De Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) die optreedt tegen ‘oneerlijke’ afspraken, heeft spaar- en verzekering vergelijkingssites onderzocht. Haar conclusie is dat er een gedragscode door dat soort sites moet worden afgesproken want de vergelijkingen zijn niet altijd objectief. Nu vraag ik u: was die NMA nou niet net tegen onderlinge afspraken?

 

Hoe moet die gedragscode dan? Mogen de sites het wel over de inhoud en de werkwijze met elkaar hebben, maar niet over de beloning en de manier waarop zij hun geld verdienen? Terwijl werkwijze direct verband houdt met het verdienmodel van die sites, oftewel je bent altijd bij verplicht overleg en gedragscode, met prijsafspraken bezig.

Kan het ook anders?

Jawel, ontsla alle medewerkers van de NMA op een parttimer na. Die mag dan elk jaar een advertentie op de Vrijspreker.nl zetten waarin staat:
“Beste koper van wat dan ook: let op, u bent zelf verantwoordelijk voor wat u waar tegen welke prijs koopt. En uw adviseur hoeft niet hetzelfde belang als u te hebben.”

Dan is meteen een andere tegenstrijdigheid opgelost, want het blijft natuurlijk een vreemde zaak dat een monopolistische NMA, boetes kan opleggen die betaald moeten worden aan…. de NMA.