Ik ben de laatste dagen iedereen die ik ontmoet te aan het vragen of zij weten dat de vrijheid van ons internet binnenkort aan banden wordt gelegd middels de ACTA. “ACTA?” Nooit van gehoord. “Is dat het tandheelkundig centrum van het AMC, toch?” Nope.
Het internationale verdrag ACTA zou bedrijven in staat stellen het internet te censureren. Een aantal rijke landen en grote bedrijven hebben in het geheim afgesproken om een schimmig rechtsorgaan op te richten tegen het illegaal namaken van producten. Dit zou de private belangen van bedrijven groen licht geven om alles dat online gebeurt te controleren, en zeer hoge straffen (ook gevangenisstraffen!) uit te delen aan een ieder van wie zij zeggen dat hij of zij hun zakelijke belangen heeft geschaad.
Zie ook: https://www.vrijspreker.nl/wp/2012/01/acta-de-nieuwe-bedreiging-voor-internet/

De strenge regels in het verdrag zouden bijvoorbeeld bepalen dat mensen overal ter wereld kunnen worden gestraft voor iets als het delen van een krantenbericht, of het uploaden van een video van een feest waar toevallig muziek met auteursrecht wordt gespeeld. Terwijl het wordt verpakt als ‘handelsverdrag’, kan ACTA ook levensreddende generieke geneesmiddelen verbieden, en de toegang tot benodigde zaden voor boeren ernstig belemmeren.
En wat ook ongelooflijk is: het ACTA-comité heeft carte blanche (de bevoegdheid om namens een staat te tekenen) om de eigen regels en sancties te veranderen, dus zonder democratische controle.

Dat is dus ACTA. De meeste burgers in Nederland hebben geen idee wat hen boven het hoofd hangt. Ik heb het de juffrouw uit de fotowinkel gevraagd. “Dat is toch een muziekgroep ofzo?” Ik leg haar uit dat bedrijven op het internet het recht krijgen haar op haar vingers te tikken en zwaar te straffen als zij “hun belangen schaadt” door bestanden te delen of te downloaden. En dat het niet helemaal helder is wanneer en hoe want het verdrag is verder geheim. “Oh, daar hou ik me allemaal niet mee bezig”, zegt ze wat snuivend. “Ik, als individu kan daar toch niks aan doen.” En ze kijkt me de winkel uit.

“Weet jij wat ACTA is?” vraag ik de gemeente-ambtenaar die mijn nieuwe rijbewijs zit te regelen. “Nee”. “Dat is dat je strafbaar bent als je een Youtube filmpje van Madonna doorstuurt naar je vriendin”.
“Serieus?”
“Ja, echt”.
“Oh, dat is niet best. Dat is dan €61. Het bedrag voor uw nieuwe rijbewijs is hoger omdat er extra administratiekosten berekend worden voor het verlies van het vorige rijbewijs.”

“Weet jij wat ACTA is?”
“Nee”, zegt de friend op FaceBook. Ik leg uit.
“Oh, jij bent altijd zo in de strijd. Dat is negatief. Je kunt je beter op de liefde concentreren. Dat heeft veel meer zin.”

Ik google op ACTA in Nederland. Er is nauwelijks iets over te vinden. Ik kom “Anonymous Nederland” tegen. GeenStijl schrijft er over, Xandernieuws. Dat was het wel zo’n beetje. Het is stil in het Kikkerland. Hoe kan dat? Het gaat hier over onze vrijheid van het internet. Ik moet er niet aan denken lekker te surfen en te zoeken, te delen en uit te wisselen en daarvoor straffen te krijgen omdat ik een tekst heb gedeeld of een film heb gedownload. Of als ik een filmpje maak van de kinderen terwijl er een muziekje van Michael Jackson op staat en dat deel met mijn vrienden of op Youtube.. dat wordt strafbaar! Zie je het voor je? Dat je je kinderen filmt en gauw de muziek uit moet doen omdat het zomaar de derde keer kan zijn dat je deze criminele fout maakt en je afgesloten wordt van het internet.

