweeg gebracht hebben?

Uit eurozone
Afgelopen week zei eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) dat het geen ramp zou zijn als Griekenland de eurozone zou moeten verlaten. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) en Rutte onderschrijven dat, hoewel het volgens de bewindslieden beter is Griekenland bij de euro te houden.

VSR: Als dat geen ramp is, waarom moet de belastingbetaler dan tientallen miljarden neertellen voor hulp en noodfonds?
Waarom is het beter Griekenland in de euro te houden? Welk voordeel levert dat voor de burgers op?

Griekenland bereikte donderdag een politiek akkoord over nieuwe bezuinigingen. Dit is een van de eisen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voor het land een nieuwe miljardenlening kan krijgen.

VSR:  Dat akkoord heeft nog geen 12 uur geleefd en het was al weer over. Nu kan er op het weekend of op volgende week woensdag weer een nieuw papieren akkoord komen. Nergens spreekt echter een greintje vertrouwen dat het ook wordt uitgevoerd.
Of wordt dit ook “in marmer gebeiteld”? Net als het Europees Stabilisatie Pact waaraan NIEMAND  zich heeft gehouden?

Zonder de lening gaat Griekenland failliet.

VSR: Griekenland is toch al heel lang failliet?

Rutte wilde nog niets zeggen over het akkoord. De Europese ministers van Financiën zijn in Brussel bijeen om de plannen te controleren. ‘We willen het zeker weten, want we kennen onze Pappenheimers,’ zei Rutte. Ook De Jager reageert vooralsnog terughoudend. De ministers beslissen pas volgende week of Griekenland de lening krijgt, maakten zij donderdagavond laat bekend.
———————————————
Ik ben benieuwd of er lezers zijn die het beter begrijpen.

8 REACTIES

 1. Grieken worden gewoon geholpen alleen worden ze onder Brussels curatele gesteld, ze moeten ook alles terugbetalen op termijn.De rust keert weder en we zien al weer groei in de VS en de EU, de koers van de euro stijgt het gaat de goede kant op. Ik voorzie dat binnen nu en 10 jaar de Britten ook aan de euro gaan, Qween op de munt en op het papier erbij, hebben ze dat behouden. Europa wordt (Turkije komt er ook bij natuurlijk) het antwoord op de Azie groei, samen sterk, een gezonde ontwikkeling. En dat met behoud van de eigen lokale talen en culturen, juist de smaakmaker van de Verenigde staten van Europa. http://users.belgacom.net/yeeurope/pictures/vlaggen_europa.jpg

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.
  Igor [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Anno Zijlstra [1]:

  Het is wel fijn om optimist te zijn. Maar ik vrees dat je daardoor de feiten, de realiteit, uit het oog verliest.

  “de koers van de euro stijgt”
  Ten opzichte van wat? Ik merk zelf dat ik in de supermarkt steeds meer euros moet neertellen voor dezelfde producten.
  Bij voorbeeld: RTL-nieuws 8 febr:
  Brood en gebak van de bakker zijn de afgelopen 5 jaar ruim 22 procent duurder geworden, meer dan twee keer zo veel als vergelijkbare producten in de supermarkt. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 3. De euro moet je vergelijken met de belangrijkste munten
  en dat zijn US$ , Pond en Yen .
  Na de oorlog stond de US$ op ca 4 gulden en het Brits Pond op ca 11 gulden
  Nadien is de gulden sterk gestegen en de DM nog meer .
  De EURO — US$ bewoog zich tussen o,80 en 1, 45
  en staat nu op ruim 1,30 $

 4. ik ken de prijzen in NL niet woon er ook niet, maar de Eu en VS economie en munt zijn herstellende, wekeloosheid neemt af, dat is goed nieuws. EU is belangrijk naar de toekomst toe, daar heb ik Merkel en Sarkozy in mee.( de meeste EU landen)

 5. Het enige wat ik nu begrijp is dat we flink de klos zijn omdat politici structureel een klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt, terwijl ze ook nog eens stokdoof zijn ook.
  Ze begrijpengewoonweg niet dat de gemiddelde Nederlander allang door heeft dat men gewoon belogen wordt, en dat alleen maar voor hun dubbele agenda.

 6. Die Rutte heeft niet meer hersencapaciteit dan een zwakzinnige. Daar kan die goede man ook niets aan doen maar het is wel vervelend dat zo’n krankzinnig figuur aan het roer staat van Nederland.

 7. Wat een onzin verhaal van Nico en Aragorn !
  Probeer eens positief te denken .

Comments are closed.