Ik krijg een bericht binnen van Hub. Over Polen en mijn hart springt op. In Polen zijn de burgers ondanks het zwijgen van de media toch geïnformeerd. Via het internet. En de burgers hebben een ongelofelijke stampei gemaakt over de ACTA. Men is massaal de straat op gegaan met stickers op de mond geplakt en borden met leuzen. Het zijn vooral de jongeren in Polen die bang zijn voor ACTA welke de online vrijheid enorm gaat inperken. Het internet gonsde van de berichten over ACTA. Het ging als een lopend vuurtje door Polen. Ik word helemaal vrolijk als ik lees dat Polen ook te maken kreeg met anti-ACTA cyber aanvallen door “hacktivisten” Anonymous en een andere groep genaamd Polish Underground, die de websites van de president, het parlement en de ministers van buitenlandse zaken en cultuur neerhaalden, evenals de site van het nationale hoofdkantoor van politie. De president heeft geloof ik een week lang naar een zwart scherm zitten kijken als hij zijn eigen site probeerde te laden. Ik heb geen idee hoe ze het voor elkaar hebben gekregen en zelfs heb ik even gedacht dat het wel merkwaardig is dat dergelijke actie groepen niet opgepakt zijn. Die moeten toch te traceren zijn? Is het wellicht doorgestoken kaart?

De jongeren zijn boos op de regering van Tusk, en terecht. Er zijn namelijk wel gesprekken geweest met platenmaatschappijen en commerciële media voordat het akkoord werd ondertekend, maar niet met internetgebruikers zelf. Dat kan natuurlijk niet. Alle belanghebbenden moeten deelnemen en participeren als een dergelijke ingreep op stapel staat.

De minister president van Polen heeft daarop afgelopen vrijdag gezegd dat Warschau de plannen om ACTA te ratificeren, bevriest. “Ik vind het gerechtvaardigd het ratificatieproces stop te zetten, gezien de argumenten”, zei minister president Donald Tusk tegen verslaggevers.

“De kwestie van de ondertekening van het ACTA-akkoord is niet in voldoende overleg gegaan met iedereen die deel uitmaakt van het proces,” zei Tusk, eraan toevoegend dat hij in breed overleg zal gaan over wat er nu moet gebeuren. “Het proces van de bekrachtiging van ACTA zal bevroren blijven zolang als we niet alle twijfels hebben overwonnen. Dit zal waarschijnlijk een herziening vragen van de Poolse wet. We sluiten niet uit dat dit verdrag aan het eind van de dag niet zal worden goedgekeurd.”

Polen zette op 26 januari een eerste handtekening van goedkeuring maar de ratificatie door het parlement is nodig om het verdrag in werking te kunnen doen treden. En dat proces staat dus nu stil. Tusk heeft zich inmiddels waarschuwend uitgelaten over de ACTA die een groot aantal gebieden omvat.

Dit geeft me een goed gevoel. En ik word er enthousiast van. Het is namelijk zo dat 1 land dat weigert te ratificeren genoeg is om dit verdrag de nek om te draaien. Ik vind het prima als Polen het land is, dat die nobele taak op zich neemt. Maar als Polen op kan staan en verantwoording kan nemen, dan moet dat in Nederland ook mogelijk zijn. Zij hebben dan meer inwoners (38 miljoen) en waren door de massamedia ook niet geïnformeerd. Ze kwamen er zelf achter dat dit dictatoriale smerige verdrag in de maak was en klaar lag om onze burgervrijheid in te dammen. Als zij het kunnen, kunnen wij het ook. Wij zijn met minder dus het nieuws is sneller rondgebracht. En in Nederland weet vrijwel niemand hier iets vanaf. Dat is dus de eerste stap; als de sodemieter zorgen dat informatie over dit vreselijke verdrag door Nederland gaat. Niemand in Nederland zal willen dat zijn of haar vrijheid op internet wordt ingedamd voor het belang van een stelletje graaiers die alleen maar op geld uit zijn. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid om te delen en te informeren, te inspireren, vrijheid is belangrijker dan geld.

Ik hoor zo vaak als ik mensen aanspreek de wat hopeloze uitspraak: “Wat kun je er aan doen?”

Het antwoord is simpel. Stap 1 is te zorgen dat iedereen in Nederland, tot de zakken chips weg knagende voor de tv zittende bevolking aan toe, informeren. Nu. Vandaag nog. Massaal. Spreek je buurvrouw aan. Vraag aan de groenteboer of ie het al heeft gehoord. Maak gebruik van het internet. Mail je hele inbox, je adressenboek. Sla je gemeengids open en bestook alle gemeenteraden en wethouders met ACTA en het gevaar. De e-mailadressen staan er in. Met naam en toenaam. Spreek de caissière aan. Je moeder, je vader, je ex, iedereen. Vertel het je kinderen, hang pamfletten op, op school. Informeer, informeer. Heb je mensen in je netwerk die bij tv werken, die op invloedrijke posities zitten, informeer ze. Laat je stem horen. Handel, kom in beweging, doe iets. Hang een A viertje op je raam, verzin een tekst waarin je duidelijk maakt dat je internetvrijheid eist. Het maakt niet uit, alles heeft zin, alles heeft effect. En vertel het ons wat je deed en wat er gebeurde. Een kiezelsteentje in het water maakt enorme kringen.

Informeer!

Als Polen het kan, kunnen wij het ook.

Ingezonden door Eugenie
————————————————————–
Gegevens uit <http://www.breitbart.com/article.php?id=CNG.700849e3f913fe85bcfa4ab200e6f620.01&show_article=1>

12 REACTIES

 1. Die Polen komen alleen maar onze banen afpikken en maken de buurt onveilig als ze weer dronken zijn.Criminelen zijn het die profiteren uit de staatsruif.En ik maar belasting betalen.Komen ze nou ook nog onze vrijheid afpakken ? Ik ben een echte Hollander hoor en ik wil mijn Nederland weer terug zoals het altijd was.
  ( Bij de eerste buurman heb ik het maar weer opgegeven)

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. Als ik het goed begrijp worden wij hier door die zakkenvullers dom gehouden,mooi volk die zakkenvullers in de de tweede kamer! Dienen eigenlijk op transport gesteld te worden naar de goelag op water en brood, omdat zij nog te slecht zijn voor de kogel, om het volk te bedriegen door het vertrouwen wat zij krijgen, geen grotere bende dan die politieke bende!

 3. @Hub Jongen [2]:

  Hub. Ik zal wat duidelijker zijn.Als ik naar mijn buurman ga met het verhaal over Polen en internetvrijheid zal dit , wat ik dus hierboven schreef,ongeveer zijn reactie zijn. En om toch maar een beetje te generaliseren denk ik dat er een heleboel Nederlanders zijn zoals mijn buurman waarbij deze materie het bevattingsvermogen te boven gaat.

  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.

 4. Veel bewuste mensen vluchten naar de laatste virtuele vrijheid op het internet, ook dit bastion en meteen laatste verzetshaard zal eens vallen als machtshebbers er hun zinnen volledig hebben opgezet met de directe of indirecte medewerking (bvb kliklijnen) van het zich niet-bewuste volk. Met ACTA in de hand en de consequenties hieraan verbonden kan je “per individu” handelen, strafbaar maken en veroordelen… om er dan een ganse geconstrueerde overdreven media-scène van te maken op het journaal; cyber-criminelen en cyber-terroristen zijn dan de nieuwe volksbedreiging. Zoals uit het artikel blijkt, zijn weinigen nu echt op de hoogte wat ACTA kan betekenen tot zich in uw buurt een voorval voordoet van huiszoeking met inbeslagname van “illegale” (muziek)bestanden en een arrestatie tot gevolg; dan zijn plots al die onwetende/ niet-bewuste buren, volleerde farizeeën die de oordelen zullen vellen ten gunste van de geweldpleger. Het simpele onwetende volk denkt niet voor zichzelf en moet de waarheid of de leugen van hogerhand krijgen om bevestiging van hun intellect te krijgen en zo is het altijd geweest.

 5. @Rice [4]:

  “… denk ik dat er een heleboel Nederlanders zijn zoals mijn buurman waarbij deze materie het bevattingsvermogen te boven gaat….

  Ik begrijp het en jammer genoeg heb je gelijk.
  Maar daarom is het zo belangrijk dat mensen die het wel door hebben, wegen vinden, methodes en manieren, om het wel duidelijk te maken.

  Het is niet ingewikkeld. In tegendeel, het is simpel.
  Alleen de mentale blokkering, de brainwashing heeft een barrière opgeroepen die moeilijk te doorbreken is.

  Daarvoor moeten libertariers oplosingen zoeken.

  Rice [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [6]:

  De enige oplossing is een flinke uitdunning van de wereldbevolking en daarna op verantwoorde voet verder gaan.Of het gebeurt via natuurlijke catastrofe of via een man made virus of wat dan ook, maar gebeuren gaat het.Tenminste , zo zie ik het omdat ik inmiddels niet meer zo geloof in filosofische of politieke oplossingen.Net zo min dat ik geloof dat praten met mijn buurman zin heeft want die wil toch altijd gelijk hebben en gaat op de automatische piloot overal dwars tegenin.

 7. Natuurlijk wordt die vrijheid aan banden gelegd. Politici hebben een gruwelijke hekel aan internet omdat daarmee de propaganda-hegemonie van de (veelal linkse) media wordt doorbroken.
  Bovendien wordt de burger véél te wijs met dat internet en dat vinden onze ‘democratisch gekozen volksvertegenwoordigers niet écht fijn.

  SOPA, ACTA etc. zijn slechts een voorbode én opstap van/naar wat ons nog te wachten staat.

 8. En als alle andere middelen niet meer helpen, kunnen we ook
  besluiten, het internet niet meer te gebruiken.
  Dat zal ze leren,we moeten niets

Comments are closed.